Friday, May 31, 2019

မုန္႔ေလေပြအစို - သက္သတ္လြတ္ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲအစပ္ - ငါးေခါက္ဆြဲ - လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ေထာပတ္သီးရွိတ္ - စေတာ္ဘယ္ရီ ေဖ်ာ္ရည္

မုန္႔ေလေပြအစို


ေမႊးဆန္မႈန္႔                   - ၁ ထုပ္ ( ၁၅၀ ဂရမ္)
ေမႊးေကာ္မႈန္႔                 -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ                             -  ၅၀၀ မီလီလီတာ
ဆီ                              - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း + စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း(ဗန္းသုတ္ရန္)

တြဲဖက္စားရန္အတြက္….
စားေတာ္ပဲျပဳတ္                -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ႏွမ္းေလွာ္                        - စားပြဲဇြန္း ၁ /၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
ေျမပဲေလွာ္.                      - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္                 -  ၁ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ဆီ                                  - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား                               - အနည္းငယ္

စားနည္းေနာက္တစ္မ်ိဳးအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ပုစြန္ေျခာက္                     - ၇၅ ဂရမ္ (ေရစိမ္ျပီးႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ငရုတ္သီးမႈန္႔                     - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ                     - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း ( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီးသား)
ဆီ                                  - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
1. မုန္႔ေလေပြလုပ္ဖို႔အတြက္ မုန္႔ႏွစ္အရင္ေဖ်ာ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဇလံုၾကီးတစ္လံုးထဲကို ဆန္မႈန္႔၊ ေကာ္မႈန္႔ထည့္ျပီး ေမႊပါ။
2. ျပီးလွ်င္ ေရထည့္ျပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျပီးေနာက္ မုန္႔ႏွစ္က်ဲက်ဲကို ဆန္ခါျဖင့္စစ္ပါ။
3. ျပီးလွ်င္ ဆီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
4. ေပါင္းအိုးထဲေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
5. ေပါင္းအိုးထဲဆံ့မည့္ လင္ဗန္းကို ဆီ အနည္းငယ္သုတ္ထားပါ။
6. ျပီးလွ်င္ မုန္႔ႏွစ္ရည္က်ဲက်ဲ  ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္းခြဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ဗန္းရဲ႕ကန္မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ညွိေပးပါ။
7. ျပီးေနာက္ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ၃-၄ မိနစ္ခန္႔ေပါင္းပါ။
8. မုန္႔က်က္လာရင္ ေပါင္းအိုးထဲမွထုတ္ယူျပီး ေယာက္မျဖင့့္ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လိပ္ယူပါ။
9. က်န္မုန္႔ႏွစ္မ်ားကုန္ေအာင္ဆက္ျပီး လုပ္ပါ။
10. ပုစြန္ေျခာက္ေၾကာ္ရန္အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ပုစြန္ေျခာက္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ထားပါ။
11. စားသံုးမည္ဆိုပါက မုန္ေလေပြအစိုလိပ္ကို ဓားျဖင့္လွီးျပီး ႏွမ္းေထာင္း၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဆားျဖဴး၊ ဆီဆမ္းျပီးသံုးေဆာင္ပါ။ စားေတာ္ပဲနဲ႔စားမယ္ဆိုလွ်င္  စားေတာ္ပဲ၊ ဆား၊ ဆီဆမ္းျပီးလည္းစားလို႔ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ပုစြန္ေျခာက္ေၾကာ္နဲ့လည္းစားႏိုင္ပါတယ္။


သက္သတ္လြတ္ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲအစပ္



          Spicy ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲကေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာျပည္မွာ စားေလ့စားထ မရွိပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ သက္သတ္လြတ္စားတဲ့သူေတြအတြက္ အင္မတန္ေကာင္းတဲ့ေခါက္ဆြဲ ျဖစ္တဲ့အျပင္ အလြယ္တကူလုပ္စားႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရြးထားတာပါ။ အခုေျပာျပထားတဲ့ ခ်က္နည္းမွာပါတဲ့ ဆီခ်က္အနီကို ကိုယ္တိုင္ခ်က္ၿပီး ထည့္ႏိုင္သလို Super Market မွာ ေရာင္းတဲ့ Chilli Oil ကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ထိုင္း၊ င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ကလည္း အိမ္တိုင္းမွာရွိႏိုင္တဲ့ ေဆာ့စ္ပါ။ ဒီလိုမ်ိဳး အဆင္သင့္ရွိေနၿပီဆိုလွ်င္ အဲဒီေခါက္ဆြဲကို လုပ္စားလို႔ ရေနပါၿပီ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ေခါက္ဆြဲအျပားအစို  –  ၅၀ က်ပ္သား

ပဲငံျပာရည္အၾကည္  –  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္အေနာက္  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း

တ႐ုတ္ရွလကာရည္အမည္း  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း

တ႐ုတ္ႏွမ္းဆီေမႊး  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း

ထိုင္းင႐ုတ္သီးေဆာ့စ္  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)

ခ်င္း  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)

င႐ုတ္သီးဆီခ်က္အနီ  –  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း

ေျမပဲေလွာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)

ၾကက္သြန္ၿမိတ္  –  ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)

နံနံပင္  –  ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)

င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း

မုန္ညင္းခ်ဥ္ (သို႔) င႐ုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္

(င႐ုတ္သီးဆီခ်က္အနီ ခ်က္နည္းကို ခရမ္းသီးမီးဖုတ္စပ္ေမႊးခ်က္နည္းမွာ ၾကည့္ပါ)

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္လံုးထဲ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ အနီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ထိုင္း င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီေမႊး အနည္းငယ္၊ ေျမပဲေထာင္း စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တ႐ုတ္ ရွလကာရည္အမည္း လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္း၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစီထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေျဖာၿပီး ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔တို႔ကို အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။

၂။       င႐ုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္  ဒါမွမဟုတ္  မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႔ တြဲၿပီးစားပါ။ (မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႔ ပိုၿပီးလိုက္ဖက္ပါတယ္။)


ငါးေခါက္ဆြဲ


ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္               -  ၁ထုပ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
ငါးရံ႕                                - ၆၀၀ ဂရမ္
နႏြင္းမႈန္႔                                -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆား                                        - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ                                           - ၁.၈ လီတာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး                              - ၄၅၀ ဂရမ္                    
ၾကက္သြန္ျမိတ္                           -  ၂၀၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔အစိမ္း                      - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ငါးအသားမႈန္႔                         -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆား                                     -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ရန္………………
  ၾကက္သြန္ျဖဴႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီးသား             -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ဆီ                                          -     စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ငရုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္……..
ငရုတ္္သီးအၾကမ္းဖတ္                      - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း ( ၅၀ ဂရမ္)
ဆီ                                            -  စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ                               - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
နံနံပင္
သံပရာသီး

ျပဳလုပ္နည္း
1. ငါးကိုဆား နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔နယ္ျပီး ျပဳတ္ထားပါ။ ငါးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားပါ။
2. ငါးကိုအသားထြင္ျပီး အရိုးကို ေထာင္းျပီး အရည္စစ္ယူပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးထဲေလာင္းထည့္ပါ။
3. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီးလွ်င္ စက္ျဖင့္ၾကိတ္ထားပါ။
4. ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို အရွည္လိုက္လွီးျဖတ္ျပီး ထားပါ။
5. ငါးျပဳတ္ရည္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ျပီးေနာက္ ၾကိတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ထည့္ပါ။
6. ျပန္ဆူလာရင္ ဆန္မႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ေရာျပီး ထည့္ပါ။
7. ျပီးလွ်င္ ဆား၊ ငါးအသားမႈန္႔နဲ႔ ထြင္ထားတဲ့ ငါးအသားထည့္ျပီး တည္ထားပါ။
8. ဟင္းရည္ပ်စ္လာျပီဆုိရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
9. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးျပီး ၾကြပ္လာသည္အထိေၾကာ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ထားပါ။
10. ငရုတ္သီးေၾကာ္ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြတ္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး  ေမႊပါ။ ျပီးေနာက္ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။
11. စားသံုးမည္ဆိုပါက  ပန္းကန္ထဲကို ဆန္ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ နံနံပင္ထည့္ျပီး သံပရာရည္ညွစ္ျပီး သံုးေဆာင္ပါ။


လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ေထာပတ္သီးရွိတ္ (Tea and Avocado Shake)
....................


 ေထာပတ္သီးကို လက္ဖက္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ ဖန္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ႔ အတူတြဲေဖ်ာ္ရတဲ့ အရသာက တစ္မ်ိဳးထူးျခားသလို အရသာကလည္း အံ့အားသင့္ေစပါတယ္။ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကည့္လိုက္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေထာပတ္သီး  -  ၂ လံုး (အသားမ်ား ျခစ္ထုတ္ထားပါ)
ႏို႔စိမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ႏို႔ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ႏြားႏို႔  -  ၁ ခြက္
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
လက္ဖက္ရည္  -  ၂ ထုပ္ (အသင့္ေဖ်ာ္ထုပ္ Authentic Myanmar Tea)
ေရခဲတံုး  -  ၁ ခြက္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေထာပတ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး အေစ့ထုတ္ပါ။ ဇြန္းျဖင့္ အသားမ်ား ျခစ္ထုတ္ပါ။
၂။ ႀကိတ္စက္ထဲ ေထာပတ္သီး၊ ဆား၊ ႏို႔စိမ္း၊ ႏို႔ဆီ၊ ႏြားႏို႔ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ထုပ္မ်ား ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ေရခဲတံုးမ်ားကို ဖန္ခြက္ထဲ ထည့္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းေသာက္သံုးပါ။
...................
Syi Lwin Food Garden

စေတာ္ဘယ္ရီ ေဖ်ာ္ရည္


  ခုလိုပူအိုက္တဲ့ ေႏြရဲ႕ ေန႔လည္ခင္းေလးေတြအတြက္  စေတာ္ဘယ္ရီ ေဖ်ာ္ရည္ေလးက အေကာင္းမြန္ဆံုး အေဖာ္မြန္ေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္း
ေမၿမိဳ႕စေတာ္ဘယ္ရီ         ၃၀ သား
မလိုင္                           ၅ က်ပ္သား
ႏြားႏို႔                            ေကာ္ဖီပန္းကန္လံုး ၂ ခြက္
ႏို႔ဆီ                             စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း

 ျပဳလုပ္နည္း
 ၁။ စေတာ္ဘယ္ရီကို အညႇာေႁခြၿပီး သန္႔စင္သြားေအာင္ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ရရင္ ေျခပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ အျမႇဳပ္မႀကိဳက္တာမို႔ သစ္သီးေဖ်ာ္စက္နဲ႔ မေျချဖစ္ပါဘူးရွင့္။
၂။  ဖန္ဇလံုႀကီးထဲကို စေတာ္ဘယ္ရီ၊ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား၊ ေရခဲ ၅ တံုးေလာက္ ထည့္ၿပီး ႏွံ႔သြားေအာင္ေမႊလိုက္ပါ။ အခ်ိဳ၊ အဆိမ့္ အရသာမ်ားအတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ျပဳျပင္ႏိုင္ပါတယ္ရွင့္။
  စေတာ္ဘယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ 'ခ်ိဳခ်ဥ္စိမ့္ေအး' အရသာေလးကို ႏွစ္သက္ၾကမွာပါရွင့္။
 
~ ဟင္းေကာင္းလက္ရာ 

No comments: