Friday, May 24, 2019

ေထာပတ္သီးေၾကာ္ (Fried Avocado) - Koong Tung (ကြန္းထန္႔) - မရန္းသီးႏွင့္ ၾကက္အူဟင္း

ေထာပတ္သီးေၾကာ္ (Fried Avocado)
........................


 ေထာပတ္သီးက အလြယ္တကူ လ်င္ျမန္စြာ လုပ္စားလို႔ရတဲ့ အဆာေျပအစားအစာပါ။ အိမ္မွာ ပ်င္းလို႔ပဲျဖစ္ေစ၊ ဧည့္ခံပြဲအတြက္ ဧည့္ခံခ်င္လို႔ပဲျဖစ္ေစ အလြန္အဆင္ေျပေစတဲ့ အဆာေျပအစားအစာေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေထာပတ္သီး  -  ၁ လံုး (အေျမႇာင္းလိုက္ လွီးထားပါ)
ၾကက္ဥ  -  ၁ လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ဆား  -  အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးမႈန္႔  -  ၁/၂ ဇြန္း
ပဲဆီ  -  လိုသေလာက္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖန္ဇလံုထဲ ၾကက္ဥ၊ ဆား၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ား ထည့္ၿပီး ေသခ်ာေမႊပါ။
၂။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီပူေအာင္ တည္၍ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာပတ္သီးဖတ္ေလးမ်ားကို ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲ တစ္ဖတ္ခ်င္းထည့္ႏွစ္ၿပီး ဆီအိုးထဲ မျပည့္တျပည့္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အိုးက်ပ္ေနေအာင္ မထည့္သင့္ပါ။ တစ္ဖက္ ေရႊေရာင္သန္းလွ်င္ တစ္ဖက္လွန္ေပးပါ။ ၾကြပ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၃။ ဆီအိုးထဲမွ ဆယ္ယူၿပီး မီးဖိုေခ်ာင္စကၠဴေပၚမွာ တင္၍ ဆီစစ္ပါ။ ခ်က္ခ်င္းၾကြပ္ရြေလးကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ တို႔စားပါ။
...................
Syi Lwin Food Garden


Koong Tung (ကြန္းထန္႔)
......................


 ဒီပင္လယ္စာေလးကလည္း အျခားႏိုင္ငံမ်ားကေနၿပီး ျမန္မာျပည္ေရာက္လာတာ မၾကာေသးေပမယ့္ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကၿပီး ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ ေဈးႀကီးေပး သြားစားေလ့ရွိတဲ့ စားပြဲေပၚမွာတင္ၿပီး စားရတဲ့ တံုယမ္းပင္လယ္စာေလး တစ္မ်ိဳးပါ။ ဒီဟင္းပြဲေလးကိုေတာ့ ပိတ္ရက္မွာ သူငယ္ခ်င္း၊ မိသားစုမ်ားျဖင့္ တေပ်ာ္တပါး လုပ္စားလို႔ရေအာင္ တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္တုပ္  -  ၃ ေကာင္
ကဏန္း  -  ၃ ေကာင္
ေသြးခံုး  -  ၂၀ဝ ဂရမ္
ေရဘဝဲ  -  ၁၀ဝ ဂရမ္
ကင္းမြန္  -  ၁၀ဝ ဂရမ္
ေျပာင္းဖူး  -  ၁ ဖူး
တံုယမ္းအႏွစ္  -  ၂၀ဝ ဂရမ္
ႏို႔စိမ္း  -  ၁ ဘူး
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (အစပ္)  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား  -  အနည္းငယ္
ေထာပတ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သန္႔စင္ထားေသာ ကဏန္း၊ ပုစြန္တုပ္၊ ခံုး၊ ေရဘဝဲ၊ ကင္းမြန္ႏွင့္ ေျပာင္းဖူးတို႔ကို ျပဳတ္ပါ။
၂။ အိုးတစ္အိုးထဲ ေထာပတ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ တံုယမ္း အႏွစ္မ်ား ေဖာက္ထည့္ပါ။ ႏို႔စိမ္းထပ္ထည့္၍ အရသာျမည္းၿပီး ဆားထပ္ထည့္ပါ။
၃။ ထို႔ေနာက္ ပင္လယ္စာျပဳတ္ထားသည္မ်ား ထည့္ေမႊၿပီး အိုးေပၚကခ်ကာ ဒီအတိုင္း စား၍ရသလို ထမင္းျဖဴျဖင့္လည္း စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
..........................
ေမၿဖိဳးသီ

၀က္ဆီဖတ္ ကန္စြန္းရြက္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ပဲပုပ္ေၾကာ္
...............................



ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ပဲပုပ္မီးကင္  -  ၁ ခ်ပ္
ကန္စြန္းရြက္  -  လက္တစ္ဆုပ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  လက္တစ္ဆုပ္
ဝက္ဆီဖတ္  -  ၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ဥ
ဆီ  -  ၂   ၁/၂ က်ပ္သား
အရသာမႈန္႔  -  အနည္းငယ္
ဆား  -  အနည္းငယ္
သၾကား  -  အနည္းငယ္

ေၾကာ္နည္း
 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ထားပါ။ ကန္စြန္းရြက္သင္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ခန္႔ ျဖတ္ထားပါ။ ဝက္ဆီဖတ္ပါးပါးလွီးထားပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ ဝက္ဆီဖတ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ကန္စြန္းရြက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ပဲပုပ္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား ထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ခဏေလးသာ ေၾကာ္ပါ။
...............
ပန္းခေရ

မရန္းသီးႏွင့္ ၾကက္အူဟင္း (Marian and Chicken Intestine Curry)


 ၾကက္အူႀကိဳက္ၾကတဲ့သူမ်ားအတြက္ ၾကက္အူဟင္းေကာင္းေလးတစ္ခြက္ စားႏိုင္ေစရန္ ရည္ရြယ္ၿပီး ပံုစံတစ္မ်ိဳးေလးနဲ႔ တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အူ  -  ၃၀ က်ပ္သား
မရန္းသီး  -  ၈ လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပုစြန္ငံျပာရည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း
ေနၾကာဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၅-၆ ဇြန္း (ဟင္းဆီသတ္ရန္)
စပါးလင္  -  ၁ ေခ်ာင္း (၃ ပိုင္းပိုင္းၿပီး ထုထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ  -  ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃-၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္အူမ်ားကို ခြဲ၍ မန္က်ည္းအႏွစ္ရည္ႏွင့္ နာနာဆုပ္နယ္ၿပီး အရိအရြဲမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္အူကို အေနေတာ္ လက္သံုးဆစ္ေလာက္ လွီးထားပါ။ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔ႏွင့္ ငံျပာရည္တို႔ကို အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး နယ္ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ စပါးလင္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ေနၾကာဆီႏွင့္ ပုစြန္ငံျပာရည္တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေလးေမႊးၿပီး အေရာင္လွလာလွ်င္  မရန္းသီးမ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ မရန္းသီး ေပ်ာ္လာၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ ရပါၿပီ။
၃။ မရန္းသီးအႏွစ္ထဲ ၾကက္အူမ်ားေရာထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အႏွစ္ျဖင့္ ႏွံ႔ေအာင္ ေသခ်ာေမႊပါ။ ၅ မိနစ္ခန္႔ အႏွစ္ျဖင့္ ႏွပ္ၿပီးလွ်င္ ၾကက္အူကိုေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၄။ ေရခန္းၿပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ ဆားျမည္းၿပီး လိုအပ္တာ ထပ္ျဖည့္ႏိုင္ပါတယ္။
...................
Syi Lwin Food Garden

No comments: