Friday, September 14, 2018

သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါး - ၾကက္သားမုန့္ဟင္းခါး - ငါးခူမုန္႔ဟင္းခါး





ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါး
=============              
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၄၀က်ပ္သား
၂။ ငါးခူ – ၃၀ က်ပ္သား (ငါးခူကို ထန္းညက္ ၃ခဲ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊ စပါးလင္တုိ႔ျဖင္႔ ျပဳတ္ရမည္)
၃။ ဌက္ေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။
၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
၅။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)
၆။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ရ။ ပဲေၾကာ္ – ၁၀ခု
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – ၁ခြက္ (ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆မႊာကို ေထာင္းျပီ ဆီသပ္ေပးပါ)

ဆီသတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၁ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ရ။ ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ ဒယ္အုိးထဲ စပါးလင္(၂ပင္)ကို ထုခ်ည္ျပီ ခင္းေပးပါ။ ျပီမွ ငါးခူ၊ ထန္းညက္ အညွိ(၃ခဲ)၊ ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ေရ(ငါးျမဳပ္ရုံ) ထည္႔ကာ ငါးက်က္သည္အထိ ျပဳတ္ေပးထားပါ။ငါးပိျကိုက္ကစိမ္းစားငါးပိအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူကို အသားႏြင္းေပးပါ။
၃။ ရလာေသာ ငါးခူအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ငါးဆီသတ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသတ္ေပးပါ။
၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ

မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္

၄။ ငါးဆီသတ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၅။ ဌက္ေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။
၆။ ဌက္ေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(၃လီတာ)ကို ထည္႔ပါ။
ရ။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။
၈။ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၉။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။
၁၀။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားျပီ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ ရပါျပီ။
၁၁။ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထည္႔၍ အေပၚမွ ငါးဟင္းရည္ ေလာင္းထည္႔ကာ အရသာရွိစြာ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..။

ၾကက္သားမုန့္ဟင္းခါး
============

 စားေကာင္းလို့ ခ်က္နည္းေလးယူလာေပးပါတယ္ရွင္။ ငါးမုန့္ဟင္းခါးခ်က္နည္းအတိုင္းဘဲခ်က္ထားပါတယ္။ ျမန္မာ ပုဇြန္ငပိ မရိွလို့ ထိုင္၀မ္ငပိကို အစားထိုးသံုးထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
1. ျကက္သား ၄၀၀ ဂရမ္ ( ၂၅ က်ပ္သားခန့္)
2. ခ်င္း ၁ လက္မ အရြယ္
3. စပါးလင္ ၃ ခ်ာင္း
4. ႀကက္သြန္နီ ၂ လံုး
5. ႀကက္သြန္ၿဖဴ ၁၀ မႊာ
6. ျကက္သြန္နီဥေသး ၁၀ လံုး
7. နနြင္း အနည္းငယ္
8. ဆား သင့္ရံု
9. ငံၿပာရည္ သင္႔ရံု
10. ပုဇြန္ငပိ (ထိုင္၀မ္) ၁ စားပြဲဇြန္းေမာက္ေမာက္
11. ေမႊးကုလားပဲ အစိမ္းမူန့္ ၄၀ ဂရမ္
12. ျကက္ဥ/ဘဲဥ ၅ လံုး
13. နံနံပင္
14. ငရုပ္သီးေလွာ္ေထာင္း

ခ်က္နည္း
1. ဟင္းရည္ခ်က္မည္႔အိုးတြင္ ျကက္သား၊ ျကက္သားမူန့္၊ နနြင္း ၊ ငံၿပာရည္၊ ေရ အနည္းငယ္ တို့ထည့္ပီး ထည္႔ၿပဳတ္ပါ ။ မီးေအးေအးနဲ့ ျကာျကာျပုတ္ပါ။ သို့မွသာ အသားနူးေျမ့ပိီး အခ်ိ ုရည္ထြက္လာပါမယ္။
2. ျကက္သားနူးသြားတဲ့အခါ အိုးမွ ဆယ္ယူကာ အေအးခံပီး အသားနြင္ပါ။
3. ျကက္သြန္နီ ကို ပါးပါးလီွးထားပါ။
4. ခ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖ ူ၊ စပါးလင္ အရင္းပိုင္း တို့ကို သီးသန့္စီ ညက္ေအာင္ ေထာင္း/ျကိတ္ထားပါ။
5. ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ကို ေရ အနည္းငယ္နဲ႔ သမေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ အဖုအခဲမ်ားလံုး၀ မက်န္ေစရပါ။
6. ဆီသတ္မည့္အိုးတြင္ ဆီထည့္ပါ၊ ျကက္သြန္နီနဲ့ နနြင္းထည့္ပီး ေျကာ္ပါ။ ေတာ္ေတာ္ျကီး နြမ္းလာတဲ့အခါ ေထာင္းထားတဲ့ ႀကက္သြန္ၿဖဴ၊ စပါးလင္၊ ခ်င္းတို့ထည့္ ဆီသတ္ပါ၊ ေရြွ၀ါေရာင္ေျပာင္းပီး ဆီထြက္လာတဲ့အခါမွာ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မူန့္နဲ့ ျကက္သား ၊ ငပိတို့ထည့္ေမြွေပးပါ။ မီးေအးေအးနဲ့ မျကာခဏေမြွေပးေနပီး ဆီျပန္လာတဲ့အခါ  ပဲရည္ထည့္ေမြွပါ။ အိုးကပ္တပ္တဲ့အတြက္ မီးေအးေအးနဲ့သာေမြွေပးေနပါ။ ျကက္သားျပုတ္ရည္ထည့္ေမြွေပးပါ။ မီးျမွင့္ပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
7. ႀကက္သြန္နီအလံုးေသးမ်ား အခြံနႊာထည္႔ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာတဲ့အခါ မီးေလ်ာ့ပီး မီးေအးေအးၿဖင္႔ ဟင္းအရသာေကာင္းလာတဲ့အထိ တည္ထားပါ။ အနည္းဆံုး ၃နာရီခန့္တည္ထားသင့္ပီး ေရခမ္းသြားရင္ ေရဆူ ထပ္ေရာနိုင္ပါတယ္။

သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါး
================

 မုန္႔ဟင္းခါးမွာ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္က  အဓိကပါ။ အဲဒါေၾကာင့္ သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုရင္ စားေကာင္းပါ့မလားလို႔ အျမဲသံသယ ဝင္မိတယ္။ ဝါဝင္ၿပီမို႔ သက္သတ္လြတ္ စားၾကသူေတြကို ဂုဏ္ယူအားေပးတဲ့အေနနဲ႔ သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါးေလး စမ္းခ်က္ၾကည့္ျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္ၿပီးေတာ့ မရဲတရဲေလး စားၾကည့္တာ စားေကာင္းတာေၾကာင့္ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးပါတယ္။ အခု ခ်က္နည္းကေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္း မုန္႔ဟင္းခါး အေရာင္ရေအာင္ ခ်က္တာျဖစ္တဲ့အတြက္ င႐ုတ္သီး အေရာင္မႈန္႔ မသံုးထားပါဘူး။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္  –  ၅၀ က်ပ္သား

ခရမ္းသီး  –  ၃-၄ လံုး

ၾကက္သြန္ၿမိတ္  –  ၄ ပင္

ေမႊးမုန္႔ဟင္းခါးအစံုမႈန္႔  –  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီ  –  ၂၅ က်ပ္သား (၄၀ဝ ဂရမ္)

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၂  ၁/၂ က်ပ္သားခန္႔ (၂၅ ဂရမ္)

ခ်င္း  –  ၁ လက္မအရြယ္

စပါးလင္  –  ၂ ပင္

နႏြင္း  –  အနည္းငယ္


ဆီ  –  ၅ က်ပ္သားခန္႔

င႐ုတ္ေကာင္း  –  စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း (ေလွာ္ေထာင္းမႈန္႔)

ထန္းလ်က္  –  ၂ ခဲ

ဆား  –  သင့္႐ံု

ၾကာျမစ္/ ငွက္ေပ်ာအူ  –  ၂ ေပါင္ ( ၁  ၁/၂ ေပအရြယ္) ၁ တံုး

တြဲဖက္စားသံုးရန္

ပဲကပ္ေၾကာ္/ ဘူးသီးေၾကာ္

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္

နံနံပင္

င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေလွာ္ေထာင္း

ပဲေတာင့္ရွည္

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ခရမ္းသီးကို အတြင္းသားေပ်ာ့ေပ်ာင္းၿပီး အခြံမီးကြ်မ္းတဲ့အထိ မီးဖုတ္ပါ။ အေအးခံၿပီး အသားမ်ားကို ျခစ္ယူထားပါ။

၂။       ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ႏုပ္ႏုပ္လွီးထားပါ။

၃။       ေမႊးမုန္႔ဟင္းခါးအစံုမႈန္႔ကို ေမႊးလာေအာင္ေလွာ္ပါ။ အေအးခံၿပီး ေရကို ႏို႔ဆီဘူး ၁ ဘူးစာခန္႔ ထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။

၄။       ၾကာျမစ္ထည့္လွ်င္ အခြံႏႊာၿပီး အကြင္းေလးမ်ား လွီးထားပါ။ ငွက္ေပ်ာအူသံုးလွ်င္ အူတိုင္အႏုမ်ားကို လက္တစ္လံုးအရြယ္ လွီးၿပီး နႏြင္းထည့္ထားေသာေရမွာ စိမ္ထားပါ။

၅။       ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ေထာင္းၿပီး တစ္ဝက္ခန္႔ကို ခပ္ၿပီး ဖယ္ထားပါ။ က်န္တစ္ဝက္ကို ပိုညက္သြားေအာင္ ေထာင္းပါ။ ခ်င္းကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။ စပါးလင္အရင္းပိုင္းကို အက္သြား႐ံုေလး ထုပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခ်ည္ထံုးထားပါ။

၆။       ဒယ္အိုးထဲ ဆီ၊ နႏြင္းထည့္ပါ။ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။ ဆီတခ်ိဳ႕လည္း ခပ္ၿပီး ဖယ္ထားပါ။

၇။       က်န္တဲ့ဆီမွာ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။ ႏြမ္းလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႔ကိုထည့္ၿပီး ေမႊးလာ သည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာတဲ့အခါ ခရမ္းသီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကို ထည့္ေမႊေပးပါ။

၈။       ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ေရထည့္ပါ၊ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလွ်င္ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါး အစံုမႈန္႔ထည့္ပါ။ ဆီသတ္ထားသည္တို႔ကို ထည့္ပါ။ ထန္းလ်က္ခဲႏွင့္ ဆားထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီဥ အလံုးေသးမ်ားကို ႏႊာထည့္ပါ။ ငွက္ေပ်ာအူ/ ၾကာျမစ္ကို ထည့္ပါ။

၉။       ဟင္းရည္ဆူပြက္လွ်င္ င႐ုတ္ေကာင္းခတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တခ်ိဳ႕ထည့္ပါ။ အရသာကို လိုအပ္သလို ျပဳျပင္ၿပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။


ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Meemeetofu 

No comments: