Monday, May 20, 2019

*** အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ (Chlorophyll) ႏွင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ***


💢 💢 💢 💢 💢

🍀 MWD: အရင္တစ္ပတ္တုန္းကေတာ့ အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ Chlorophyll အေၾကာင္း အေတာ္ေလးျပည့္ျပည့္စံုစံုသိခဲ့ရပါၿပီ.. အခုေတာ့ Chlorophyll က ေသြးအားနည္းေရာဂါအေပၚမွာ ဘယ္လိုမ်ားအက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ႐ွိတယ္ဆိုတာလဲ အေသးစိတ္သိခ်င္ပါေသးတယ္ ဆရာ..

Dr.KML: ေသြးအားနည္းေရာဂါဆိုတာ ေသြးနီဥထဲမွာပါတဲ့ ေဟမိုဂလိုဗင္ (Hemoglobin) လို႔ေခၚတဲ့ အနီေရာင္ဓာတ္ေတြေလ်ာ့နည္းသြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္.. လူကုိၾကည့္လိုက္ရင္ ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ္ေလးျဖစ္ၿပီး အေမာမခံႏိုင္ျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္ျခင္း စတဲ့လကၡဏာေတြ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္..

အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြ၊ ကေလးသူငယ္ေတြမွာ အျဖစ္မ်ားပါတယ္.. Hemoglobin ေလ်ာ့နည္းရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းမ်ားစြာအနက္ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့လို႔ျဖစ္တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါ Iron Deficiency Anemia ဟာ အဓိကျဖစ္ပါတယ္.. ကိုယ္၀န္ေဆာင္မွာျဖစ္ရင္ မိခင္ေရာ ကေလးပါ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္..

ကိုယ္၀န္စ႐ွိၿပီဆိုကထဲက အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ လူႏွစ္ေယာက္စာအတြက္ လိုလာတယ္.. အေမလုပ္တဲ့လူက ခါတိုင္းလိုပဲ ကိုယ္၀န္မ႐ွိခင္ကလိုစားေတာ့ လံုေလာက္မႈမ႐ွိတဲ့အတြက္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ျဖစ္လာေလ့႐ွိပါတယ္..
ဒီေနရာမွာ အဓိကေျပာခ်င္တာကေတာ့ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မွာပါတဲ့ Chlorophyll ရဲ႕ Structure နဲ႔ ေသြးနီဥထဲမွာပါတဲ့ အနီေရာင္ Hemoglobin ဟာ ၉၉% တူညီေနတယ္ဆိုတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္.. တစ္ခုပဲျခားနားပါတယ္.. Chlprophyll molecule ရဲ႕အလယ္မွာ မဂၢနီစီယမ္ (Mg ++) ပါ၀င္ၿပီး Hemoglobin ရဲ႕အလယ္မွာ သံဓာတ္ (Fe ++) ပါ၀င္တာပဲ ကြာျခားပါတယ္..

ဆိုလိုတာကေတာ့ ‘Chlorophyll is precursor of hemoglobin’ လို႔ ေဆးပညာက ဆိုထားသလုိ Chlorophyll ပါတဲ့ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ကိုစားရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားတာနဲ႔ bone marrow လို႔ေခၚတဲ့ ေသြးနီဥထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ စက္႐ံုေတြကေန Hemoglobin အျဖစ္ ေျပာင္းလဲထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္.. တစ္နည္းအားျဖင့္ Mg++ ကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး Fe++ ကိုတပ္ေပးလိုက္တာနဲ႔ Hemoglobin ျဖစ္သြားပါၿပီ.. molecule တစ္ခုလံုးကို အစအဆံုး တည္ေဆာက္ဖို႔မလိုေတာ့ဘဲ ေနာက္ဆံုးအဆင့္တစ္ဆင့္ထဲသာ လုပ္ဖို႔လိုပါေတာ့တယ္..

ေနာက္တစ္ခုက ဟင္း႐ြက္စိမ္းေတြမွာ အစိမ္းေရာင္္ခ်ယ္ Chlorophyll အျပင္ သူနဲ႔တြဲၿပီး သံဓာတ္ (Fe++) ပါ ပါၿပီးျဖစ္လို႔ အျမန္ဆံုးေသြးအားေကာင္းလာမွာျဖစ္ပါတယ္..  ဒ့ါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြကို မွာလိုတာကေတာ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါကိုကာကြယ္ဖို႔ Chlorophyll မ်ားမ်ားပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္စိမ္းစိမ္းေတြကို မ်ားမ်ားစားေပးေစခ်င္ပါတယ္..

🍀 MWD: ဒါဆိုရင္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အားတိုးေဆးေတြေရာ အၿမဲေသာက္ဖို႔ လို/မလိုဆိုတာေလးလဲ ေျပာျပေပးပါ ဆရာ..

တကယ္ေတာ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္တစ္ဦးအေနနဲ႔ မွ်တတဲ့အစားအေသာက္ကို စနစ္တက်သာစားမယ္ဆိုရင္ ေဆးထိုးေဆးေသာက္လုိ႔ရတဲ့ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစမွာျဖစ္ပါတယ္.. ကၽြန္ေတာ္တို႔လူဆိုတာ သတၱေဗဒအရၾကည့္ရင္ အစံုစားသတၱ၀ါအုပ္စုမွာ ပါ၀င္ပါတယ္.. ဥပမာ က်ားတို႔၊ ျခသၤ့တို႔က အသားစားသတၱ၀ါအုပ္စုျဖစ္တယ္.. ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္စားစရာမလိုဘူး..သြားေကၽြးလဲ စားမွာမဟုတ္ပါဘူး.. ႏြားတို႔ ဆိတ္တို႔က်ေတာ့ အသီးအႏွံသာစားတဲ့ သတၱ၀ါေတြျဖစ္ပါတယ္.. အသားသြားေကၽြးလဲ စားမွာမဟုတ္ပါဘူး..

လူက်ေတာ့ အသား၊ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ အစံုစားတဲ့ ႏို႔တိုက္သတၱ၀ါအုပ္စု၀င္ျဖစ္လို႔ အားလံုးကို မွ်မွ်တတစားေပးဖို႔လိုပါတယ္..

အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြဟာ ပိုၿပီးလိုအပ္ပါတယ္.. အခ်ဳိ႕က အသား၊ ငါးပဲစားၿပီးေတာ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္လံုး၀မစားပါဘူး.. ဒါမွားပါတယ္ .. ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မစားရင္လဲ ေသြးအားနည္းေရာဂါရႏိုင္ပါတယ္..

ေဆးေသာက္ရတယ္ဆိုတာ ဒုတိယအဆင့္ပဲျဖစ္ပါတယ္.. အစားအစာနဲ႔လံုေလာက္မႈမ႐ွိလို႔ ဗီတာမင္နဲ႔သတၱဳဓာတ္ေတြ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့လာလို႔ ကုသမႈအေနနဲ႔ ေပးရျခင္းျဖစ္ပါတယ္.. ေငြကုန္ေၾကးက်မ်ားတဲ့အျပင္ တခါတရံမွာ Side effect ေတြလဲ ေပးတတ္ပါတယ္ တတ္ႏိုင္ရင္ေတာ့ သဘာ၀နည္းနဲ႔ က်န္းမာေအာင္ စားေသာက္ေနထိုင္တာကအေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္..
အခ်ဳိ႕ ေသြးအားနည္းေရာဂါ အေျခအေနပိုဆိုးတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြက်ေတာ့ ေသာက္ေဆးနဲ႔ေတာင္မရေတာ့ဘဲ သံဓာတ္ပါတဲ့ထိုးေဆးေတြနဲ႔ပါ  ကုသရေလ့႐ွိပါတယ္.. ဒါကေတာ့ တတိယအဆင့္ပါ..

အေျခအေနအဆိုးဆံုး လူနာေတြက်ေတာ့ ေမြးကလဲေမြးေတာ့မယ္.. ရိုးရိုးေမြးလို႔လဲ လြယ္ခ်င္မွလြယ္မယ္.. ေသြးအားကလဲ အလြန္နည္းေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေသြးသြင္းကုသရတဲ့အထိ ျဖစ္တတ္ပါတယ္.. ေသြးသြင္းတယ္ဆိုတာကေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီးမွသြင္းတာမဟုတ္ခဲ့ရင္ ကူးစက္ႏိုင္တဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ HIVတို႔ Hepatitis B တို႔ Hepatitis C တို႔ ကာလသားေရာဂါေတြကအစ ငွက္ဖ်ားေရာဂါအဆံုး ေရာဂါေတြရႏိုင္တာေၾကာင့္ ဒီလိုမျဖစ္ရေလေအာင္ ေစာေစာကတည္းက ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ကို ခါတိုင္းထက္၂ ဆ ၃ဆ ပိုစားေပးပါလို႔ တုိက္တြန္းလိုပါတယ္..

🍀 MWD: အခ်ဳိ႕ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မႀကိဳက္တဲ့သူေတြက သံဓာတ္ပါတဲ့အားေဆးကိုပဲသံုးဖို႔ ပိုၿပီးအားသန္ၾကတယ္ ဆရာ.. အဲဒါ ဆရာ႔အျမင္ေလးသိပါရေစ..

Dr.KML: သံဓာတ္ဆိုတဲ့ေနရာမွာ ဒီေန႔ေစ်းကြက္ထဲမွာေတြ႕ရတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အားေဆးေတြမွာပါတဲ့ သံဓာတ္အမ်ားစုေတြဟာ Inorganic iron ျဖစ္ပါတယ္.. တစ္နည္းအားျဖင့္ ဓာတုေဗဒနည္းနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့ သံဓာတ္ေတြျဖစ္ပါတယ္.. သဘာ၀အစားအစာေတြမွာပါတဲ့ အထူးသျဖင့္ အစိမ္းေရာင္အ႐ြက္ေတြ၊ red meat လို႔ေခၚတဲ့ အမဲသားတို႔လို အသားေတြမွာပါတဲ့သံဓာတ္ကိုေတာ့ organic iron တစ္နည္းအားျဖင့္ သဘာ၀သံဓာတ္လို႔ ေခၚပါတယ္.. အစားအစာနဲ႔မလံုေလာက္ရင္ေတာ့ ျဖည့္စြက္ေဆး၀ါးအေနနဲ႔ သံဓာတ္ပါတဲ့အားေဆးေတြ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ မွီ၀ဲဖို႔လိုပါလိမ့္မယ္..

🍀 MWD: ဒါဆိုရင္ ဒီ Chlorophyll ပါတဲ့ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို ဒီအတိုင္းအစိမ္းစားတာရယ္၊ ျပဳတ္စား၊ ခ်က္စားတာရယ္၊ ေၾကာ္စားတာရယ္ ဘယ္ဟာက အေကာင္းဆံုးပါလဲ ဆရာ..

Dr.KML: အာဟာရတန္ဖိုးအရၾကည့္ရင္ေတာ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္စိမ္းေတြကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာေဆးၿပီး အစိမ္းအတုိင္းစားရင္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္.. ေရေႏြးနဲ႔ေဆးရတဲ့ရည္႐ြယ္ခ်က္က ပါလာတဲ့အညစ္အေၾကးေတြ၊ ေျမၾသဇာေတြ၊  ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ ေရာဂါပိုးမႊားေတြကေန အတတ္ႏိုင္ဆံုး ကင္းစင္ေအာင္ျဖစ္ပါတယ္..  ေရေႏြးမွာ ၁၀ မိနစ္ - ၁၅ မိနစ္စိမ္ထားၿပီး ေဆးေၾကာသင့္ပါတယ္..

ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ျပဳတ္တာတို႔၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္စားတာတို႔လဲ အာဟာရတန္ဖိုး အေတာ္မ်ားမ်ားက်န္ပါေသးတယ္.. ေၾကာ္စားရင္ေတာ့ ဆီနဲ႔ဓာတ္ျပဳၿပီး hydrogenation ျဖစ္ကာ မဲသြားခဲ့ရင္ Chlorophyll ဆံုး႐ွံဳးမႈျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ Organic iron ေတာ့ ရမွာျဖစ္ပါတယ္.. က်န္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြလဲ ဆံုး႐ွံဳးမႈမ်ားတဲ့အတြက္ ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ခဏတျဖဳတ္ပဲ ေၾကာ္သင့္ပါတယ္..


#Chlorophyll
#Anemia
#MWDHealthTalk

မူလေရးသားမ်ွေ၀ - ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals) 

No comments: