Saturday, July 8, 2017

ခ်ဥ္ငန္စပ္မိႈသုပ္ - ဂ်ပန္တို႔ဟူးသုပ္ - သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါး

သက္သတ္လြတ္ မုန္႔ဟင္းခါး
............................


ငါးအနံ႔၊ ငါးအရသာပါမွ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုတာ စားေကာင္းတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လည္းသက္သတ္လြတ္ ပံုစံေလးဖန္တီးခ်င္တာေၾကာင့္ ဒီခ်က္နည္းမွာ ပဲငံျပာရည္ရဲ႕ရနံ႔ကို အနံ႔စူးစူးႀကီးျဖစ္မေနဘဲ ပံုစံတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေပၚလြင္ေအာင္အစားထိုးခ်က္ေပးထားပါတယ္။

►   ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (မုန္႔ဖတ္ ၁ ပိႆာအတြက္)
♦   ကုလားပဲ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္    -   တစ္ဝက္
    (ညကတည္းက ေရစိမ္ထားၿပီး မနက္ပိုင္းမွာျပဳတ္ထားပါတယ္။
    ပဲျပဳတ္ရည္ကို မပစ္ဘဲ အဖတ္မ်ားကို ဆယ္ၿပီး ေထာင္းထားပါ)
♦   ဆန္အက်က္မႈန္႔ ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္   -   ၄ ပံု ၃ ပံု
    (ေရေႏြးေႏြးမွာ စိမ္ထားပါ)
♦   ေရေႏြးဆူဆူ   -   ၅ လီတာ
♦   ၾကက္သြန္နီဥအေသး   -   ၂၀ (အလံုးလိုက္ထားပါ)
♦   အသားတု    -   အလံုး ၂၀ ခန္႔ (လွီးထားပါ)
♦   ဆီ   -    ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
♦   ခ်င္း   -   လက္ ၁ ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
♦   စပါးလင္အတြင္းသားႏုႏု   -   ၁ ေခ်ာင္း (ေထာင္းထားပါ)
♦   ၾကက္သြန္ျဖဴ    -   ၁၀ တက္ (ေထာင္းထားပါ)
♦   နႏြင္းမႈန္႔   -   အနည္းငယ္
♦   ေျမပဲေလွာ္ၿပီး   -    ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဝက္
    (မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)
♦   ပဲငံျပာရည္   -   ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
♦   ဆား    -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦   င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔    -   အနည္းငယ္

  ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ပဲျပဳတ္ရည္မွာေရေႏြးစိမ္ၿပီးပြလာေသာဆန္မုန္႔မ်ားထည့္ျပီးတည္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီမ်ားနဲ႔ အသား တုမ်ားကိုထည့္တည္ထားပါ။
၂။  ဆီသတ္ဖို႔  ဆီအိုးမီးေပ်ာ့ေပ်ာ့နဲ႔ အပူေပးၿပီး စပါးလင္ခ်င္းအရင္ထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ ေမႊပါ။ နႏြင္းမႈန္႔ထည့္ေမႊေပးပါ။
၃။  ေထာင္းၿပီးသားေျမပဲမ်ားထည့္ပါ။ ဆီအနည္းဆံုးပံုစံသံုးထားလို႔ အိုးမကပ္ေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဂ႐ုစိုက္ၿပီးေမႊေပးပါ။
၄။ အဆာမ်ားေျခာက္လာလွ်င္မီးျပင္းခဏတင္ၿပီး ပဲငံျပာရည္ထည့္ေမႊေပးပါ။ အေငြ႕မ်ားမေသခင္ ဆီသတ္ထားေသာ အဆာမ်ားအားလံုး ပဲရည္ျပဳတ္ထားေသာ အိုးထဲထည့္ေပးပါ။ ဆူပြက္လာေအာင္ တည္ၿပီး ေထာင္းၿပီးသား ပဲမ်ားထည့္ေပးပါ။
၅။  ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ကို လိုအပ္သလိုခ်ိန္ဆထည့္ၿပီး ျပင္ဆင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ ပါၿပီ။

►   ျပင္ဆင္သံုးေဆာင္ရန္
 မုန္႔ဖတ္၊ အေၾကာ္၊ နံနံပင္၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ သံပရာသီးတို႔ျဖင့္ ျပင္ဆင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
....................
သစ္ထူး
(My Foodies)

ဂ်ပန္တို႔ဟူးသုပ္
......................


 ဂ်ပန္တို႔ဟူးကေတာ့ ဟင္းလ်ာေတြမွာ ခ်ဥ္၊ စပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခ႐ုဆီနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အသီးအရြက္ ဟင္းလ်ာေတြမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ ခ်က္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသုပ္ပံုစံစားတာကေတာ့ သိပ္မေတြ႕ေသးဘူးဗ်။ ဒါေၾကာင့္ ဒီေန႔မွာ အသုပ္ပံုစံေလး တင္ဆက္ေပးမယ္ဗ်ာ။

►   ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
♦   ဂ်ပန္တို႔ဟူး   -   ၂ ထုပ္
♦   ခရမ္းခ်ဥ္သီး (Cherry Tomato)   -   ၆ လံုးခန္႔
♦   ၾကက္သြန္နီ   -   ၁ လံုး
♦   င႐ုတ္သီးစိမ္း   -   ၄ ေတာင့္ခန္႔
♦   ေဂၚဖီ (ခရမ္းေရာင္)   -   အနည္းငယ္
♦   နံနံပင္   -   ၄ ပင္ခန္႔
♦   ႏွမ္း   -   စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦   ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔   -   စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦   ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္   -   စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
♦   ဟင္းခတ္မႈန္႔   -   အနည္းငယ္
♦   ငံျပာရည္   -   အနည္းငယ္
♦   သံပရာရည္   -   အနည္းငယ္
♦   င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔   -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
♦   င႐ုတ္သီးနီ   -   ၁ ေတာင့္

►   ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဂ်ပန္တို႔ဟူးကို အေနေတာ္အကြင္းမ်ားလွီးျဖတ္ကာ ေကာ္မႈန္႔ကပ္ၿပီး ၾကြပ္လာ ေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီစစ္ၿပီး အေအးခံထားေပးပါ။
၂။ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ထက္ျခမ္းျခမ္း)၊ ၾကက္သြန္နီ (ပါးပါးလွီး)၊ င႐ုတ္သီး နီ/စိမ္း (ပါးပါးလွီး)၊ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီး)၊ ေဂၚဖီ (ပါးပါးလွီး)၊ ႏွမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ႏွင့္ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအာလံုးကို ထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အရသာအဆင္ေျပၿပီဆိုလွ်င္ ဂ်ပန္တို႔ဟူးထည့္ၿပီး သုပ္ေပးပါ။
၃။ အရသာအားလံုး အဆင္ေျပၿပီဆိုလွ်င္ အလွဆင္ၿပီး သံုးေဆာင္လို႔ရပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

ခ်ဥ္ငန္စပ္မိႈသုပ္
....................


 ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ အစပ္တည့္ႏိုင္မယ့္ ခ်ဥ္ငန္စပ္မိႈသုပ္ပါ။ လုပ္ရတာလြယ္ကူၿပီး ထမင္းလည္း ၿမိန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္သက္ရာ ပင္လယ္စာမ်ားကို ထည့္သုပ္ ႏိုင္ပါတယ္။

►   ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦   အပ္မိႈ   -   တစ္ထုပ္
♦   Fish Cake    -   အေသး ၃ ခု
♦   ကဏန္းသား   -   အနည္းငယ္
♦   သံပရာသီး   -   တစ္လံုး (အရည္ညႇစ္ထားပါ)
♦   ၾကက္သြန္ျဖဴ    -   ၅ ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
♦   င႐ုတ္သီးစိမ္း    -   ၅ ေတာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
♦   ထန္းလ်က္    -   ၁ ခဲခန္႔ (ျခစ္ထားေပးပါ)
♦   ငါးငံျပာရည္    -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦   ပဲငံျပာရည္    -   စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

►   ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အပ္မိႈကို ေဆးေၾကာၿပီး သန္႔စင္ကာ ေပ်ာ့သြားေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ။
၂။ Fish Cake နဲ႔ ကဏန္းသားမ်ားကိုလည္း ခဏျပဳတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးနဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး အေပါ႔အငန္ညႇိၿပီးရင္ သံုးေဆာင္ဖို႔ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
..................................
EVY'S KITCHEN

Credit: Food Magazine (Myanmar)

No comments: