Thursday, July 6, 2017

အခ်ိဳမႈန္႔ (Monosodium Glutamate) သမိုင္းေၾကာင္း

လူအမ်ားစုမသိႏိုင္ေသးတဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ႕ ေနာက္ခံသမိုင္းေၾကာင္း


အခ်ိဳမႈန္႔တဲ႔။ ျမန္မာအေခၚအေ၀ၚေပါ႔။ ဓာတုေဗဒနည္းအရေခၚမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ Monosodium glutamate လို႔ေခၚပါတယ္။ထုတ္ေပၚပံုေဖာ္ျမဴလာအရေတာ႔ C5H8NO4Na ပါတဲ႔။ အဂၤလိပ္လိုအတိုေကာက္ကေတာ႔ MSG လို႔ေခၚျပန္တယ္။ (ရပ္ကြက္စကားအရဆိုရင္ေတာ႔ အာဂ်ီႏိုမိုတိုေပါ႔)စာဖတ္သူေတြသိၾကပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ ကုိအရင္ကဆို ေန႔စဥ္စားသံုးခဲ႔ၾကဖူးတယ္။ေနာက္ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ဆိုတဲ႔ သတိေပးခ်က္ေတြထြက္လာေတာ႔ တခ်ိဳ႕ေတြကလံုး၀မစားၾကေတာ႔ဘူး။တခ်ိဳ႕ေတြက်ေတာ႔လည္း မပါမျဖစ္ ထည္႔ျပီး စားေနၾကတုန္း။အဲ႔ေလာက္ေတာ႔ သိခဲ႔ၾကပါတယ္။ အခုေျပာျပမွာေတြကိုေတာ႔ သိျပီးတဲ႔သူေတြရွိသလို မသိေသးတဲ႔သူေတြလည္း ရွိၾကပါတယ္။အဓိကေျပာျပခ်င္တာကေတာ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း၊ ဘယ္လိုပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ႔သလည္း ဆိုတာကုိေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) အခ်ိဳမႈန္႔ကုိဘယ္သူတီထြင္ခဲ႔သလည္း?
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ႔ တိုက်ိဳအင္ပါယာတကၠသိုလ္(ေနာက္မ်ားမွာေတာ႔ တိုက်ိဳတကၠသိုလ္လို႔ဘဲေခၚၾကပါေတာ႔တယ္)က ဓာတုေဗဒပါေမာကၡ Kikunae Ikeda ဆိုသူက တီထြင္ခဲ႔ပါတယ္။ ဓာတုေဗဒဘာသာရပ္ရဲ႕ ရုပ္ပုိင္းဆိုင္ရာေတြကုိ လက္ေတြ႕ေလ႔လာမႈ႕ျပဳလုပ္ေနတဲ႔အခ်ိန္ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင္႔စြပ္ျပဳတ္ ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းေတြကုိ စတင္ျဖိဳခြဲေနရင္းနဲ႔မွ သူ႔ရဲ႕အၾကီးမားဆံုးေသာ ထိုးေဖာက္မႈ႕တစ္ရပ္အျဖစ္ စတင္ေတြ႕ရွိခဲ႔ပါတယ္။သူရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔တဲ႔ အရာကုိထပ္မံေလ႔လာေနတုန္းမွာဘဲ အဲ႔ဒီျဒပ္ေပါင္းက အရသာရွိတာကုိ သူသိလိုက္ရပါျပီးတဲ႔ေနာက္ လူသားေတြအေနနဲ႔ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္ ၊ ငန္ ၊ခါး အရသာေတြကုိတခါထဲ ရရွိမယ္႔အရာျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ႔ အေတြးရရွိခဲ႔တာျဖစ္ပါတယ္။အဲ႔ဒီေနာက္ သူဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ ပညာသင္ယူေနတုန္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွင္႔ ကညြတ္တို႔ဟာ သူရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ႔ဖူးတဲ႔ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင္႔ရဲ႕ အရသာကုိသြားျပီးသတိရေစခဲ႔တာေၾကာင္႔ အခ်ိဳ႕ေသာ အရာေတြကုိသူထုတ္ထုပ္ခဲ႔ပါတယ္။သူအလုပ္ကေတာ႔ အခ်က္အျပဳတ္ႏွင္႔ေတာ႔ မဆိုင္ပါဘူး။သို႔ေသာ္လည္း သူ႕ရဲ႕ေလ႔လာမႈ႕က အရသာရယ္ အစာေခ်ဖ်က္မႈ႕ရယ္နဲ႔ ေနာက္ဆံုး က်န္းမာေရးေကာင္မြန္ဖို႔ရယ္အထိပါ ေပါင္းစည္းေနတယ္ဆိုတဲ႔အထိ သူ႔ကုိဆြဲေဆာင္သြားခဲ႔တာျဖစ္ပါတယ္။

(၂) စားသံုးသူေတြၾကားထဲ ဘယ္လို ပ်ံ႕ႏွံ႔လာခဲ႔သလည္း?

အခ်ိဳမႈန္႕ကုိရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔ျပီးတဲ႔ေနာက္မွာ ကမာၻ႔ဟင္းခ်က္ေလာကရဲ႕ေစ်းကြက္ထဲကုိ စစ္ပြဲသဖြယ္၀ုန္းဒိုင္း၀င္ေရာက္ခဲ႔ျပီး ရင္းႏွီးျမဳပ္ႏွံသူေတြလည္း ရွိခဲ႔ပါတယ္။ပထမဦးဆံုးအေနနဲ႔ စတင္ျပီးေတာ႔ ေစ်းကြက္ကုိခ်ျပခဲ႔တာကေတာ႔ လူေတြအကုန္သိၾကတဲ႔ Ajinomoto (အာဂ်ီႏိုမိုတို) ျဖစ္ျပီး ကုမၸဏီအေနနဲ႔ကလည္း တကယ္ကုိ ၾကီးမားတဲ႔ ေရာင္းအားရေအာင္ ၾကိဳးစားခဲ႔ၾကပါတယ္။အဲ႔ဒီအခ်ိန္မွာဘဲ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္သူေတြနဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္ပိုင္ရွင္ေတြက ဂ်ပန္လူလတ္တန္းစားေတြကုိ ပစ္မွတ္ထားျပီးေတာ႔ ေခတ္ေပၚအစားအစာေတြအတြက္ သိပၸံထုတ္ကုန္ျဖစ္တ႔ဲ အခ်ိဳမႈန္႕ကုိစတင္သံုးစြဲခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။ပုလင္းလွလွေလးေတြနဲ႔ ေစ်းကြက္မွာ အိမ္ရွင္မေတြမ်က္စိက်ေအာင္ ဆြဲေဆာင္ ေရာင္းခ်ခဲ႔ၾကျပီးတဲ႔ေနာက္မွာေတာ႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ရဲ႕ အဓိက ေနရာမွာတျဖည္ျဖည္းနဲ႔ ပါ၀င္လာခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။

ဆက္လက္ျပီးေတာ႔ Ajinomoto ကဘဲ တရုတ္ႏိုင္ငံေစ်းကြက္မွာ ထပ္မံျပီးေတာ႔ အားစိုက္ခဲ႔ျပန္ပါတယ္။ တရုတ္ႏိုင္ငံမွာေတာ႔ အရသာရွိတဲ႔ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္နဲ႔ လူမသိၾကဘဲ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ နယ္ခ်ဲ႕စီးပြားေရးပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္နဲ႔သာလူသိမ်ားခဲ႔ၾကပါတယ္။ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ တရုတ္ႏိုင္ငံရဲ႕ထုတ္ကုန္ပစၥည္းေတြေအာက္မွာလည္ပတ္ေနတဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေစ်းကြက္မွာ ခ်ယ္လွယ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ၁၉၂၀ ခုႏွစ္မ်ားတစ္ေလွ်ာက္ ထပ္မံျပီးေတာ႔ အားစိုက္ကာရင္းႏွီးျမဳပ္ႏွံခဲ႔ျပန္ပါတယ္။အေမရိကေစ်းကြက္ကုိခ်ယ္လွယ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေနာက္ထပ္မတူညီတဲ႔နည္းလမ္းနဲ႔ ထပ္မံျပီးေတာ႔ ၾကိဳးစားခဲ႔ျပန္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ အိမ္ရွင္မေတြရဲ႕စိတ္ကုိေတာ႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ နာမည္ၾကီးခဲ႔တဲ႔ ေစ်းကြက္ခ်ဲ႕ထြင္ျခင္းနည္းလမ္းကေတာ႔ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ႕မရွိခဲ႔ပါဘူး။

ဘာလို႔လည္းဆိုေတာ႔ အေမရိက ကုိ အခ်ိဳမႈန္႔ေတြ အလံုးအရင္းနဲ႔ ပို႔ေဆာင္ျပီးတဲ႔အခ်ိန္မွာဘဲ ဒုတိယကမာၻစစ္ျဖစ္ပြားခဲ႔တာေၾကာင္႔ဘဲျဖစ္ပါတယ္။သို႔ေသာ္လည္း တပ္မေတာ္ရိကၡာ အေနနဲ႔ ေထာက္ပံ႔ရတဲ႔ တခါစားဗူးေတြ၊ ငါးေသတၱာေတြနဲ႔ အျခားေသာတာရွည္ခံ အစားအစာေတြဟာ စစ္ၾကီး ျဖစ္ပြားတဲ႔အေတာအတြင္းမွာ အဓိကစားေသာက္ကုန္ျဖစ္လာတဲ႔အခါမွာေတာ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ထုတ္လုပ္တဲ႔သူေတြဟာ ေစ်းေပါေပါနဲ႔ထုတ္လုပ္ခဲ႔ျပီး လူတခ်ိဳ႕ကုိကတယ္ကုိစားသံုးခ်င္စိတ္ေပါက္ေအာင္ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ခဲ႔ပါေသးတယ္။လံုး၀ကုိမပ်က္စီးႏိုင္တဲ႔ ျပည္တြင္းစီးပြားေရးေစ်းကြက္ထဲမွာေတာ႔ အခိ်ဳမႈန္႔ဟာ တကယ္ကုိ စီးပြားေရးစနစ္အတြက္ အေရးပါဆံုး အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ခဲ႔ျပီး Campbell's ကဲ႔သို႔ေသာ ကုမၸဏီမ်ိဳးျဖင္႔စတင္ေအာင္ျမင္ခဲ႔ပါေတာ႔တယ္။

Credit: buzzy.com.mm

No comments: