ဆားငံသီးငါးေပါင္း
ဒီမွာေတာ့ ရန္ကုန္ မွာလို ဆားငံသီးေလးေတြကအရမ္းမငံဘူး၊ ရွိတဲ႔ ဆားငံသီးေလးေတြနဲ႔ပဲ ေပါင္းဆားရတယ္။ အရသာကေတာ့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ဒီမွာက ကကတစ္ငါးကဝယ္လို႕လြယ္ပါတယ္။ Sea Bass လို႕ေခၚတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ကကတစ္ငါးတေကာင္
-ဆားငံသီးနဲနဲ၅ခု ၆ခု
-သံပုရာရည္၂ဇြန္း(စားပြဲတင္)၊ ငံျပာရည္ဇြန္းဝက္(အခ်ိဳဇြန္း)
-ဂ်င္း အနဲငယ္
-ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ
-ငရုတ္သီး၂ေတာင္႔
-ေရွာက္ရြက္၄ရြက္
-ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕၂ဇြန္း(အခ်ိဳဇြန္း)
ငါးကိုသန္႔စင္ေအာင္ေဆးျပီး ကိုယ္ထယ္ကို ၾကက္ေျခခတ္သ႑န္ ဓားေလးမ်ားျဖင့္မႊမ္းထားပါ။
ဆားအနဲငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႕၁ဇြန္းတို႕ျဖင့္နယ္ထားပါ။ ဂ်င္းကိုအေခ်ာင္းေလးမ်ားလီွးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး၂ေတာင္႔တို႕ကို ဓားျဖင့္ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ။ သံပုရာရည္၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႕၁ဇြန္း တို႕ျဖင့္ေရာထားပါ။
ထဲ႔ေပါင္းမဲ႔ Kitchen Foilမွာျဖစ္ေစ၊ ပန္းကန္ေပၚျဖစ္ေစ ဂ်င္း၊ ေရွာက္ရြက္၂ရြက္၊ ဆားငံသီးတို႕ျဖန္႔ခင္းထားပါ။
ငါးကိုအေပၚကခင္းကာ ဂ်င္း၊ ေရွာက္ရြက္၂ရြက္၊ ဆားငံသီးတို႔ထပ္တင္ပါ။
ေရာထားေသာ Sauceရည္ကိုအေပၚကျဖန္႔တင္ပါ။ foil နဲ႔ ထုပ္ၿပီးမွ ေပါင္းအိုးထဲကို မိနစ္၃၀ခန္႕ေရေႏြးခံ ေပါင္းပါ။
အနံအရသာ အထူးေကာင္းေသာ ဆားငံသီးငါးေပါင္းရပါျပီ။
၀က္သားနဲ႔ ေဂြးသီးခ်ဥ္ငံစပ္
မဂၤလာပါ ။
ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ ၀က္သားနဲ႔ ေဂြးသီးခ်ဥ္ငံစပ္ ခ်က္ထားပါတယ္။ ၀က္သားဟင္းလည္း စားခ်င္ အီမွာလည္း ေၾကာက္တယ္ ဆိုသူေတြအတြက္ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလး ပါေအာင္ခ်က္ထားတဲ့ ၀က္သားနဲ႔ ေဂြးသီးခ်ဥ္ငံစပ္ ဟင္းေလးပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့
၀က္ေပါင္သား ၂၅သား( အေနေတာ္လွီးၿပီး ဆားဆႏြင္းနယ္ထားပါ)
ေဂြးသီး ၅လံုး( အခြံခြာၿပီး ၾကိတ္ေခ်ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနည္းငယ္
အေရာင္တင္မႈန္႔ အနည္းငယ္ တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
အရင္ဆံုး ၾကက္သြန္နီ ၂ဥၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ အေရာင္တင္မႈန္႔ တို႔ကို ေထာင္းထားပါ။ ၿပီးရင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ေတြ ႏြမ္းလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ၿပီး ေခ်ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကိတ္ထားတဲ့ေဂြးသီးကို ထည့္ပါ။ ေဂြးသီး က်က္ေအာင္ထားပါ။
ေဂြးသီးက်က္ရင္ ၀က္သားထည့္ပါ။ အႏွစ္နဲ႕ အသားႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ ေရမထည့္ေသးဘဲ အသားအနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ အဖံုးအုပ္ၿပီး ခဏတည္ထားပါ။ ၿပီးမွ အသားျမႇဳပ္ေအာင္ေရထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္ အသားႏူးေတာ့မယ္ဆိုရင္ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ၀က္သားနဲ႔ ေဂြးသီးခ်ဥ္ငံစပ္ ဟင္းေလးရပါၿပီ။ ခ်က္ရတာ မခက္ခဲဘဲ ထမင္းျမိန္မယ့္ ဟင္းတစ္မယ္ပါ။ ေဂြးသီးေနရာမွာ တျခားအခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ အသီးေတြလည္း အသံုးျပဳခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။
အင္ဥနဲ႔ ဝက္သားဟင္း
...........................
အင္ဥေလးေပါလာၿပီဆိုေတာ့ အင္ဥနဲ႔ ဝက္သားေလးစားခ်င္လိုက္တာဆိုတဲ့ အေတြးဝင္လာတာနဲ႔ ခ်က္ျဖစ္သြားတာပါ။ ခ်က္ၿပီဆိုရင္ အင္ဥထုပ္ထုပ္ေလးနဲ႔ ဝက္သားႏူးႏူးအိအိေလးကို စားရတာ ရာသီစာမို႔လို႔လား မသိပါဘူး။ တျခားဟာေတြထက္ ပိုခံတြင္းေတြ႕ပါတယ္။ အင္ဥေလးေတြကို သန္႔စင္ရတာ ေတာ္ေတာ့္ကို လက္ဝင္တယ္။ ေသေသခ်ာခ်ာ အႀကိမ္ႀကိမ္ ပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာရပါတယ္။ သဲက်န္ရင္ တရွပ္ရွပ္က်ိလိက်ိလိနဲ႔ ဘယ္စားေကာင္းပါ့မလဲေနာ္။ အင္ဥေလးေတြခ်ည္းပဲ သက္သတ္လြတ္စားလို႔ ရသလို အသားဟင္းနဲ႔လည္း စားလို႔ရပါတယ္ေနာ္။ အိသက္က ဝက္သားနဲ႔ ခ်က္ပါမယ္။
► ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦ အင္ဥ - လက္တစ္ဆုပ္သာသာ
(လိုသေလာက္ သံုးႏိုင္ပါတယ္)
♦ ဝက္သား - ၁၅ က်ပ္သား
♦ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၄ လံုး
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဥႀကီးတစ္လံုး
♦ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းကြဲ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ မိုးေမွ်ာ္င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
♦ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
♦ နႏြင္းမႈန္႔ - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ဆား - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ အသားမႈန္႔ - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
♦ ငံျပာရည္ - အခ်ိဳဇြန္း ၁ ဇြန္း
► ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အင္ဥေလးေတြကို ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ၿပီးမွပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာေပးရပါမယ္။ သူက သဲေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားေတာ့ ကြ်န္မကေတာ့ Brush နဲ႔ပါ ပြတ္တိုက္ပစ္ပါတယ္။ ေရခဏခဏလဲေပးရင္း ေဆးေၾကာေပးရပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာ ခပ္ျဖဴျဖဴအင္ဥေလးေတြရလာပါမယ္။ ဒီအတိုင္းထည့္ ခ်က္လည္းရသလို တစ္ေရေဖ်ာၿပီး ခ်က္လည္းရပါတယ္။ ေရေႏြးေလးနဲ႔ တစ္ေရေဖ်ာလိုက္ရင္ ပိုသန္႔ၿပီး ခ်က္တဲ့အခါလည္း အႏူးလြယ္ပါတယ္။ ခုနက ခပ္ျဖဴျဖဴေျပာမိလို႔ မွားသြားမွာ စိုးပါတယ္။ အင္ဥက အညိဳ၊ အမည္းပဲရွိပါတယ္။ ေရေဆးလိုက္လို႔ ေဖြးသြားတာကို ေျပာတာပါေနာ္။ အင္ဥေလးေတြ ေဆးၿပီးရင္ ထက္ျခမ္းခြဲထားပါတယ္။ ေသးတဲ့ဥေတြေတာ့ မခြဲပါဘူး။
ၾကက္သြန္နီ/ ျဖဴကို ခ်င္းနဲ႔ ေရာေထာင္းထားလိုက္တယ္။ င႐ုတ္သီးၾကမ္းခြဲပါ ေရာေထာင္းရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဝက္သားကို ဆားနည္းနည္း၊ နႏြင္းနည္းနည္းနဲ႔ နယ္ထားလိုက္ပါ။
ဝက္သားကို ၾကက္သြန္ေရာေထာင္းထားတာေတြနဲ႔ လံုးခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ဝက္သားအေရာင္ ေျပာင္းလာရင္ ၾကက္သြန္နဲ႔လည္း ခပ္ၾကြပ္ၾကြပ္ျဖစ္ေနရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ အဖံုးအုပ္တည္ေပးထားပါတယ္။
ေရကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ၿပီး ဝက္သားႏူးခါနီးေနာက္ဆံုး တစ္ေရမထည့္ခင္ အင္ဥေလးေတြ ေရာပါတယ္။ ဆား၊ အသားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ ထည့္ပါမယ္။ ခဏေမႊၿပီး ေရထည့္ အဖံုးအုပ္တည္ေပးပါ။ အသားလည္းႏူး၊ အင္ဥလည္းႏူးၿပီး အရသာလည္း အေနေတာ္ရင္ င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြ ခြဲၿပီးထည့္ေပးပါ။ နံနံပင္ေလးလည္း အုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ ဝက္သားအင္ဥခ်က္ ေေမႊးေမႊးေလးရပါၿပီ။
အင္ဥေလးေတြက ရာသီစာမို႔ တစ္ႏွစ္တစ္ခါ ခ်က္စားမိေအာင္ ခ်က္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္းခ်င္ပါတယ္ရွင္။
.................
မအိသက္
(Htet Family Creation)
Credit: Myanmar Food Magazine
No comments:
Post a Comment