Japchae with Beef (ကိုရီးယားပဲၾကာဆံႏွင့္ အမဲသားေၾကာ္)
ဒါကေတာ့ ကိုရီးယား႐ိုးရာအစားအစာေလးပါ။ ဆယ္စုႏွစ္ရာစုကတည္းက စားသံုးလာခဲ့ၾကၿပီး ယခုအခါ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အလြန္ပဲ စားသံုးေနၾကပါၿပီ။ ပဲၾကာဆံက အလံုးနည္းနည္းပိုႀကီးေတာ့ ျပဳတ္ရတာ ပိုၿပီးၾကာပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ပန္းင႐ုတ္ပြ - အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
မိႈအမည္း - ၁ ပြင့္
မုန္ညင္းစိမ္း - ၁ ပင္
ႏွမ္းေလွာ္ေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အမဲသား - ၅၀ ဂရမ္
ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း - သင့္ေတာ္႐ံု
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္ဥ - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
ပဲၾကာဆံ - ၁ ထုပ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ အမဲသားကို ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသီးအရြက္မ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး အရသာမ်ား အားလံုးထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပဲၾကာဆံႏွင့္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၂။ အရသာျမည္းၿပီး ေရလည္းေျခာက္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္ကန္ထဲထည့္၍ ႏွမ္းျဖဴးလိုက္လွ်င္ ရပါၿပီ။
......................
Win Zaw @ Mario Win Zaw
ပုစြန္အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္
(Prawn Aglio)
..................................
အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္နည္း မ်ားစြာထဲက နာမည္ႀကီး လူႀကိဳက္မ်ား တဲ့ Prawn Aglio ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းေလး က ျမန္မာမ်ားအတြက္ စားရတာ အဆင္ေျပၿပီး အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။ ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
• Pasta - ၂၀ဝ ဂရမ္ (ျပဳတ္ၿပီးသား)
• သံလြင္ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဳ - ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ပုစြန္ - ၅ ေကာင္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ ဇြန္း
• ဆားရည္ - ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ႏွစ္သက္ရာ အီတလီေခါက္ဆြဲ Pasta ကို အၫႊန္းအတိုင္း ျပဳတ္ထားၿပီး ဆယ္ယူ၍ ေရစစ္ကာ ဆီလူးထားပါ။ ပုစြန္အခြံႏႊာၿပီး ေက်ာခြဲ သန္႔စင္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ ထုတ္ၿပီး အတံုးေလးမ်ား စိတ္ထားပါ။
၂။ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နံနံပင္တို႔ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၃။ ေရေႏြးအိုးတစ္အိုးကို ေခါက္ဆြဲေရေႏြးေျဖာရန္ အသင့္ထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက လက္ကိုင္ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ။ ဒယ္အိုးပူပါက သံလြင္ဆီ ထည့္ပါ။ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေျဖာထားပါ။
၅။ ဆီပူပါက ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ၊ နံနံပင္၊ ပုစြန္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴအေရာင္ အဝါေရာင္ေျပာင္းပါက ဆားရည္ထည့္ပါ။
၇။ ေရေႏြးေျဖာထားေသာ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊပါ။ အရသာ အေပါ့ အငန္ျမည္းၿပီး ခ်ိစ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
မီးျပင္းျဖင့္ ေၾကာ္ရန္
ဆားရည္မသံုးလိုပါက ဆားထည့္ၿပီး အပူရွိန္ေလွ်ာ့ခ်ေပးရန္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မတူးေစရန္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးရန္ လိုအပ္ပါတယ္။
......................
Sofia
၀က္သားလံုးေပါင္း
.......................
ဝက္သားကို ခ်က္တာ၊ ျပဳတ္တာ၊ သုပ္တာႀကီးပဲ စားေနရလို႔ ၿငီးေငြ႕ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဒီဝက္သားလံုးေပါင္းကို လုပ္စားၾကည့္လိုက္ပါ။ အခ်ိန္တိုတိုနဲ႔ လြယ္လြယ္ ကူကူလုပ္စားလို႔ရမယ့္ ဟင္းပြဲေလးပါပဲ။ အရသာကေတာ့ ကြက္တိေပါ့ဗ်ာ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္အူေခ်ာင္း (အတို) - ၁၀ ေခ်ာင္းခန္႔
• ဝက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ၿပီး)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဝက္သားႀကိတ္သားမ်ားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ေကာ္မႈန္႔ႏွင့္ အရသာ မ်ားကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ အေနေတာ္ အသားလံုးမ်ား လံုးပါ။
၃။ ဝက္အူေခ်ာင္းရဲ႕ ထိပ္တစ္ဖက္ကို ၄ စိတ္ခြဲပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသားလံုးအလယ္မွာ စိုက္ပါ။
၄။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ၅ မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းပါ။
၅။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ Sauce ႏွင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားလံုးသီးစံုၾကြပ္ေၾကာ္
ၾကက္သားလံုးသီးစံုၾကြပ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ သားသား၊ မီးမီးေလးတို႔အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ့္ ဟင္းလ်ာေလးပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ေနလို႔ သားသား၊ မီးမီးေလးတို႔အတြက္ တကယ့္ကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစမွာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား - ၂၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ၿပီး)
မုန္လာဥနီ - ၇ ဂရမ္
ပဲစိမ္းသီး - ၇ ဂရမ္
ေျပာင္းဖူး - ၇ ဂရမ္ (ျပဳတ္၍ ေျခြၿပီး)
ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
တြဲစားရန္ Sauce
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သား၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းသီး၊ ေျြခထားတဲ့ေျပာင္းဖူး၊ အရသာမ်ားႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၂။ အသားေစးပိုင္သြားၿပီဆိုလွ်င္ အေနေတာ္အလံုးမ်ားလံုး၍ ဆီပူပူမွာ ၾကြပ္ၿပီး က်က္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၃။ ၾကက္သားလံုးမ်ား က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ဆီစစ္ၿပီး ပန္းကန္မွာျပင္ကာ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ Sauce ျဖင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ပူတယ္အိုက္တယ္ အခုခ်ိန္မွာ ဖရဲသီးမ်ားမ်ားစားပါ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ ပူစီနံက လူကိုလန္းဆန္းေစၿပီး အပူခ်ိန္ေၾကာင္႕ ထိုင္မိႈင္းေနေသာစိတ္ေတြ ေျပေျပာက္သြားေစပါတယ္။
ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ (Watermelon Juice)
ေသာက္ၿပီးရင္ လန္းဆန္းသြားေစၿပီး သဘာ၀အခ်ိဳ႕အရသာနွင္႔ အရည္ရႊမ္းေသာ ေၾကာင္႔ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႕ၾကိတ္လွွ်င္ အရမ္းအဆင္ေျပေစပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဖရဲသီး ၂ ခြက္ (အေစ႕မပါေသာ အသီး၊ အခံြခြာၿပီး အတံုးေလးေတြတံုးထားပါ)
သံပုရာရည္ ၁ ဇြန္းခဲြ စားပဲြဇြန္း
သၾကားရည္ ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
ပူစီနံ ၅ ခက္ (အလွဆင္ရန္)
ေရခဲျခစ္ ၁ ခြက္ (မုန္႕လုပ္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖရဲသီးတံုးမ်ား၊ သံပုရာရည္ နွင္႔ သၾကားရည္မ်ား ကို ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ထည္႕ၾကိတ္ပါ။
၂။ ထည္႕ေသာက္ရန္ဖန္ခြက္မ်ားကို ေရခဲ ေသတၱာထဲ ထည္႕ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ေအးေနေသာ ဖန္ခြက္ထဲ ေရခဲျခစ္ အရင္ထည္႕ၿပီး အေပၚမွေန ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ေလာင္းထည္႔ပါ။ ၿပီးလွွ်င္ ပူစီနံရြက္ေလးျဖင္႔ အလွဆင္လိုက္ပါ။ ေအးေအးေလး ခ်က္ခ်င္းေသာက္သံုးသင္႔ပါတယ္။
*မွတ္ခ်က္- ပူစီနံ ၾကိဳက္လွ်င္ အရြက္အနည္းငယ္ ေဖ်ာ္တယ္႕အထဲ ထည္႕ေဖ်ာ္လို႕ရပါတယ္။
Syilwin Foodgarden
ဒါကေတာ့ ကိုရီးယား႐ိုးရာအစားအစာေလးပါ။ ဆယ္စုႏွစ္ရာစုကတည္းက စားသံုးလာခဲ့ၾကၿပီး ယခုအခါ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အလြန္ပဲ စားသံုးေနၾကပါၿပီ။ ပဲၾကာဆံက အလံုးနည္းနည္းပိုႀကီးေတာ့ ျပဳတ္ရတာ ပိုၿပီးၾကာပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ပန္းင႐ုတ္ပြ - အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
မိႈအမည္း - ၁ ပြင့္
မုန္ညင္းစိမ္း - ၁ ပင္
ႏွမ္းေလွာ္ေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အမဲသား - ၅၀ ဂရမ္
ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း - သင့္ေတာ္႐ံု
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္ဥ - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
ပဲၾကာဆံ - ၁ ထုပ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ အမဲသားကို ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသီးအရြက္မ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး အရသာမ်ား အားလံုးထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပဲၾကာဆံႏွင့္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၂။ အရသာျမည္းၿပီး ေရလည္းေျခာက္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္ကန္ထဲထည့္၍ ႏွမ္းျဖဴးလိုက္လွ်င္ ရပါၿပီ။
......................
Win Zaw @ Mario Win Zaw
ပုစြန္အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္
(Prawn Aglio)
..................................
အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္နည္း မ်ားစြာထဲက နာမည္ႀကီး လူႀကိဳက္မ်ား တဲ့ Prawn Aglio ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းေလး က ျမန္မာမ်ားအတြက္ စားရတာ အဆင္ေျပၿပီး အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။ ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
• Pasta - ၂၀ဝ ဂရမ္ (ျပဳတ္ၿပီးသား)
• သံလြင္ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဳ - ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၁ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ပုစြန္ - ၅ ေကာင္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ ဇြန္း
• ဆားရည္ - ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ႏွစ္သက္ရာ အီတလီေခါက္ဆြဲ Pasta ကို အၫႊန္းအတိုင္း ျပဳတ္ထားၿပီး ဆယ္ယူ၍ ေရစစ္ကာ ဆီလူးထားပါ။ ပုစြန္အခြံႏႊာၿပီး ေက်ာခြဲ သန္႔စင္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ ထုတ္ၿပီး အတံုးေလးမ်ား စိတ္ထားပါ။
၂။ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နံနံပင္တို႔ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
၃။ ေရေႏြးအိုးတစ္အိုးကို ေခါက္ဆြဲေရေႏြးေျဖာရန္ အသင့္ထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက လက္ကိုင္ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ။ ဒယ္အိုးပူပါက သံလြင္ဆီ ထည့္ပါ။ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေျဖာထားပါ။
၅။ ဆီပူပါက ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ၊ နံနံပင္၊ ပုစြန္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴအေရာင္ အဝါေရာင္ေျပာင္းပါက ဆားရည္ထည့္ပါ။
၇။ ေရေႏြးေျဖာထားေသာ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊပါ။ အရသာ အေပါ့ အငန္ျမည္းၿပီး ခ်ိစ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
မီးျပင္းျဖင့္ ေၾကာ္ရန္
ဆားရည္မသံုးလိုပါက ဆားထည့္ၿပီး အပူရွိန္ေလွ်ာ့ခ်ေပးရန္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မတူးေစရန္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ေပးရန္ လိုအပ္ပါတယ္။
......................
Sofia
၀က္သားလံုးေပါင္း
.......................
ဝက္သားကို ခ်က္တာ၊ ျပဳတ္တာ၊ သုပ္တာႀကီးပဲ စားေနရလို႔ ၿငီးေငြ႕ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဒီဝက္သားလံုးေပါင္းကို လုပ္စားၾကည့္လိုက္ပါ။ အခ်ိန္တိုတိုနဲ႔ လြယ္လြယ္ ကူကူလုပ္စားလို႔ရမယ့္ ဟင္းပြဲေလးပါပဲ။ အရသာကေတာ့ ကြက္တိေပါ့ဗ်ာ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္အူေခ်ာင္း (အတို) - ၁၀ ေခ်ာင္းခန္႔
• ဝက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ၿပီး)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဝက္သားႀကိတ္သားမ်ားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ေကာ္မႈန္႔ႏွင့္ အရသာ မ်ားကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ အေနေတာ္ အသားလံုးမ်ား လံုးပါ။
၃။ ဝက္အူေခ်ာင္းရဲ႕ ထိပ္တစ္ဖက္ကို ၄ စိတ္ခြဲပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသားလံုးအလယ္မွာ စိုက္ပါ။
၄။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ၅ မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းပါ။
၅။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ Sauce ႏွင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားလံုးသီးစံုၾကြပ္ေၾကာ္
ၾကက္သားလံုးသီးစံုၾကြပ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ သားသား၊ မီးမီးေလးတို႔အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ့္ ဟင္းလ်ာေလးပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ေနလို႔ သားသား၊ မီးမီးေလးတို႔အတြက္ တကယ့္ကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစမွာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား - ၂၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ၿပီး)
မုန္လာဥနီ - ၇ ဂရမ္
ပဲစိမ္းသီး - ၇ ဂရမ္
ေျပာင္းဖူး - ၇ ဂရမ္ (ျပဳတ္၍ ေျခြၿပီး)
ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
တြဲစားရန္ Sauce
ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ႀကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သား၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းသီး၊ ေျြခထားတဲ့ေျပာင္းဖူး၊ အရသာမ်ားႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၂။ အသားေစးပိုင္သြားၿပီဆိုလွ်င္ အေနေတာ္အလံုးမ်ားလံုး၍ ဆီပူပူမွာ ၾကြပ္ၿပီး က်က္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။
၃။ ၾကက္သားလံုးမ်ား က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ဆီစစ္ၿပီး ပန္းကန္မွာျပင္ကာ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ Sauce ျဖင့္ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ပူတယ္အိုက္တယ္ အခုခ်ိန္မွာ ဖရဲသီးမ်ားမ်ားစားပါ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ ပူစီနံက လူကိုလန္းဆန္းေစၿပီး အပူခ်ိန္ေၾကာင္႕ ထိုင္မိႈင္းေနေသာစိတ္ေတြ ေျပေျပာက္သြားေစပါတယ္။
ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ (Watermelon Juice)
ေသာက္ၿပီးရင္ လန္းဆန္းသြားေစၿပီး သဘာ၀အခ်ိဳ႕အရသာနွင္႔ အရည္ရႊမ္းေသာ ေၾကာင္႔ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႕ၾကိတ္လွွ်င္ အရမ္းအဆင္ေျပေစပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဖရဲသီး ၂ ခြက္ (အေစ႕မပါေသာ အသီး၊ အခံြခြာၿပီး အတံုးေလးေတြတံုးထားပါ)
သံပုရာရည္ ၁ ဇြန္းခဲြ စားပဲြဇြန္း
သၾကားရည္ ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
ပူစီနံ ၅ ခက္ (အလွဆင္ရန္)
ေရခဲျခစ္ ၁ ခြက္ (မုန္႕လုပ္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖရဲသီးတံုးမ်ား၊ သံပုရာရည္ နွင္႔ သၾကားရည္မ်ား ကို ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ထည္႕ၾကိတ္ပါ။
၂။ ထည္႕ေသာက္ရန္ဖန္ခြက္မ်ားကို ေရခဲ ေသတၱာထဲ ထည္႕ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ေအးေနေသာ ဖန္ခြက္ထဲ ေရခဲျခစ္ အရင္ထည္႕ၿပီး အေပၚမွေန ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ေလာင္းထည္႔ပါ။ ၿပီးလွွ်င္ ပူစီနံရြက္ေလးျဖင္႔ အလွဆင္လိုက္ပါ။ ေအးေအးေလး ခ်က္ခ်င္းေသာက္သံုးသင္႔ပါတယ္။
*မွတ္ခ်က္- ပူစီနံ ၾကိဳက္လွ်င္ အရြက္အနည္းငယ္ ေဖ်ာ္တယ္႕အထဲ ထည္႕ေဖ်ာ္လို႕ရပါတယ္။
Syilwin Foodgarden
No comments:
Post a Comment