Friday, July 26, 2019

အမဲ႐ိုးႏုစြပ္ျပဳတ္ (Beef Soft Bone Soup) - ငါးရံ႕ဆန္ျပဳတ္ - Beef Ball Pasta Soup

အမဲ႐ိုးႏုစြပ္ျပဳတ္ (Beef Soft Bone Soup)
-----------------------------------------------


 စြပ္ျပဳတ္ေသာက္ရင္ အ႐ိုးကိုက္ၿပီးမွ ေသာက္တတ္ၾကတဲ့သူေတြအတြက္ ရွယ္စြပ္ျပဳတ္ကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲ႐ိုးႏု  -  ၃၅ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ (အခြံႏႊာၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ပါ)
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္ (ဓားျပား႐ိုက္ထားပါ)
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ငံျပာရည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အမည္း  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ေလးညႇင္း  -  ၃ ပြင့္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၃ ေတာင့္ (ထက္ျခမ္းခြဲပါ)
• စပါးလင္  -  ၁ ပိုင္း (ထု၍ ထံုးၿပီး ထည့္ပါ)
• သံပရာသီး  -  ၁ လံုး (အရည္ဖ်န္းစားရန္)
• ေရွာက္ရြက္  -  ၂ ခက္(မွ်င္မွ်င္ေလးလွီးထားပါ။ စြပ္ျပဳတ္အေပၚမွာ ျဖဴးစားရန္)


ျပဳလုပ္နည္း
၁။  အိုးႀကီးထဲ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္၍ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါ။  ေရဆူလွ်င္ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းေလးျဖင့္ ေရခန္းတဲ့ အထိ တည္ပါ။ ပထမအရည္ခန္းလွ်င္ ေရကို ဒုတိယအႀကိမ္ ၁ ခြက္ထပ္ထည့္ၿပီး ေရဆူေအာင္ တည္ပါ။
၂။ ေရဆူလွ်င္ စားျမည္းပါ။ လိုတာထပ္ျဖည့္ၿပီး စားခါနီးမွ သံပရာရည္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ ျဖဴး၍ လိုသလို ေသာက္သံုးႏိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------------------
Syi Lwin Foods Garden

Beef Ball Pasta Soup
------------------------------------


 မိုးေအးေအးနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့ ဟင္းလ်ာပါ။ အသားကေတာ့ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အသားနဲ႔ အစားထိုးလို႔ရသလို အသားလံုးကို အရသာသြင္းရင္လည္း ႏွစ္သက္သလို ဟင္းခတ္ရြက္၊ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို သံုးလို႔ရပါတယ္။ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္...။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသားလံုးနယ္ရန္
• အမဲႀကိတ္သား  -  ၃၀ဝ ဂရမ္
• စပါးလင္  -  ၁၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ခ်င္း  -  ၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ေကာ္မႈန္႔  -  ၁၅ ဂရမ္
•             သံလြင္ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပါစတာဟင္းရည္လုပ္ရန္
•         Pasta Sauce  -  ၃၀ဝ ဂရမ္
• ပါစတာ  -  ၂၀ဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ခ်င္း  -  ၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ပင္စိမ္း  -  ၁၀ ဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
•             သံလြင္ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ  -  ၄၀ဝ မီလီလီတာ (သို႔) လိုအပ္သေလာက္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလံုတစ္လံုးထဲ အမဲႀကိတ္သား၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ဆားႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္၍ ေစးလာၿပီး သမတဲ့ အထိ နယ္ပါ။ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ အေနေတာ္အသားလံုး ေလးမ်ား လံုးပါ။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး မီး အေနေတာ္ႏွင့္ တည္ပါ။ ပူလာလွ်င္ အမဲသား လံုးမ်ား ထည့္ၿပီး အနံ႔သင္း၍ အေရာင္ေျပာင္း လာၿပီး အေပၚေၾကာ္တင္းလာလွ်င္ ရပါၿပီ။
၂။ ပါစတာဟင္းရည္ခ်က္ရန္မွာ အိုးပူလာတဲ့
အခါ သံလြင္ဆီထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္း ႏွင့္ ပင္စိမ္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာ တဲ့အခါ ပါစတာေဆာ့စ္ထည့္ၿပီး  ဆားထည့္ပါ။ အေပၚေၾကာတင္းေအာင္ ေၾကာ္ထားေသာ အမဲသားလံုးမ်ားထည့္ပါ။ ေရထည့္ၿပီး ဆူ ေအာင္ တည္ပါ။ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းျဖင့္ အသားလံုးထဲ အရသာမ်ား ဝင္ေအာင္ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ခ်က္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ပါစတာေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး အထုပ္ပါ အၫႊန္းအတိုင္း ပါစတာမ်ား က်က္ေအာင္ ခ်က္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အရသာျမည္းၿပီး ပူပူေႏြးေႏြး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------------------

ငါးရံ႕ဆန္ျပဳတ္
------------------------------


 ကေလးေတြ သြားေပါက္တဲ့အခါျဖစ္ေစ၊ ေနမေကာင္းတဲ့အခါျဖစ္ေစ အစာမာေတြကို ျငင္းဆန္တတ္ၾကပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာ ကေလးက စကားမေျပာတတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ သူဘာျဖစ္ေနတယ္ဆိုတာ မေျပာတတ္တာမို႔ ထမင္းမစားဘူးဆိုတာေတြျဖစ္လာတဲ့အခါ စိုးရိမ္ပူပန္တတ္ၾကတယ္။ သြားေပါက္ေနလား၊ ေနမေကာင္းျဖစ္ေနလားဆိုတာ သတိထား ၿပီး မိဘေတြက အစားအေသာက္ကို ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေပ်ာင္းေလးေတြ ေျပာင္းလဲေကြ်းေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ကေတာ့ လုပ္ရတာလြယ္ကူၿပီး အာဟာရလည္းျဖစ္တာမို႔ ရာသီအကူးအေျပာင္းေၾကာင့္ ေနမေကာင္းျဖစ္ခ်ိန္၊ အစာမာမစားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္နဲ႔  ဒီလိုမိုးရာသီမွာ ေကြ်းေပးမယ္ဆိုရင္ ကေလးေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးပါ။ မနက္စာအျဖစ္လည္း ေကြ်းလို႔ရတာမို႔ ေက်ာင္းမသြားခင္အခ်ိန္ေတြမွာ အာဟာရျပည့္ၿပီး  ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္စားဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးရံ႕  -  ၁၀ က်ပ္သား (ႀကိဳက္ရာငါးကို သံုးပါ)
• ခ်က္ၿပီးသားဆန္  -  ပန္းကန္လံုး ၁ လံုးစာ
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္
• စပါးလင္
• ခ်င္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ (ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထား)
• ဆီ  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးရံ႕ကို သန္႔စင္ၿပီး ဆားအနည္းငယ္၊ ခ်င္းအျပား ၃ ခုႏွင့္ စပါးလင္တို႔ကို ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၂။ ငါးရၿပီဆိုလွ်င္ အ႐ိုးႏႊင္ၿပီး အသားႏႊင္ပါ။
၃။ အိုးပူပူမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
၄။ ဆီေမႊးလာလွ်င္ ငါးျပဳတ္ရည္ႏွင့္အတူ ငါးကို ေရကုန္ၿပီး ေျခာက္ေနေအာင္ အိုးကင္း ပူတိုက္ပါ။
၅။ ခ်က္ၿပီးသားဆန္ကို ဆန္လံုးကြဲျပဲေနေအာင္ ေရ ၂ ဆ ထည့္ခ်က္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆား တစ္မ်ိဳးသာ သံုးပါ။
၆။ စားတဲ့အခ်ိန္က်ရင္ ဆန္ျပဳတ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ေလွာ္ထားတဲ့ ငါးကို ထည့္ပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းထည့္ပါ။
 (၁) ႏွစ္ေအာက္ကေလးေတြအတြက္ဆိုရင္ ဆားမပါဘဲ ငါးကိုျပဳတ္ၿပီး ခ်က္ၿပီးသား ထမင္းနဲ႔ ေရာ၍ ျပန္ခ်က္ပါ။ ဆီနဲ႔ေလွာ္တဲ့အဆင့္ကို ေက်ာ္ၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔လည္း ေရွာင္ပါ။
------------------------------------------------
May's Healthy Food

No comments: