ၾကက္သားႏွင့္ ငါးပိေျမအိုးဟင္းလ်ာ
.......................................
ၾကက္သားကို ထူးထူးျခားျခားေလးျဖစ္ေအာင္ ေျမအိုးဟင္းလ်ာပံုစံေလး ခ်က္ျပထားပါတယ္။ မွ်င္ငါးပိ ေလးပါ ထည့္ခ်က္ထားေတာ့ အနံ႔အရသာအားလံုးက ေျပာစရာမလိုေအာင္ ကြက္တိေပါ့ဗ်ာ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား (ရင္ပံု) - ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီး (နီ/စိမ္း) - ၆ ေတာင့္ခန္႔
• ေရွာက္ရြက္ - ၄ ရြက္ခန္႔
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• မွ်င္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ရင္ပံုသားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ား လွီးျဖတ္ ၿပီး ေကာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ဆီပူပူမွာ က်က္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၂။ ၾကက္သားရၿပီဆိုလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဓားျပား႐ိုက္)၊ ၾကက္သြန္နီ (၄ စိတ္ စိတ္)ႏွင့္ င႐ုတ္သီး (တစ္ျခမ္းျခမ္း) တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။
၄။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ငါးပိထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၅။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားမ်ားထည့္ပါ။ အရသာ မ်ားအျဖစ္ ၾကက္သားမႈန္႔၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔ႏွင့္ သံပရာရည္တို႔ကို ထည့္ပါ။
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၄ စိတ္စိတ္) မ်ား ထည့္ပါ။ ေရကို လိုအပ္ သလို အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၇။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေရွာက္ရြက္မ်ား ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားႏွင့္ ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းလ်ာ
အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV-4)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား – ၃၅၀ ဂရမ္
ေခြးေတာက္ရြက္ – ၃၀ ဂရမ္
င႐ုတ္သီး (နီ/စိမ္း) – ၆ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၆ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လံုး
င႐ုတ္အႏွစ္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း/လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း / စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
နႏြင္း – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးၿပီး နႏြင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ႀကိတ္ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
၃။ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္၍ အႏွစ္ရေအာင္ ခ်က္ပါ။
၄။ အႏွစ္ရၿပီဆိုလွ်င္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္၍ ခ်က္ပါ။
၅။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ေခြးေတာက္ရြက္တို႔ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ၾကက္ဆီဖူးျြကပ္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းလ်ာ
................................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဆီဖူးေၾကာ္ရန္
• ၾကက္ဆီဖူး - ၁၀ ခုခန္႔
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္
• င႐ုတ္ခ်ဥ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဆီဖူးကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းနယ္ၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ေရေရာထည့္၍ ဆီျဖင့္ ဆီထုတ္ေပးပါ။
၂။ ၾကက္ဆီဖူးျြကပ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာၿပီ၊ ဆီလည္း ထြက္သြားၿပီ ဆိုလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္ခ်ဥ္၊ ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္၊ အေနာက္)၊ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄။ ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္ပါ။ ေရဆူလာၿပီဆိုလွ်င္ ေၾကာ္ ထားတဲ့ ၾကက္ဆီဖူးမ်ား ထည့္ၿပီး ၁ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၅။ အနံ႔၊ အရသာ ျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ေကာ္ရည္ထည့္ပါ။
၆။ ေဆာ့စ္ပ်စ္လာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားကိုရီးယားပဲငါးပိခ်က္
..............................
ကေလးေရာ၊ လူႀကီးပါ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေစမယ့္ ၾကက္သားဟင္းပါ။ ၾကက္သားဟင္းလို႔ဆိုေပမယ့္ ကိုရီးယားပဲငါးပိအႏွစ္ကိုသံုးၿပီး ခ်က္ထား တာမို႔ တစ္မူထူးျခားတဲ့အရသာကို ခံစားရမွာပါ။ ဒီၾကက္သားဟင္းကို အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္ကေလးေတြေလာက္သာ အဆင္ေျပမွာပါ။ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္အရြယ္က လူႀကီး စားသလို စားတတ္ေနၾကၿပီ၊ စားခ်င္ေနၾကၿပီမို႔ ဒီလုပ္နည္းေလးက ကေလးတို႔အတြက္ အေတာ္ အဆင္ေျပေစမွာပါ။ ပုစြန္နဲ႔ခ်က္ရင္လည္း အရမ္းအရသာရွိပါတယ္။စမ္းၾကည့္ေနာ္။ အခုေတာ့ ၾကက္သား နဲ႔ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃၀ က်ပ္သား (အရြယ္ေတာ္တံုး)
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဂ်ပန္ဟင္းခ်က္အရက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ကိုရီးယားပဲငါးပိအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(Ssamjang အစိမ္းေရာင္ဘူး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို ပဲငံျပာရည္၊ ဂ်ပန္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငါးပိတို႔ျဖင့္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သားနယ္ထားတာကိုထည့္ ပါ။ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းၿပီး ေမႊးလာမွ ေရေႏြး ေကာ္ဖီခြက္ တစ္ခြက္ခြဲစာခန္႔ ထည့္၍ မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ၾကက္သားႏူးၿပီး ဆီျပန္အႏွစ္ရလာသည္အထိ တည္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
.........................
May's Healthy Food
Japanese Chicken Curry
by Hsu Myat
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေနၾကာဆီ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သား – ၂၀ဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ေထာပတ္ – ၃၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လံုး ( အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ)
ခ်င္း – လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (ျခစ္ၿပီးသား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ဂ်ံဳ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
မဆလာ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Tomato Paste – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၂၀ဝ ဂရမ္
မုန္လာဥ – ၁၀ဝ ဂရမ္ (အတံုးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ပဲစိမ္းလံုး – ၅၀ ဂရမ္
ပန္းသီး – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ – ၁၀ဝ ဂရမ္
ပ်ားရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ – အနည္းငယ္
ထမင္း – လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားမ်ားကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔နယ္ထားၿပီး အိုးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္၍ ၾကက္သားကို အညိဳေရာင္ေျပာင္းေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။
၂။ အိုးတစ္လံုးထဲ ေထာပတ္မ်ားထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီမ်ားထည့္၍ နီညိဳေရာင္ေလး သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ဂ်ံဳထည့္ၿပီး အညိဳေရာင္သန္းလာသည္အထိ သမေအာင္ ေမႊပါ။
၃။ မဆလာႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထည့္ၿပီး အခဲေလးေတြ မက်န္ေအာင္ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး အခဲေလးေတြမျဖစ္ေအာင္ နာနာေမႊေပးပါ။ ခဲလာမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေရထည့္ပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားႏွင့္ မုန္လာဥနီမ်ား ထည့္ပါ။ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မုန္လာဥအိလာသည္အထိ မိနစ္အနည္းငယ္ ေလာက္ ခ်က္ေပးၿပီး ပဲစိမ္းလံုး၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင့္ ပ်ားရည္ထည့္၍ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (ပါးပါးလွီး) ႏွင့္ ႏွမ္းေလွာ္ျဖဴးၿပီး တည္ခင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.......................................
ၾကက္သားကို ထူးထူးျခားျခားေလးျဖစ္ေအာင္ ေျမအိုးဟင္းလ်ာပံုစံေလး ခ်က္ျပထားပါတယ္။ မွ်င္ငါးပိ ေလးပါ ထည့္ခ်က္ထားေတာ့ အနံ႔အရသာအားလံုးက ေျပာစရာမလိုေအာင္ ကြက္တိေပါ့ဗ်ာ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား (ရင္ပံု) - ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီး (နီ/စိမ္း) - ၆ ေတာင့္ခန္႔
• ေရွာက္ရြက္ - ၄ ရြက္ခန္႔
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• မွ်င္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ရင္ပံုသားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ား လွီးျဖတ္ ၿပီး ေကာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ဆီပူပူမွာ က်က္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၂။ ၾကက္သားရၿပီဆိုလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဓားျပား႐ိုက္)၊ ၾကက္သြန္နီ (၄ စိတ္ စိတ္)ႏွင့္ င႐ုတ္သီး (တစ္ျခမ္းျခမ္း) တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။
၄။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ငါးပိထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၅။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားမ်ားထည့္ပါ။ အရသာ မ်ားအျဖစ္ ၾကက္သားမႈန္႔၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔ႏွင့္ သံပရာရည္တို႔ကို ထည့္ပါ။
၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၄ စိတ္စိတ္) မ်ား ထည့္ပါ။ ေရကို လိုအပ္ သလို အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၇။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေရွာက္ရြက္မ်ား ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားႏွင့္ ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းလ်ာ
အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV-4)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား – ၃၅၀ ဂရမ္
ေခြးေတာက္ရြက္ – ၃၀ ဂရမ္
င႐ုတ္သီး (နီ/စိမ္း) – ၆ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၆ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လံုး
င႐ုတ္အႏွစ္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း/လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း / စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
နႏြင္း – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးၿပီး နႏြင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ႀကိတ္ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
၃။ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္၍ အႏွစ္ရေအာင္ ခ်က္ပါ။
၄။ အႏွစ္ရၿပီဆိုလွ်င္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္၍ ခ်က္ပါ။
၅။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ေခြးေတာက္ရြက္တို႔ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ အနံ႔၊ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ၾကက္ဆီဖူးျြကပ္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းလ်ာ
................................
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဆီဖူးေၾကာ္ရန္
• ၾကက္ဆီဖူး - ၁၀ ခုခန္႔
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္
• င႐ုတ္ခ်ဥ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေကာ္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဆီဖူးကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းနယ္ၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ေရေရာထည့္၍ ဆီျဖင့္ ဆီထုတ္ေပးပါ။
၂။ ၾကက္ဆီဖူးျြကပ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာၿပီ၊ ဆီလည္း ထြက္သြားၿပီ ဆိုလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)ကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္ခ်ဥ္၊ ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္၊ အေနာက္)၊ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄။ ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္ပါ။ ေရဆူလာၿပီဆိုလွ်င္ ေၾကာ္ ထားတဲ့ ၾကက္ဆီဖူးမ်ား ထည့္ၿပီး ၁ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၅။ အနံ႔၊ အရသာ ျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ေကာ္ရည္ထည့္ပါ။
၆။ ေဆာ့စ္ပ်စ္လာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
......................
အံ့၀င့္ထြဋ္
ၾကက္သားကိုရီးယားပဲငါးပိခ်က္
..............................
ကေလးေရာ၊ လူႀကီးပါ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေစမယ့္ ၾကက္သားဟင္းပါ။ ၾကက္သားဟင္းလို႔ဆိုေပမယ့္ ကိုရီးယားပဲငါးပိအႏွစ္ကိုသံုးၿပီး ခ်က္ထား တာမို႔ တစ္မူထူးျခားတဲ့အရသာကို ခံစားရမွာပါ။ ဒီၾကက္သားဟင္းကို အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္ကေလးေတြေလာက္သာ အဆင္ေျပမွာပါ။ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္အရြယ္က လူႀကီး စားသလို စားတတ္ေနၾကၿပီ၊ စားခ်င္ေနၾကၿပီမို႔ ဒီလုပ္နည္းေလးက ကေလးတို႔အတြက္ အေတာ္ အဆင္ေျပေစမွာပါ။ ပုစြန္နဲ႔ခ်က္ရင္လည္း အရမ္းအရသာရွိပါတယ္။စမ္းၾကည့္ေနာ္။ အခုေတာ့ ၾကက္သား နဲ႔ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃၀ က်ပ္သား (အရြယ္ေတာ္တံုး)
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဂ်ပန္ဟင္းခ်က္အရက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ကိုရီးယားပဲငါးပိအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(Ssamjang အစိမ္းေရာင္ဘူး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို ပဲငံျပာရည္၊ ဂ်ပန္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငါးပိတို႔ျဖင့္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သားနယ္ထားတာကိုထည့္ ပါ။ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းၿပီး ေမႊးလာမွ ေရေႏြး ေကာ္ဖီခြက္ တစ္ခြက္ခြဲစာခန္႔ ထည့္၍ မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ၾကက္သားႏူးၿပီး ဆီျပန္အႏွစ္ရလာသည္အထိ တည္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
.........................
May's Healthy Food
Japanese Chicken Curry
by Hsu Myat
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေနၾကာဆီ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သား – ၂၀ဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ေထာပတ္ – ၃၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လံုး ( အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ)
ခ်င္း – လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (ျခစ္ၿပီးသား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ဂ်ံဳ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
မဆလာ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Tomato Paste – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၂၀ဝ ဂရမ္
မုန္လာဥ – ၁၀ဝ ဂရမ္ (အတံုးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
ပဲစိမ္းလံုး – ၅၀ ဂရမ္
ပန္းသီး – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ – ၁၀ဝ ဂရမ္
ပ်ားရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အနည္းငယ္
ႏွမ္းေလွာ္ – အနည္းငယ္
ထမင္း – လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားမ်ားကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔နယ္ထားၿပီး အိုးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္၍ ၾကက္သားကို အညိဳေရာင္ေျပာင္းေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။
၂။ အိုးတစ္လံုးထဲ ေထာပတ္မ်ားထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီမ်ားထည့္၍ နီညိဳေရာင္ေလး သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ဂ်ံဳထည့္ၿပီး အညိဳေရာင္သန္းလာသည္အထိ သမေအာင္ ေမႊပါ။
၃။ မဆလာႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထည့္ၿပီး အခဲေလးေတြ မက်န္ေအာင္ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး အခဲေလးေတြမျဖစ္ေအာင္ နာနာေမႊေပးပါ။ ခဲလာမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေရထည့္ပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားႏွင့္ မုန္လာဥနီမ်ား ထည့္ပါ။ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မုန္လာဥအိလာသည္အထိ မိနစ္အနည္းငယ္ ေလာက္ ခ်က္ေပးၿပီး ပဲစိမ္းလံုး၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင့္ ပ်ားရည္ထည့္၍ သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (ပါးပါးလွီး) ႏွင့္ ႏွမ္းေလွာ္ျဖဴးၿပီး တည္ခင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment