ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ဖို႔ မေကာင္းတဲ့ ကိုယ္တြင္းအဆီေတြ ကိုင္တြယ္ေျဖ႐ွင္းဖို႔ သေဘၤာသီး ေဖ်ာ္ရည္
(Papaya Juice for Cancer Prevention, Cholesterol Management and More)
သေဘၤာသီးတစ္လံုးလံုးမွာပါေသာ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္အားလံုးေပ်ာ္၀င္ေနသည့္ သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကို က်ြန္ေတာ္တို႕ စားေနၾက အစားအစာစားခ်ိန္မ်ားတြင္ ေပါင္းစပ္ထည့္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ျပီးျပည့္စံုေစမွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သြားရင္းလာရင္း သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကို ၀ယ္ယူတဲ့အခ်ိန္ တကယ္႔အဟာရဓာတ္တန္ဖိုးမပါတဲ့ သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ဆိုတာကို အမွတ္တမဲ့ ေကာက္ယူမိေကာင္း ယူမိႏိုင္ပါတယ္။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးက ဘယ္လိုမ်ိဳးလဲ ၊ သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကို ဘယ္လိုေဖ်ာ္မလဲ ေျပာျပပါ့မယ္။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး (Health Benefits of Papaya Juice)
(၁) ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ျခင္း (Cancer Prevention)
“သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္သည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ဖို႔ ထိေရာက္သည္”လို႔ အမ်ားစုကေျပာၾကေပမယ့္ ထူးထူးျခားျခားအေနန႔ဲ အူမႀကီးကင္ဆာေရာဂါ(colon cancer)ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးမွာ အမ်ွင္ဓာတ္ (Fiber)ပမာဏ ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ က်န္းမာတဲ့ အူမႀကီးဆဲလ္ေတြျဖစ္တည္ေနေစေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္နိုင္မယ့္ အဆိပ္အေတာက္ေတြ (toxins) ကင္းေ၀းေစမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ပဲ ကင္ဆာေရာဂါအႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ခ်ပစ္ႏိုင္တယ္ေလ။ ၿပီးေတာ့ သေဘၤာသီးထဲမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပိန္း(lycopene) ဓာတ္ကလည္း ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ရာမွာ အကူအညီေပးပါတယ္။
(၂) ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ကို ကိုင္တြယ္ေျဖ႐ွင္းဖို႔ (Cholesterol Management)
သေဘၤာသီးဟာ ႏွလံုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပ်က္ေစတဲ့ အဓိကလက္သည္ ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ (cholesterol)ကို ထိန္းေပးဖို႔ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ကို အနည္းဆံုး တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ေသာက္သံုးပါက ကြၽန္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ စုပံုမ်ားျပားလာျခင္းအား ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္ ခင္ဗ် ။
ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သေဘၤာသီးမွ ဗီတာမင္ စီနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း(antioxidant)အေထာက္အပံ့မ်ား ရႏိုင္တာေၾကာင့္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ မ်ားျပားစုပံုလာဖို႔အတြက္ အခြင့္အေရးမရပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးခုန္မမွန္ျခင္း (myocardial infarction) နဲ႔ ေသြးတိုးျခင္း (hypertension) အႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ခ်ဖို႔ သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္က အကူအပံ့ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) မ်က္လံုး က်န္းမာေရး (Eye Health)
သေဘၤာသီး ေဖ်ာ္ရည္မွာ ကရာတီႏိြဳက္ (carotenoids) အျပင္ က်ြန္ေတာ္တို႔မ်က္လံုးမ်ားကို ကာကြယ္ရန္မွာအေရးပါေသာ အျခား ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (antioxidant) ႏွစ္ခု ပါ၀င္ပါတယ္။ ဇီရာဇန္သင္ (Zeaxanthin) နဲ႔ လူတင္ (lutein) ဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ကေန မ်က္၀န္းထဲရွိ အမည္းေရာင္ အ၀န္းအ၀ိုင္းေနရာအတြက္ အာရံုစူးစိုက္ေစမယ့္ အပင္ထြက္ အဟာရဓာတ္ (phytonutrients) ေတြျဖစ္ပါတယ္။ စူးအားျပင္းထန္ေသာ အျပာေရာင္အလင္းတန္းနဲ႔ UV ေတြေၾကာင့္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ မ်က္လံုးေတြ ပ်က္စီးျခင္းမွ ရင္ဆိုင္ဟန္႔တားႏိုင္ရန္ အဆိုပါဓာတ္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးက အကူအညီေပးပါတယ္။
ဇီရာဇန္သင္ (Zeaxanthin) နဲ႔ လူတင္ (lutein)ဟာ အသက္အရြယ္ ရလာျခင္းေၾကာင္း မ်က္နက္၀န္းေျခာက္ေသြ႕ကာ အျမင္အာရံုယိုယြင္း ဆုတ္ယုတ္လာျခင္းကို ေလ်ာ့ပါးေအာင္ကူညီေနတဲ့ ေကာင္းက်ိဳး႐ွိေၾကာင္းလည္း အေမရိကမွာ လူေျပာမ်ားေနပါတယ္။ ကြန္ပ်ဴတာ မ်က္ႏွာျပင္ ၊ စာရြက္ေတြေပၚက စာလံုးေတြကို ျပတ္ျပတ္သားသား ၾကည္ၾကည္လင္လင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ၾကေစဖို႔ စကၡဳအျမင္တိုးတက္လာေအာင္ ကရာတီႏိြဳက္ (carotenoids) က ေကာင္းစြာ ကူညီသလိုပဲေပါ့ေနာ္။
(၄) ႏွလံုးက်န္းမာေရး (Heart Health)
သေဘာၤသီးမွာ လိုင္ကိုပင္း (lycopene) ႏွင့္ ဘီတာကယ္ရိုတင္း (beta-carotene) တို႕လို အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္း (antioxidants) ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ အဆိုပါဓာတ္ပစၥည္းမ်ားဟာ ႏွလံုးႏွင့္ အျခားေသာေသြးလည္ပတ္မႈဆိုင္ရာေရာဂါျပႆနာမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (cholesterol) နဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္ ဓာတ္ျပဳမႈကို ဟန္႕တားေပးႏိုင္ပါတယ္။
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သေဘာၤသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္မွာ ႏွလံုးနဲ႕ေသြးေၾကာမ်ားကို ဖ်က္စီးတတ္ ေရာဂါျဖစ္ပြားေစတတ္တဲ့ ေသြးတြင္း homocysteine level ကိုထိန္းညွိေပးတဲ့ ဗိုက္တာမင္ B အုပ္စု၀င္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္ အေျမာက္အျမားပါ၀င္ပါတယ္။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါကာကြယ္ျခင္းႏွင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈက်န္းမာေရးထိန္းသိမ္းျခင္း ကိစၥေတြမွာ အက်ိဳးျပဳတဲ့ ဗိုက္တာမင္ C ႏွင့္ ဗိုက္တာမင္ E အခ်ိဳ႕ ရရွိႏိုင္ေသာ ရင္းျမစ္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။
(၅) အေရျပား က်န္းမာေရး (Skin Health)
သေဘာၤသီးေဖ်ာ္ရည္မွာ ကၽြန္ေတာ္တို႕ရဲ႕အေရျပား ႏုညံ့ေခ်ာေမြ႕မႈကိုထိန္းသိမ္းဖို႕အတြက္ ေကာ္လာဂ်င္တိုးျမင့္ထုတ္လုပ္ျခင္းကို အကူအညီ ေပးႏိုင္ေသာ ဗီတာမင္ စီ ပါ၀င္မႈႏႈန္းမ်ားပါတယ္။ ေကာ္လာဂ်င္ဆိုတာ အေရျပားကို ႏုပ်ဳိက်န္းမာျပီး ေခ်ာေမြ႕တဲ့အသြင္ေဆာင္ေစ တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ မၾကာခဏဆိုသလို အေရျပားအေျခအေနပ်က္စီးျခင္း သို႕မဟုတ္ ေကာ္လာဂ်င္လံုေလာက္ေအာင္ မထုတ္လုပ္ႏိုင္ျခင္းျဖစ္တဲ့အခါ အေရးအေၾကာင္းေတြ ၊ က်ီးေျခရာေတြ အမ်ားအျပားေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္ထဲမွာပါ၀င္ေသာ လိုင္ကိုပင္း၊ ဗီတာမင္ အီး၊ ဘီတာ ဆိုက္တိုဇန္သင္(beta-cryptoxanthin)နဲ႕ ဘီတာကယ္ရိုတင္းတို႔လို အျခားေသာ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ားက ဓာတ္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ပဲျဖစ္ျဖစ္ အေရျပားဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းကိုကူညီကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ကေတာ့ အေရျပား ႏုပ်ိဳက်န္းမာတဲ့အေျခအေနကိုထိန္းသိမ္းရာမွာ အေတာ္အေရးပါတာပါ။
သေဘၤာသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ေဖ်ာ္ေသာက္ရေအာင္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား -
သေဘၤာသီးတံုးေလးေတြ တစ္ခြက္စာ၊ ေသာက္ေရသန္႔ ၃/၄ ခြက္ ၊ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္၊ ေရသန္႔ေရခဲ ေလးတံုး။
(၁ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ တစ္ခြက္)
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5ml)
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု -
Blender ထဲ ေရကို ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ၊ ေရခဲ ေလးတံုး နဲ႔ သေဘၤာသီးတံုးေလးေတြ တစ္ခြက္စာကို ထည့္လိုက္ပါ။
ေရခဲတံုးေလးေတြ ေၾကမြသြားသည္အထိ ၾကိတ္ေျခပါ။
ပ်ားရည္ သို႕မဟုတ္ အခ်ိဳ တစ္ခုခုကိုထည့္ေမႊလိုက္ပါ။
အကုန္ေရာေမႊျပီးပါက ဖန္ခြက္ထဲငွဲ႕ထည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
Alex Aung (1 February 2019)
Sources:
Health Ambition
Livestrong
No comments:
Post a Comment