Friday, April 14, 2017

Water Festival Mix Rice and Curry - မုန္႔ၾကာေစ့သာကူ - သံုးေရာင္ျခယ္ေကာက္ညႇင္းလံုး

သႀကၤန္ ထမင္းပံု ဟင္းပံု  
(Water Festival Mix Rice and Curry)
.......................................


 သႀကၤန္မွာေရေဆာ့ၿပီး ဗိုက္ဆာဆာျဖစ္ေနခ်ိန္ ခဏနားၿပီး ေရထပ္ မေဆာ့ခင္မွာ အခုလိုထမင္းပံုဟင္းပံုေလးျဖင့္ ကျပာကရာနယ္ၿပီး ျမန္ျမန္ စားရတဲ့အရသာကို ျပန္လည္ မွ်ေဝေပးထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ရည္ - ၂ ခြက္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
- ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
- ပူစီနံ - ၃ ပင္
 (အရြက္ေတြေျြခထားပါ။ ေနာက္ဆံုးမွထည့္ပါ)
- ခရမ္းသီး - ၂ လံုး  (အေနေတာ္အတံုးရွည္ေတြလွီးထားပါ)
- ပဲသီး - ၂ စည္း (လက္၂ ဆစ္အပိုင္းေလးေတြပိုင္းထားပါ)
- ႐ံုးပတီသီး - ၈ေခ်ာင္း (တစ္လက္မခြဲေလာက္ပိုင္းထားပါ)
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္ (ထက္ပိုင္းခ်ိဳးထည့္ပါ)
- မန္က်ည္းအနွစ္ရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
အုပ္စု(က)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေထာင္းထားပါ)
- ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
- ခ်င္း - လက္မအရြယ္ (ေထာင္းထားပါ)
- နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
- ငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ - ၁၀ ရြက္
အုပ္စု (ခ) ပဲျပဳတ္ရန္
- ကုလားပဲ - ၁ ခြက္
- စပါးလင္ - တစ္ဝက္ ေခ်ာင္း (ဓားျပား႐ိုက္ၿပီးထံုးထားပါ)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ခ်င္း - လက္မအရြယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ တက္ (ဓားျပား႐ိုက္ထားပါ)

ပဲျပဳတ္နည္း (အုပ္စု ခ)
  ေဇာက္နက္အိုးထဲသို႔အုပ္စု (ခ) ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည့္ၿပီး ပဲေရျမႇဳပ္တဲ့အထိထည့္ၿပီး ပဲႏူးအိတဲ့ အထိတည္ပါ။ ပဲမ်ားဆယ္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
 ဒယ္အိုးထဲသို႔ အုပ္စု(က) အားလံုးထည့္ၿပီး ဆီသတ္ ပါ။ အားလံုးႏြမ္းၿပီး အေရာင္လွလာလွ်င္ အိုးအႀကီးထဲ ထည့္ပါ။ ပူစီနံကလြဲလို႔ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည့္ ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။ မီးကို ပံုမွန္ထားပါ။ ေရထပ္ေရာပါ။ ပြက္ ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ပဲေရာပါ ႏွံ႔ေအာင္ေသခ်ာ ေမႊေပး ပါ။ ထည့္ထားေသာ ေရအနည္းငယ္ခန္းလာလွ်င္ ဆား ျမည္းပါလိုတာ ထပ္ျဖည့္ပါ။ မီးဖိုေပၚမွ မခ်ခင္ပူစီနံရြက္မ်ား အုပ္ပါ။ ပူပူေလးစားသံုးလွ်င္ ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။

ထမင္းပံုျဖင့္တြဲစားရန္ င႐ုတ္သီးေထာင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - လက္တစ္ဆုပ္ (အညာေျြခၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ)
- ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
- ငါးပိစိမ္းစား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ တက္
- ဆား - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
 င႐ုတ္ဆံုထဲ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး င႐ုတ္သီးညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။

ထမင္းပံုဟင္းပံုစားနည္း
 ဖက္ေပၚထမင္းပံုၿပီး ပဲဟင္းဆမ္းပါ၊ ငါးပိေထာင္းပံုပါ၊ ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာ ငါးေျခာက္ဖုတ္ျဖင္႕ တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ ပါတယ္။
...............................
Syi Lwin
Foods Garden

မုန္႔ၾကာေစ့သာကူ
.....................


မမီးမုန္႔ၾကာေစ့က မုန္႔ၾကာေစ့နဲ႔ေတာ့မတူ။ လက္အေနထားေၾကာင့္လားမသိ လံုးဝိုင္းေနေအာင္လံုးလို႔မရ။ အဲလိုလြန္းပံုေလးေတြပဲ ထြက္လာတယ္။ အဲဒီလိုလိတ္ရတာ မမီး အတြက္ ျမန္လည္းျမန္တယ္ ၂ ခ်က္ေလာက္ လက္ဖဝါးႏွစ္ခုၾကားထဲမွာ ေမႊ႕လိုက္႐ံုပဲ၊ ဝိုင္းဝိုင္းရေအာင္လံုးႏိုင္သူမ်ားက ႐ိုးရာပံုစံေလးရေအာင္လံုးၾကပါရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ - ၁၀ဝ ဂရမ္
- ထို္င္းဆန္မႈန္႔  - ၂၅ ဂရမ္
- သၾကား  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သာကူ  - ၄၀ ဂရမ္
- သၾကားညိဳ  - ၅၀ ဂရမ္
- ဆား  - အနည္းငယ္
- ေရ  - ၁၈၀ မီလီလီတာ

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ သာကူကို ေရ ၁ နာရီစိမ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ဆူပြက္လာတဲ့အထိတည္ထားပါ။
၃။ ဇလံုႀကီးတစ္ခုထဲမွာ အမႈန္႔ေတြထည့္၊  ဆားနဲ႔ သၾကားထည့္ၿပီးေရာနယ္ပါ။ ေရဆူကို ဇြန္းနဲ႔ နည္းနည္းခ်င္းခတ္ ၿပီး ထည့္နယ္ပါ။ ခဏႏွပ္ထားၿပီး ေအးသြားတဲ့အခါ ထပ္နယ္ပါ။
၄။ မုန္႔သားကို  အေခ်ာင္းရွည္ေလးမ်ားရေအာင္လိတ္ပါ။ အစေသးေသးမ်ားျဖတ္ယူၿပီး အလံုးေသးေသးလံုးပါ။ ေရပြက္ပြက္ဆူတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။
၅။ အေပၚတက္လာတဲ့အခါ  စကၠန္႔ ၃၀ - ၁ မိနစ္ခန္ ဆက္ျပဳတ္ေပးၿပီးရင္ အေပါက္ပါတဲ့ ဇြန္းႀကီးႀကီးနဲ႔ဆယ္ပါ။ ေရေအးတြင္စိမ္ပါ။ မုန္႔လံုးေလးမ်ားကုန္သည္အထိ ထပ္ထပ္ၿပီးျပဳတ္ေပးပါ။
၆။ မုန္႔လံုးေလးမ်ားေအးသြားလွ်င္ အေပါက္ပါဇြန္းျဖင္႔ ဆယ္ခပ္ယူၿပီး ဇလံုတစ္ခုတြင္ထည့္ထားပါ။
၇။ ေရဆူတြင္ သာကူက်ိဳပါ။ မ်က္ေစ႔ေပ်ာက္လွ်င္ဆယ္ပါ။ ေရေအးျဖင္႔ေဆးပါ။
၈။ သၾကားညိဳ ၅၀ ဂရမ္ကို ေရ ၁၈၀ မီလီလိီတာနဲ႔ က်ိဳပါ။ (ထန္လ်က္နဲ႔က်ိဳသူမ်ား မိႈက္ဖတ္မ်ားစစ္ထုတ္ရန္ လို အပ္ပါသည္။) ဆူလာတဲ့အခါ သာကူနဲ႔ မုန္႔ၾကာေစ့ေလးမ်ားထည့္ေမႊပါ။
၉။ အစပိုင္းတြင္ မုန္႔ရည္က်ဲေနတတ္ပါတယ္။ နာရီဝက္ေလာက္ၾကာလို႔ ခပ္ေႏြးေႏြး အေနထားေရာက္တဲ႔အခါ နည္းနည္းျပန္ပ်စ္သြားတတ္ပါတယ္။
............................
Meemeetofu

သံုးေရာင္ျခယ္ေကာက္ညႇင္းလံုး
.......................................


အိမ္မွာေတာ့ သမီးအႀကိဳက္အေရာင္ေလးနဲ႔ မုန္႔လုပ္ျဖစ္တယ္။ ကေလးငယ္စားမွာမို႔ အခ်ိဳေတြေလ်ာ့ဖို႔စဥ္းစားရင္း မုန္႔ၾကာေစ့နဲ႔ဆင္တူတဲ့ ဒီသံုးေရာင္ ခ်ယ္ေကာက္ညႇင္းလံုးေလးေတြလုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ မုန္႔ၾကာေစ့လိုပဲ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ ကိုအသံုးျပဳၿပီး အုန္းသီးအစား အုန္းႏို႔ပ်စ္ပ်စ္ေလးကိုသံုးထားတာပါ။ ထန္းလ်က္ရည္ ကိုေတာ့ ပ်စ္ပ်စ္ေလးက်ိဳၿပီး ပြဲျပင္တဲ့အခါမွ အေပၚကေနဆမ္းေပးပါ။ အေရာင္ကိုေတာ့ ကေလးေတြ အႏၲရာယ္ကင္းေစဖို႔ သဘာ၀ကရတာေတြကိုပဲသံုးထားပါတယ္။

ေကာက္ညႇင္းအလံုးေလးေတြအတြက္
-ပန္းေရာင္
၁။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔  - ခြက္တစ္၀က္
၂။ စေတာ္ဘယ္ရီ ဆယ္လံုးေလာက္ကို အၫႇာေျခြ ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး အတံုး ေလးေတြတံုး ေရ 50 ml ထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္စက္ထဲႀကိတ္ အ၀တ္ပါးနဲ႔စစ္ၿပီးရတဲ့ ပန္းေရာင္အရည္  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း (နယ္တဲ့အခါ အရည္လိုတယ္ ထင္ နည္းနည္းေလးထပ္ထည့္ပါ)
၃။ ဆားအနည္းငယ္ (ဇြန္းအဖ်ားေလာက္)
 ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကိုဆားထည့္ၿပီး စေတာ္ဘယ္ရီပန္းေရာင္အရည္ေလးထည့္ၿပီး နယ္ အလံုးေသးေလးေတြလံုးထားပါ။

-အစိမ္း
၁။ ေကာက္ၫႇင္းမႈန္႔  - ခြက္တစ္၀က္
၂။ ဆြမ္းေမႊးရြက္ သံုးရြက္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး လက္တစ္ဆစ္စာေလာက္ ျဖတ္ ေရ 50 ml ထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္စက္ထဲႀကိတ္ အ၀တ္ပါးနဲ႔စစ္ၿပီး ရတဲ့အစိမ္း ေရာင္အရည္  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း (နယ္တဲ့အခါ အရည္လိုတယ္ထင္ နည္းနည္းေလးထပ္ထည့္ပါ)
၃။ ဆားအနည္းငယ္ (ဇြန္းအဖ်ားေလာက္)
 ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကိုဆားထည့္ၿပီး အစိမ္းရာင္အရည္ေလးထည့္ၿပီးနယ္ အလံုးေသး ေလးေတြလံုးထားပါ။

-အျဖဴ
၁။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔  - ခြက္တစ္၀က္
၂။ ႐ိုး႐ိုးေရ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း (နယ္တဲ့အခါ အရည္လိုတယ္ထင္ နည္း နည္းေလးထပ္ထည့္ပါ)
၃။ ဆားအနည္းငယ္ (ဇြန္းအဖ်ားေလာက္)
 ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကို ဆားထည့္ၿပီး ေရထည့္ၿပီးနယ္ အလံုးေသးေလးေတြ လံုးထားပါ။
** အလံုးေလးေတြလံုးေနစဥ္မွာ အိုးခပ္ႀကီးႀကီးနဲ႔ ေရတစ္လီတာေလာက္ ကိုတည္ထားပါ။ ေရဆူလာၿပီဆိုလံုးထားတဲ့ ေရာင္စံုအလံုးေလးေတြကို ထည့္ပါ ေရေပၚေပၚ လာၿပီဆို တစ္မိနစ္ေလာက္ေနရင္ဆယ္ၿပီး ေရေအးထဲ ငါးမိနစ္ေလာက္စိမ္ ၿပီးလွ်င္ေရစစ္ထားပါ။

-အုန္းႏို႔အတြက္
 Coconut Cream  ဘူးႀကီးတစ္၀က္ကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္က်ိဳပါ။ ( ကြၽန္မက အုန္းႏို႔အပ်စ္လိုခ်င္တာမို႔ Cream သံုး လိုက္တာပါ ႐ိုး႐ိုးဟာကို အနည္းငယ္ ပ်စ္လာေအာင္က်ိဳလည္းရပါတယ္)

-ထန္းလ်က္ရည္အတြက္
 မုန္႔လုပ္ထန္းလ်က္ကို ေရထည့္ၿပီးက်ိဳ ထန္းလ်က္အရည္ေပ်ာ္ၿပီဆို အ၀တ္ ပါးနဲ႔ စစ္ၿပီး မီးေအေအးနဲ႔ ပ်စ္ပ်စ္ေလးျပန္က်ိဳပါ။
 မုန္႔ပြဲျပင္တဲ့အခါ ေကာက္ၫႇင္းလံုးေလးေတြထည့္ အုန္းႏို႔ရည္ဆမ္းၿပီး အေပၚက ထန္းလ်က္ရည္ပ်စ္ေလးအနည္းငယ္ဆမ္းေပးပါ။
 မုန္႔ၾကာေစ့လို ထန္းလ်က္ရည္ေတြအမ်ားႀကီး အုန္းႏို႔အမ်ားႀကီးမဟုတ္ဘဲ အနည္းငယ္စီပဲထည့္ရင္ အခ်ိဳအရမ္းမေလးဘဲ ကေလးေတြအတြက္အဆင္ ေျပမွာပါ။

** ဒါက ေကာက္ၫႇင္းအလံုးေလးေတြမို႔ ႏွစ္ႏွစ္အထက္ေလာက္ပဲ အဆင္ေျပ မွာပါ။ ႏွစ္ႏွစ္ေအာက္ကေလးေတြေသခ်ာမ၀ါးတတ္တဲ့အခါ ကပ္ေနတာ နင္တာေတြ ျဖစ္တတ္တာမို႔ပါ။
** ေကာက္ၫႇင္းကိုနယ္တဲ့အခါ ေရကိုတစ္ဇြန္းထည့္လိုက္ နယ္လိုက္လုပ္ပါ။ ေရမ်ား သြားတဲ့အခါ ေကာက္ၫႇင္းေပ်ာ့သြားတတ္လို႔ပါ။
.................
ေမသူ

Credit:Food Magazine Myanmar

No comments: