ၾကက္သားပဲငါးပိေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲသုပ္
...........................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သားျပဳတ္ (အသားႏႊင္ၿပီး) - ၃၀ဝ ဂရမ္
- ပဲငါးပိခ်ိဳ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ တက္
- ၾကက္သြန္နီ - ၂ လံုး
- ႏွမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
- နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ - ၆၀ ဂရမ္
- ပဲပင္ေပါက္ - ၂၀ ဂရမ္
- ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
- ေရ - ၂၀ဝ မီလီ
- ေျမပဲဆံ (ေၾကာ္ၿပီး) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
- နံနံပင္ - ၂ ပင္ခန္႔
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အႏွစ္ခ်က္ရန္
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးႀကိဳင္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္ သားထည့္ပါ။
၂။ ၾကက္သားအနည္းငယ္ ျြကပ္လာၿပီဆိုရင္ ပဲငါးပိ၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ လိုအပ္တဲ့ အခ်ိဳ၊ အငန္ အရသာမ်ားကို ခ်ိန္ဆထည့္ေပးပါ။
၃။ ေရကို လိုအပ္သလိုခ်ိန္ၿပီး ထည့္ပါ။ အရသာမွာ ဆိမ့္ၿပီး ပဲငါးပိအနံ႔ေလး သင္းေနၿပီဆိုရင္ အေအးခံထားေပးပါ။
ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္
၁။ ေကာ္မႈန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ပါ။
၂။ ေကာ္ရည္ရၿပီဆိုရင္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ၿပီး ေကာ္ရည္ထည့္ၿပီး ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ ေပးပါ။
၃။ ရၿပီဆိုရင္ အေအးခံထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။
၄။ အားလံုးရၿပီဆိုရင္ ပန္းကန္ထဲမွာ နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ၊ ၾကက္သားပဲငါးပိႏွစ္၊ ေကာ္ရည္၊ ေျမပဲဆံ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ နံနံပင္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ႏွမ္းျဖဴးထည့္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ အရသာရွိလွတဲ့ ၾကက္သားပဲငါးပိေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲသုပ္ကို ရရွိမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
............................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
အသားျပြမ္းေသာက္ဆမ္း
..............................
ဒီခ်က္နည္းကေတာ့ ေရခဲေသတၲာထဲေတြ႕သမွ် အသားငါးအားလံုးပစ္ထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ရတဲ့နည္းေလးပါ။ အထူးတလည္အားထုတ္စရာမလိုဘဲ ေရခဲေသတၲာ ရွင္း လင္း ေရးလုပ္ရင္းဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္သြားမယ့္ ဟင္းခ်က္ နည္းျဖစ္ၿပီး ရာသီနဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ ရွဴးရွဲေသာက္ဆမ္းပံုစံ ေလး ခ်က္ျပထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
- ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ တက္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
- နံနံပင္အျမစ္ - ၄ ခု
- စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း (အတြင္းသားႏုႏုလွီးၿပီး)
- စားထန္းလ်က္ - ၁ လံုး (အားလံုးေရာၿပီးညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ)
- အသား၊ ငါး၊ ပုစြန္ရွိသမွ်ေရာရာ - ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး
- စိမ္းစားငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႔
- ဆား - အနည္းငယ္
- နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
- ဆီ - အနည္းငယ္ (အားလံုးေရာနယ္ထားပါ)
- မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - ပန္းကန္လံုး ၁ လံုး
- နံနံပင္ - ၄ ပင္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေထာင္းထားေသာအစာမ်ားနဲ႔ အရသာသြင္းထား ေသာ အသားမ်ားအိုးတစ္လံုးတြင္ ေရာနယ္ၿပီး မီး ေပ်ာ့ေပ်ာ့ႏွင့္ လံုးထားပါ။ အရည္မ်ားထြက္ၿပီး အသားမာလာလွ်င္ ေရေႏြးဆူဆူခပ္ၿပီး တည္ထား ပါ။
၂။ အရည္ဆူဆူမွာအရသာျမည္းၿပီး မန္က်ည္းမွည့္ ထည့္ပါ။ အရသာလိုသလိုခ်ိန္ညႇိၿပီး နံနံပင္ခတ္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းကိုအဆံုးသတ္ႏိုင္ပါၿပီ။
........................
ကိုသစ္ထူး
(My Foodies)
မုန္ညင္းခ႐ုဆီေၾကာ္
...........................
ေဈးထဲမွာအဝါေရာင္အပြင့္ေတြပါတဲ့ မုန္ညင္းေတြ႕ ၿပီဆိုရင္ မဝယ္ရမေနႏိုင္ပါ။ ေၾကာ္စား၊ ေပါင္းစားႏိုင္တဲ့အျပင္ ၾကာဆံေၾကာ္၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မွာလည္းထည့္ႏိုင္တယ္။ ခုေျပာျပမယ့္နည္းေလးကေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ နည္းျဖစ္သလို ခ႐ုဆီနဲ႔ေၾကာ္မွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အင္မတန္မွအရသာရွိပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
- မုန္ညင္းဖူး - 200 gm
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - 20 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - အနည္းငယ္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ - ၁ ေတာင့္
ေဆာ့စ္စပ္ရန္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
- ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေၾကာ္ပါ။
၂။ နီညိဳေရာင္သန္းတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီးအပူခံတဲ့ခြက္ထဲေလာင္းထည့္ထားပါ။
၃။ ေဆာ့စ္စပ္ဖို႔အတြက္ ခြက္အေသးတစ္လံုးကိုယူၿပီးပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ သၾကားထည့္ၿပီးေမႊထားပါ။
၄။ မုန္ညင္းေရေႏြးေဖ်ာဖို႔အတြက္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၅။ ေရဆူသည္ႏွင့္ မုန္ညင္းဖူးထည့္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၆။ ၂-၃ မိနစ္ေလာက္ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးရင္ ဆယ္ထားပါ။
၇။ ၿပီးရင္ စပ္ထားတဲ့ေဆာ့စ္ကိုမုန္ညင္းဖူးေပၚေလာင္းပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ေလာင္းပါ။
၈။ ၿပီးရင္ င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ကိုပါးပါးလွီးၿပီးထည့္ပါ။
......................................
Delicious Food From All Over The World By
MyintOoTha
Credit: Myanmar Food Magazine
...........................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သားျပဳတ္ (အသားႏႊင္ၿပီး) - ၃၀ဝ ဂရမ္
- ပဲငါးပိခ်ိဳ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ တက္
- ၾကက္သြန္နီ - ၂ လံုး
- ႏွမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
- နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ - ၆၀ ဂရမ္
- ပဲပင္ေပါက္ - ၂၀ ဂရမ္
- ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
- ေရ - ၂၀ဝ မီလီ
- ေျမပဲဆံ (ေၾကာ္ၿပီး) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
- နံနံပင္ - ၂ ပင္ခန္႔
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အႏွစ္ခ်က္ရန္
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးႀကိဳင္လာၿပီဆိုရင္ ၾကက္ သားထည့္ပါ။
၂။ ၾကက္သားအနည္းငယ္ ျြကပ္လာၿပီဆိုရင္ ပဲငါးပိ၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ လိုအပ္တဲ့ အခ်ိဳ၊ အငန္ အရသာမ်ားကို ခ်ိန္ဆထည့္ေပးပါ။
၃။ ေရကို လိုအပ္သလိုခ်ိန္ၿပီး ထည့္ပါ။ အရသာမွာ ဆိမ့္ၿပီး ပဲငါးပိအနံ႔ေလး သင္းေနၿပီဆိုရင္ အေအးခံထားေပးပါ။
ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္
၁။ ေကာ္မႈန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ပါ။
၂။ ေကာ္ရည္ရၿပီဆိုရင္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ၿပီး ေကာ္ရည္ထည့္ၿပီး ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ ေပးပါ။
၃။ ရၿပီဆိုရင္ အေအးခံထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။
၄။ အားလံုးရၿပီဆိုရင္ ပန္းကန္ထဲမွာ နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ၊ ၾကက္သားပဲငါးပိႏွစ္၊ ေကာ္ရည္၊ ေျမပဲဆံ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ နံနံပင္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ႏွမ္းျဖဴးထည့္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ အရသာရွိလွတဲ့ ၾကက္သားပဲငါးပိေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲသုပ္ကို ရရွိမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
............................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)
အသားျပြမ္းေသာက္ဆမ္း
..............................
ဒီခ်က္နည္းကေတာ့ ေရခဲေသတၲာထဲေတြ႕သမွ် အသားငါးအားလံုးပစ္ထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ရတဲ့နည္းေလးပါ။ အထူးတလည္အားထုတ္စရာမလိုဘဲ ေရခဲေသတၲာ ရွင္း လင္း ေရးလုပ္ရင္းဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္သြားမယ့္ ဟင္းခ်က္ နည္းျဖစ္ၿပီး ရာသီနဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ ရွဴးရွဲေသာက္ဆမ္းပံုစံ ေလး ခ်က္ျပထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
- ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ တက္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
- နံနံပင္အျမစ္ - ၄ ခု
- စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း (အတြင္းသားႏုႏုလွီးၿပီး)
- စားထန္းလ်က္ - ၁ လံုး (အားလံုးေရာၿပီးညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ)
- အသား၊ ငါး၊ ပုစြန္ရွိသမွ်ေရာရာ - ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး
- စိမ္းစားငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႔
- ဆား - အနည္းငယ္
- နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
- ဆီ - အနည္းငယ္ (အားလံုးေရာနယ္ထားပါ)
- မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - ပန္းကန္လံုး ၁ လံုး
- နံနံပင္ - ၄ ပင္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေထာင္းထားေသာအစာမ်ားနဲ႔ အရသာသြင္းထား ေသာ အသားမ်ားအိုးတစ္လံုးတြင္ ေရာနယ္ၿပီး မီး ေပ်ာ့ေပ်ာ့ႏွင့္ လံုးထားပါ။ အရည္မ်ားထြက္ၿပီး အသားမာလာလွ်င္ ေရေႏြးဆူဆူခပ္ၿပီး တည္ထား ပါ။
၂။ အရည္ဆူဆူမွာအရသာျမည္းၿပီး မန္က်ည္းမွည့္ ထည့္ပါ။ အရသာလိုသလိုခ်ိန္ညႇိၿပီး နံနံပင္ခတ္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းကိုအဆံုးသတ္ႏိုင္ပါၿပီ။
........................
ကိုသစ္ထူး
(My Foodies)
မုန္ညင္းခ႐ုဆီေၾကာ္
...........................
ေဈးထဲမွာအဝါေရာင္အပြင့္ေတြပါတဲ့ မုန္ညင္းေတြ႕ ၿပီဆိုရင္ မဝယ္ရမေနႏိုင္ပါ။ ေၾကာ္စား၊ ေပါင္းစားႏိုင္တဲ့အျပင္ ၾကာဆံေၾကာ္၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မွာလည္းထည့္ႏိုင္တယ္။ ခုေျပာျပမယ့္နည္းေလးကေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့ နည္းျဖစ္သလို ခ႐ုဆီနဲ႔ေၾကာ္မွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အင္မတန္မွအရသာရွိပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
- မုန္ညင္းဖူး - 200 gm
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - 20 gm (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - အနည္းငယ္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ - ၁ ေတာင့္
ေဆာ့စ္စပ္ရန္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
- ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေၾကာ္ပါ။
၂။ နီညိဳေရာင္သန္းတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီးအပူခံတဲ့ခြက္ထဲေလာင္းထည့္ထားပါ။
၃။ ေဆာ့စ္စပ္ဖို႔အတြက္ ခြက္အေသးတစ္လံုးကိုယူၿပီးပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ သၾကားထည့္ၿပီးေမႊထားပါ။
၄။ မုန္ညင္းေရေႏြးေဖ်ာဖို႔အတြက္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၅။ ေရဆူသည္ႏွင့္ မုန္ညင္းဖူးထည့္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၆။ ၂-၃ မိနစ္ေလာက္ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးရင္ ဆယ္ထားပါ။
၇။ ၿပီးရင္ စပ္ထားတဲ့ေဆာ့စ္ကိုမုန္ညင္းဖူးေပၚေလာင္းပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ေလာင္းပါ။
၈။ ၿပီးရင္ င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ကိုပါးပါးလွီးၿပီးထည့္ပါ။
......................................
Delicious Food From All Over The World By
MyintOoTha
Credit: Myanmar Food Magazine
No comments:
Post a Comment