Sunday, March 27, 2016

၀က္သားဟင္းေလးခ်က္ - သက္သက္လြတ္ ပဲကုလားဟင္း - ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္ - ပုစြန္ေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္အစပ္



ေႏြရာသီေရာက္လာျပီဆိုေတာ့ ရာသီဥတုကပူျပင္းတာေၾကာင့္ အေနအထိုင္ အစားအေသာက္ေတြကို ဂရုစိုက္ၾကရတာ ခါတိုင္းရာသီေတြ ထက္ပိုမယ္ထင္ပါတယ္။ အိမ္ရွင္မေတြ အိမ္ရွင္ထီးေတြကေတာ့ မိသားစုစားေသာက္မယ့္အစားအစာေတြခ်က္ျပဳတ္ၾကတဲ့အခါ သန္႔ရွင္းဖို႕ ရာသီအလိုက္ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါမ်ိဳးေလးေတြမျဖစ္ေစဖို႕ လွ်ာအလိုလိုက္ျပီး က်န္းမာေရးနဲ႕မညီမျဖစ္ဖို႕ စဥ္းစားေတြးျပီး ခ်က္ၾကရပါတယ္။
အခု က်ေနာ္ေနထိုင္ရာ မႏၱေလးဘက္ကနယ္ေတြမွာ ခ်က္စားတတ္တဲ့ဟင္းအတြဲအစပ္ေတြကို ကူးယူေ၀ငွလိုက္ပါတယ္။ ၀က္သားဟင္းဆီျပန္ဆိုရင္ အီတတ္ေတာ့ အဖန္ အခ်ဥ္အရသာေႏွာျပီး ဟင္းေလးခ်က္အသြင္ဖန္တီးမယ္၊ ကုလားပဲဟင္းအစား ပဲစင္းငံုနဲ႕ အသီးအရြက္အခ်ိဳ႕ေရာစပ္ကာ အရည္ေသာက္ခ်က္မယ္၊ မခ်ိဳမခ်ဥ္ အရံအေနနဲ႕ ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္ေလးသုပ္စားမယ္၊ ျပီးေတာ့ကာ အငံအရသာအတြက္ ပုစြန္ေျခာက္ကဲေသာ ငံျပာရည္ေၾကာ္အစပ္ေလးေၾကာ္မယ္။ မေကာင္းဘူးလား။

..........................................
ဝက္သားဟင္းေလးခ်က္ (မႏၲေလး)
......................................................

မႏၲေလးနယ္ဘက္ကအလွဴေတြမွာဝက္သားဟင္းေလးခ်က္ဟာအလွဴပဲြေတြမွာေကြၽးေလေကြၽးထရွိတဲ့နာမည္ႀကီးဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။အေရာင္အဆင္းကေတာ့သရက္သီးေျခာက္၊ဆီးျဖဴသီးေျခာက္၊ဖန္ခါးသီးေျခာက္တို႔ထည့္ထားတာမုိ႔ခပ္မည္းမည္းျဖစ္ေနပါတယ္ေနာ္။အရသာကေတာ့ခ်ဥ္ခ်ဥ္ဖန္ဖန္ေလးနဲ႔စားလို႔အလြန္ေကာင္းပါတယ္။ဗိုက္ဆာဆာနဲ႔ထမင္းပူပူေပၚမွာပံုစားလိုက္ရရင္ျဖင့္တစ္ပဲြနဲ႔လည္းမရပ္ႏိုင္ႏွစ္ပြဲနဲ႔လည္းမရပ္ႏိုင္မယ့္ဟင္းအမယ္တစ္မ်ဳိးပါ။ဒီနည္းေလးကိုေတာ့ကိုထက္အစ္မဝမ္းကဲြကြၽန္မရဲ႕ေယာက္းမႀကီးမႏၲလာသူစစ္စစ္ကနည္းေရာ၊ခ်က္စရာအမယ္အေျခာက္အျခမ္းေတြေရာတကူးတကပို႔ေပးလုိက္ၿပီးကူညီေပးခဲ့တာပါ။အတိုင္းအတာေတြကိုလဲသူတို႔ေပးတဲ့အတိုင္းပဲေရးေပးလုိက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
.....................
• ဝက္သား - ၁ပိႆာ
• ဆီ - ၃ဝက်ပ္သား
• သရက္သီးေျခာက္ - ၅က်ပ္သား
• သစ္ႀကံပိုး (သို႔) ကရေဝးအမႈန္႔ - ၅က်ပ္သား
• ဆီးျဖဴသီး - ၂က်ပ္ခဲြသား
• ဖန္ခါးသီး - ၁မတ္သား
• မက္လင္ေျခာက္ (ပရေဆးဆိုင္မွာရႏိုင္) - ၅မတ္သား
• မရမ္းသီးေျခာက္ - ၅မတ္သား
• မဆလာ - ၂ဇြန္း (အခ်ဳိစားဇြန္း)
• ငါးပိ (ေရေဖ်ာ္ထား) - ၁ဝသား
• အရသာမႈန္႔ - ၅က်ပ္သား
• ဆား - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ဝသား
• ခ်င္း/ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅က်ပ္သားစီ


ခ်က္ျပဳတ္နည္း
....................
၁။ဝက္သားကိုငါးက်ပ္သားတံုးေလာက္ဦးစြာတံုးၿပီးနႏြင္း၊ဆား၊အရသာမႈန္႔တို႔ျဖင့္သမေအာင္နယ္ထားပါ။
၂။ဆီပူမွာထည့္ကာဝက္သားအေပၚယံေတာင့္တင္းလာသည္အထိေက်ာ္ၿပီးစစ္ထားပါ။ေအးလာလွ်င္အေသးတံုးေလးမ်ားျပန္တံုးေပးထားပါ။
၃။သရက္သီး၊ဆီးျဖဴသီး၊မရမ္းသီးေျခာက္မ်ားကိုတစ္ရည္ျပဳတ္ၿပီးစစ္ကာညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၄။ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ၊ခ်င္းစသည္တို႔ကိုေထာင္းထားၿပီးဆီသတ္ကာသရက္သီး၊ဆီးျဖဴ၊မရမ္းေထာင္းထားတာမ်ားထည့္ေမႊပါ။က်န္အဆာပလာမ်ားပါထည့္ခ်က္ေပးပါ။ေမႊးၿပီးက်က္လာရင္ဝက္သားေက်ာ္ေရာေမႊၿပီးႏူးလာသည္အထိေရအနည္းငယ္စီထည့္ကာတည္ေပးပါ။
၅။အသားႏူးၿပီဆိုရင္အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီးဖိုေပၚကခ်လို႔ရပါၿပီ။
၆။ဒါကေတာ့မႏၲေလးနယ္ဘက္ကအလွဴမ်ားကဝက္သားဟင္းခ်က္နည္းေလးပါ။

..............................
HtetFamily's Creation
www.htetfamily.com

သက္သက္လြတ္ ပဲကုလားဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲစင္းငံု - ၁၀ က်ပ္သား
ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဒန္႕သလြန္သီး - ၄ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ - ၂လံုး
မုန္လာဥျဖဴ - ၁၀ က်ပ္သား
အာလူး - ၁၅ က်ပ္သား
ဘူးသီး - တစ္စိပ္
ပဲသီး (ပဲေတာင့္ရွည္) - ၁၅ က်ပ္သား
ေဂၚရခါးသီး - ၁ လုံး
မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးခြဲျခမ္း - အနည္းငယ္
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ (ဆီသတ္ရြက္) - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပဲစင္းငံုကို ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားလိုက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ႏူးသြားေအာင္ ေပါင္းအိုးႏွင့္ေပါင္းျပီး သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ အထက္ ပါအသီးအႏွံမ်ားကို အခြံႏႊာ၍ သင္ထားပါ။
ပထမဆံုး အိုးထဲသို႕ ဆီထည့္ျပီး ပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီး ခြဲျခမ္းထည့္ပါ။ အေရာင္ ေလးရဲျပီး အနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ အိုးထဲက ခဏဖယ္ထားပါ။ အိုးထဲမွာ ဆီသတ္ျပီး က်န္တဲ့ထဲကို ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲကိုထည့္ပါ။ အရင္ဆံုး မာျပီးမက်က္ႏိုင္မဲ့ မုန္လာဥျဖဴ၊ ဒန္႕သလြန္သီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ အာလူးနဲ႕ ခရမ္းသီးမ်ားကိုထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရ နည္းနည္းထည့္ျပီး အုပ္ထားပါ။ ႏူးေလာက္ျပီဆိုလွ်င္ ႏူးလြယ္တဲ့ ပဲသီး၊ ေဂၚဖီ၊ရုံးပေတသီး၊ ဘူးသီးမ်ားကို ထည့္ျပီး၊ မန္က်ည္းရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ သတ္သတ္ဖယ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ႏွစ္မ်ားကို ထည့္အုပ္ပါ။ ခ်ခါနီးမွာ မဆလာ၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ရွည့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕မ်ားထည့္၍ အေပါ့အငန္ ျမည္းျပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ခ်စ္သုေ၀

ပုစြန္ေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္အစပ္
..........................................
ပုစြန္ေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္နည္းကေတာ့ ႐ုိး႐ုိးျမင္ေနက် စားဘူးေနက်ေလးျဖစ္မွာပါ။ ေၾကာ္နည္းေတြလည္းဆင္တူေလးေတြျဖစ္ ၾကမွာပါ။ စည္ကေတာ့ စည္ေၾကာ္စားတဲ့နည္းေလးကိုအားလံုးျပန္လည္မွ်ေဝခ်င္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
................
. ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - စားပဲြဇြန္း ၅ ဇြန္း
. နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
. ငံျပာရည္ - စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္းခဲြ
. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၈ တက္ (ေထာင္းထားပါ)
. ၾကက္သြန္နီ - ၅ လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
. င႐ုတ္သီးခဲြၾကမ္း - စားပဲြဇြန္း ၁ဝ ဇြန္း
. ပဲဆီ - ၁ ခြက္ (လိုသေလာက္၊ ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
. ဆား - အနည္းငယ္
. ၾကက္သြန္ျဖဴအကြင္းေၾကာ္ - စားပဲြဇြန္း ၅ ဇြန္း (ေၾကာ္ၿပီးမွ ျဖဴးရန္)
. ၾကက္သြန္နီအၾကြတ္ေၾကာ္ - စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္း (ေၾကာ္ၿပီးမွ ျဖဴးရန္)

ျပဳလုပ္နည္း
..................
၁။ မကပ္ေသာအေၾကာ္ဒယ္အိုးထဲမွာဆီပူေအာင္တည္ပါ။
၂။ ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ႏြမ္းလာလွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ င႐ုတ္သီးခဲြၾကမ္းႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ဆီနည္းလွ်င္ ထပ္ထည့္ပါ။
၃။ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီးလိုတာထပ္ျဖည့္ပါ။ မီးပိတ္ၿပီးမီးဖိုေပၚကခ်ခါနည္းမွ ၾကက္သြန္ျဖဴအကြင္းေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီအႀကိတ္ေၾကာ္တိုိ႔ ေရာေမႊပါ။ တို႔စရာစုံလင္စြာနဲ႔ တဲြဖက္စားမယ္ဆိုလွ်င္ ထမင္းၿမိန္ေစတာအမွန္ပါ။
မွတ္ခ်က္ - အငန္မစားႏိုင္သူမ်ားအတြက္ ငါးေျခာက္မႈန္႔ (သို႔) ပုစြန္ေျခာက္သံုးၿပီးငံျပာရည္လံုးဝမထည့္ဘဲအသားမႈန္႔ႏွင့္ အတူေၾကာ္ အစားထုိးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုအတိုးအေလ်ာ့လုပ္ၿပီးေၾကာ္လည္းအရသာအသစ္ တီထြင္ႏိုင္ပါတယ္။
.................................
HtetFamily's Creation

ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္
……………………………..


လိုအပ္တာေတြကေတာ့
♦   ငွက္ေပ်ာဖူး   –   ၁ဖူး
♦   ေစာင္းလ်ားသီး   –   ၂လံုး
♦   ဆား   –   အနည္းငယ္
ရြာမွာေတာ့ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာဖူးပဲသံုးၾကပါတယ္။ဖီးၾကမ္းမရရင္ေတာ့ရခိုင္ငွက္ေပ်ာဖူးကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္။ (ကြၽန္ေတာ္တို႔ရြာမွာရခိုင္ငွက္ေပ်ာသီးကိုေပ်သီးလို႔ေခၚပါတယ္)
ျပဳလုပ္ပံု
……………
၁။    ပထမဦးဆံုးငွက္ေပ်ာဖူးရဲ႕အၾကမ္းဖတ္မ်ားကိုခြာၿပီးသန္႔ရွင္းေအာင္ေဆးထားပါ။ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါအၾကမ္းဖက္ကိုပဲသံုးပါ။
၂။   ၿပီးရင္သန္႔ရွင္းထားတဲ့ငွက္ေပ်ာဖူးအၾကမ္းဖက္မ်ားကိုပါးပါးလွီးၿပီးဇလံုႀကီးတစ္လံုးတြင္ထည့့္ၿပီးဆားျဖင့္နယ္ၿပီးအရည္ညႇစ္ပစ္ပါ။
၃။   ၿပီးလွ်င္ေစာင္းလ်ားသီးကိုအတံုးေသးေသးတံုးၿပီးအရည္ညႇစ္ၿပီးသားငွက္ေပ်ာဖူးအဖတ္မ်ားႏွင့္ေရာနယ္ၿပီးတစ္ညသိပ္ထားပါ။
၄။   ေနာက္ရက္တြင္ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္ကအဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီးစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။
ရြာအလွဴပြဲေတြမွာဆိုရင္ေတာ့ငွက္ေပ်ာဖူးခ်ဥ္ကိုပဲတီခ်ဥ္၊ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီ၊ဆီအနည္းငယ္ထည့္သုပ္ၿပီးဝက္သားဟင္းဆီျပန္၊ပဲႀကီးႏွပ္၊ငါးပိခ်က္၊င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊မွန္ေရာင္ဟင္းခ်ိဳတို႔ႏွင့္တြဲဖက္ေကြၽးေလ့ရွိပါတယ္။ဒီဟင္းအတြဲေလးေတြကေတာ့ရြာဓေလ့အလွဴဟင္းေလးေတြပါပဲ။ 
♦   ျမင့္ဦးသာ  ♦

(ပံုမွန္အားျဖင့္ေတာ့ ဟင္းေလးခ်က္နဲ႕ဆိုရင္ ကုလားပဲႏွပ္၊ ငါးေျခာက္ႏွပ္ဆီျပန္ေတြေပါင္းစပ္ခ်က္ျပဳပ္တတ္ပါတယ္။ က်ေနာ္ကေတာ့ ရာသီျပင္းေတာ့ အခန္႕မသင့္ရင္ ၀မ္းပ်က္မွာစိုးလို႕ အထက္ပါအတိုင္းတြဲစပ္ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တာပါ။ သက္ဆိုင္ရာခ်က္ျပဳတ္ျပသူနာမည္ မ်ားကိုထည့္ထားပါတယ္။)

No comments: