Friday, February 1, 2019

လမ္းသရဲမုန္႔ - ဘာလီၾကက္သားေပါင္း - ၾကက္ေပါင္းေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ - ရတနာရွစ္မ်ိဳးဆန္ျပဳတ္

မုန္႔ေရပါး (သို႔) လမ္းသရဲမုန္႔ (သို႔) ေရမုန္႔


မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ရန္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့…>>>
ေမႊးဆန္မႈန္႔                        -  ၁ ထုပ္ ( ၁၅၀ ဂရမ္)
ေမႊးဂ်ဳံမႈန္႔                           - ½ ထုပ္ ( ၇၅ ဂရမ္)
ေမႊးေကာ္မႈန္႔                       - ၈၀ ဂရမ္
တေဆး (ရိစ္)                      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ေရ                                   - ၃၂၀ မီလီလီတာ +၂၄၀ မီလီလီတာ
ဘိတ္ကင္ေပါင္ဒါ                  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

အဆာအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….>>>
ခရမ္းခ်ဥ္သီး                     - ၂လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း                    - ၅-၆ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္                  - ၅ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နံနံပင္                             - ၅ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
စားေတာာ္ပဲျပဳတ္                - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ဆီ
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ေဂၚဖီနဲ႔ဆူးပုပ္ရြက္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက အရသာမႈန္႔လည္း ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္ပံု >>>
1. မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ဖို႔အတြက္ ဇလံုၾကီးတစ္လံုးထဲကို ဆန္မႈန္႔၊ ဂ်ဳံမႈန္႔၊ ေကာ္မႈန္႔နဲ႔ တေဆးထည့္ျပီး ေမႊပါ။
2. ျပီးလွ်င္ ေရ ၃၂၀ မီလီလီတာ ထည့္ျပီး မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖံုးဖံုးျပီး ၂-၃ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
3. မုန္႔ႏွစ္အျမုပ္ထလာပါက Baking powder ကို ေရ ၂၄၀ မီလီလီတာထည့္ေမႊျပီး မုန္႔ႏွစ္ထဲထည့္ပါ။ ေမႊေပးပါ။
4. မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ မီးမျပင္းပါေစနဲ႔။
5. မုန္႔ေရက်ဲက်ဲကို မုန္႔တစ္ခုစာထည့္ျပီး ျဖန္႔ပါ။
6. မုန္႔က်က္ခါနီးမွာ မုန္႔အနားကို ဆီသုတ္ေပးပါ။ ( ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ဆီအမ်ားၾကီးထည့္ၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အနည္းငယ္ပဲထည့္ပါတယ္)
7.  ခြက္အေသးထဲကို အဆာစံုေအာင္ထည့္ျပီး ဆားအနည္းငယ္ထည့္နယ္ပါ။ ျပီးေနာက္မုန္႔ေပၚမွာျဖန္႔ျပီး ထည့္ပါ။ အဆာၾကိဳက္သေလာက္ထည့္ပါ။ မုန္႔ေရပါးကို တခ်ိဳ႕က ၾကြပ္ေနေအာင္လုပ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ သိပ္ျပီးၾကြပ္တာကို မၾကိဳက္ပါဘူး။ တကယ့္မုန္႔ေရပါးက ေပ်ာ့ျပီး အိေနရမွာပါ။
ေခါက္မုန္႔လုပ္မယ္ဆိုပါက…..အထက္ပါအခ်ိဳးအစားအတိုင္း မုန္႔ႏွစ္ေဖ်ာ္ျပီး ေနာက္ဆံုးမွာ အခ်ိဳအရသာအတြက္ ထန္းလ်က္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။

<<<ၾကက္ေပါင္းေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ>>>


 ေခါက္ဆြဲကေတာ့ မႀကိဳက္တဲ့ ကေလး အေတာ္ရွားမွာပါေနာ္။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ့ အစားအစာေတြက ကေလးေတြကို သန္မာထြားက်ိဳင္းေစတာမို႔ ကေလးတို႔စားသင့္တဲ့အထဲမွာ ပါဝင္တဲ့အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ေကာ္ရည္ခ်ိဳခ်ိဳေမႊးေမႊးေလးကေတာ့ အာဟာရစံုေအာင္ ခ်က္ထားတာမို႔ တစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔ ကေလးေတြအတြက္ အဆင္ေျပေစပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား >>>
ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္  -  ၁ လီတာ
ၾကက္ေပါင္  -  ၂ ခု
ၾကက္ဥ  -  ၁ လံုး (ခေလာက္ထား)
ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
ခ႐ုဆီ  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  -  အနည္းငယ္
တ႐ုတ္မဆလာ  -  အနည္းငယ္
ဆား  -  အနည္းငယ္
ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
ႂကြက္နားရြက္မိႈ  -  လက္တစ္ဆုပ္စာ (ေရေႏြးစိမ္လွီးျဖတ္ထား)
ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ  -  ေရေႏြးဆူဆူမွာျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ

ျပဳလုပ္နည္း>>>>
၁။ ၾကက္ေပါင္ကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ ခ႐ုဆီ၊ ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း ျခစ္ၿပီး အရည္ညႇစ္ကာ ထည့္နယ္ၿပီး ေရခဲေသတၲာထဲ တစ္ညထည့္ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားကို ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ျပဳတ္ကာ အသားႏူးလာလွ်င္ ဆယ္ယူထားပါ။
၃။ ၾကက္ျပဳတ္ထားတဲ့ေရထဲ သၾကားထည့္ပါ။ အေပါ့၊ အငန္၊ အခ်ိဳကို လိုသလိုျပင္ၿပီး  ႂကြက္နားရြက္မိႈ ထည့္ပါ။ ႂကြက္နားရြက္ႏူးလွ်င္ ေကာ္မႈန္႔ကို အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ထို႔ေနာက္ ၾကက္ဥခေလာက္ထားတာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထည့္ေမႊပါ။ ေမႊလွ်င္ တစ္ဖက္တည္းကို ေမႊေပးပါ။ ၾကက္ဥကိုလည္း တစ္ခါတည္းမထည့္ဘဲ ျဖည္းျဖည္း ခ်င္း ထည့္ေနစဥ္ လက္တစ္ဖက္က ေမႊပါ။ ၃ မိနစ္ခန္႔ဆိုလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး ေခါက္ဆြဲျပင္ ထားတဲ့အေပၚ  ဟင္းရည္ကိုေလာင္းထည့္ကာ ပြဲျပင္ေပးပါ။
 လူႀကီးအတြက္ကေတာ့ ငါးပိအရည္ေဖ်ာ္ အခ်ဥ္ေလးညႇစ္ၿပီး သံုးေဆာင္လို႔ရတာမို႔ ကေလးအတြက္သာမက လူႀကီးေတြအတြက္ပါ အဆင္ေျပေစပါတယ္ေနာ္။
.........................
May's Healthy Food


<<<ရတနာရွစ္မ်ိဳးဆန္ျပဳတ္ (Eight Treasures Porridge) 八宝粥 (bā băo zhōu)>>>




          တ႐ုတ္လို ရတနာရွစ္မ်ိဳး ဆန္ျပဳတ္လို႔ ေခၚတဲ့ ႏွစ္သစ္ကူး အစားအစာ ဆန္ျပဳတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္သစ္ကူးအခါမွာ လာဘ္လာဘေပါမ်ား ၾကြယ္ဝေစရန္အတြက္ ရည္ရြယ္ၿပီး အိမ္တိုင္းလိုလိုမွာ ခ်က္ၿပီးစားေလ့ရွိပါတယ္။ ရတနာရွစ္မ်ိဳးရယ္လို႔ နာမည္ေပးထားတဲ့အတိုင္း ဆန္နဲ႔ပဲအမ်ိဳးေပါင္း ရွစ္မ်ိဳးႏွင့္အတူ ႏွစ္သက္ရာ သစ္သီးေျခာက္တို႔ျဖင့္ ေပါင္းၿပီးခ်က္ထားတဲ့ ဆန္ျပဳတ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္…။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဆန္  –  ၁/၂ ခြက္ (ဆန္ခ်ိန္ခြက္ )

ဆန္ညိဳ  –  ၁/၂ ခြက္

ေကာက္ညႇင္းဆန္  –  လက္တစ္ဆုပ္

တ႐ုတ္ဘာလီေစ့ (လုကူမီ)  –  ၁/၂ ခြက္

ပဲစင္းငံု  –  လက္တစ္ဆုပ္

မတ္ပဲ  –  လက္တစ္ဆုပ္

ပဲၾကား  –  လက္တစ္ဆုပ္

ပဲျပင္းေစ့  –  လက္တစ္ဆုပ္

ၾကာေစ့

တ႐ုတ္ဆီးသီးေျခာက္

သၾကားခဲ (Rock Sugar)

ဆား  –  အနည္းငယ္

ေဆာ္ဒါ  –  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တစ္ညႀကိဳ၍ ေရေဆးၿပီး ေရစိမ္ထားပါ။

၂။       ဆန္ ၃ မ်ိဳးကို ၂ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကာေစ့ႏွင့္ ဆီးသီးေျခာက္ကိုလည္း ေရစိမ္ထားပါ။

၃။       အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက အိုးတစ္အိုးထဲ ေရာထည့္ၿပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္တည္ေပးပါ။ ေပါင္းအိုး ျဖင့္ အဖံုးအနည္းငယ္ဟၿပီးလည္း တည္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရခန္းသြားပါက ေရ အနည္းငယ္စီထည့္ၿပီး မၾကာခဏ ေမႊေပးပါ။ ေကာက္ညႇင္းေၾကသြားပါက အိုးကပ္တတ္ပါတယ္။

၄။       ပဲမ်ားႏူးအိလာပါက ဆားႏွင့္ ေဆာ္ဒါ ထည့္ေပးပါ။

၅။       သၾကားခဲထည့္ၿပီး အပ်စ္အက်ဲကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပဳျပင္၍ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

*        ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

*        သၾကားခဲမထည့္ဘဲ အငန္အျဖစ္လည္း တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Sofia


<<<ဘာလီၾကက္သားေပါင္း (Steamed Barley Chicken)>>>


 by Sofia

          ပန္းေသး႐ိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး မိတ္ဆံုစားပြဲႏွင့္ ဧည့္ခံပြဲတို႔မွာ တည္ခင္းေလ့ရွိတဲ့ ဘာလီေစ့ၾကက္ေပါင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ႔ စားရတာ အရသာရွိၿပီး ဟင္းပြဲအျဖစ္ တည္ခင္းႏိုင္သလို အဆာေျပစာအျဖစ္လည္း တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္…။

ပါဝင္ပစၥည္း ၄ ပြဲ

တ႐ုတ္ဘာလီေစ့ (လုကူမီ)  –  ၂၅၀ ဂရမ္

ေကာက္ညႇင္းဆန္  –  ၅၀ ဂရမ္

ရွီတာခီမိႈေျခာက္/အစို  –  ၅၀ ဂရမ္

ၾကက္သား/ အမဲသား  –  ၅၀ဝ ဂရမ္

ပဲစိမ္းလံုး  –  ၁၀ဝ ဂရမ္

ခ်င္း  –  လက္တစ္ဆစ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၁ လံုး

ဆီ  –  အနည္းငယ္

ခ႐ုဆီ  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္အၾကည္  –  ၃ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္ အေနာက္  –  ၁ ဇြန္း (ဥစအငသညေူ)

ႏွမ္းဆီေမႊး  –  ၁ ဇြန္း

တ႐ုတ္ငါးမ်ိဳးမဆလာ  –  ၁ ဇြန္း

ဆား  –  အနည္းငယ္

ဟင္းခတ္မႈန္႔  –  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း>>>

၁။       ဦးစြာ ေကာက္ညႇင္းဆန္ႏွင့္ ဘာလီေစ့တို႔ကို သီးသန္႔စီ ၃ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။

၂။       မိႈေျခာက္ကိုလည္း ေရေဆးၿပီး ေရေႏြးျဖင့္ ေပ်ာ့ေအာင္စိမ္ထားပါ။

၃။       ၾကက္သားကို ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ႏွမ္းဆီေမႊးႏွင့္ တ႐ုတ္မဆလာ ၁ ဇြန္းထည့္၍ သမေအာင္နယ္ႏွပ္ၿပီး ေပါင္းထားပါ။

၄။       ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားပါ။

၅။       ေရစိမ္ထားေသာမိႈကို ႐ိုးတံဖယ္ၿပီး ပါးပါးစိတ္ထားပါ။ အပြင့္လိုက္ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားပါ။

၆။       အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဘာလီေစ့ကို ေရထည့္ၿပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ေရခန္းခါနီးမွာ ေကာက္ညႇင္းကို ေရာခ်က္ပါ။ က်က္လွ်င္ မီးပိတ္ထားပါ။

၇။       ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပး၍ ဆီထည့္ၿပီး ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ကို ဆီသတ္ကာ လွီးထားေသာမိႈကို ထည့္ပါ။ ပဲစိမ္းလံုးထည့္ေၾကာ္ပါ။

၈။       ၿပီးလွ်င္ အသင့္ခ်က္ထားေသာ ဘာလီေစ့တို႔ကို ထည့္၍ အထက္ေအာက္လွန္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။

၉။       ပဲငံျပာရည္အၾကည္/အေနာက္၊ တ႐ုတ္မဆလာႏွင့္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ေပါင္းထားေသာ ၾကက္သားအနည္းငယ္ ေရာထည့္ပါ။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး ပြဲျပင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

၁၀။     ပန္းကန္လံုးႀကီးႀကီးေအာက္ေျခမွာ ခ်န္ထားတဲ့ မိႈတစ္ပြင့္ အလယ္မွထည့္ပါ။ ေဘးပတ္ပတ္လည္မွာ ၾကက္သားမ်ားကို ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး စီထည့္ပါ။

၁၁။     အေပၚမွာ ေၾကာ္ထားေသာ ဘာလီအေရာကိုထည့္၍ အနည္းငယ္ဖိေပးကာ ေပါင္းအိုးကို အပူေပးၿပီး ၁၀ မိနစ္ ခန္႔ ေပါင္းပါ။

၁၂။     တည္ခင္းမည့္အခ်ိန္မွသာ ပန္းကန္ျပားထဲ ေပါင္းထားေသာ ဘာလီၾကက္ေပါင္းကို ေမွာက္ထည့္ေပးၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။


No comments: