Sunday, April 2, 2017

ဖာလူဒါ - ေရႊရင္ေအး - မုန္႔လံုးေရေပၚ

ဖာလူဒါ
--------------------------------


ေႏြရာသီ ပူျပင္းတဲ႔ ရာသီဥတုမွာ လုပ္စားႏုိင္ဖုိ႔ ဖာလူဒါ လုပ္နည္းေလးပါ။ ဖာလူဒါက အိႏၵိယစတုိင္ လုပ္နည္းပါ၊ အိႏၵိယမွာေတာ႔ ဖာလူဒါထဲကို ပင္ပြား၊ စမုိင္ဖတ္၊ သာကူေစ႔၊ ႏြားႏုိ႔၊ သၾကားရည္ တုိ႔ထည္႔ျပီ လုပ္ၾကပါတယ္။ ၀တ္ရည္ကေတာ႔ ရန္ကုန္မွာ စားေနက်စတုိင္ ဖာလူဒါ လုပ္နည္းကို ရွယ္ေပးထားပါတယ္။ ရာသီဥတု ပူပူေလးမွာ ဖာလူဒါ ေအးေအးေလး လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
--------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ႏြားႏုိ႔- ခြက္၄ခြက္ (၈၀၀ မီလီလီတာ)
    မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္ – ၁ခြက္
    အနီေရာင္ ဂ်ယ္လီ – ခြက္တ၀က္ (အတံုးေသးမ်ားတံုးထားပါ)

    အ၀ါေရာင္ ဂ်ယ္လီ – ခြက္တ၀က္ (အတံုးေသးမ်ားတံုးထားပါ)
    အစိမ္း(သုိ႔) ခရမ္းေရာင္ ဂ်ယ္လီ – ခြက္တ၀က္ (အတံုးေသးမ်ားတံုးထားပါ)
    သာကူေစ႔ – ခြက္ ၁ခြက္
    ႏုိ႔စိမ္း (သုိ႔) ႏုိ႔ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
    ပူတင္း – ၂တံုး
    Vanilla ေရခဲမုန္႔ – ၁ဗူး
-------------------------------
အနီေရာင္ သၾကားရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    အနီေရာင္ဆုိးေဆးအရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
    ေရ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
--------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး သာကူၾကိဳရန္ ဒယ္အုိးထဲ ေရတ၀က္ထည္႔ျပီ ေရဆူလာလွ်င္ သာကူေစ႔မ်ားထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။

၂။ သာကူကို မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ သာကူမ်ား မကပ္သြားေအာင္ ေမႊေပးရပါမည္။

၃။ သာကူေစ႔ အလယ္အစံမ်ား ေပ်ာက္သြားလွ်င္ မီးပိတ္လုိက္ျပီ အနီေရာင္ဆုိးေဆးရည္(၄စက္)ခန္႔ ေလာင္းထည္႔ကာ ေရာေမႊေပးပါ။

၄။ သာကူေစ႔မ်ား အနီေရာင္ေျပာင္းသြားလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပန္စစ္ထားျပီ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည္႔ထားပါ။

၅။ ျပီေနာက္ သၾကားရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (အနီေရာင္ဆုိးေဆးရည္၊ သၾကား၊ ေရ)တုိ႔ကုိ သၾကားအရည္ေပ်ာ္သည္အထိ ေရာေမႊေပးပါ။

၆။ ႏြားႏုိ႔ ၈၀၀ မီလီလီတာ ကို ဒယ္ထဲ ထည္႔ျပီ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ မိနစ္ ၂၀ခန္႔ ႏြားႏုိ႔ တ၀က္ခန္႔ ခမ္းသြားသည္အထိ ပ်စ္ေအာင္ တည္ထားေပးပါ။

(သို႔) ႏြားႏုိ႔ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီ ေကာ္မွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ေရျဖင္႔ ေရာေမႊျပီ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ၊ ႏြားႏုိ႔ အနည္းငယ္ ပ်စ္လွ်င္ မီးပိတ္လုိက္ပါ။

ရ။ ျပီေနာက္ ႏြားႏုိ႔ကို အခန္းအပူခ်ိန္ျဖင္႔ ေခတၱအေအးခံျပီ ေရခဲေသတၱာေအာက္ထပ္ ထည္႔ျပီ အေအးခံထားပါ။
-------------------------
ဖာလူဒါ ျပဳလုပ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဖန္ခြက္ရွည္ထဲသုိ႔ အနီေရာင္ သၾကားရည္(စားပဲြတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ပါ။

၂။ ျပီေနာက္ အေပၚမွ မုန္႔လက္ေဆာင္ဖတ္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဂ်ယ္လီ ေရာင္စံု(၁မ်ဳိး စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္စီ)၊ သာကူ၊ ပူတင္း(တံုး၀က္)၊ ႏြားႏုိ႔(ခြက္တ၀က္)ထည႔္ေပးပါ။

၃။ ေနာက္ဆံုး ေရခဲမုန္႔(1 Scoop)အေပၚမွ တင္၊ ႏုိ႔စိမ္း(သုိ႔) ႏုိ႔စိမ္း(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ဆမ္းေပးပါ။

၄။ အားလံုံုးကို သမေအာင္ အနည္းငယ္ ေရာေမႊျပီ အရသာရွိေသာ ဖာလူဒါ ေအးေအးေလးကို သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
----------------------------------
Wutyee Food House
----------------------------------

ေရႊရင္ေအး

ၿမန္မာမွန္လွ်င္ ေရႊရင္ေအးမႀကိဳက္သူမရိွ၊ သႀကၤန္ဆိုလွ်င္ ေရႊရင္ေအး မပါလွ်င္မၿဖစ္ဘူးဆိုေတာ႔ နွစ္ကူးလက္ေဆာင္ ေရႊရင္ေအးလုပ္နည္းေလးပါရွင္..။ မမီးရဲ႔ ရက္စပီမွာ အလြယ္ရတဲ႔ အုန္းနို႔ဗူးကို အသံုးၿပဳထားေပမဲ႔ ၿမန္မာမွာေနသူေတြအဘို႔ အုန္းသီးကိုၿခစ္ညွစ္လို႔ရလာတဲ႔ အုန္းနို႔ရည္ကို အသံုးၿပဳရင္ ပိုစားေကာင္းမွာေသခ်ာပါတယ္..။ အုန္းနို႔ေရွာင္လိုသူမ်ားကလည္း နို႔စိမ္းဗူး ကို အစားထိုးအသံုးၿပဳနိုင္ပါတယ္..။ ေရႊရင္ေအးရဲ႔ အဓိက အရသာက ခ်ိဳ႔ဆိမ္႔ေမႊးအီတဲ႔ အုန္းနို႔၊ သႀကားနဲ႔ ေရခဲ ေအးေအးတို႔အေပၚမွာမူတည္တာမို႔.. သႀကားခိုပီး ေဆးသႀကားထိုးတာမ်ိဳး ..အုန္းနို႔နည္းတာမ်ိဳး၊ ေရခဲမ်ားမ်ားအသံုးမၿပဳနိုင္တာမ်ိဳးဆိုရင္ ေရႊရင္ေအးရဲ႔အရသာကို ေလွ်ာ႔ပါးေစပါတယ္..။ ေနြေနက ပူပီဆိုေတာ႔ သႀကားရည္၊ အုန္းနို႔တို႔ကိုေရာပီးေဖ်ာ္ထားတာက သိုးလြယ္တယ္၊ သီးသန္႔စီေဖ်ာ္ထားပီး စိတ္ႀကိဳက္အရသာထြက္ေအာင္ေရာစပ္ေပးတာက ကတီးကတီး ထစားတတ္သူတို႔အတြက္ အဆင္ေၿပပါတယ္ရွင္..။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( ၁၀ ပြဲစာ)
1.    မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္      ၁၀၀၀ မီလီလီတာ

2.    သာကူ                      ၂၅ က်ပ္သား က်ိဳ ထားပါ

3.    ေကာက္ညွင္းေပါင္း ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၃ ခြက္ေပါင္းထားပါ

4.    ေပါင္မုန္႔                    ၁၀ ခ်ပ္

5.    အုန္းနို႔ေက်ာက္ေက်ာ     ၂၅ ဂရမ္ တထုတ္ က်ိဳထားပါ။

6.    အုန္းနို႔ရည္                  ၁ ဗူး ခြဲ ( ၆၀၀ မီလီလီတာ)

7.    သႀကား                     ၂၅၀ ဂရမ္ ကို ေရ အနည္းငယ္ၿဖင္႔သႀကားေပ်ာ္ရံုေလး အပူေပးပါ။

8.    ေရခဲ                         လိုသေလာက္

9.    ဆား                         သင္႔ရံု

ၿပဳလုပ္နည္း
1.    မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္ ၿပဳလုပ္နည္း၊ အုန္းနို႔ေက်ာက္ေက်ာက်ိဳနည္းနဲ႔ သာကူက်ိဳနည္းတို႔ကို သီးသန္႔ ေရးေပးထားလို႔ ဒီေနရာမွာ ေကာက္ညွင္းခ်က္နည္း/ေပါင္းနည္းကိုဘဲ ေရးေပးလိုက္ပါတယ္..။

2.    ေကာက္ညွင္းကို ခ်က္ခ်က္ ေပါင္းေပါင္း အလံုးဆန္မပ်က္ မာမာ အိအိေလးၿဖစ္ဘို႔က အဓိက်ပါတယ္..။

3.    ေကာက္ညွင္းေပါင္း/ခ်က္ဘို႔အတြက္ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရႀကည္လင္လာတဲ႔အထိေဆးပီး အနည္းဆံုး ၆ နာရီ ေရစိမ္ထားပါ၊ ဇကာနဲ႔ေရကုန္ေအာင္စစ္ပါ၊

4.    ခ်က္ေတာ႔မည္ ဆိုတဲ႔အခါ rice cooker အိုးနဲ႔တြဲပီးပါလာတဲ႔ေပါင္းဆကာေပၚ ပိတ္စိမ္းပါး ေရဆြတ္ပီးခင္းပါ၊ အဲဒီအေပၚမွာ ဆန္ကို ၿဖန္႔ခင္း၊ အိုးထဲ ေရထည္႔ပီးနပ္တဲ႔အထိေပါင္းပါ၊ အထက္ေအာက္လွန္ေပးဘို႔လည္းလိုအပ္ပါတယ္။ အိုးေသးပီး ဆန္မ်ားရင္ ၂ ခါ ခြဲေပါင္းနိုင္ပါတယ္၊

5.    တခ်ိဳ႔ rice cooker ေတြမွာ ေကာက္ညွင္းဆန္ခ်က္တဲ႔ setting သီးသန္႔ပါရိွပါတယ္၊ ၊ ေကာက္ညွင္းဆန္ rice cooker ခြက္ ၃ ခြက္အတြက္ ေရ rice cooker ခြက္ ၁ ခြက္ခြဲ ထည္႔ပီး ခ်က္နိုင္ပါတယ္..၊

6.    အုန္းနို႔ရည္ ၁ ဗူး ခြဲ ( ၆၀၀ မီလီလီတာ) ကို ေရ ၁၀၀၀ မီလီလီတာၿဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။

7.    သႀကား ကို ေရ အနည္းငယ္ၿဖင္႔သႀကားေပ်ာ္ရံုေလး အပူေပးပါ။


8.    ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္၊ ေကာက္ညွင္း၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ သာကူ၊ ေပါင္မုန္႔၊ ေရခဲတို႔ထည္႔ပီး သႀကားရည္၊ အုန္းနို႔ရည္ေလး ဆမ္းစားနိုင္ပါပီရွင္၊

(Meemeetofu)

မုန္႔လံုးေရေပၚ
-----------------------------


သၾကၤန္မုန္႔ေတြထဲမွာ မပါမျဖစ္ မုန္႔လံုးေရေပၚပါ။ မုန္႔လံုးေရေပၚကို ျမန္မာေတြ သၾကၤန္တြင္း လူအမ်ားၾကီးနဲ႔ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး လုံးၾကရင္း အိမ္နီးနားခ်င္းေတြ၊ လမ္းက ေရကစားသူေတြကို အျမဲေ၀ေပးေလ႔ရွိပါတယ္။ ထန္းလွ်က္လုံးတဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚက ခ်ဳိစိမ္႔ျပီ သူအေပၚမွာ ျဖဴးထားတဲ႔ အုန္းသီးျခစ္ အရသာေၾကာင္႔ ပုိမုိေကာင္းမြန္ပါတယ္။ သၾကၤန္အၾကိဳေန႔မွာပဲ မုန္႔လံုးေရေပၚေလး တူတူလံုးလုိက္ၾကေအာင္…
-----------------------------
မုန္႔လံုးေရေပၚ ပါ၀င္ေသာပစၥည္း

၁။ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ – နုိ႔ဆီဘူး ၈လံုး

၂။ ဆန္မွုန္႔ – နုိ႔ဆီဘူး ၂လံုး

၄။ ထန္းညက္ – ၂၀ခု

၅။ အုန္းသီး – တစ္ျခမ္း (အုန္းျခစ္နဲ႔ အရွည္လိုက္ျခစ္ေပးပါ)

၆။ Apple flavor color – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေရာပါ) (optional)
-----------------------------
မုန္႔လုပ္နည္း

၁။ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ နွင္႔ ဆန္မွုန္႔ကို ခြက္တစ္ခုထဲထည္႔၍ ေရာေမြွလိုက္ပါ။

၂။ ျပီးမွ အေရာင္ထည္႔ခ်င္လွ်င္ Apple flavor color အစိမ္းေရာင္ ထည္႔ပါ။

၃။ ေရတစ္ခြက္ခန္႔ကို နည္းနည္းျခင္းဆီ ထည္႔ေပးျပီး မေပ်ာ႔မမာ အေနထားထိ ေရာက္ေအာင္ သမေအာင္ နုယ္ေပးပါ။

၄။ ျပီးလွ်င္ ထန္းညက္မ်ားကို အတံုးေသးမ်ားတံုးေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းသီးကို အုန္းျခစ္ျဖင္႔ အရွည္လိုက္ ျခစ္ေပးပါ။

၅။ ျပီးမွ ထန္းညက္ခဲ မ်ားကို မုန္႔ထဲ အစားသြပ္ျပီး မုန္႔လံုးမ်ားကို လံုးေပးပါ။

၅။ ဒယ္အိုးၾကီးၾကီး တစ္ခု ေရတစ္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္ထည္႔ျပီး မီးမီးျပင္းျပင္းျဖင္႔ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ထားေပးပါ။

၆။ ဒယ္အိုးထဲမွ ေရပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ လံုးထားေသာ မုန္႔လံုးမ်ားကို ျဖည္းၿဖည္းျခင္းထည္႔ေပးပါ။

၇။ မုန္႔လံုးမ်ား သူအလုိလုိ ေရေပၚေပၚလာမွ ဇကာေလးျဖင္႔ ဆယ္ေပးျပီး ေရထည္႔ထားေသာ ခြက္ထဲ မုန္႔လံုးေရေပၚမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။

၈။ ျပီးမွ ေရစစ္ရန္အတြက္ ဇကာထဲ ျပန္ဆယ္ထည္႔ထားပါ။

၉။ ေရစစ္ျပီးလွ်င္ ဌက္ေပ်ာရြက္ခင္းထားေသာ ပန္းကန္ထဲသို႔ မုန္႔လံဳးေရေပၚမ်ားထည္႔လိုက္ပါ။

၁၀။ အေပၚမွ ျခစ္ထားေသာ အုန္းသီးမ်ား ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။

၁၁။ ထန္းညက္ အစားသြပ္ မုန္႔လံုးေရေပၚကို စိတ္ၾကိဳက္စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
-----------------------------
Wutyee Food House
-----------------------------

No comments: