ရံုးပိတ္ရက္၀ယ္ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ထမင္းျမိန္ေစဖို႕ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးအခ်ိဳ႕တင္ေပးလိုက္တယ္ေနာ္။
ကင္းမြန္ သို႕မဟုတ္ ျပည္ၾကီးငါးကို ပုစြန္ေလးနဲ႕ေရာျပီး အစပ္ေၾကာ္စားမယ္။ ၾကက္ေျခေထာက္/ၾကက္အေရခြံကို သံပရာရည္နံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ သုပ္စားမယ္။
ျပီးေတာ့ကာ ဆူးပုပ္ကေလးကို အရည္ေသာက္အျဖစ္ ခ်က္စားၾကမယ္ေလ။
ကင္းမြန္၊ပုစြန္၊ပင္စိမ္းအစပ္ေၾကာ္
ကင္းမြန္နဲ႔ပုစြန္ေရာၿပီးအစပ္အရသာေလးထည့္ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းေလးခ်က္ၾကည့္ဖို႔ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ကင္းမြန္ (၁၅)က်ပ္သား
ပုစြန္ (၁၅)က်ပ္သား
ခ႐ုဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲတင္ဇြန္းဝက္
ပဲသီး (၂)ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅)ႁမႊာ
င႐ုတ္သီးအနီ (၂)ေတာင့္
ပင္စိမ္းရြက္ လက္တစ္ဆုပ္
ဆီစားပြဲတင္ဇြန္း (၃)ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ကင္းမြန္မ်ားကိုအခြံႏႊာသန္႔စင္၍ေရစင္ေအာင္ေဆးကာအကြင္းေလးမ်ားလွီးထားပါ။
၂။ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲတြင္ရွလကာရည္အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးကင္းမြန္မ်ားကိုတစ္မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ကာဆယ္၍ေရစစ္ထားပါ။
၃။ပုစြန္မ်ားကိုအခြံခြၽတ္၍ေရေဆးကာအရသာမႈန္႔၊ဆားအနည္းငယ္တို႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၄။ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲတြင္ဆီထည့္၍ဆီပူလွ်င္ဓားျပား႐ိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္င႐ုတ္သီးထည့္ကာဆီသတ္ပါ။
၅။အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ပုစြန္ႏွင့္ျပည္ႀကီးငါးထည့္ေမႊပါ။
၆။ပုစြန္မ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ခ႐ုဆီ၊ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊သၾကားအနည္းငယ္၊အရသာမႈန္႔၊ဆားတုိ႔ကိုထည့္၍သမေအာင္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၇။ထုိ႔ေနာက္ပဲသီးထည့္၍တစ္မိနစ္ခန္႔အဖံုးအုပ္ေၾကာ္ေပးၿပီးလွ်င္ပင္စိမ္းရြက္အုပ္ကာေမႊၿပီးမီးပိတ္လို႔ရပါၿပီ။
ၾကက္ေၿခေထာက္အေရခြံသုပ္
******************
ၾကက္ေၿခေထာက္/အေရခြံ...................၂၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ..................................၂လုံး( ပါးပါးလွီး)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..................................၂လုံး(အေစ့ထုတ္၊ပါးပါးလွီး)
မုန္လာဥနီ.....................................၁လုံး(အမွ်င္လွီး)
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ......................၃ေတာင့္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..................................၃တက္(.........။.....)
နံနံပင္အၿမစ္...................................အနည္းငယ္
သံပုရာရည္....................................၂ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကား.........................................၂ဇြန္း(..........။........)
ငံၿပာရည္........................................၃ဇြန္း(........။။.........)
တရုတ္နံနံ+ ပူဒီနံ.............................အနည္းငယ္စီ
သၾကား၊သံပုရာရည္၊ငံၿပာရည္၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊နံနံပင္အၿမစ္ေတြကိုတစ္ပြက္ဆူေအာင္အပူေပး.. အေအးခံထားပါ။ ၾကက္ေၿခေထာက္/ဘဲေၿခေထာက္ေတြကိုေရေႏြးေဖ်ာေဆးၿပီး..ၾကက္သြန္နီ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊တရုတ္နံနံ၊ပူဒီနံေတြကိုေရာၿပီး..ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ။မိမိအၾကိဳက္အရသာကိုလိုတိုးပိုေလွ်ာ့ၿပဳၿပင္ပါ။ႏွစ္သက္ပါကစပါးလင္အၿဖဴေရာင္အပိုင္းေလးမ်ားကိုပါးပါးလွီးထည့္ႏိူင္ပါသည္။
(ၾကက္ေျခေထာက္တို႕ ၾကက္အေရခြံတို႕ကို မက်က္တက်က္ျပဳတ္ထား သို႕မဟုတ္ ၾကက္ေအာင္ျပဳတ္ထားျပီးမွ သုပ္စားရင္လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။)
ဆူးပုပ္ကေလးဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆူးပုပ္ရြက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး ၃လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂ေတာင့္၊ ဆီ ၃စက္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳရည္ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္လံုးႏွင့္ ၃လံုး။
ျပင္ဆင္ပံု
ဆူးပုပ္ကေလးရြက္အၾကမ္းမ်ားသင္၍ က်န္အရြက္မ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို တူးေအာင္ မီးဖုတ္ထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အိုးတြင္ ဟင္းခ်ိဳရည္ႏွင့္အတူ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ တည္ပါ။
အရည္ဆူလွ်င္ ဆားထည့္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ဆီ ၃စက္ပါထည့္၍ အဖံုးဖံုးထားရမည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အုပ္ကာ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ဆီသံုးစက္ခန္႕ထည့္ျခင္းအားျဖင့္ အရြက္မ်ားႏူးညံ့၍ စားသည့္အခါ အရသာရွိပါသည္။
(ၾကက္အေရခြံ/ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ျပဳတ္ထားေသာအရည္မ်ားကို ဟင္းခ်ိဳရည္အျဖစ္သံုးႏိုင္ပါသည္။)
ေနရာအစံုမွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။
ကင္းမြန္ သို႕မဟုတ္ ျပည္ၾကီးငါးကို ပုစြန္ေလးနဲ႕ေရာျပီး အစပ္ေၾကာ္စားမယ္။ ၾကက္ေျခေထာက္/ၾကက္အေရခြံကို သံပရာရည္နံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ သုပ္စားမယ္။
ျပီးေတာ့ကာ ဆူးပုပ္ကေလးကို အရည္ေသာက္အျဖစ္ ခ်က္စားၾကမယ္ေလ။
ကင္းမြန္၊ပုစြန္၊ပင္စိမ္းအစပ္ေၾကာ္
ကင္းမြန္နဲ႔ပုစြန္ေရာၿပီးအစပ္အရသာေလးထည့္ခ်က္ထားတဲ့ဟင္းေလးခ်က္ၾကည့္ဖို႔ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ကင္းမြန္ (၁၅)က်ပ္သား
ပုစြန္ (၁၅)က်ပ္သား
ခ႐ုဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲတင္ဇြန္းဝက္
ပဲသီး (၂)ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅)ႁမႊာ
င႐ုတ္သီးအနီ (၂)ေတာင့္
ပင္စိမ္းရြက္ လက္တစ္ဆုပ္
ဆီစားပြဲတင္ဇြန္း (၃)ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ကင္းမြန္မ်ားကိုအခြံႏႊာသန္႔စင္၍ေရစင္ေအာင္ေဆးကာအကြင္းေလးမ်ားလွီးထားပါ။
၂။ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲတြင္ရွလကာရည္အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးကင္းမြန္မ်ားကိုတစ္မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ကာဆယ္၍ေရစစ္ထားပါ။
၃။ပုစြန္မ်ားကိုအခြံခြၽတ္၍ေရေဆးကာအရသာမႈန္႔၊ဆားအနည္းငယ္တို႔ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၄။ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲတြင္ဆီထည့္၍ဆီပူလွ်င္ဓားျပား႐ိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္င႐ုတ္သီးထည့္ကာဆီသတ္ပါ။
၅။အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ပုစြန္ႏွင့္ျပည္ႀကီးငါးထည့္ေမႊပါ။
၆။ပုစြန္မ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ခ႐ုဆီ၊ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊သၾကားအနည္းငယ္၊အရသာမႈန္႔၊ဆားတုိ႔ကိုထည့္၍သမေအာင္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၇။ထုိ႔ေနာက္ပဲသီးထည့္၍တစ္မိနစ္ခန္႔အဖံုးအုပ္ေၾကာ္ေပးၿပီးလွ်င္ပင္စိမ္းရြက္အုပ္ကာေမႊၿပီးမီးပိတ္လို႔ရပါၿပီ။
ၾကက္ေၿခေထာက္အေရခြံသုပ္
******************
ၾကက္ေၿခေထာက္/အေရခြံ...................၂၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ..................................၂လုံး( ပါးပါးလွီး)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..................................၂လုံး(အေစ့ထုတ္၊ပါးပါးလွီး)
မုန္လာဥနီ.....................................၁လုံး(အမွ်င္လွီး)
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ......................၃ေတာင့္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..................................၃တက္(.........။.....)
နံနံပင္အၿမစ္...................................အနည္းငယ္
သံပုရာရည္....................................၂ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကား.........................................၂ဇြန္း(..........။........)
ငံၿပာရည္........................................၃ဇြန္း(........။။.........)
တရုတ္နံနံ+ ပူဒီနံ.............................အနည္းငယ္စီ
သၾကား၊သံပုရာရည္၊ငံၿပာရည္၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊နံနံပင္အၿမစ္ေတြကိုတစ္ပြက္ဆူေအာင္အပူေပး.. အေအးခံထားပါ။ ၾကက္ေၿခေထာက္/ဘဲေၿခေထာက္ေတြကိုေရေႏြးေဖ်ာေဆးၿပီး..ၾကက္သြန္နီ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊တရုတ္နံနံ၊ပူဒီနံေတြကိုေရာၿပီး..ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ။မိမိအၾကိဳက္အရသာကိုလိုတိုးပိုေလွ်ာ့ၿပဳၿပင္ပါ။ႏွစ္သက္ပါကစပါးလင္အၿဖဴေရာင္အပိုင္းေလးမ်ားကိုပါးပါးလွီးထည့္ႏိူင္ပါသည္။
(ၾကက္ေျခေထာက္တို႕ ၾကက္အေရခြံတို႕ကို မက်က္တက်က္ျပဳတ္ထား သို႕မဟုတ္ ၾကက္ေအာင္ျပဳတ္ထားျပီးမွ သုပ္စားရင္လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။)
ဆူးပုပ္ကေလးဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆူးပုပ္ရြက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး ၃လံုး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂ေတာင့္၊ ဆီ ၃စက္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳရည္ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္လံုးႏွင့္ ၃လံုး။
ျပင္ဆင္ပံု
ဆူးပုပ္ကေလးရြက္အၾကမ္းမ်ားသင္၍ က်န္အရြက္မ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို တူးေအာင္ မီးဖုတ္ထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အိုးတြင္ ဟင္းခ်ိဳရည္ႏွင့္အတူ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ တည္ပါ။
အရည္ဆူလွ်င္ ဆားထည့္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ဆီ ၃စက္ပါထည့္၍ အဖံုးဖံုးထားရမည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အုပ္ကာ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ဆီသံုးစက္ခန္႕ထည့္ျခင္းအားျဖင့္ အရြက္မ်ားႏူးညံ့၍ စားသည့္အခါ အရသာရွိပါသည္။
(ၾကက္အေရခြံ/ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို ျပဳတ္ထားေသာအရည္မ်ားကို ဟင္းခ်ိဳရည္အျဖစ္သံုးႏိုင္ပါသည္။)
ေနရာအစံုမွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment