Tuesday, May 28, 2019

*** အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ (Chlorophyll) ဆိုသည္မွာ ***



=======================

🍀 MWD: ဆရာ႐ွင့္.. ကၽြန္မတို႔စားေနတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြမွာ အေရာင္အမ်ဳိးမ်ဳိးေတြ႕ေနရတာ ဘာေၾကာင့္ပါလဲ ဆရာ..

Dr.KML: ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြမွာ အစိမ္းေရာင္၊ အ၀ါေရာင္၊ အနီေရာင္၊ ခရမ္းေရာင္စသည္ျဖင့္ ကြဲျပားေနရျခင္းဟာ သူတို႔မွာပါ၀င္တဲ့ ေရာင္ခ်ယ္လို႔ေခၚတဲ့ Pigment ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..
ဥပမာ- အစိမ္းေရာင္ဟာ Chlorophyll ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..
အ၀ါေရာင္ကေတာ့ Beta-carotene ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး
အနီေရာင္ကေတာ့ Lycopene ေၾကာင့့္ျဖစ္ပါတယ္..
ခရမ္းေရာင္ကေတာ့ Xanthophyll အုပ္စုေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..
အျပာေရာင္ကေတာ့ Phycocyanin ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..

🍀 MWD: ဒါဆိုရင္ အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ Chlorophyll (ကလို႐ိုဖီးလ္) အေၾကာင္းမေျပာခင္ ဘာေၾကာင့္မို႔လို႔ ဟင္းသီဟင္း႐ြက္ေတြ စိမ္းေနရသလဲဆိုတာ ႐ွင္းျပေပးပါ..

Dr.KML: Chlorophyll ရဲ႕ဂုဏ္သတၱိက ေနေရာင္ျခည္မွာပါတဲ့ အလင္းတန္းအားလံုးနီးပါးကို စုပ္ယူႏိုင္ေပမယ့္ လႈိင္းအလ်ား ၅၀၀ န ဲ႔၆၀၀ nm ၾကားမွာ႐ွိတဲ့ေရာင္ျခည္ကိုေတာ့ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းမ႐ွိပါဘူး.. ဒါ့ေၾကာင့္ ဒီ Range အတြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အေရာင္ေတြကို ျပန္ထုတ္ေပးပါတယ္.. တနည္းအားျဖင့္ လႈိင္းအလ်ား ၅၀၀-၆၀၀ nm ဆိုတာ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္လို႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔အေနနဲ႔ အစိမ္းေရာင္အျဖစ္ ျမင္ေတြ႕ၾကရျခင္းျဖစ္ပါတယ္.. က်န္တဲ့အလင္းေရာင္ေတြကိုေတာ့ ေနေရာင္ျခည္စြမ္းအင္ (solar energy) အျဖစ္ အသံုးခ်ဖို႔စုပ္ယူလုိက္တဲ့အတြက္ ျမင္ေတြ႕ရျခင္းမ႐ွိေတာ့တာပါ..

🍀 MWD: ဒီ Chlorophyll ဟာ အပင္ေတြကို ႐ွင္သန္ဖို႔အတြက္ အေရးပါပါသလား..

Dr.KML: ကၽြန္ေတာ္တို႔ လူနဲ႔တိရိစာၦန္ေတြမွာ ေသြးဟာ မ႐ွိမျဖစ္လိုအပ္သလိုပဲ အပင္ေတြအတြက္ေတာ့ Chlorophyll ဟာ မ႐ွိမျဖစ္လုိအပ္လွပါတယ္.. အဆင့္ျမင့္အပင္အားလံုးဟာ Chlorophyll အကူအညီနဲ႕ အစာခ်က္ျခင္း၊ ႀကီးထြားျခင္း၊ မ်ဳိးပြားျခင္းတို႔ကို လုပ္ေဆာင္ရပါတယ္.. Chlorophyll သာမ႐ိွခဲ့ရင္ အပင္ေလာကႀကီးတစ္ခုလံုး ပ်က္စီးသြားမွာျဖစ္သလို ကၽြန္ေတာ္တို႔ သက္႐ွိသတၱ၀ါေတြအားလံုးပါ ေသေၾကပ်က္စီးၾကရမွာျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေၾကာင့္ Chlorophyll ဟာ အပင္ေတြအတြက္သာမက လူနဲ႔သတၱ၀ါေတြအတြက္ပါ မ႐ွိမျဖစ္လုိအပ္တယ္လို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္..

🍀 MWD: အပင္ေတြအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္လိုအပ္တယ္ဆိုတာေတာ့ ဟုတ္ပါၿပီ ဆရာ.. Chlorophyll မ႐ွိရင္ လူနဲ႔တိရိစာၦန္ေတြပါ ေသေၾကပ်က္စီးၾကရမယ္ဆုိတာ နည္းနည္းထပ္႐ွင္းျပေပးေစခ်င္ပါတယ္..

 Dr.KML: Chlorophyll ရဲ႕အဓိကတာ၀န္ကေတာ့ Photosythesis လို႔ေခၚတဲ့ ေနေရာင္ျခည္ရဲ႕အကူအညီနဲ႔ အစာခ်က္လုပ္ျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္..
အပင္နဲ႔သတၱ၀ါ ျခားနားတဲ့အဓိကအခ်က္ကေတာ့ သတၱ၀ါေတြဟာ မိမိစားလိုတဲ့အစားအေသာက္ကို ႐ွာေဖြစားေသာက္ၾကတယ္.. အဲ့ဒီလို႐ွာေဖြစားေသာက္ႏိုင္ဖို႔လဲ ေျခတို႔လက္တို႔ပါတယ္.. ပါးစပ္ေပါက္ေတြပါတယ္..
အပင္ေတြကေတာ့ ဒီလိုမဟုတ္ဘူး.. သူေပါက္တဲ့ေနရာမွာပဲ ေနရတယ္.. အနီးအနားက လက္လွမ္းမီတဲ့အာဟာရနဲ႔ပဲ အသက္႐ွင္ရတယ္.. အပင္ႀကီးထြားဖို႔ လိုအပ္တဲ့အာဟာရျဖစ္တဲ့ ကာဗြန္ဟုိက္ၿဒိဳတ္ရဲ႕အေျခခံ glucose ကို ေနေရာင္ျခည္ရဲ႕စြမ္းအင္နဲ႔ Chlorophyll ကေန ျပဳလုပ္ေပးတယ္.. ဒါကို Photosynthesis လို႔ေခၚပါတယ္.. Photo ဆိုတာကေတာ့ ေနေရာင္ျခည္လို႔အဓိပၸာယ္ရၿပီး Synthesis ကေတာ့ ျပဳလုပ္တည္ေဆာက္ျခင္းလို႔ အဓိပၸာယ္ရပါတယ္.. တကယ္ေတာ့ Chlorophyll ေတြဟာ အပင္ေတြအတြက္ေတာ့ အစာအဟာရထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ စက္႐ံုေလးေတြနဲ႔တူပါတယ္..
အဲဒီလို Glucose ေတြျပဳလုပ္ဖို႔ ကုန္ၾကမ္းအေနနဲ႔ ေလထဲက CO2 နဲ႔ ေျမႀကီးထဲကေရကို အသံုးျပဳရတယ္.. ေဘးထြက္ပစၥည္းအျဖစ္ O2 ဓာတ္ေတြကို စြန္႔ထုတ္ေပးတယ္..ကၽြန္ေတာ္တို႔လူသားေတြဟာ အပင္ကရတဲ့ O2 နဲ႔ အသက္႐ွင္ေနၾကတာပါ.. တကယ္လို႔ အပင္ေတြသာမ႐ွိခဲ့ရင္ O2 လဲမ႐ွိေတာ့ ေသၾကရမွာေပါ့.. ၿပီးေတာ့ လူကေနထုတ္လုိက္တဲ့ CO2 ကိုလဲ အပင္ကျပန္ယူၿပီး O2 ျပန္ထုတ္ေပးတယ္ေလ.. တကယ္လို႔ အပင္ေတြနည္းလာရင္ CO2 ေတြ ေလထဲမွာမ်ားလာၿပီး ဖန္လံုအိမ္အာနိသင္ေၾကာင့္ ကမာၻႀကီးဟာ ယခုထက္ပိုပူလာၿပီး ရာသီဥတုေတြေဖာက္ျပန္လို႔ ဒုကၡေရာက္ၾကရမွာျဖစ္ပါတယ္..
ၿပီးေတာ့ အပင္ေတြကေန အဆင္သင့္ခ်က္ထားၿပီးတဲ့ အာဟာဓာတ္ေတြကို လူေတြကစားသံုးျခင္းျဖင့္ အသက္ဆက္ေနၾကတာျဖစ္ပါတယ္.. ဥပမာ ကၽြန္ေတာ္တို႔စားေနတဲ့ဆန္ကို ထုတ္လုပ္ေပးသူဟာ Chlorophyll ျဖစ္ပါတယ္..စပါးပင္ရဲ႕အ႐ြက္ကေန Photosysthesisi ျပဳလုပ္ၿပီး ရ႐ွိလာတဲ့ carbohydrate ေတြကို စပါးႏွံမွာသိုေလွာင္ထားတာဟာ အပင္မ်ဳိးဆက္ျပန္႔ပြားဖို႔ျဖစ္ပါတယ္..ဒါကို ကၽြန္ေတာ္တို႔လူေတြစားၿပီး Energy အျဖစ္ရ႐ွိပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ အပင္ကရတဲ့အသီးအႏွံေတြအားလံုးကို ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့စက္႐ံုေလးေတြျဖစ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ Chlorophyll ဟာ အပင္ေတြအတြက္သာမက လူန႔ဲသတၱ၀ါေတြရဲ႕ ေက်းဇူး႐ွင္ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္္..

🍀 MWD: အစိမ္းေရာင္ Chlorophyll ကေရာ တစ္မ်ဳိးတည္းပဲလား.. အစိမ္းေရာင္႐ွိတဲ့အပင္ေတြဟာ ပါ၀င္မႈအတူတူပါပဲလား ဆရာ..

Dr.KML: ၁၈၆၄ ခုႏွစ္မတုိင္မီကေတာ့ Chlorophyll ဟာ တစ္မ်ဳိးတစ္စားတည္းလို႔ ထင္ခဲ့ၾကတယ္.. ၁၈၆၄ ခုႏွစ္ေနာက္ပိုင္းက်မွ Stroke ဆိုတဲ့သိပၸံပညာ႐ွင္က Chlorophyll ဟာတစ္ခုတည္းမဟုတ္ဘူး.. ႏွစ္ခု႐ွိတယ္ဆိုတာ စတင္ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါတယ္..
၁၉၁၂ ခုႏွစ္ေရာက္ေတာ့ Will Statter ဆိုတဲ့ သိပၸံပညာ႐ွင္နဲ႔အဖြဲ႕ဟာ အပင္ေတြမွာ႐ွိတဲ့ Chlorophyll ၂ မ်ဳိးကို Molecular နဲ႔တကြ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္.. အဲ့ဒီ Chlorophyll ေတြကို a နဲ႔ b ဆိုၿပီး ခြဲျခားသတ္မွတ္ခဲ့တယ္.. ဒါေပမယ့္ ဒီေန႔အခါမွာ Chlorophyll ကို c နဲ႔  d ဆိုၿပီး ထပ္မံေတြ႕႐ွိလို႔ အခုဆိုရင္ ကမာၻေပၚမွာ Chlorophyll (၄) မ်ဳိး႐ွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ c နဲ႔ d ကေတာ့ ပင္လယ္မွာ႐ွိတဲ့အဆင့္နိမ့္အပင္နဲ႔ ပင္လယ္သတၱ၀ါေတြမွာသာ႐ွိၿပီး ကုန္းေပၚမွာ႐ွိတဲ့အပင္ေတြကေတာ့ a နဲ႔ b ပဲ အဓိကပါ၀င္ပါတယ္..
a နဲ႔ b ပါ၀င္မႈကေတာ့ အပင္တစ္ပင္နဲ႔တစ္ပင္ မတူညီၾကပါဘူး.. အခ်ဳိ႕က a ခ်ည္း ပဲပါၿပီး အခ်ဳိ႕က b ခ်ည္းပဲပါတယ္.. အမ်ားစုကေတာ့ a နဲ႔ b ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးေရာၿပီး ပါ၀င္ေလ့႐ွိပါတယ္.. ပါ၀င္မႈအခ်ဳိးအစားက်ေတာ့လဲ အပင္အမ်ဳိးအစာေပၚမူတည္ၿပီး ကြာျခားမႈ႐ွိပါတယ္.. a ပါတာမ်ားတာက ပိုေကာင္းပါတယ္..

🍀 MWD: Chlorophyll ပါတဲ့အသီးအ႐ြက္တိုင္းကို စားလို႔ရပါသလား..

Dr.KML: Chlorophyll a နဲ႔ b ကေတာ့ စားလို႔ရပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ အသီးအ႐ြက္ေတြမွာ Chlorophyll တစ္ခုထဲ႐ွိတာ မဟုတ္ပါဘူး.. က်န္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြလဲ အမ်ားအျပားပါ၀င္ပါေသးတယ္.. ဒါေပမယ့္ အစိမ္းေရာင္ကလႊမ္းမိုးထားလို႔ က်န္တာေတြကို မျမင္ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္.. အျခားဓာတ္ပစၥည္းေတြအားလံုးပါ လူအတြက္အႏၱရာယ္မျဖစ္ပါမွ စားသံုးလို႔ရမွာျဖစ္ပါတယ္..
ဥပမာ- ကန္စြန္း႐ြက္ဆိုရင္ Chlorophyll a ေရာ b ပါ ပါ၀င္ပါတယ္.. က်န္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ ေအ တုိ႔၊ ဗီတာမင္ စီ တို႔ သတၱဳဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ Organic ion တို႔ဟာ လူနဲ႔အားလံုးတည့္တဲ့အတြက္ စားလို႔ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္..
အလားတူပါပဲ.. ဒီေန႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေနစဥ္စားေနက်ျဖစ္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္တို႔၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္႐ြက္တို႔၊ ဆလပ္႐ြက္၊ ျမင္းခြာ႐ြက္၊ မုန္ညင္း႐ြက္ စတဲ့အ႐ြက္ေတြမွာပါတဲ့ Chlorophyll နဲ႔အတူပါ၀င္ေနတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းေတြဟာ လူကိုဒုကၡမေပးလို႔ စားသံုးႏိုင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္..
အခ်ဳိ႕ေတြက်ေတာ့ သစ္႐ြက္စိမ္းျဖစ္ေပမယ့္ လူကိုဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းေတြပါတာတို႔၊ အစာအိမ္ကေခ်လို႔မရတာတို႔၊ အူကစုပ္ယူလို႔မရတာတို႔ေၾကာင့္ စားသံုးလို႔မရႏိုင္ပါ..

🍀 MWD: ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ Chlorophyll ဟာ က်န္းမာေရးကို ဘယ္လုိမ်ားအထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုတာ ေျပာျပေပးပါ ဆရာ..

Dr.KML: Chlorophyll a နဲ႔ b ပါတဲ့အသီးအ႐ြက္တိုင္းဟာ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳပါတယ္..

(၁) ေသြးအားနည္းေရာဂါ ကာကြယ္၊ ကုသရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း
(၂) ခႏၶာကိုယ္႐ွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္႐ွားေပးျခင္း
(၃) ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ကုသရာအေထာက္အကူျပဳျခငး္
(၄) ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္…

မူလတင္ဆက္စာမ်က္ႏွာ - ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals)

#Chlorophyll
#MWD
#HealthTalk

No comments: