Monday, December 17, 2012

၀က္သားႏွင့္ တညင္းသီးဟင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ ႏွင့္ ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းခ်ိဳ


ဒီတစ္လအတြက္ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ၀က္သားကို တညင္းသီးေစးေစးေလးနဲ႕ခ်က္ျပီး အအီေျပခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ ေလးနဲ႕တြဲ ထားပါတယ္။ အရည္ေသာက္ကိုေတာ့ လြယ္ကူတဲ့ ပဲနီေလး ၾကာဆံဟင္းခ်ိဳပူပူေလးခ်က္ေပးထားေတာ့ ထမင္းျမိန္ေစမယ္ထင္ပါရဲ႕။

၀က္သားႏွင့္ တညင္းသီးဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္ေပါင္သား ၄၀သား၊ ရွမ္းတညင္းသီး ေျခာက္လံုး၊ ဆီ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ထန္းလ်က္ ႏွစ္လံုး၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

တညင္းသီးျပဳတ္ရန္ ၾကာခ်ိန္ - တစ္နာရီ
ခ်က္ရက္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀ မိနစ္

-       ရွမ္းတညင္းသီး ေစးေစးေလးေတြကို ထန္းလ်က္ေလးတစ္လံုး၊ ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါမယ္။ (တညင္းသီးျပဳတ္တာ အခ်ိန္ကုန္ပါတယ္။ အခ်ိန္ကုန္သက္သာခ်င္ရင္ေတာ့ ေစ်းမွာ အသင့္ေရာင္းတဲ့ျပဳတ္ျပီး သားေလးေတြ ၀ယ္လိုက္ရင္ ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။)

-       တညင္းသီးျပဳတ္ေလးေတြကို ငရုတ္ဆံုမွာ အျပားလိုက္ ေထာင္းပါမယ္။ (ဟင္းက်က္တဲ့အခါ အျပားမပ်က္လိုခ်င္ ရင္ အနည္းငယ္ သာ ေထာင္းရမွာ ျဖစ္ျပီး တညင္းသီးအေၾကေလးေတြ ႏူးအိေနေစခ်င္ရင္ေတာ့ နည္းနည္းပို ေထာင္းပါ။)

-       ၀က္သားကို အတံုးငယ္ေလးေတြ တံုးျပီး ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ထန္းလ်က္တစ္လံုး၊ ခရုဆီ၊ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္စီထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ။

-       အဲဒီေနာက္ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ၀က္သား၊ တညင္းသီး၊ ၾကက္သြန္ဥေလးစိတ္ျခမ္းတို႕ ထည့္ျပီး ေရကိုမ်က္ႏွာျပင္ အေပၚ လက္ ႏွစ္လံုးေလာက္မွန္းထည့္ကာ ေပါင္းခ်က္ပါ။ အျပန္အလွန္ အရသာစိမ့္၀င္ျပီး အရသာရွိလွတဲ့ ၀က္သားတညင္းသီးဟင္းပြဲ ေလးရပါျပီ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခုႏွစ္လံုး/ရွစ္လံုးခန္႕။ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ အေရာင္တင္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ငါးပိစိမ္းစား စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ေျခာက္ေတာင့္ - ခုႏွစ္ေတာင့္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဗမာငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀ မိနစ္
-       ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္က ခ်က္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိျပီး ခ်က္ရလြယ္ကူပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို အလံုးလိုက္ မီးသင္းျပီး အေပၚခြံေတြကို ခြာလိုက္ပါ။ အတြင္းသားကို ခြဲကာ အေစ့ထုတ္ျပီး ေတာက္ေတာက္စဥ္း ဒါမွမဟုတ္ ငရုတ္ဆံုမွာ ေၾကေအာင္ အနည္းငယ္ေထာင္းပါ။

-       ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕နဲ႕နယ္ထားပါ။ ဆီကိုအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ေထာင္းထားတာကို ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕နဲ႕ ဆီသတ္ေပးပါ။

-       ဆီေသရင္ ငါးပိစိမ္းစားကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အတန္ငယ္ ေၾကႏူးရင္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ပါ။

-       ေရအနည္းငယ္မွ်စြက္ျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ ခ်က္ပါ။

-       နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး အုပ္လိုက္ရင္ အရသာရွိ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ကို ရပါျပီ။ အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ငရုတ္သီးစိမ္း ထက္ျခမ္းခြဲျပီး ငါးပိဆီသတ္ခ်ိန္မွာ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပဲနီေလး/ပဲ၀ါေလး လက္တစ္ဆုပ္၊ ပဲၾကာဆံ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀ မိနစ္

ပဲနီေလးျဖစ္ေစ၊ ပဲ၀ါေလးျဖစ္ေစ မိမိႏွစ္သက္ရာကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲနီေလးကို ေရခဏစိမ္ထားပါ။ 

ပဲၾကာဆံကိုလည္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ခဏေရစိမ္ထားပါ။ ဆီကို အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ပါးပါးလွီးဆီသတ္ပါ။ အဲဒီေနာက္ ပဲနီေလးထည့္ျပီး ေရနည္းနည္းခ်င္း ဆြတ္၍ ႏူးလာေအာင္ခ်က္ပါ။ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ ခတ္၍ အရသာျမည္းပါ။ 

မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ေရအနည္း/အမ်ားကိုမွန္းထည့္ပါ။ ဆူပြက္လာ လွ်င္ ၾကာဆံခတ္ပါ။ တခ်ိဳ႕က ဟင္းရည္အေရာင္ေလး ၀ါဖန္႕ဖန္႕ ျဖစ္ေစရန္ ဆီသတ္ခ်ိန္မွာ နႏြင္းမႈန္႕ နည္းနည္းထည့္တတ္ပါတယ္။

No comments: