Friday, April 7, 2017

သၾကၤန္​ထမင္းႏွင့္ Glutinus Rice Ball

သႀကၤန္ထမင္း
...................

 သႀကၤန္ထမင္းကို ပထမဆံုးအႀကိမ္စားဖူးစဥ္က ဟိုးငယ္စဥ္ကေလး ဘဝက ရွမ္းျပည္ဇာတိမဏၰပ္မွာစားခဲ့ဖူးတာပါ။ သႀကၤန္ထမင္းဆိုတာ ဘာမွန္း မသိခင္က စားခဲ့ရတဲ့ ထမင္းကို သႀကၤန္ေရပက္ေတာ့ထမင္းထဲေရေတြဝင္ကုန္
တယ္ထင္မိခဲ့တာ (ကေလး အေတြးပါ)။ ခုႀကီးလာေတာ့မွ ေမးျမန္းေလ့လာၿပီး ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားျဖစ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေမာ္လၿမိဳင္အစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ အတြက္ လိုအပ္တာမ်ားကိုေျပာျပေပးတဲ့ ခ်စ္တဲ့မမအိကိုလည္း ေက်းဇူးအထူး တင္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္း
- ဆန္  -  ႏို႔ဆီတစ္ဘူး
- ငါးကြင္းရွပ္  -  ၃၀ဝ ဂရမ္
- ပုစြန္ေျခာက္  -  လက္တစ္ဆုပ္
- သရက္သီးစိမ္း - ၃လံုး အေနေတာ္
- ငါးပိ  -  အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္နီ  -  ၅လံုး
- ဆီ  -  ၁၀ဝ မီလီ
- နႏြင္း  - အနည္းငယ္
- ဟင္းခတ္မႈန္႔  -  အနည္းငယ္ (optional)

တြဲဖက္စားရန္
- ဖေယာင္းေျမသင္းေရ
- င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
- ပဲႏွပ္ (optional)

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ဦးစြာထမင္းထဲထည့္စားမည့္ ဖေယာင္းသင္းေရကို အဆင္သင့္လုပ္ထားပါ။(ေျမစေလာင္းဖံုး တြင္ ပ်ားဖေယာင္းတင္ၿပီး မီးက်ီးခဲတင္ကာမီးရိႈ႔ၿပီး ေျမအိုး အသစ္နဲ႔အုပ္ၿပီးထားပါ။ ေျမအိုးထဲ တြင္ မီးခိုးေငြ႕မ်ားျပည့္ပါက လ်င္ျမန္စြာလွန္ၿပီး ေျမအိုးထဲကို ေရသန္႔ေရက်က္ေအးခပ္ျမန္ျမန္ ထည့္ကာ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါက ဖေယာင္းသင္းေရကိုရရွိပါၿပီ) အခ်ိဳ႕လည္း ႐ိုး႐ိုးေရေအး ျဖင့္သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။
၂။ ဆန္ကိုေရေဆးထားၿပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူအိုးတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ဆန္လံုးေလး မ်ားပြင့္လာပါ က ဆန္ခါတစ္ခုတြင္စစ္ခ်ၿပီး ေရေအးေလာင္းေဆးကာ ေအးေနေအာင္ ေရခဲတံုးေလးမ်ား ထည့္ထားႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေခၚ သႀကၤန္ေၾကာ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ဦးစြာငါးေျခာက္ကို ျပဳတ္ထားၿပီးအ ႐ိုးထြင္ေထာင္းထားပါ။ ပုစြန္ေျခာက္ကိုလည္းေထာင္းထားပါ။ၾကက္သြန္အတံုးႀကီးႀကီး စိတ္ထားပါ။ သရက္သီးစိမ္းကိုျခစ္ထားၿပီးေထာင္း ထားေသာငါးေျခာက္ႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္ ငါးပိတို႔ျဖင့္ ေရာနယ္ထားပါ။ (သီးသန္႔စီ ထားၿပီးလည္းေရာေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။)
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက အိုးတစ္ခုတြင္ ဆီထည့္ၿပီး င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကိုေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူဆီစစ္ထားပါ။ လက္က်န္ဆီျဖင့္နႏြင္းထည့္ကာ ၾကက္သြန္ကို ႏြမ္း႐ံုေၾကာ္ကာ ဆယ္ ယူထားပါ။ ငါးေျခာက္ႏွင့္သရက္သီးအေရာကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။မီးေအးေအးျဖင့္ေၾကာ္ၿပီး ေျခာက္လာပါက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထားသည္ႏွင့္ ျပန္ေရာေၾကာ္ေပးကာ တည္ခင္းရန္အသင့္ ျဖစ္ပါၿပီ။
၅။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ပန္းကန္တြင္ျပဳတ္ၿပီးသားထမင္းကိုထည့္ပါ။ ဖေယာင္းႏွင့္ ေျမသင္း ေရကိုထည့္ပါ။ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ ငါးေျခာက္ေၾကာ္တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
* ပဲႏွပ္ျဖင့္လည္း တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
............................
Sofia

မုန္႔လံုးေရေပၚ 
(Glutinus Rice Ball)
............................


 ျမန္မာႏွစ္ကူးအခါလုပ္စားေလ့ရွိတဲ့ ရာသီစာတစ္ခုေပမယ့္လည္း ျမန္မာ မ်ားအတြက္ကေတာ့ အခ်ိန္အခါမေရြးႏွစ္သက္စြာစား သံုးၾကတဲ့မုန္႔ေလးပဲျဖစ္ ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္းမွာလြယ္ကူၿပီး မုန္႔ႏွစ္အခ်ိဳးမွာ ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါ တယ္။ ေကာက္ညႇင္းခ်ည္းသီးသန္႔လုပ္ႏိုင္သလို အခ်ိဳ႕မွာအေစးဓာတ္ေလ်ာ့ နည္းေစရန္ ဆန္မႈန္႔ေလးခ်ိဳးတစ္ခ်ိဳးေရာၿပီး ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ ဆိုဖီယာရဲ႕ လုပ္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔  -  ၄၀ဝ ဂရမ္
- ဆား  -  လက္ဖက္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ထန္းလ်က္  -  ၁၅၀ ဂရမ္
- အုန္းသီးဆံ  -  တစ္ပန္းကန္

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကို ဆားထည့္ၿပီး ေရျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္ကာ မုန္႔ႏွစ္လံုးလို႔ရေသာ အေနထားထိနယ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္အဖံုးအုပ္ၿပီး မိနစ္၃၀ခန္႔ႏွပ္ထားေပးပါ။
၃။ ထန္းလ်က္ကိုအခဲေသးေသးေလးမ်ား စိတ္ထားပါ။ အုန္းသီးျခစ္ထားပါ။ ေရေႏြး အိုးအဆင္သင့္တည္ထားပါ။ ေရေအးတစ္ဇလံုအသင့္ထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက မုန္႔လံုးစတင္လံုးႏိုင္ပါၿပီ။
၅။ မုန္႔ႏွစ္ကိုအေနေတာ္အလံုးေလးမ်ားျပဳလုပ္ၿပီး အနည္းငယ္ဖိျပားၿပီး ထန္းလ်က္ ခဲထည့္ကာလံုေအာင္ျပန္ပိတ္ၿပီး လံုးေပးပါ။
၆။ ေရေႏြးအိုးပြက္ပါကလံုးထားၿပီးသား မုန္႔လံုးေလးမ်ားကိုထည့္ျပဳတ္ပါ။ ေယာက္မ ျဖင့္တစ္ခ်က္ေမႊေပးပါ။
၇။ ျပန္လည္ဆူပြက္ၿပီး မုန္႔လံုးေလးမ်ား ေရေပၚေပၚလာပါကမုန္႔လံုးက်က္ၿပီးျဖစ္၍ ဆယ္ယူၿပီး ေရေဆးဇလံုတြင္ စိမ္ထားေပးပါ။
၈။ ေအးသြားေသာမုန္႔လံုးကို ဆယ္ယူေရစစ္ၿပီး အုန္းသီးဆံျဖင့္ လူးကာတည္ခင္းသံုး ေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia

Credit:  Food Magazine

No comments: