ပဲငါးပိငါးေခါင္းေၾကာ္ႏွပ္
(Fried Fish Head Braise With Spicy Soyabean Sauce)
................................
ငါးေခါင္းဟင္းခ်ိဳ၊ ငါးေခါင္းေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ ငါးေခါင္းဟင္းဆိုၿပီးအမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွ ငါးေခါင္းေၾကာ္ႏွပ္နည္းေလးကိုေျပာျပမွာပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေခါင္းကိုတ႐ုတ္ပဲငါးပိ၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႔ ျပန္ႏွပ္ထားတဲ့ဟင္းေလးကဟင္းရည္စပ္စပ္ေလးမို႔ အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ ငါးေခါင္းဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးတန္ငါးေခါင္း (fish head) - 1 kg
• ဆား (salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ (white pepper powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ (corn flour) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ငါးေၾကာ္ရန္ဆီ (cooking oil)
• ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ (light soy sauce) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ (oyster sauce) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ဆန္အရက္ (chinese cooking wine) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ႏွမ္းဆီေမႊး (sesame oil) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ပဲငါးပိ (fermented soyabean) - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း (bird eye’s chili) - ၂၀ ေတာင့္ (35 gm)
• ခ်င္း (ginger) - 55 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ (garlic) - 40 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ(onion) - 100 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ဟင္းခတ္မႈန္႔ (chicken powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ (water) - 400 ml
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (spring onion) - ၂ ပင္
• နံနံပင္ (coriander leaves) - ၂ ပင္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ငါးေခါင္းကိုသန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးၿပီးအတံုးႀကီးႀကီးတံုးထားပါ။
၂။ ၿပီးရင္ ငါးေခါင္းကိုဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ေရာၿပီးနယ္ထား ပါ။ ၿပီးရင္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ႏွင့္ ကပ္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆယ္ထား ပါ။
၃။ ငါးေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီး စိမ္းနဲ႔ တ႐ုတ္ပဲငါးပိ တို႔ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၄။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲဆီ ၇ ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆီပူသည္ႏွင့္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထားတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
၅။ အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဆန္ အရက္၊ ဟင္းခတ္မႈန္္႔တို႔ ထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။
၆။ ၿပီးရင္ ေရထည့္ပါ။ ေရဆူသည္ႏွင့္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေၾကာ္ ထည့္ၿပီးႏွပ္ပါ။
၇။ ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ ၿပီးဆူေနတဲ့ ဟင္းရည္ထဲေလာင္းထည့္ပါ။
၈။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ေမႊေပးပါ။ စားသံုးမည့္ပန္းကန္ ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး နံနံပင္အုပ္ေပးပါ။
......................................
Delicious Food From All Over The World By
Myint OoTha
for Food Magazine
ပုုဇြန္ဆီျပန္ (လြယ္ကူျမန္ဆန္ စားလိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ့နည္း)
ဒီခ်က္နည္းေလးကေတာ့ အိစံရဲ ့အေဒၚအရင္းခ်က္နည္းေလးပါ။ အိစံရဲ ့အေဒၚက လူျကံဳရွိတိုုင္း ျမန္မာျပည္ကေန ပုုဇြန္ထုုပ္ေတြကိုု ဒီခ်က္နည္းေလးနဲ့ခ်က္ခ်က္ျပီးထည့္ေပးေလ့ရွိပါတယ္။ စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ အျပင္ ၂ ရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ အိစံတိုု ့တအိမ္လုုံးကေတာ့ ပုုဇြန္ဆီျပန္ခ်က္ရင္ဒီနည္းေလးကိုုပဲ အရမ္းျကိုုက္ျကပါတယ္။ အခုုခ်က္နည္းမွာက ျကက္သြန္ျဖဴကိုု မ်ားမ်ားသုုံးထားလိုု ့ပိုုေမြွးေစပါတယ္။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေခါင္းပါေသာပုုဇြန္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၁၂ မွြာ
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ ့တ၀က္
၄။ ျမန္မာငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၇။ အေရာင္တင္မွုုန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပုုဇြန္ကိုု အခြံခြာျပီး သန္ ့စင္ထားပါ။ သန္ ့စင္ထားေသာ ပုုဇြန္ကိုု ငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွနုု္ ့တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲကိုု ဆီထည့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ဆီသတ္ပါ။ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴမ်ား အနည္းငယ္ ေရြွ၀ါေရာင္သန္းလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ ပုုဇြန္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး အုုပ္ထားပါ။
၃။ ဆီျပန္လာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္း၇်္ မီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၄။ အနံအရမ္းေမြွး စားလိုု ့အလြန္ေကာင္း၊ လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာခ်က္လိုု ့ရတဲ့ ပုုဇြန္ဟင္းကိုု ၂ ရက္ေလာက္ထားရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(Fried Fish Head Braise With Spicy Soyabean Sauce)
................................
ငါးေခါင္းဟင္းခ်ိဳ၊ ငါးေခါင္းေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ ငါးေခါင္းဟင္းဆိုၿပီးအမ်ိဳးမ်ိဳးထဲမွ ငါးေခါင္းေၾကာ္ႏွပ္နည္းေလးကိုေျပာျပမွာပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေခါင္းကိုတ႐ုတ္ပဲငါးပိ၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႔ ျပန္ႏွပ္ထားတဲ့ဟင္းေလးကဟင္းရည္စပ္စပ္ေလးမို႔ အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ ငါးေခါင္းဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးတန္ငါးေခါင္း (fish head) - 1 kg
• ဆား (salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ (white pepper powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ (corn flour) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ငါးေၾကာ္ရန္ဆီ (cooking oil)
• ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ (light soy sauce) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ (oyster sauce) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ဆန္အရက္ (chinese cooking wine) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ႏွမ္းဆီေမႊး (sesame oil) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• တ႐ုတ္ပဲငါးပိ (fermented soyabean) - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း (bird eye’s chili) - ၂၀ ေတာင့္ (35 gm)
• ခ်င္း (ginger) - 55 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ (garlic) - 40 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ(onion) - 100 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• ဟင္းခတ္မႈန္႔ (chicken powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ (water) - 400 ml
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (spring onion) - ၂ ပင္
• နံနံပင္ (coriander leaves) - ၂ ပင္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ငါးေခါင္းကိုသန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးၿပီးအတံုးႀကီးႀကီးတံုးထားပါ။
၂။ ၿပီးရင္ ငါးေခါင္းကိုဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ေရာၿပီးနယ္ထား ပါ။ ၿပီးရင္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ႏွင့္ ကပ္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆယ္ထား ပါ။
၃။ ငါးေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီး စိမ္းနဲ႔ တ႐ုတ္ပဲငါးပိ တို႔ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၄။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲဆီ ၇ ဇြန္းထည့္ၿပီး ဆီပူသည္ႏွင့္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထားတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
၅။ အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဆန္ အရက္၊ ဟင္းခတ္မႈန္္႔တို႔ ထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။
၆။ ၿပီးရင္ ေရထည့္ပါ။ ေရဆူသည္ႏွင့္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးေၾကာ္ ထည့္ၿပီးႏွပ္ပါ။
၇။ ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ ၿပီးဆူေနတဲ့ ဟင္းရည္ထဲေလာင္းထည့္ပါ။
၈။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ေမႊေပးပါ။ စားသံုးမည့္ပန္းကန္ ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး နံနံပင္အုပ္ေပးပါ။
......................................
Delicious Food From All Over The World By
Myint OoTha
for Food Magazine
ပုုဇြန္ဆီျပန္ (လြယ္ကူျမန္ဆန္ စားလိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ့နည္း)
ဒီခ်က္နည္းေလးကေတာ့ အိစံရဲ ့အေဒၚအရင္းခ်က္နည္းေလးပါ။ အိစံရဲ ့အေဒၚက လူျကံဳရွိတိုုင္း ျမန္မာျပည္ကေန ပုုဇြန္ထုုပ္ေတြကိုု ဒီခ်က္နည္းေလးနဲ့ခ်က္ခ်က္ျပီးထည့္ေပးေလ့ရွိပါတယ္။ စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ အျပင္ ၂ ရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။ အိစံတိုု ့တအိမ္လုုံးကေတာ့ ပုုဇြန္ဆီျပန္ခ်က္ရင္ဒီနည္းေလးကိုုပဲ အရမ္းျကိုုက္ျကပါတယ္။ အခုုခ်က္နည္းမွာက ျကက္သြန္ျဖဴကိုု မ်ားမ်ားသုုံးထားလိုု ့ပိုုေမြွးေစပါတယ္။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေခါင္းပါေသာပုုဇြန္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၁၂ မွြာ
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ ့တ၀က္
၄။ ျမန္မာငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၇။ အေရာင္တင္မွုုန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပုုဇြန္ကိုု အခြံခြာျပီး သန္ ့စင္ထားပါ။ သန္ ့စင္ထားေသာ ပုုဇြန္ကိုု ငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွနုု္ ့တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲကိုု ဆီထည့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ဆီသတ္ပါ။ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴမ်ား အနည္းငယ္ ေရြွ၀ါေရာင္သန္းလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ ပုုဇြန္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး အုုပ္ထားပါ။
၃။ ဆီျပန္လာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္း၇်္ မီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၄။ အနံအရမ္းေမြွး စားလိုု ့အလြန္ေကာင္း၊ လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာခ်က္လိုု ့ရတဲ့ ပုုဇြန္ဟင္းကိုု ၂ ရက္ေလာက္ထားရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment