ငါးကင္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
တီလားဗီးယားငါး - ၁ ေကာင္
ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
ခ်င္း - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - မ်ားမ်ား
ပင္စိမ္းရြက္ - အနည္းငယ္
ဖက္ဖယ္ရြက္ - အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္
စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
ဆား - အနည္းငယ္
သၾကား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီး - ၁၀ ေတာင့္ခန္႔
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးကို ေသခ်ာေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
၂။ ငါးကို ဓားျဖင့္ မႊန္းထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီး၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ င႐ုတ္သီး၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ႏွင့္ ရွမ္းနံနံတို႔ကို ႀကိတ္ၿပီး ခ႐ုဆီ၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ ဆီတို႔ကို ထည့္ၿပီး အႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ပါ။
၄။ အႏွစ္ရၿပီဆိုလွ်င္ ငါးကို နယ္ပါ။ စပါးလင္ကို ထုေျခၿပီး ငါးဗိုက္ထဲ ထည့္ပါ။
၅။ အရသာစိမ့္ဝင္သြားေစဖို႔ ၁ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၆။ အရသာနပ္ၿပီးသြားၿပီဆိုလွ်င္ အပူခ်ိန္ 180˚C အပူေပးထားတဲ့ Oven ထဲ ထည့္ၿပီး ကင္ပါ။
၇။ မီးေသြးအကင္ဖိုျဖင့္ ကင္မည္ဆိုလွ်င္ ကင္ေနစဥ္ ငါးအသားမ်ား မေျခာက္သြား ေအာင္ ဆီျဖင့္ သုတ္ေပးပါ။
၈။ အနံ႔ေမႊးၿပီး ငါးလည္းက်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ရတနာရွစ္မ်ိဳး ေကာက္ညႇင္းပူတင္း
(EIGHT-TREASURES RICE PUDDING)
(八寶飯)
.....................
ႏွစ္သစ္မွာ ခ်မ္းသာျခင္းသုခအျပည့္ရေစဖို႔ ရတနာရွစ္မ်ိဳး ေကာက္ ညႇင္းပူတင္းေလး လုပ္စားၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးအစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေပမယ့္ ေန႔ႀကီးရက္ႀကီးေတြမွာလည္း တည္ခင္းေလ့ရွိပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေကာက္ညႇင္းေပါင္း - ၁ ပန္းကန္
• ပဲယို - ၁ ပန္းကန္
• ႏွစ္သက္ရာအသီးေျခာက္ - ၈ မ်ိဳး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးေအာက္မွာ ဆီအနည္းငယ္လူးေပးပါ။ သစ္သီးေျခာက္မ်ားကို ခင္းထားပါ။
၂။ သစ္သီးေျခာက္မ်ားအေပၚမွာ ေကာက္ညႇင္းေပါင္းတစ္ဝက္ ခင္းပါ။
၃။ အလယ္မွာ ပဲယိုထည့္ၿပီး က်န္သစ္သီးေျခာက္ႏွင့္ ေကာက္ညႇင္းတို႔ကို ထည့္ပါ။
၄။ ေပါင္းအိုးထဲ ေရထည့္ၿပီး ေကာက္ညႇင္းပန္းကန္ကို ထည့္၍ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းေပး ပါ။
၅။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ မတည္ခင္းခင္အခ်ိန္အထိ ပူေႏြးေနေအာင္ ထည့္ထားပါ။
၆။ တည္ခင္းမည့္အခ်ိန္မွာ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ေပၚ ေပါင္းထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္းပန္းကန္ ကို ေမွာက္ခ်ၿပီး အေပၚမွလိုသလို အလွဆင္ကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
ဂ စပ်စ္ေျခာက္ဝါ/နီ၊ စြန္ပလြံသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သလဲသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီေျခာက္၊ မက္မန္းေျခာက္ တို႔ျဖင့္ ကိတ္ပံုစံဖန္တီးထားျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဂ တည္ခင္းမည့္အေရအတြက္ေပၚ မူတည္ၿပီး ခ်ိန္ဆျပဳလုပ္ပါ။
......................
Sofia
Spicy Sweet & Sour Crab ခ်ဥ္စပ္ကဏန္းဟင္း
ကဏန္း - ၇၅၀ ဂရမ္ ( သန္႔ရွင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ခ်င္း - ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၁၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း (နီ+စိမ္း) - ၁၀ ေတာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
တရုတ္ပဲငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နံနံပင္ - ၂ ပင္
ၾကက္ဥ - ၄ လံုး
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း+ေရ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ေရ - ၆၀၀ မီလီလီတာ
Sauce အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ဗီနီကာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Kikomanပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းအျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ပထမဦးဆံုး ပန္းကန္လံုးၾကီးထဲကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ငရုတ္သီးေဆာ့စ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဗီနီကာ၊ သၾကား၊ အရသာမႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
2. သန္႔ရွင္းထားတဲ့ ကဏန္းကိုေျခာက္သြားေစဖို႔အတြက္ တစ္ေကာင္ခ်င္းစီကို kitchen paper ျဖင့္ သုတ္ထားပါ။ ေရေျခာက္သြားဖို႔ အေရးၾကီးပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ေရက်န္ပါက ဆီေပါက္တက္ပါတယ္။
3. ကဏန္းေၾကာ္ဖို႔ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ကဏန္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ကဏန္းအေရာင္ေျပာင္းရင္ ဆယ္ထားပါ။
4. ခ်က္မဲ့ဒယ္အိုးအၾကီးထဲ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ခ်င္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
5. ၾကက္သြန္ေပ်ာ့လာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲငါးပိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
6. ျပီးလွ်င္ စပ္ထားတဲ့ေဆာ့စ္နဲ႔ေရထည့္ပါ။ ေဆာ့စ္ပ်စ္လာသည္အထိ ခ်က္ရပါမယ္။
7. ေဆာ့စ္ပ်စ္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ကဏန္းထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။
8. ေဆာ့စ္ပိုျပီးပ်စ္ဖို႔အတြက္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ပါ။
9. ေဆာ့စ္ပ်စ္ပ်စ္ဆူေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥေခါက္ျပီး ထည့္ပါ။ ၾကက္ဥက်က္ခါနီးမွ ေမႊေပးပါ။
10. ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး နံနံပင္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖဴးပါ။ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ငရုတ္သီးစိမ္း ပါပါးလွီးျပီး ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
(By MyintOoTha)
မအူပင္ထမင္းေပါင္း
=============
[ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား]
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးေျမွာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီဥအေသး - ၄ လံုး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ေပၚဆန္းေမႊးဆန္ - ၂ ခြက္ခြဲ(ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ)
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၁ ခြက္ခြဲ(ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ)
မက္ဂီပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
Maggi ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ကိုက္လန္ - ၃ ပင္(အပိုင္းငယ္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ျဖတ္ထားပါ)
ပဲျပားအမာ - ၁ ျပား(အတံုးေသးကေလးမ်ားတံုးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၁ လံုး(အတံုးေသးေသးမ်ားတံုးထားပါ)
ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မအရြယ္(တစ္ေခ်ာင္း) (အစိတ္ကေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ထုေထာင္းထားပါ)
ပဲပိစပ္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
.
[ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္]
၁။ ပထမဦးဆံုး ဟင္းခ်က္ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး မီးဖြင့္ပါ။
၂။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီသံုးဇြန္းထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ဆီသတ္ပါ။
၃။ ဆီေမႊးလာလွ်င္ ဆန္၊ ေကာက္ညွင္းဆန္၊ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္တို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၄။ ျပီးရင္ MAGGI ပဲငံျပာရည္ ႏွင့္ MAGGI ခရုဆီ တစ္ဇြန္းစီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၅။ အဲဒီေနာက္ ဒယ္အိုးထဲမွ ၄င္းတို႔အားလံုးကို ထမင္းေပါင္္းအိုးထဲသို႔ ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရ ၆၀၀ မီလီ ထည့္ကာ က်က္သည္အထိခ်က္ထားပါ။
၆။ ထမင္းခ်က္ထားခ်ိန္မွာ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွာတင္ျပီး ဆီ ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။
၇။ ဆီပူလာေသာအခါ အသင့္တံုးထားတဲ့ ပဲျပားတံုးကေလးမ်ားကို ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ ေၾကာ္ပါ။
၈။ ပဲျပားမ်ား အဝါေရာင္သမ္းျပီး က်က္သြားတဲ့အခါ ဆယ္ျပီး ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ထည့္ထားပါ။
၉။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီ ၁ ဇြန္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါ။
၁၀။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ မုန္႔လာဥထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၁၁။ ထို႔ေနာက္ ကိုက္လန္မ်ားကိုပါထည့္ေၾကာ္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၁၂။ ေၾကာ္ျပီးသားပဲျပားမ်ားကို ဒယ္အိုးထဲသို႔ထည့္ျပီး အားလံုးေရာေမႊပါ။
၁၃။ အဲဒီေနာက္ အားလံုးကို ပန္းကန္ျပားထဲသို႔ ထည့္ထားပါ။
၁၄။ ေပါင္းအိုးထဲမွ ထမင္းက်က္ေသာအခါ ေၾကာ္ထားသည္မ်ားကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၁၅။ ျပီးရင္ေတာ့ အားလံုးကို စားမည့္ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ျပီး စားသံုးႏိုင္ပါျပီေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
တီလားဗီးယားငါး - ၁ ေကာင္
ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
ခ်င္း - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - မ်ားမ်ား
ပင္စိမ္းရြက္ - အနည္းငယ္
ဖက္ဖယ္ရြက္ - အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္
စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
ဆား - အနည္းငယ္
သၾကား - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီး - ၁၀ ေတာင့္ခန္႔
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးကို ေသခ်ာေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
၂။ ငါးကို ဓားျဖင့္ မႊန္းထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီး၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ င႐ုတ္သီး၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ႏွင့္ ရွမ္းနံနံတို႔ကို ႀကိတ္ၿပီး ခ႐ုဆီ၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ ဆီတို႔ကို ထည့္ၿပီး အႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ပါ။
၄။ အႏွစ္ရၿပီဆိုလွ်င္ ငါးကို နယ္ပါ။ စပါးလင္ကို ထုေျခၿပီး ငါးဗိုက္ထဲ ထည့္ပါ။
၅။ အရသာစိမ့္ဝင္သြားေစဖို႔ ၁ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၆။ အရသာနပ္ၿပီးသြားၿပီဆိုလွ်င္ အပူခ်ိန္ 180˚C အပူေပးထားတဲ့ Oven ထဲ ထည့္ၿပီး ကင္ပါ။
၇။ မီးေသြးအကင္ဖိုျဖင့္ ကင္မည္ဆိုလွ်င္ ကင္ေနစဥ္ ငါးအသားမ်ား မေျခာက္သြား ေအာင္ ဆီျဖင့္ သုတ္ေပးပါ။
၈။ အနံ႔ေမႊးၿပီး ငါးလည္းက်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ရတနာရွစ္မ်ိဳး ေကာက္ညႇင္းပူတင္း
(EIGHT-TREASURES RICE PUDDING)
(八寶飯)
.....................
ႏွစ္သစ္မွာ ခ်မ္းသာျခင္းသုခအျပည့္ရေစဖို႔ ရတနာရွစ္မ်ိဳး ေကာက္ ညႇင္းပူတင္းေလး လုပ္စားၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏွစ္ကူးအစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေပမယ့္ ေန႔ႀကီးရက္ႀကီးေတြမွာလည္း တည္ခင္းေလ့ရွိပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေကာက္ညႇင္းေပါင္း - ၁ ပန္းကန္
• ပဲယို - ၁ ပန္းကန္
• ႏွစ္သက္ရာအသီးေျခာက္ - ၈ မ်ိဳး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးေအာက္မွာ ဆီအနည္းငယ္လူးေပးပါ။ သစ္သီးေျခာက္မ်ားကို ခင္းထားပါ။
၂။ သစ္သီးေျခာက္မ်ားအေပၚမွာ ေကာက္ညႇင္းေပါင္းတစ္ဝက္ ခင္းပါ။
၃။ အလယ္မွာ ပဲယိုထည့္ၿပီး က်န္သစ္သီးေျခာက္ႏွင့္ ေကာက္ညႇင္းတို႔ကို ထည့္ပါ။
၄။ ေပါင္းအိုးထဲ ေရထည့္ၿပီး ေကာက္ညႇင္းပန္းကန္ကို ထည့္၍ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းေပး ပါ။
၅။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ မတည္ခင္းခင္အခ်ိန္အထိ ပူေႏြးေနေအာင္ ထည့္ထားပါ။
၆။ တည္ခင္းမည့္အခ်ိန္မွာ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ေပၚ ေပါင္းထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္းပန္းကန္ ကို ေမွာက္ခ်ၿပီး အေပၚမွလိုသလို အလွဆင္ကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
ဂ စပ်စ္ေျခာက္ဝါ/နီ၊ စြန္ပလြံသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သလဲသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီေျခာက္၊ မက္မန္းေျခာက္ တို႔ျဖင့္ ကိတ္ပံုစံဖန္တီးထားျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဂ တည္ခင္းမည့္အေရအတြက္ေပၚ မူတည္ၿပီး ခ်ိန္ဆျပဳလုပ္ပါ။
......................
Sofia
Spicy Sweet & Sour Crab ခ်ဥ္စပ္ကဏန္းဟင္း
ကဏန္း - ၇၅၀ ဂရမ္ ( သန္႔ရွင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ခ်င္း - ၃၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၁၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း (နီ+စိမ္း) - ၁၀ ေတာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
တရုတ္ပဲငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နံနံပင္ - ၂ ပင္
ၾကက္ဥ - ၄ လံုး
ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း+ေရ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ေရ - ၆၀၀ မီလီလီတာ
Sauce အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ဗီနီကာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Kikomanပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းအျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ပထမဦးဆံုး ပန္းကန္လံုးၾကီးထဲကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ငရုတ္သီးေဆာ့စ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဗီနီကာ၊ သၾကား၊ အရသာမႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
2. သန္႔ရွင္းထားတဲ့ ကဏန္းကိုေျခာက္သြားေစဖို႔အတြက္ တစ္ေကာင္ခ်င္းစီကို kitchen paper ျဖင့္ သုတ္ထားပါ။ ေရေျခာက္သြားဖို႔ အေရးၾကီးပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ေရက်န္ပါက ဆီေပါက္တက္ပါတယ္။
3. ကဏန္းေၾကာ္ဖို႔ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ကဏန္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ကဏန္းအေရာင္ေျပာင္းရင္ ဆယ္ထားပါ။
4. ခ်က္မဲ့ဒယ္အိုးအၾကီးထဲ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ခ်င္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
5. ၾကက္သြန္ေပ်ာ့လာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲငါးပိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
6. ျပီးလွ်င္ စပ္ထားတဲ့ေဆာ့စ္နဲ႔ေရထည့္ပါ။ ေဆာ့စ္ပ်စ္လာသည္အထိ ခ်က္ရပါမယ္။
7. ေဆာ့စ္ပ်စ္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ကဏန္းထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။
8. ေဆာ့စ္ပိုျပီးပ်စ္ဖို႔အတြက္ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ပါ။
9. ေဆာ့စ္ပ်စ္ပ်စ္ဆူေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥေခါက္ျပီး ထည့္ပါ။ ၾကက္ဥက်က္ခါနီးမွ ေမႊေပးပါ။
10. ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး နံနံပင္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖဴးပါ။ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ငရုတ္သီးစိမ္း ပါပါးလွီးျပီး ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
(By MyintOoTha)
မအူပင္ထမင္းေပါင္း
=============
[ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား]
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးေျမွာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီဥအေသး - ၄ လံုး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ေပၚဆန္းေမႊးဆန္ - ၂ ခြက္ခြဲ(ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ)
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၁ ခြက္ခြဲ(ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ)
မက္ဂီပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
Maggi ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ကိုက္လန္ - ၃ ပင္(အပိုင္းငယ္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ျဖတ္ထားပါ)
ပဲျပားအမာ - ၁ ျပား(အတံုးေသးကေလးမ်ားတံုးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၁ လံုး(အတံုးေသးေသးမ်ားတံုးထားပါ)
ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မအရြယ္(တစ္ေခ်ာင္း) (အစိတ္ကေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ထုေထာင္းထားပါ)
ပဲပိစပ္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
.
[ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္]
၁။ ပထမဦးဆံုး ဟင္းခ်က္ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး မီးဖြင့္ပါ။
၂။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီသံုးဇြန္းထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ဆီသတ္ပါ။
၃။ ဆီေမႊးလာလွ်င္ ဆန္၊ ေကာက္ညွင္းဆန္၊ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္တို႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၄။ ျပီးရင္ MAGGI ပဲငံျပာရည္ ႏွင့္ MAGGI ခရုဆီ တစ္ဇြန္းစီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၅။ အဲဒီေနာက္ ဒယ္အိုးထဲမွ ၄င္းတို႔အားလံုးကို ထမင္းေပါင္္းအိုးထဲသို႔ ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရ ၆၀၀ မီလီ ထည့္ကာ က်က္သည္အထိခ်က္ထားပါ။
၆။ ထမင္းခ်က္ထားခ်ိန္မွာ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွာတင္ျပီး ဆီ ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။
၇။ ဆီပူလာေသာအခါ အသင့္တံုးထားတဲ့ ပဲျပားတံုးကေလးမ်ားကို ထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ ေၾကာ္ပါ။
၈။ ပဲျပားမ်ား အဝါေရာင္သမ္းျပီး က်က္သြားတဲ့အခါ ဆယ္ျပီး ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ထည့္ထားပါ။
၉။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီ ၁ ဇြန္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါ။
၁၀။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ မုန္႔လာဥထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၁၁။ ထို႔ေနာက္ ကိုက္လန္မ်ားကိုပါထည့္ေၾကာ္ျပီး ေမႊေပးပါ။
၁၂။ ေၾကာ္ျပီးသားပဲျပားမ်ားကို ဒယ္အိုးထဲသို႔ထည့္ျပီး အားလံုးေရာေမႊပါ။
၁၃။ အဲဒီေနာက္ အားလံုးကို ပန္းကန္ျပားထဲသို႔ ထည့္ထားပါ။
၁၄။ ေပါင္းအိုးထဲမွ ထမင္းက်က္ေသာအခါ ေၾကာ္ထားသည္မ်ားကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၁၅။ ျပီးရင္ေတာ့ အားလံုးကို စားမည့္ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ျပီး စားသံုးႏိုင္ပါျပီေနာ္။
No comments:
Post a Comment