#DETOX #DIET
♦ ေႏြေနပူပူမွာ အဆီက်အဆိပ္ေျပေစဖို႔ အဆီက် အဆိပ္ေျပေဖ်ာ္ရည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္နည္း
ရာသီဥတု ပူပူနဲ႔ ေႏြလမွာေတာ့ သံပရာသီးကို အဓိက အသံုးျပဳၿပီး အဆီက် အဆိပ္ေျပေစမယ့္ နည္းလမ္းေတြ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
♦ သံပရာ အဆီက် အဆိပ္ေျပေဖ်ာ္ရည္ ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပူဒီနာတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာသီး သံုးလံုးခန္႔ကို ေရေဆးသန္႔စင္ကာ ေရကရားထဲထည့္ ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ညထားပါ။
၂။ ေနာက္ေန႔ မနက္မွာေတာ့ သံပရာစိမ္ထားတဲ့ေရထဲ သံပရာသီး ညႇစ္ၿပီး ႐ုိး႐ုိးေရနဲ႔ ေသာက္ေပးပါ။
၃။ ပူဒီနာရြက္ အနည္းငယ္ထည့္ေသာက္ေပးပါ။
♦ ပ်ားသံပရာယို ျပဳလုပ္နည္း ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပ်ားရည္၊ သံပရာခြံတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာခြံ တစ္လံုးစာကို အမွ်င္ေလးမ်ား ျခစ္ေပးထားပါ။
၂။ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာထည့္ပါ။
၃။ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ပါမယ္။
၄။ Apple Cider Vinegar လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာထည့္ပါမယ္။ (City Mart မွာ အလြယ္တကူရပါတယ္။)
၅။ င႐ုတ္ေကာင္းနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါမယ္။
၆။ အထက္ပါ ပါ၀င္အမည္ေတြကို ဇလံု(သို႔) ခြက္တစ္ခုထဲ စုထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
ဒါဆိုရင္ အဟာရဓာတ္ႂကြယ္၀ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ပ်ားသံပရာယို ရရွိပါၿပီ။
♦ ပ်ား သံပရာေဖ်ာ္ရည္ ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပ်ားရည္၊ သံပရာခြံ တို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာခြံကို အမွ်င္ေလးမ်ား ျခစ္ေပးထားပါ။
၂။ ပ်ားရည္၊ ေရအနည္းငယ္နဲ႔ သံပရာခြံ
အမွ်င္ေလးေတြကို မီးဖိုမွာ အပူေပးပါ။ ပ်ားရည္ေတြ ေပ်ာ္၀င္တဲ့ထိ အပူေပး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ၿပီး သံပရာရည္ ေရခြက္တစ္၀က္စာခန္႔ထည့္ပါ။
၄။ အရသာကို ျမည္းၾကည့္ၿပီး ပ်ားရည္နဲ႔သံပရာသီးကို လိုသလို ထည့္ေပးပါ။
၅။ ေရခဲေသတၱာထဲ ၂ နာရီခန္႔ ထားၿပီးေနာက္ ေသာက္သံုးလို႔ ရပါၿပီ။
♦ ၾကက္ သံပရာရည္ျပဳလုပ္နည္း ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္႐ုိးနဲ႔ ၾကက္သား အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ဆားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ျမႊာခန္႔ကို ထုေျခေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ကာ ထုေျခ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြ ထည့္ေပးပါ။
၄။ ၾကက္သား အနည္းငယ္ကိုပါ ထည့္ေပးပါ။ အသားေတြ က်က္တဲ့ထိ မီးဖိုမွာ ထားေပးပါ။
၅။ ၾကက္႐ုိးျပဳတ္ရည္ ၃ ခြက္စာခန္႔ရေအာင္ က်ဳိခ်က္ေပးကာ ထည့္ေပးပါ။
၆။ သံပရာရည္ပါ ညႇစ္ထည့္ေပးပါ။ နာရီ၀က္ခန္႔ အပူေပး ေပးပါ။
အဲ့ဒီေနာက္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းနဲ႔ တ႐ုတ္နံနံေတြ ထည့္ၿပီးေနာက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဒီလမွာေတာ့ သံပုရာသီး အထူးျပဳ အဆီက် အဆိပ္ေျပေစတဲ့ နည္းေတြပဲ ေဖာ္ျပထားတာမို႕ သံပရာသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးနဲ႔ သိထားရမယ့္ အခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
#အက်ဳိးျပဳပံု
ခြန္အားတိုးေစပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းနဲ႔ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို သက္သာေစကာ ခၽြဲသလိပ္ကို ေပ်ာ္ေစပါတယ္။ အေအးမိျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သလို ပန္းနာေရာဂါအတြက္လည္း ေသာက္သံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီး ဦးေႏွာက္စြမ္း ေဆာင္ရည္ေကာင္းေစပါတယ္။ ေသြးတိုးျခင္းကို သက္သာေစၿပီး ႏွလံုး က်န္းမာေရးေကာင္းေစပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ကာ ကြယ္ေပးကာ ဆီးခ်ိဳေၾကာင့္ မ်က္လံုးထိခိုက္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာေျခစနစ္ကိုေကာင္းေစၿပီး အစားၾကဴးျခင္းကို ဟန္႔ထားေပးျပန္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၀ိတ္ကိုက်ေစပါတယ္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ အေနနဲ႔ေတာ့ စိတ္က် ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ုိးကိုသန္မာေစကာ အသားအေရကို လွပေစပါတယ္။ ဒါကေတာ့ သံပရာသီးကေန ရရွိေစမယ့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ဳိးအခ်ိဳ႕ပါ။
♦ သတိျပဳရန္ ♦
သံပရာရည္ေသာက္ေပးျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေစေပမယ့္ သတိျပဳရမယ့္အခ်က္ေလးေတြေတာ့ ရွိပါတယ္။
၁။ သံပရာသီးမွာ အက္ဆစ္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ သြားေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
၂။ အခန္႔မသင့္ရင္ သံပရာသီးရဲ႕ အခ်ဥ္ဓာတ္က အစာအိမ္ကို ျပသနာျဖစ္ ေစပါတယ္။
၃။ ခံတြင္းမွာ အနာေပါက္တာ၊ အနာရွိေနတာမ်ိဳး အေျခအေနမွာ သံပရာ ရည္က အနာကို ပိုဆိုးေစပါလိမ့္မယ္။
♦ ♦ သိထားရမယ့္အခ်က္ေတြ
၁။ သံပရာသီးကို မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္နဲ႔ အပူမေပးပါနဲ႔ ။ မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္က သံပရာသီးရဲ႕ အဟာရေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
၂။ တကယ္လို႔ ေပါင္ ၁၅၀ ေအာက္ဆိုရင္ အဆင့္ ၂ပါ အခ်က္အတိုင္း သံပရာသီးညႇစ္ပါက သံပရာသီး တစ္ျခမ္းဆိုလံုေလာက္ပါတယ္။ ေပါင္ ၁၅၀ အထက္ဆိုရင္ေတာ့ သံပရာသီး တစ္ျခမ္းထက္ ပိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သံပရာအခြံကို အမွ်င္ေလးေတြျခစ္ၿပီး ထည့္ေပးပါက အနံ႔အရသာကို ပိုေကာင္းေစသလို အာ႐ုံစူးစိုက္မႈလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။
၄။ ဇီ၀ကမၼသေဘာအရ သံပရာရည္ကို ေရခပ္ေႏြးေႏြးနဲ႔သာ ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္။ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ေသာက္ဖို႔ မသင့္ေတာ္ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
၅။ ၀ိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္ေဇာနဲ႔ သံပရာရည္ အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးတာမ်ိဳး မျဖစ္ရေလေအာင္ အစားအစာတစ္ခုခုစားၿပီးမွ ေသာက္ေပးတာမ်ိဳးနဲ႔ ထိန္းခ်ဳပ္လို႔ရပါတယ္။
၆။ သံပရာသီးေၾကာင့္ သြားေတြ ထိခိုက္မႈ သက္သာေအာင္ ခြက္နဲ႔ ေမာ့ ေသာက္တာထက္ ပိုက္နဲ႔ေသာက္တာက ပိုသင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုပါ တယ္။
၇။ သံပရာသီးကို ၀ယ္ၿပီးရင္ ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔ ထုတ္ပိုးထားတာက တာရွည္ခံေစတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
#WAI
(THE CHIC MAGAZINE - April 2017 Issue မွ)
♦ ေႏြေနပူပူမွာ အဆီက်အဆိပ္ေျပေစဖို႔ အဆီက် အဆိပ္ေျပေဖ်ာ္ရည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္နည္း
ရာသီဥတု ပူပူနဲ႔ ေႏြလမွာေတာ့ သံပရာသီးကို အဓိက အသံုးျပဳၿပီး အဆီက် အဆိပ္ေျပေစမယ့္ နည္းလမ္းေတြ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
♦ သံပရာ အဆီက် အဆိပ္ေျပေဖ်ာ္ရည္ ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပူဒီနာတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာသီး သံုးလံုးခန္႔ကို ေရေဆးသန္႔စင္ကာ ေရကရားထဲထည့္ ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ညထားပါ။
၂။ ေနာက္ေန႔ မနက္မွာေတာ့ သံပရာစိမ္ထားတဲ့ေရထဲ သံပရာသီး ညႇစ္ၿပီး ႐ုိး႐ုိးေရနဲ႔ ေသာက္ေပးပါ။
၃။ ပူဒီနာရြက္ အနည္းငယ္ထည့္ေသာက္ေပးပါ။
♦ ပ်ားသံပရာယို ျပဳလုပ္နည္း ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပ်ားရည္၊ သံပရာခြံတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာခြံ တစ္လံုးစာကို အမွ်င္ေလးမ်ား ျခစ္ေပးထားပါ။
၂။ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာထည့္ပါ။
၃။ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ပါမယ္။
၄။ Apple Cider Vinegar လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာထည့္ပါမယ္။ (City Mart မွာ အလြယ္တကူရပါတယ္။)
၅။ င႐ုတ္ေကာင္းနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါမယ္။
၆။ အထက္ပါ ပါ၀င္အမည္ေတြကို ဇလံု(သို႔) ခြက္တစ္ခုထဲ စုထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
ဒါဆိုရင္ အဟာရဓာတ္ႂကြယ္၀ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ပ်ားသံပရာယို ရရွိပါၿပီ။
♦ ပ်ား သံပရာေဖ်ာ္ရည္ ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
သံပရာသီး၊ ပ်ားရည္၊ သံပရာခြံ တို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ သံပရာခြံကို အမွ်င္ေလးမ်ား ျခစ္ေပးထားပါ။
၂။ ပ်ားရည္၊ ေရအနည္းငယ္နဲ႔ သံပရာခြံ
အမွ်င္ေလးေတြကို မီးဖိုမွာ အပူေပးပါ။ ပ်ားရည္ေတြ ေပ်ာ္၀င္တဲ့ထိ အပူေပး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ၿပီး သံပရာရည္ ေရခြက္တစ္၀က္စာခန္႔ထည့္ပါ။
၄။ အရသာကို ျမည္းၾကည့္ၿပီး ပ်ားရည္နဲ႔သံပရာသီးကို လိုသလို ထည့္ေပးပါ။
၅။ ေရခဲေသတၱာထဲ ၂ နာရီခန္႔ ထားၿပီးေနာက္ ေသာက္သံုးလို႔ ရပါၿပီ။
♦ ၾကက္ သံပရာရည္ျပဳလုပ္နည္း ♦
#လိုအပ္သည္မ်ား
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္႐ုိးနဲ႔ ၾကက္သား အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ဆားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ပါပဲ။
#ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ျမႊာခန္႔ကို ထုေျခေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ကာ ထုေျခ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြ ထည့္ေပးပါ။
၄။ ၾကက္သား အနည္းငယ္ကိုပါ ထည့္ေပးပါ။ အသားေတြ က်က္တဲ့ထိ မီးဖိုမွာ ထားေပးပါ။
၅။ ၾကက္႐ုိးျပဳတ္ရည္ ၃ ခြက္စာခန္႔ရေအာင္ က်ဳိခ်က္ေပးကာ ထည့္ေပးပါ။
၆။ သံပရာရည္ပါ ညႇစ္ထည့္ေပးပါ။ နာရီ၀က္ခန္႔ အပူေပး ေပးပါ။
အဲ့ဒီေနာက္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းနဲ႔ တ႐ုတ္နံနံေတြ ထည့္ၿပီးေနာက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဒီလမွာေတာ့ သံပုရာသီး အထူးျပဳ အဆီက် အဆိပ္ေျပေစတဲ့ နည္းေတြပဲ ေဖာ္ျပထားတာမို႕ သံပရာသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးနဲ႔ သိထားရမယ့္ အခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
#အက်ဳိးျပဳပံု
ခြန္အားတိုးေစပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းနဲ႔ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို သက္သာေစကာ ခၽြဲသလိပ္ကို ေပ်ာ္ေစပါတယ္။ အေအးမိျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သလို ပန္းနာေရာဂါအတြက္လည္း ေသာက္သံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ၿပီး ဦးေႏွာက္စြမ္း ေဆာင္ရည္ေကာင္းေစပါတယ္။ ေသြးတိုးျခင္းကို သက္သာေစၿပီး ႏွလံုး က်န္းမာေရးေကာင္းေစပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ကာ ကြယ္ေပးကာ ဆီးခ်ိဳေၾကာင့္ မ်က္လံုးထိခိုက္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာေျခစနစ္ကိုေကာင္းေစၿပီး အစားၾကဴးျခင္းကို ဟန္႔ထားေပးျပန္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၀ိတ္ကိုက်ေစပါတယ္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ အေနနဲ႔ေတာ့ စိတ္က် ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ုိးကိုသန္မာေစကာ အသားအေရကို လွပေစပါတယ္။ ဒါကေတာ့ သံပရာသီးကေန ရရွိေစမယ့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ဳိးအခ်ိဳ႕ပါ။
♦ သတိျပဳရန္ ♦
သံပရာရည္ေသာက္ေပးျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေစေပမယ့္ သတိျပဳရမယ့္အခ်က္ေလးေတြေတာ့ ရွိပါတယ္။
၁။ သံပရာသီးမွာ အက္ဆစ္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ သြားေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
၂။ အခန္႔မသင့္ရင္ သံပရာသီးရဲ႕ အခ်ဥ္ဓာတ္က အစာအိမ္ကို ျပသနာျဖစ္ ေစပါတယ္။
၃။ ခံတြင္းမွာ အနာေပါက္တာ၊ အနာရွိေနတာမ်ိဳး အေျခအေနမွာ သံပရာ ရည္က အနာကို ပိုဆိုးေစပါလိမ့္မယ္။
♦ ♦ သိထားရမယ့္အခ်က္ေတြ
၁။ သံပရာသီးကို မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္နဲ႔ အပူမေပးပါနဲ႔ ။ မိုက္ခ႐ုိေ၀့ဖ္က သံပရာသီးရဲ႕ အဟာရေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
၂။ တကယ္လို႔ ေပါင္ ၁၅၀ ေအာက္ဆိုရင္ အဆင့္ ၂ပါ အခ်က္အတိုင္း သံပရာသီးညႇစ္ပါက သံပရာသီး တစ္ျခမ္းဆိုလံုေလာက္ပါတယ္။ ေပါင္ ၁၅၀ အထက္ဆိုရင္ေတာ့ သံပရာသီး တစ္ျခမ္းထက္ ပိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သံပရာအခြံကို အမွ်င္ေလးေတြျခစ္ၿပီး ထည့္ေပးပါက အနံ႔အရသာကို ပိုေကာင္းေစသလို အာ႐ုံစူးစိုက္မႈလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။
၄။ ဇီ၀ကမၼသေဘာအရ သံပရာရည္ကို ေရခပ္ေႏြးေႏြးနဲ႔သာ ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္။ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ေသာက္ဖို႔ မသင့္ေတာ္ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
၅။ ၀ိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္ေဇာနဲ႔ သံပရာရည္ အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးတာမ်ိဳး မျဖစ္ရေလေအာင္ အစားအစာတစ္ခုခုစားၿပီးမွ ေသာက္ေပးတာမ်ိဳးနဲ႔ ထိန္းခ်ဳပ္လို႔ရပါတယ္။
၆။ သံပရာသီးေၾကာင့္ သြားေတြ ထိခိုက္မႈ သက္သာေအာင္ ခြက္နဲ႔ ေမာ့ ေသာက္တာထက္ ပိုက္နဲ႔ေသာက္တာက ပိုသင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုပါ တယ္။
၇။ သံပရာသီးကို ၀ယ္ၿပီးရင္ ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔ ထုတ္ပိုးထားတာက တာရွည္ခံေစတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
#WAI
(THE CHIC MAGAZINE - April 2017 Issue မွ)
No comments:
Post a Comment