YKKO
စတုိင္ ေၾကးအုိး (၄ေယာက္စာ)
YKKO စတုိင္ ေၾကးအုိး ခ်စ္သူေတြအတြက္
၀က္ ေၾကးအုိး နဲ႔ ေၾကးအုိး ဆီခ်က္ လုပ္နည္းေလးပါ။ အိမ္သားေတြကေတာ႔ YKKO ေၾကးအုိး
အရသာ အတုိင္းပဲတဲ႔။ YKKO ေၾကးအုိးလုိ အခ်ဳိ ခပ္ေလးေလးနဲ႔ ခ်က္ထားတာပါ။ ေၾကးအုိးမွာ
အေရးၾကီးဆံုးက ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္ပါ။ ၀က္နံရုိးကို ျပဳတ္ရင္ ဆုိင္ကေၾကးအုိးေတြနဲ႔
အရသာ မတူတာမုိ႔၊ ခ်ဥ္ဆီ မ်ားတဲ႔ ၀က္ဒူးဆစ္ရုိးကို အသံုးျပဳ ထားပါတယ္။ ဒီဇင္ဘာ
ေဆာင္းေအးေအးေလးမွာ ေၾကးအုိး ပူပူေလး ေသာက္ၾကရေအာင္…
ေၾကးအုိးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဆန္ၾကာဇံ – ၁ထုပ္ (ဇလံုတစ္ခုထဲတြင္ ၾကာဇံမ်ားကို ေရစိမ္ထားေပးပါ)
- ၀က္ဒူးဆစ္ရုိး – ၄ေခ်ာင္း (ေစ်းတြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
- ၀က္အူ – ၁၀က်ပ္သား (၁လက္မခြဲအရြယ္ ေလးမ်ား ပုိင္းျဖတ္ပါ)
- ၀က္သဲ – ၁၀က်ပ္သား (အရွည္ လွီးထားပါ)
- ပဲျပား – ၁တံုး (လက္မ၀က္အရြယ္ လွီးျပီ ၾတိဂံပုိင္းျဖတ္ပါ)
- ငုန္းဥ – ၁၀လံုး (ေရေႏြးျဖင္႔ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာထားပါ)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း ( ၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
- မုန္႔ညွင္းစိမ္း- ၂စည္း (ထက္ပိုင္းပိုင္းပါ)
- ဟူစုိင္ – ၁စည္း – (၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)
- ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
- အခ်ဳိမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
- ေရ – ၁၀ လီတာ
- နွမ္းဆီ – အနည္းငယ္
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
- မွတ္ခ်က္ ။ ။ Home made ေၾကးအုိးလုိ အခ်ဳိ အေလး မစားသူမ်ားအတြက္ အခ်ဳိမွုန္႔၊ သၾကား ထည္႔ရမည္႔ ပမဏ တ၀က္မွ် ေလွ်ာ႔ထည္႔ပါရန္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုညီညႊတ္ပါသည္။
၀က္သားလံုးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၀က္သား – ၄၀က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
- ဂ်င္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (နွုတ္ႏွုတ္စဥ္းထားပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
- နွမ္းဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
ငါးဖယ္လံုးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးဖယ္ – ၁၀က်ပ္သား
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ဂ်င္း – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္ဥ အကာ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
- ဂ်ဳံ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိး အၾကီး
တစ္ခုထဲတြင္ ၀က္ဒူးဆစ္ရုိးမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရ ၁၀လီတာ ထည္႔ကာ အဖံုးအုပ္ျပီ
၂နာရီခန္႔ တည္ထားေပးပါ။
၂။ ၀က္ဒူးဆစ္ရုိးမ်ား ျပဳတ္ထားစဥ္ ၀က္သားလံုးရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျဖစ္ေသာ (၀က္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ နွမ္းဆီ၊ ၾကက္ဥ၊ ေကာ္မွုန္႔၊
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔) တုိ႔ကို ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႔ထားပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ သမေအာင္ ၀က္သားမ်ားကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ငါးဖယ္လံုးရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ငါးဖယ္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္ဥအကာ၊ ဂ်ဳံ) တုိ႔ကိုလည္း ခြက္တစ္ခုေရာထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာနယ္လုိက္ပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ငါးဖယ္လံုးမ်ားကို
လံုးေပးပါ။ ငါးဖယ္လံုး လံုးစဥ္ လက္ကို ငါးဖယ္မ်ား အကပ္ေစရန္ လက္ကို ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ျပီမွ
လံုးေပးပါ။
၁။ ေၾကးအုိး ျပဳတ္ရည္ တ၀က္ခန္႔ခန္းသြားျပီ အေနေတာ္ျပီဆုိလွ်င္ ၀က္ရုိးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။ ျပီမွ ျပဳတ္ရည္ထဲသို႔ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း)၊ အခ်ဳိမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။
၂။ အရသာ အေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီ အေနေတာ္ျပီဆိုမွ ေရ(၁လီတာ) ထပ္ထည္႔ေပးပါ။ ျပီမွ ၀က္အူမ်ားကို ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ ထဲသုိ႔ ထည္႔ျပီ ျပဳတ္ေပးပါ။
၃။ ၀က္အူမ်ား က်က္ခါနီးမွ ငါးဖယ္မ်ားကို ထည္႔ေပးပါ။ ထုိ႔ေနာက္ နုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို လက္တြင္ ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ျပီ လက္ျဖင္႔ ဆုတ္ျပီ အရွည္ေလးမ်ား ျပဳတ္ရည္ထဲ ထည္႔ေပးပါ။
၄။ အသားမ်ား က်က္လာလွ်င္ ျပဳတ္ရည္ေပၚသို႔ ေပၚလာလိမ္႔မည္။
အသားမ်ား ေပၚလာလာျခင္း မဆယ္ေသးပဲ ေခတၱတည္ထားေပးပါ။
၆။ ထုိ႔ေနာက္ အက်က္လြယ္သည္႔ ပဲျပား၊ ငုန္းဥ၊ ၀က္သဲတုိ႔ကို ၁မိနစ္ခန္႔ ထည္႔တည္ျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၇။ ေၾကးအိုး တခြက္စာ ျပင္ဆင္လုိ႔ရပါျပီ။ တစ္ေယာက္ ၾကာဇံ၊ မုန္႔ညွင္းရြက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဟူစိုင္မ်ားကို ဇကာထဲထည္႔ျပီ ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ျဖင္႔ အနည္းငယ္ စိမ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၈။ ျပီမွ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ၾကာဇံ၊ ၀က္သားလံုး၊ ငါးဖယ္၊ ပဲျပား၊ ငုန္းဥ၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သဲ၊ မုန္႔ညွင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဟူစုိင္ စသည္တုိ႔ကို ထည္႔ေပးျပီ ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ ေယာက္ခ်ဳိ ၁ခြက္ခြဲကို ေလာင္းထည္႔လုိက္ပါ။
၉။ အေပၚမွ နွမ္းဆီ၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးျပီ အရသာရွိေသာ YKKO စတုိင္ ေၾကးအုိးကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါျပီ…
—————————————————————————–
ေၾကးအိုး ဆီခ်က္ လုပ္နည္း
၁။ ေၾကးအုိးဆီခ်က္အတြက္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ထဲ စိမ္ျပီ ျပန္ဆယ္ထားေသာ ၾကာဇံမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။
၂။ ျပီမွ ပဲငံျပာရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)၊ အခ်ဳိမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)၊ နွမ္းဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၀က္ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြနး္) တို႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၀က္သားလံုး၊ ငါးဖယ္လံုး၊ ငုန္းဥ၊ ပဲျပား၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သဲ၊ မုန္႔ညွင္းစိမ္း၊ ဟူစိုင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဆီခ်က္တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ေရာႏုယ္ေပးပါ။
၄။ အရသာရွိေသာ ေၾကးအုိးဆီခ်က္ကို ေၾကးအုိးျပဳတ္ရည္ ပူပူေလးနွင္႔ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
No comments:
Post a Comment