Friday, April 21, 2017

ျကက္သား သံပုုရာေပါင္း - ၾကက္ေျခေထာက္ေပါင္း - ၾကက္သားေထာင္း

ျကက္သား သံပုုရာေပါင္း 



ျမန္မာျပည္က တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြမွာ နာမည္ျကီးေနတဲ ့ျကက္သားသံပုုရာေပါင္းကိုု လုုပ္စားျကည့္ပါတယ္။ အရမ္းစားလိုု ့ေကာင္းျပီး အရသာရွိလွပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား ရင္အုုပ္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ေရ - ၂ ခြက္ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၃၂ ဇြန္း
၃။ သံပုုရာသီး - ၁ ျခမ္း (သိုု ့) ၁ လုုံး
၄။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (သို ့) ၁ ဇြန္းခြဲ
၅။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ဝက္
၆။ ဆား - အနည္းငယ္
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင္ ့(သိုု ့) ၅ ေတာင့္
၈။ နံနံပင္ - ၅ ပင္
၉။ ျကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ ပင္
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
( ၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ခြက္)
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ျကက္သြန္ျမိတ္ နွင့္ ငရုုတ္သီးတိုု ့ကိုု ညက္ေနေအာင္ ေတာက္ေတာင္စဥ္းထားပါ။
၂။ ျကက္သားကိုု အတုံးလိုုက္ကိုု ေရေဆး ဆားအနည္းငယ္နွင့္ နယ္ျပီး ေရ ၂ ခြက္ျဖင့္ ဒယ္အိုုးထဲထည့္ရ်္ ျပဳတ္ပါ။ ထည့္ထားေသာ ေရရဲ ့တဝက္ေလာက္ခမ္းသြားလွ်င္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ (၁၅ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ရပါတယ္။)
၃။ ျကက္သားကိုု ျပဳတ္ထားေသာ အိုုးထဲမွ ဆယ္ရ်္ အေအးခံျပီး အတုုံးတုုံးထားပါ။ ျကက္သားတုုံးမ်ားကိုု ပန္းကန္ျပားတခုုထဲထည့္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ က်န္ေသာ ျကက္သားျပဳတ္ရည္ကိုု ဆူေအာင္တည္ပါ။ ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ သျကား၊ သံပုုရာရည္တိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ အေပါ့အငံႏွင့္အခ်ဥ္တိုု ့ကိုုျမည္းပါ။
၅။ ထိုု ့ေနာက္ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ အရာမ်ားကိုုထည့္ပါ။ ၁ မိနစ္ေလာက္ေနလိုု ့ေမြွးလာလွ်င္ ျကက္သားပန္းကန္ထဲကိုုေလာင္းထည့္ပါ။
၅။ ခ်ဥ္ငံစပ္ စားလိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ ့ျကက္သား သံပုုရာေပါင္းကိုု သံုုးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
Ei San

ၾကက္ေျခေထာက္ေပါင္း


ၾကက္ေၿခေထာက္ေပါင္းနည္းေလး ေမးႀကလို႔ မမီး လုပ္စားၿဖစ္တဲ႔ နည္းေလးကို ေရးေပးလိုက္ပါတယ္..။ ရိုးရိုးၿပုတ္တာနဲ႔ မတူဘဲ ၀ါးရတဲ႔ အေနထားက ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ထင္မိတယ္၊ ေႀကာ္လိုက္ ေပါင္းလိုက္နဲ႔ အလုပ္ရႈတ္တယ္ ထင္ရေပမဲ႔ နွစ္သက္တယ္ဆို အလုပ္ရႈတ္ရႀကိဳးနပ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
1. ႀကက္ေၿခေထာက္ .... ၁၀ ေခ်ာင္း
2. ေၿပာင္းေကာ္မႈန္႔ .......၁ စားပြဲဇြန္းခန္႔
3. ဆီ (ေႀကာ္ရန္) ...........၃ လကၼ အနက္
4. ခ်င္း ပါးပါး ................၃ ၿပား
5. ႀကက္သြန္ၿဖဴ .............၃မႊာ
6. ဆီ ...........................၁ စားပြဲဇြန္း
7. ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္ .........၁ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
8. သႀကား..................... ၁/၂ စားပြဲဇြန္း
9. ဆား ..........................သင္႔ရံု
10. တရုတ္ပဲငပိ အစပ္...... ၁/၂ စားပြဲဇြန္း
11. စီခၽြမ္ ငရုပ္ေကာင္း ဆီ. ၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (မထည္႔လည္းရပါတယ္)
12. ခရုဆီ .......................၁ စားပြဲဇြန္း
13. ငရုပ္သီးအႀကမ္း အစပ္မႈန္႔ .......... အနည္းငယ္
14. ႀကက္သြန္ၿမိတ္ အစိမ္္းေရာင္......... ၂ ခက္

ၿပဳလုပ္နည္း
1. ႀကက္ေၿခေထာက္ကို ေၿခသည္းမ်ားဖယ္ပီး သန္႔စင္ေဆးေႀကာပါ။ ေရေၿခာက္ေအာင္သုပ္ပါ၊ ေၿပာင္းေကာ္မႈန္႔ ပါးပါးေလး ႀကက္ေၿခေထာက္အနွံ႔ၿဖဴးပီးမွ ဆီပူတြင္ေႀကာ္ပါ။ ေၿပာင္းေကာ္မႈန္႔ မလူးလွ်င္ အႀကီးက်ယ္ ဆီ ေပါက္ထြက္လိမ္႔မည္၊ ၀က္ေခါက္ေႀကာ္တာထက္ဆိုးတယ္..ေၿပာင္းေကာ္လူးထားလို႔ မေပါက္ေတာ႔ဘူးဆိုေပမဲ႔ မလူးမိတဲ႔ တေနရာရာကေန ထေပါက္တတ္တာကို ႀကိဳသိထားပီး ဆီအိုးကို ဖံုးထားပါ၊ ႀကက္ေၿခေထာက္ ပြလာပီး အေရာင္ရင္႔လာရင္ ဆယ္ပီး ေရေအးတြင္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ စိမ္ပီး ဆယ္ထားပါ။ပြလာပီး အေရာင္ရင္႔လာရင္ ဆယ္ပီး ေရေအးတြင္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ စိမ္ပီး ဆယ္ထားပါ။
2. ခ်င္းနဲ႔ ႀကက္သြန္ၿဖဴကို နုတ္နုတ္စင္းထားပါ။
3. ေပါင္းအိုး (pressure cooker) ထဲမွာ ဆီ အနည္းငယ္ထည္႔ပါ၊ ခ်င္းနဲ႔ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ထည္႔ေႀကာ္ပါ။ ႏြမ္းတဲ႔ အခါ ပါ၀င္ပစၥည္း ၆ မွ ၁၁ အထိ ထည္႔ပီးေမႊေပးပါ၊ ေရပူထည္႔ပီး အဖံုးပိတ္ပီး ေပါင္းပါ၊ ေပါင္းအိုးမွာ ေရေငြ႔ေတြ ထြက္လာပီး ရႈးရႈးၿမည္လာတဲ႔အခါ မီးေလွ်ာ႔၊ မီးေအးေအးၿဖင္႔ ၁၀ မိနစ္ ေပါင္းပါ။ (ေပါင္းအိုးက အေငြ႔လံုရင္ အခ်ိန္တုိတြင္းမွာ နူးပါတယ္..အရမ္းနူးတာ မႀကိဳက္လွ်င္ ေရထည္႔တာ မ်ားမသြားဘို႔ အႀကာႀကီး မေပါင္းမိဘို႔ သတိၿပဳပါ)
4. အခ်ိန္ၿပည္႔လို႔ အသားနူးပီး ေရက်န္ေနေသးရင္ အဖုံးဖြင္႔ထားပီး ေရစပ္စပ္က်န္သည္အထိ ဆက္တည္ပါ၊
5. ႀကက္သြန္ၿမိတ္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔ စပ္စပ္ေလး ၿဖဴးပီး ပူေႏြးေနတုန္းသံုးေဆာင္ပါ။။

Meemeetofu

ၾကက္သားေထာင္း
......................



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သားရင္ပံု (ျပဳတ္ၿပီး) - ၂ ခု
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ေတာင့္ခန္႔
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ ေတာင့္ခန္႔
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး (ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ)
- ပဲသီး (ပဲေတာင့္ရွည္) - ၂ ေခ်ာင္းခန္႔
- နံနံပင္ - ၄ ပင္ခန္႔
- ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ႏွမ္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ေျမပဲ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ဒယ္အုိးထဲမွာအပူေပးၿပီး ေလွာ္ေပးပါ။ ေပ်ာ့လာ ၿပီဆုိရင္ေတာ့ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာေထာင္းပါ။
၂။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေျမပဲ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ႏွမ္းတို႔ကို ေရာၿပီးေထာင္းပါ။ ၿပီးရင္ၾကက္ သားကို အမွ်င္မ်ားမွ်င္ထားၿပီး ထည့္ေထာင္းေပးပါ။
၃။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ပဲေတာင့္ရွည္ကို အေနေတာ္ လွီးၿပီးထည့္ေထာင္း ေပးပါ။
၄။ ၿပီးေနာက္ သံပရာရည္၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆီတို႔ဆမ္းၿပီး နယ္ေပးပါ။ နံနံပင္ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ၿပီး ထည့္ေပးပါ။
၅။ အရသာမွာ ခ်ိဳ၊ စပ္၊ ခ်ဥ္၊ ဆိမ့္ အရသာရၿပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပင္ၿပီးသံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

Credit:  Myanmar Food Magazine 

No comments: