Friday, July 19, 2019

ပ်ားရည္ ၀က္နံရိုးေၾကာ္ - ပီကင္းဘဲကင္ - အမဲအူၾကမ္းႏွင့္ အမဲအူျပဳတ္စြပ္ျပဳတ္ - ၾကက္ဆီထမင္း (အလြယ္ခ်က္နည္း)

အမဲအူၾကမ္းႏွင့္ အမဲအူျပဳတ္စြပ္ျပဳတ္ 
(Beef Maguru and Intestine Soup)
---------------------------------------------------


 ေနထိုင္မေကာင္းလို႔ ႏြမ္းလ်အားနည္းသလို ခံစားေနရရင္ အျမဲလုပ္စားျဖစ္တဲ့  စြပ္ျပဳတ္ပါ။ မိုးရာသီမွာ မိုးမိလို႔ ႏွာေစးၿပီး အေအးမိ၊ ဖ်ားနာတဲ့အခါ ပူစပ္ပူရွိမ္းစြပ္ျပဳတ္ကို ေသာက္ရင္ ေခြ်းထြက္ေစၿပီး လူကို လန္းဆန္းသြားေစပါတယ္။ င႐ုတ္သီးအစပ္ႏွင့္ အျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ စံုလင္စြာပါၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္လည္း ညီၫြတ္တာ ေၾကာင့္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲအူၾကမ္း  -  ၃၀ က်ပ္သား
• အမဲပုဆိုးၾကမ္း  -  ၂၀ က်ပ္သား
• အမဲအူ  -  ၂၀ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ (အခြံႏႊာၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ပါ)
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္ (ဓားျပား႐ိုက္ပါ)
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၅-၇  ေတာင့္ (ထက္ျခမ္းခြဲပါ)
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း  (ထု၍ ထံုးၿပီး ထည့္ပါ)
• သံပရာသီး  -  ၁ လံုး (အရည္ဖ်န္းစားရန္)
• ေရွာက္ရြက္  -  ၂ ခက္ (ခပ္ပါးပါးမွ်င္မွ်င္ေလး လွီးထားပါ။ စြပ္ျပဳတ္အေပၚမွာ ျဖဴးစားရန္)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးႀကီးထဲ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္၍ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ ဆူေအာင္ တည္ပါ။  ေရဆူလွ်င္ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းေလးျဖင့္ ၁ နာရီခန္႔ ေရခန္းတဲ့အထိ တည္ပါ။ အသားႏူးအိေအာင္ ေရကို ဒုတိယအႀကိမ္ ၁ ခြက္ထပ္ထည့္ၿပီး ေရဆူ ေအာင္ တည္ပါ။
၂။ ေရဆူၿပီး အနည္းငယ္ေရခန္းလွ်င္ စားျမည္းပါ။ လိုတာထပ္ျဖည့္ၿပီး စားခါနီးမွ အတံုးေသးေသးေတြတံုး၍ သံပရာရည္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ျဖဴးၿပီး လိုသလို ေသာက္ သံုးႏိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------
Syi Lwin Foods Garden

ပီကင္းဘဲကင္
**************

ဘဲကင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား *****

ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅-၆ ေပါင္)

ဘဲသားျပဳတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****

ေရ – ၃လီတာ
လိေမၼာ္သီး – ၁လံုး (အ၀ုိင္းလီွးေပးပါ)
ဘဲ – ၁ေကာင္ (၅ – ၆ေပါင္)
ရွာလကာရည္ – ခြက္ ၃ပံု၁ပံု
Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ပ်ားရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ကလေ၀ရြက္ – ၄ရြက္

ဘဲသား အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****

Hoisin ေဆာ႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ဂ်င္း – ၄ျပား
ကလေ၀ရြက္ – ၃ရြက္
နတ္နတ္ပြင္႔ – ၄ခု
ဂ်င္း – ၃ျပား
သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
တရုတ္မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ပါးပါးလွီး)
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္
(၁လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)

ဘဲသားႏွပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား *****

ပ်ားရည္ [honey] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း
ရွာလကာရည္ [vinegar] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း

ဆန္၀ိုင္ [rice wine] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (CityMart တြင္ ဆန္၀ုိင္ကို ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
တရုတ္ဟင္းခတ္ [chinese five-spice ]
♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆား [salt] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆီ [vegetable oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ [garlic] ♦ ၁မႊာ
(မညက္မညက္ေထာင္းပါ)

ခ်က္ျပဳတ္နည္း *****

၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားကို အတြင္း၊
အျပင္ ေသခ်ာ သန္႔စင္ေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ဘဲေတာင္ပံ၊ ေခါင္း၊
လည္ပင္းတုိ႔ကို လွီးထုတ္လိုက္ပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ သန္႔စင္ျပီသား
ဘဲသားကို ေျခာက္ေသြ႔ေအာင္
အ၀တ္သန္႔ျဖင္႔ သုတ္ေပးပါ။

ဘဲသားထဲ အစာသြပ္နည္း *****

၁။ ဘဲသားထဲ အစာသြပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျဖစ္ေသာ (ဂ်င္း၊ Hoisine ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊
နတ္နတ္ပြင္႔၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပို္းမွုန္႔၊
တရုတ္မဆလာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္) တုိ႔ကို
သမေအာင္ ေရာႏုယ္လုိက္ပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ အစာသြပ္ရန္
ေရာႏုယ္ထားသည္မ်ားကို ဘဲအတြင္းသုိ႔
အစာသြပ္ေပးပါ။

၃။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဘဲအတြင္းပိုင္း
အေရျပားကို ၀ါးတုတ္ျပီ လံုေအာင္
ျပန္ခ်ဳပ္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါသည္။

ျပဳတ္နည္း *****

၁။ အစာသြပ္ျပီလွ်င္ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ေရ(၃လီတာ)ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။

၂။ ဆူလာလွ်င္ ဘဲျပဳတ္ရန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ
(ရွာလကာရည္၊ Hoisin ေဆာ႔၊ ကလေ၀ရြက္၊
နတ္နတ္ပြင္႔၊ ပ်ားရည္၊ လိေမၼာ္သီး) တုိ႔ကို
ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ထုိဒယ္အုိးထဲ
ဘဲအေကာင္လုိက္ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔
အေရခြံတင္းလာသည္အထိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ။

၄။ ျပီလွ်င္ ဘဲကုိ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။


ကင္နည္း *****

၁။ ေဆာ႔ရည္အတြက္ (ပ်ားရည္၊ ဆန္၀ုိင္၊
ရွာလကာရည္၊ တရုတ္မဆလာ၊ ဆား၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ) တုိ႔ကို သမေအာင္
ေရာေမႊေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ေဆာ႔ရည္မ်ားကို ဘဲတစ္ေကာင္လံုး
ေပၚသို႔ ေလာင္းခ်ျပီ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္
အနည္းဆံုး ၈နာရီ (သုိ႔) တညသိပ္ ေပးရမွာပါ။

၃။ Oven နဲ႔ကင္မည္ဆုိလွ်င္
၁၆၀ ဒီဂရီျဖင္႔ မိနစ္ ၄၀ခန္႔ကင္ေပးရမွာ
ျဖစ္ပါသည္။

၄။ ဘဲကင္ ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္
ေနာက္ထပ္ ၁၈၀ ဒီဂရီျဖင္႔
မိနစ္၂၀ခန္႔ ဘဲအေရခြံၾကြပ္သည္
အထိ ကင္ေပးပါ။

၅။ အရသာရွိေသာ ပီကင္းဘဲကင္ကို
ပန္ကိတ္၊ ေဆာ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ
သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…

ၾကက္ဆီထမင္း (အလြယ္ခ်က္နည္း)



ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ၅၀ သားရွိေသာ ျကက္ - ၁ ေကာင္
၂။ ဆန္ - ေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ
ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၃ ခြက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉။ ျကက္သြန္နီ - ဥ အေသး ၂ ဥ
၁၀။ ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ဆန္ကိုုေရေဆးထားပါ။
ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု ခြာထားျပီး
ျကက္သားကိုု အတုုံးျကီးျကီးေတြတုုံးထားပါ။
ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေထာင္းထားပါ။
ဂ်င္းကိုု အျပားလိုုက္လွီးထားပါ။

၂။ အတုုံးတုုံးထားေသာ ျကက္သားမ်ားနွင့္
ဂ်င္းအျပားမ်ား၊ ျကက္သြန္နီ ၂ ဥ တိုု ့ကိုု
အိုုးထဲထည့္၊ ေရကိုု ျကက္သားမ်ား
ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျကက္ျပဳတ္ရည္လုုပ္ပါ။
အနည္းဆုုံး မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့တည္ပါ။
ေရကိုုထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။
(ျကက္ဆီထမင္းထဲထည့္မည့္
ျကက္ျပဳတ္ရည္ယူျပီးမွ ဆားအေပါ့အငံထည့္မွာပါ။)

၃။ ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု
ဒယ္အိုုးတခုုထဲထည့္၍ဆီထြက္လာသည္အထိ
လွိမ့္ပါ။ ဆီထြက္လာလွ်င္ အေရခြံမ်ား
ညိုုလာပါလိမ့္မည္။ အေရခံြမ်ားကိုု
ဖယ္လိုုက္ျပီး ေထာင္းထားေသာ
ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။
ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ဆီရပါျပီ။
(ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ ဆီမွာ
ျကက္သြန္ျဖဴ အပါအ၀င္ ထမင္းစားဇြန္း
၃ ဇြန္းခန္ ့ရွိရပါမည္။ ၃ ဇြန္း မရွိလွ်င္
ရိုုးရိုုးဆီကိုု ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေနတုုံး
ထပ္ထည့္ထားပါ။)

၄။ ေရေဆးထားေသာ ဆန္ကိုု
ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္၊ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု
ထမင္းခ်က္ရင္ေရထည့္သေလာက္ထည့္၊
ခ်က္ထားေသာ ျကက္ဆီ
ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္၊
သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္၊
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါ။

၅။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုု ပဲငံျပာရည္အက်ဲ
ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ
ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ျဖင့္ နယ္ပါ။
ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုုးတခုုထဲမွာ ဆီ
လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း ကိုုထည့္၍
နယ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ထည့္ျပီး
အရည္ေျခာက္ျပီး ညိုုလာသည္အထိ
အိုုးပူတိုုက္ပါ။ (ျကက္သားမ်ားကိုု
အိုုးပူတိုုက္လွ်င္ ဟိုုဘက္ဒီဘက္ကိုုပဲ
အသာေလးလွန္ေပးပါ။)


၆။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ာကိုု
ဒီအတိုုင္းစားမည္ဆိုုလွ်င္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကိုု
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္တိုု ့
ကိုုထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးမွ
ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။
(အိုုးပူတိုုက္ျကက္သားမ်ားကိုု သုုံးမည္ဆိုုလွ်င္လဲ
က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု
အထက္ပါအတိုုင္းထည့္ျပီး
ဟင္းရည္ရရန္အတြက္ ခဏတည္ပါ။)

၇။ ျကက္ဆီထမင္းျပင္ဆင္ရန္အတြက္
ထမင္းကိုုအရင္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္
ျကက္သားမ်ားကိုုခုုတ္ျပီးထည့္၊ သခြားသီး၊
အခ်ဥ္ရည္တိုု ့ျဖင့္ျပဳလုုပ္ပါ။

၈။ ျကက္ဆီထမင္း အတြက္ေဆာ့ကိုု
ကိုုယ္တိုုင္ျပဳလုုပ္မည္ဆိုုလွ်င္ ဂ်င္း၊
ျကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ နံနံပင္အရိုုး၊
ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုုရာရည္၊
ျကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္၊
ပဲငပိအခ်ိဳအနည္းငယ္တိုု ့ကိုု
ျကိတ္စက္ထဲထည့္ျကိတ္၍ ျျပဳလုုပ္နိုုင္ပါသည္။

ပ်ားရည္ ၀က္နံရိုးေၾကာ္



ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၀က္နံရိုုး - ၅၀ သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ျကက္သားမွဳန့္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
(မရွိလွ်င္ သျကားကိုုထည့္ပါ။)
၄။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၆။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၇။ ျကက္သြန္ျဖဴ မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
ေလးပုုံတပုုံ (မရွိပါက ျကက္သြန္ျဖဴ ၂ တက္ကိုု
ညက္ေအာင္ေထာင္းထည့္ပါ။)
၈။ ေျကာ္ရန္ ဆီ

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)


ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၀က္နံရိုုးကိုု သန္ ့စင္၊ အတုုံးတုုံးျပီး
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။
၂။ ၀က္နံရိုုး ျမဳပ္ေအာင္ ဆီထည့္ရမွာမိုု ့
ဆီကိုု ေျကာ္မည့္ ဒယ္အိုုးရဲ ့သုုံးပုုံတပုုံ
အထိထည့္ျပီး အပူေပးပါ။
၃။ ဆီပူလာလွ်င္ ၀က္နံရိုုးမ်ားကိုု
ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ (အကုုန္ဆီထဲမျမဳပ္လဲရပါတယ္။)
၄။ နံရိုုးမ်ား အညိုုေ၇ာင္သန္းလာလွ်င္
ဒယ္အိုုးမွဆယ္ရ်္ ဆီစစ္ျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments: