မရမ္းျပားအမဲသားနပ္
...........................
ေမာ္လၿမိဳင္က သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ အေမက သူကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတဲ့ မရမ္းျပားေလးကို ကြ်န္ေတာ္ခ်က္စားဖို႔ လက္ေဆာင္ေပးလိုက္ကတည္းက မရမ္းျပားနဲ႔ခ်က္တဲ့ဟင္းေတြ ဆက္တိုက္ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ခ်ဥ္စပ္ေလးမို႔ မအီဘဲအရမ္းကိုစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ အမဲသားေပါင္သား - ၆၀ဝ ဂရမ္ ( ၄၀ က်ပ္သား)
♦ ေဂၚရင္ဂ်ီမဆလာအစပ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
♦ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
♦ အသားမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း တစ္ဝက္
♦ ခ်င္း - ၅၀ ဂရမ္
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၅ ဂရမ္
♦ ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
♦ ေရ - ၇၀ဝ မီလီ
♦ ၾကက္သြန္နီ - ၂၇၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ မရမ္းျပား
► ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အမဲသားကို ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။
၂။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရာၿပီးေထာင္းပါ။
၃။ အမဲသားေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မဆလာ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔တို႔ႏွင့္ ေရာၿပီးနယ္ထားပါ။
၄။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို နီညိဳေရာင္သန္းလာေအာင္အရင္ေၾကာ္ပါ။
၅။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ အိုးထဲမွာ က်န္တဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ႏွင့္ နယ္ထားထားတဲ့အမဲသားကို ေရာေမႊေပးပါ။
၇။ ၿပီးရင္ေရထည့္ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူသည္ႏွင့္ မရမ္းျပားထည့္ပါ။ အဖံုးဖံုးၿပီး မီးေလ်ာ့ၿပီးခ်က္ပါ။
၈။ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ၾကာတဲ့အခါမွာ ဆယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ထည့္ၿပီး မီးထပ္ေလ်ာ့ ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
၉။ ၁ နာရီ (သို႔) ၁ နာရီခြဲဆိုရင္ အမဲသားႏူးပါၿပီ။
.....................................
MyintOoTha
အမဲသားလႊာနဲ႔ ပန္းင႐ုတ္ပြေၾကာ္
(Stir Fried US Beef Fillet with Peppers in Asian Sauce)
.............................................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသားလႊာ - ၂၀ဝ ဂရမ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(အသားကိုဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ အရသာသြင္းထားပါ)
• ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပန္းင႐ုတ္ပြအနီ - ၁ လံုး (ပါးပါးလွီးၿပီး)
• ပန္းင႐ုတ္ပြအဝါ - ၁ လံုး (ပါးပါးလွီးၿပီး)
• ခ်င္း (ေထာင္းၿပီး) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
(င႐ုတ္ပြအရြယ္အတိုင္းလွီး)
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အရသာသြင္းထားေသာ အသားကို ဒယ္အိုးမွာ ဆီ ၁ ဇြန္းအပူေပးၿပီး မီးျပင္းႏွင့္ ေၾကာ္ေပးပါ။
၂။ အသားမ်ားကို သတ္သတ္ဖယ္ထားၿပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။ ပန္းင႐ုတ္ပြလွီးၿပီးသားမ်ား ထည့္ေပး ၿပီး ဖယ္ထားေသာအသားမ်ား ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ခ႐ုဆီထည့္ေမႊေပးၿပီး ေနာက္ဆံုးတြင္ ႏွမ္းဆီ ၂ စက္ခန္႔ ထည့္ေပးၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ႏွမ္းျဖဴးအဆံုးသတ္ ေပးၿပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
....................
သစ္ထူး
(My Foodies)
ဗီတာမင္ ထမင္းထုပ္
...........................
ဒီထမင္းထုပ္ေလးက ဖက္၊ ငွက္ေပ်ာရြက္တို႔ႏွင့္ ထုပ္ထားတာမဟုတ္ဘဲ မုန္ညင္း ျဖဴရြက္ႏွင့္ ထုပ္ထားၿပီး အဆာပလာမ်ိဳးစံုပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္နပ္ထဲႏွင့္ ဗီတာမင္ေပါင္း စံုရရွိႏိုင္လို႔ အထူးဟင္းလ်ာအေနႏွင့္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါသည္။ ပါဝင္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို တစ္ညႀကိဳၿပီး လွီးျဖတ္ထားႏိုင္လို႔ မနက္႐ံုးသြားခါနီး အခ်ိန္တိုတိုႏွင့္ ျပင္ဆင္သြားႏိုင္မွာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုစြန္ - ၁၀ က်ပ္သား
(ေက်ာခြဲ၊ ေခ်းေၾကာင္းထုတ္)
- ထမင္း (ဆန္လံုးညိဳ) - ၁၅၀ ဂရမ္
(၉ ဇြန္းစာ)
- မုန္လာဥနီ - ၁ လံုး
(ေလးေထာင့္ပံု ေသးေသးလွီးထားပါ)
- ေဂၚရခါးသီး - ၁ လံုး
- မုန္ညင္းျဖဴရြက္ - ၅ ရြက္
- ပဲပင္ေပါက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
- ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္
(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- ဆား - အနည္းငယ္
- င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေဂၚရခါးသီးႏွင့္ မုန္လာဥကို အခြံခြာၿပီး လက္မဝက္ခန္႔ အတံုးငယ္မ်ား တံုးထားပါ။
၂။ ထမင္းကို တစ္ညက်ိဳခ်က္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။
၃။ မုန္ညင္းျဖဴရြက္မ်ားကို ေရဆူဆူတြင္ ၂ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ျပန္ဆယ္ကာ ေရခဲေရျဖင့္ ေခတၲစိမ္ၿပီး ေရစစ္ေပး ထားပါ။
၄။ ထမင္းစေၾကာ္ပါမည္။
၅။ ဆီကို အပူေပးၿပီး ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
၆။ ေမႊးလာရင္ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေဂၚရခါးသီးထည့္ေၾကာ္ပါ။
၇။ အသီးအရြက္မ်ား ႏူးလာလွ်င္ ပုစြန္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ င႐ုတ္သီးထည့္ပါ။
၈။ ပုစြန္ေကြးလာရင္ ထမင္းထည့္ၿပီး သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။ ဆားျဖဴး၊ ပဲငံျပာရည္ထည့္ေမႊပါ။
၉။ ထမင္းေၾကာ္က်က္ခါနီးရင္ ပဲပင္ေပါက္မ်ားကို ေရာထည့္ေပးၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴးၿပီး အဆံုးသတ္ေပးပါ။
၁၀။ ထမင္းထုတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ပါမည္။
၁၁။ ေရေႏြးေဖ်ာထားသည့္ မုန္ညင္းျဖဴရြက္ေပၚတြင္ ေၾကာ္ထားၿပီးသား ထမင္းကိုတင္ၿပီး အစတစ္ဖက္ကို ဆြဲလိပ္ကာ သြားၾကားထိုးတံျဖင့္ ထိန္းၿပီးလွ်င္ ဗီတာမင္ ထမင္းထုပ္ကို ရရွိပါၿပီ။
အာဟာရပါဝင္မႈတန္ဖိုးမ်ားမွာ ဤဟင္းလ်ာတစ္ပြဲလံုးအတြက္
- ကယ္လိုရီ - ၄၁၈ ဂရမ္
- ကာဗြန္ဟိုက္ဒ႐ိုက္ - ၁၅၀ ဂရမ္
- ပ႐ိုတင္း - ၃၈ ဂရမ္
- အဆီ - ၆ ဂရမ္
- အမွ်င္ဓာတ္ - ၁၂.၇ ဂရမ္
- ကိုလက္ထေရာဓာတ္ - ၁၈၉ ဂရမ္
................
Davy
Credit: Food Magazine (Myanmar)
...........................
ေမာ္လၿမိဳင္က သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ အေမက သူကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတဲ့ မရမ္းျပားေလးကို ကြ်န္ေတာ္ခ်က္စားဖို႔ လက္ေဆာင္ေပးလိုက္ကတည္းက မရမ္းျပားနဲ႔ခ်က္တဲ့ဟင္းေတြ ဆက္တိုက္ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ခ်ဥ္စပ္ေလးမို႔ မအီဘဲအရမ္းကိုစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ အမဲသားေပါင္သား - ၆၀ဝ ဂရမ္ ( ၄၀ က်ပ္သား)
♦ ေဂၚရင္ဂ်ီမဆလာအစပ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
♦ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
♦ အသားမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း တစ္ဝက္
♦ ခ်င္း - ၅၀ ဂရမ္
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၅ ဂရမ္
♦ ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
♦ ေရ - ၇၀ဝ မီလီ
♦ ၾကက္သြန္နီ - ၂၇၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ မရမ္းျပား
► ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အမဲသားကို ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။
၂။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရာၿပီးေထာင္းပါ။
၃။ အမဲသားေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မဆလာ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔တို႔ႏွင့္ ေရာၿပီးနယ္ထားပါ။
၄။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို နီညိဳေရာင္သန္းလာေအာင္အရင္ေၾကာ္ပါ။
၅။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ အိုးထဲမွာ က်န္တဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ႏွင့္ နယ္ထားထားတဲ့အမဲသားကို ေရာေမႊေပးပါ။
၇။ ၿပီးရင္ေရထည့္ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူသည္ႏွင့္ မရမ္းျပားထည့္ပါ။ အဖံုးဖံုးၿပီး မီးေလ်ာ့ၿပီးခ်က္ပါ။
၈။ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ၾကာတဲ့အခါမွာ ဆယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ထည့္ၿပီး မီးထပ္ေလ်ာ့ ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
၉။ ၁ နာရီ (သို႔) ၁ နာရီခြဲဆိုရင္ အမဲသားႏူးပါၿပီ။
.....................................
MyintOoTha
အမဲသားလႊာနဲ႔ ပန္းင႐ုတ္ပြေၾကာ္
(Stir Fried US Beef Fillet with Peppers in Asian Sauce)
.............................................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသားလႊာ - ၂၀ဝ ဂရမ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(အသားကိုဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ အရသာသြင္းထားပါ)
• ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပန္းင႐ုတ္ပြအနီ - ၁ လံုး (ပါးပါးလွီးၿပီး)
• ပန္းင႐ုတ္ပြအဝါ - ၁ လံုး (ပါးပါးလွီးၿပီး)
• ခ်င္း (ေထာင္းၿပီး) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
(င႐ုတ္ပြအရြယ္အတိုင္းလွီး)
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အရသာသြင္းထားေသာ အသားကို ဒယ္အိုးမွာ ဆီ ၁ ဇြန္းအပူေပးၿပီး မီးျပင္းႏွင့္ ေၾကာ္ေပးပါ။
၂။ အသားမ်ားကို သတ္သတ္ဖယ္ထားၿပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။ ပန္းင႐ုတ္ပြလွီးၿပီးသားမ်ား ထည့္ေပး ၿပီး ဖယ္ထားေသာအသားမ်ား ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။
၃။ ခ႐ုဆီထည့္ေမႊေပးၿပီး ေနာက္ဆံုးတြင္ ႏွမ္းဆီ ၂ စက္ခန္႔ ထည့္ေပးၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ႏွမ္းျဖဴးအဆံုးသတ္ ေပးၿပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္ရန္အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
....................
သစ္ထူး
(My Foodies)
ဗီတာမင္ ထမင္းထုပ္
...........................
ဒီထမင္းထုပ္ေလးက ဖက္၊ ငွက္ေပ်ာရြက္တို႔ႏွင့္ ထုပ္ထားတာမဟုတ္ဘဲ မုန္ညင္း ျဖဴရြက္ႏွင့္ ထုပ္ထားၿပီး အဆာပလာမ်ိဳးစံုပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္နပ္ထဲႏွင့္ ဗီတာမင္ေပါင္း စံုရရွိႏိုင္လို႔ အထူးဟင္းလ်ာအေနႏွင့္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါသည္။ ပါဝင္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို တစ္ညႀကိဳၿပီး လွီးျဖတ္ထားႏိုင္လို႔ မနက္႐ံုးသြားခါနီး အခ်ိန္တိုတိုႏွင့္ ျပင္ဆင္သြားႏိုင္မွာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုစြန္ - ၁၀ က်ပ္သား
(ေက်ာခြဲ၊ ေခ်းေၾကာင္းထုတ္)
- ထမင္း (ဆန္လံုးညိဳ) - ၁၅၀ ဂရမ္
(၉ ဇြန္းစာ)
- မုန္လာဥနီ - ၁ လံုး
(ေလးေထာင့္ပံု ေသးေသးလွီးထားပါ)
- ေဂၚရခါးသီး - ၁ လံုး
- မုန္ညင္းျဖဴရြက္ - ၅ ရြက္
- ပဲပင္ေပါက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
- ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္
(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- ဆား - အနည္းငယ္
- င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေဂၚရခါးသီးႏွင့္ မုန္လာဥကို အခြံခြာၿပီး လက္မဝက္ခန္႔ အတံုးငယ္မ်ား တံုးထားပါ။
၂။ ထမင္းကို တစ္ညက်ိဳခ်က္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။
၃။ မုန္ညင္းျဖဴရြက္မ်ားကို ေရဆူဆူတြင္ ၂ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ျပန္ဆယ္ကာ ေရခဲေရျဖင့္ ေခတၲစိမ္ၿပီး ေရစစ္ေပး ထားပါ။
၄။ ထမင္းစေၾကာ္ပါမည္။
၅။ ဆီကို အပူေပးၿပီး ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
၆။ ေမႊးလာရင္ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေဂၚရခါးသီးထည့္ေၾကာ္ပါ။
၇။ အသီးအရြက္မ်ား ႏူးလာလွ်င္ ပုစြန္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ င႐ုတ္သီးထည့္ပါ။
၈။ ပုစြန္ေကြးလာရင္ ထမင္းထည့္ၿပီး သမေအာင္ေရာေမႊေပးပါ။ ဆားျဖဴး၊ ပဲငံျပာရည္ထည့္ေမႊပါ။
၉။ ထမင္းေၾကာ္က်က္ခါနီးရင္ ပဲပင္ေပါက္မ်ားကို ေရာထည့္ေပးၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴးၿပီး အဆံုးသတ္ေပးပါ။
၁၀။ ထမင္းထုတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ပါမည္။
၁၁။ ေရေႏြးေဖ်ာထားသည့္ မုန္ညင္းျဖဴရြက္ေပၚတြင္ ေၾကာ္ထားၿပီးသား ထမင္းကိုတင္ၿပီး အစတစ္ဖက္ကို ဆြဲလိပ္ကာ သြားၾကားထိုးတံျဖင့္ ထိန္းၿပီးလွ်င္ ဗီတာမင္ ထမင္းထုပ္ကို ရရွိပါၿပီ။
အာဟာရပါဝင္မႈတန္ဖိုးမ်ားမွာ ဤဟင္းလ်ာတစ္ပြဲလံုးအတြက္
- ကယ္လိုရီ - ၄၁၈ ဂရမ္
- ကာဗြန္ဟိုက္ဒ႐ိုက္ - ၁၅၀ ဂရမ္
- ပ႐ိုတင္း - ၃၈ ဂရမ္
- အဆီ - ၆ ဂရမ္
- အမွ်င္ဓာတ္ - ၁၂.၇ ဂရမ္
- ကိုလက္ထေရာဓာတ္ - ၁၈၉ ဂရမ္
................
Davy
Credit: Food Magazine (Myanmar)
No comments:
Post a Comment