Friday, September 7, 2018

တိုင္းရင္းသား႐ိုးရာ Style ၾကက္​သားဟင္​းလ်ာမ်ား


ကခ်င္ ၾကက္သားေပါင္း
----------------------------
အရသာစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ကခ်င္ ၾကက္သားေပါင္းပါ။ ၾကက္သားကို ငရုတ္သီးပြနီ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ ႏုပ္ထားျပီမွ ေပါင္းထားမုိ႔ သူအရသာက ၾကက္သားထဲ ျပန္စိမ္႔၀င္ျပီ စပ္စပ္ေလးနဲ႔ တမ်ဳိးစားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။
----------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေပါင္ – ၄၅၀ ဂရမ္ (အတံုးလတ္မ်ား တံုးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ဂ်င္း (သို႔) ဂ်င္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းစာ (ပါးပါးလွီးပါ)
ငရုတ္သီးပြနီ – ၄ခု (ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္ျပီ မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)
ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ပံု၁ပံု
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၂ပံု
နံနံေစ႔မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေရ (သုိ႔) ဆန္၀ုိင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁ခု (ပါးပါးလွီးထားပါ)
----------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ား

၁။ အရင္ဆံုး (ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးပြနီ(ေထာင္းျပီသား)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ နံနံေစ႔မွုန္႔၊ ေရ(သို႔) ဆန္၀ိုင္)တုိ႔ကို ၾကိတ္စက္ထဲထည္႔ျပီ သမေအာင္ ၾကိတ္ေပးပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ၾကက္သားမ်ားျဖင္႔ ဆား၊ ၾကိတ္ထားသည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးပြတုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ျပီ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ႏုပ္ထားပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ ေပါင္းအုိးတြင္ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ ၾကက္သားနူသည္အထိ မိနစ္၄၀ခန္႔ တည္ေပးပါ။

၄။ ၾကက္သားေပါင္း က်က္ျပီဆုိလွ်င္ ၾကက္သားမ်ားကို ေပါင္း၍ ထြက္လာေသာ ၾကက္ေပါင္းရည္မ်ားျဖင္႔ ဒယ္ထဲ ေရခမ္းသည္အထိ ျပန္တည္ေပးပါ။

၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးမ်ား ျဖဴးျပီ ကခ်င္ ၾကက္သားေပါင္းကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ….



ရွမ္းပဲပုတ္ နွင္႔ ၾကက္သား အာလူးဟင္း
----------------------------
ရွမ္းရုိးရာ ဟင္းလ်ာျဖစ္တဲ႔ ရွမ္းပဲပုတ္ နွင္႔ ၾကက္သား အာလူးဟင္းပါ။ ခ်ဳိစိမ္႔တဲ႔ ၾကက္သား၊ အာလူး အရသာကို ရသာကို ရရွိမွာပါ။ ထမင္းျမိန္မယ္႔ ဟင္းလ်ာ တခြက္ပါ။ ခ်က္ရလည္း လြယ္တာမုိ႔ ခုပဲ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
----------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေပါင္ – ၄၀၀ ဂရမ္ (အတံုးလတ္မ်ား တံုးပါ)
အာလူး – ၄လံုး (လက္မ၀က္အရြယ္ အတံုးမ်ား တံုးပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ရွမ္းပဲပုတ္ – ၂ခု (ငရုတ္ဆံုျဖင္႔ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ)

ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငရုတ္သီးမွုန္႔ – လဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
နံနံပင္ – လက္တဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာ (ပါးပါးလွီးပါ)
စပါးလင္ – ၂ခု (မညက္တညက္ေထာင္းျပီ ခ်ည္ထားပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေရ – ၃ခြက္
ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
----------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဇလံုထဲတြင္ (ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ဆႏြင္း၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲပုတ္၊ စပါးလင္) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။

၂။ ျပီမွ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလွ်င္ ေရာႏုယ္ထားေသာ ၾကက္သား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအားလံုးကို လံုးျပီ ၂မိနစ္မွ ၃မိနစ္ထိ ခ်က္ေပးပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ အာလူး၊ ေရ(၃ခြက္) ထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီ ၁၅မိနစ္ခန္႔ ၾကက္သား နွင္႔ အာလူးႏူးသည္အထိ တည္ထားေပးပါ။

၄။ အသားႏူလွ်င္ အရသာအေပါ႔အငံ႔ ျမည္းျပီ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ား ျဖဴးကာ မီးပိတ္လုိက္ပါ။

၅။ အရသာ ရွိျပီ အနံ႔ေမႊးေသာ ရွမ္းပဲပုတ္နွင္႔ ၾကက္သား အားလူးဟင္းကို သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…



ၾကက္ကခ်င္ခ်က္
------------------------------
ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ဟင္းလ်ာက တကယ္ကို ထမင္းျမိန္တဲ႔ ဟင္းတခြက္ပါ။ ၀တ္ရည္ အၾကိဳက္ဆံုး ဟင္းလ်ာထဲက တမ်ဳိးအပါ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သားကို ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးရည္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ တုိ႔ျဖင္႔ ေရာခ်က္ၾကပါတယ္။ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္မွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ပါ ထည္႔တာမုိ႔ ခ်ဥ္စပ္ အရသာေလးနဲ႔ အရမ္းစားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ ထမင္းျမိန္ျမိန္ စားခ်င္သူေတြ ဒီဟင္းလ်ာကို ခ်က္ဖုိ႔ မေမ႔ၾကနဲ႔ေနာ္…
-----------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား

ၾကက္ ေပါင္၊ ရင္ဗံု – ၂တြဲ(အတံုးေသးမ်ား တံုးပါ)
မွ်စ္ခ်ဥ္ – ၁ခု (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ေထာင္းထားပါ)

ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ေထာင္းျပီ အရည္ညွစ္ပါ)
နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
ငရုတ္သီးမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၃-၄ ေတာင္႔ (အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား ၅ေတာင္႔ထိ ထည္႔ႏုိင္သည္)
နံနံပင္ – ၁စည္း (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ပင္စိမ္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (နွုတ္နွုတ္စဥ္း)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ – လက္တဆုပ္စာ (၁၀မိနစ္ခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ)
ဖက္ဖယ္ရြက္ – လက္တဆုပ္စာ
(ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ သံေစ်းတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)

 -----------------------------
ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သားတံုးမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းမွုန္႔၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ျပီ ၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။

၂။ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ တုိ႔ကို ဆံုေထာင္းျဖင္႔ ညက္ညက္ေထာင္းေပးပါ။

၃။ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး ေျခာက္မ်ားကို ၁၀မိနစ္ခန္႔ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
-----------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ဆီပူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးမွုန္႔ ထည္႔ျပီ ႏုပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည္႔ကာ ၁မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးစိမ္ထားတဲ႔ အရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)၊ ေရ(၄ခြက္)၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီ ၾကက္သား က်က္သည္အထိ တည္ထားပါ။

၃။ ၾကက္သားက်က္ခါနီးတြင္ ေျမအုိးထဲ ေျပာင္းထည္႔ပါ။

၄။ မွ်စ္ခ်ဥ္ထည္႔ကာ ေနာက္ထပ္ ၃မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။ ေရလိုလွ်င္ ေရထပ္ထည္႔ေပးပါ။

၅။ ၾကက္သား ေပၚရုံ ေရက်န္လွ်င္ အရသာ အေနေတာ္ ျမည္းၾကည္႔ပါ။ အေပါ႔အငံ အေနေတာ္လွ်င္ အေပၚမွ နံနံပင္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ပင္စိမ္းအုပ္ေပးျပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။

၆။ အရသာရွိေသာ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို ထမင္းပူပူေလးျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…



ရခိုင္ ၾကက္သား ငပိဟင္း
----------------------------
ရခုိင္ရုိးရာ ျဖစ္တဲ႔ ၾကက္သားကို ငပိနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းလ်ာပါ။ အရသာက ထူးကဲျပီ ဟင္းနွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ အလြယ္တကူပဲ အိမ္မွာ ခ်က္စားႏုိင္တာမုိ႔ ခုပဲ လုပ္ၾကည္႔ရေအာင္…
----------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေပါင္ – ၆ခု (အတံုးလတ္မ်ား ပိုင္းပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၅လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္လီွးပါ)
ပဒယ္ေဂါ – ၁ခု (ပါးပါး အရွည္လွီးပါ(သို႔) မညက္တညက္ေထာင္း ခ်ည္ပါ)
ဆႏြင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၂ပံု
ငရုတ္သီးဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ျပီ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ကို ဆီသပ္ေပးပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၃လံုး (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
ငပိ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၂ပံု
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ေရ – ခြက္ တ၀က္
နံနံပင္ – လက္တဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
 ----------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ား

၁။ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ ၂-၃မိနစ္ခန္႔ ဆီသပ္ေပးပါ။ ျပီမွ ဆႏြင္းမွုန္႔ ထည္႔ပါ။

၂။ ထုိ႔ေနာက္ ပဒယ္ေဂါ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည္႔ျပီ ေနာက္ထပ္ ၁မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။

၃။ ျပီမွ ၾကက္သားထည္႔ကာ ၾကက္သား အေရာင္ေျပာင္းသည္အထိ လံုးခ်က္ေပးပါ။

၄။ ျပီလွ်င္ (ငပိ၊ ဆား၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ေရ(ခြက္၀က္)) တုိ႔ကို ထည္႔ေပးကာ ေနာက္ထပ္ ၃မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။

၅။ ေနာက္ဆံုးမွ နံနံပင္အုပ္ကာ အရသာထူးကဲသည္႔ ရခိုင္ ၾကက္သား ငပိဟင္းလ်ာကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…





မြန္ၾကက္သားဟင္း



          စပါးလင္နံ႔သင္းၿပီး ရွမ္းနံနံေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ စားေကာင္းတဲ့ ၾကက္သားဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ မြန္ဟင္းေတြရဲ႕ ထံုးစံအတိုင္း မရန္းျပားပါ ထည့္ခ်က္ထားတဲ့အတြက္ ဘယ္ေလာက္စားစား မအီသြားေစပါဘူး။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္သား  –  ၅၀ဝ ဂရမ္ (အေနေတာ္အရြယ္တံုးထားပါ)

နႏြင္းမႈန္႔  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

ၾကက္သားမႈန္႔  –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ဆား  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

စပါးလင္  –  ၃ ေခ်ာင္း (ဓားျပား႐ိုက္ထားပါ)

မရန္းျပား  –  ၃ ျပား

ငံျပာရည္  –  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

ရွမ္းနံနံ  –  ၁/၂ စည္း

ဆီ  –  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ေရ  –  ၆၀ဝ မီလီလီတာ

အႏွစ္အတြက္ေထာင္းရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-

ၾကက္သြန္နီ  –  ၁၅၀ ဂရမ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၂၅ ဂရမ္

င႐ုတ္သီးစိမ္း  –  ၅၀ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       သန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးေၾကာၿပီး အေနေတာ္တံုးထားတဲ့ ၾကက္သားကို ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔ႏွင့္ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီး ေရာနယ္ထားပါ။

၂။       အႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ေရာၿပီး ေထာင္းထားပါ။

၃။       ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ကို ဆီသတ္ၿပီး စပါးလင္ထည့္ပါ။

၄။       အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး အသားတင္းလာသည္အထိ ေမႊေပးပါ။

၅။       ၿပီးလွ်င္ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။

၆။       ဆူလာသည္ႏွင့္ ငံျပာရည္၊ မရန္းျပားထည့္ၿပီး အဖံုးဖံုးၿပီး မီးေလွ်ာ့ကာ ၾကက္သားႏူးသည္အထိ ခ်က္ပါ။

၇။       ၾကက္သားႏူးလွ်င္ ရွမ္းနံနံခတ္ပါ။ ဆီျပန္ဟင္းမဟုတ္သည့္အတြက္ အရည္စပ္စပ္ေလး ျဖစ္ေနရပါမယ္။

www.facebook.com/Myint Oo Tha

No comments: