မေလးရွားပဲနံ႔သာအုန္းႏုိ႔ထမင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္လံုးညိဳ - ၃ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲက ခြက္) ေရစိမ္ထားပါ ၅-၆ နာရီ
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၁ ၁/၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးထဲက ခြက္)ေရစိမ္ထားပါ
အုန္းႏို႔ - ၄၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်င္း - ၂၀ ဂရမ္ (အေျမွာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲနံ႔သာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဆန္ကို အနည္းဆံုး ၅-၆ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။
2. ျပီးလွ်င္ ေရသြန္ျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။ ေပါင္းအိုးထဲေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
3. ေရစစ္ထားတဲ့ဆန္ကို ပိတ္စခင္းထားတဲ့ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ၂၀-၂၅ မိနစ္ခန္႔ေပါင္းပါ။
4. ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲမွထုတ္ျပီး မက်က္တက်က္ထမင္းကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ထည့္ျပီး ေမႊပါ။
5. ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲျပန္ထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းပါ။
6. ထမင္းေပါင္းေနစဥ္မွာ က်န္ရွိေနတဲ့ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ပဲနံ႔သာနဲ႔ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ေမႊထားတဲ့ အုန္းႏို႔ကုိို က်က္ခါးနီးျဖစ္ေနတဲ့ ေပါင္းအိုးထဲမွ ထမင္းေပၚေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
သခြားသီးသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
သခြားသီး - ၅၀၀ ဂရမ္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးပါးပါးလွီးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၂၀၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ - ၂ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နာနတ္သီး - ၃၀၀ ဂရမ္ (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဇလံုၾကီးထဲကို ရွလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး သၾကားအရည္ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
2. ျပီးလွ်င္ အဆင္သင့္လွီးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထည့္ျပီး ေရာေမႊေပးပါ။
မရန္းသီးႏွင့္ ေျမပဲေၾကာ္ထမင္းသုပ္ (Marian and Peanut Fried with Rice Salad)
by Syi Lwin Foods Garden
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ မရန္းသီးေျမပဲေၾကာ္ကို ထမင္းျဖင့္ ရွယ္သုပ္စား ၾကည့္လိုက္ေတာ့ အရမ္းမိုက္တယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
မရန္းသီးစိမ္း – ၁၅ က်ပ္သား (အေစ့ထုတ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္လွီးထားပါ)
ဆား – နည္းနည္း
ေျမပဲ – စားပြဲဇြန္း ၄ ၁/၂ ဇြန္း (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
ဆီ – လိုသေလာက္
အုပ္စု (က)
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၈၊ ၉ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာ သုပ္ရန္
ထမင္း – ၂ ခြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂ လံုး (ပါးပါးအရွည္မ်ား လွီးထားပါ)
နံနံပင္ – ၃ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျခြထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ႏွမ္းျဖဴ/နက္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ႏြမ္းလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။
၂။ အားလံုးေမႊၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ေျမပဲမ်ား ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ေျခာက္ၿပီး ေျမပဲၾကြပ္လာလွ်င္ မရန္းသီးမ်ား ေရာပါ။
၃။ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ မရန္းသီးႏြမ္းလာလွ်င္ ရပါၿပီ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ျဖည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားပါ။
၄။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မရန္းသီးအႏွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပြဲဇြန္း ၄၊ ၅ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာျဖည့္ပါ။ ထမင္းသုပ္ကို ပဲဟင္း၊ ဘူးသီးဟင္းခါးတို႔နဲ႔ တြဲစားမည္ဆိုလွ်င္ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
* မွတ္ခ်က္ – ေျမပဲေၾကာ္ႏွင့္လည္း တြဲစားလို႔ရပါတယ္။
ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ ထမင္းသုပ္ (Fried Mergui Salted Fish with Rice Salad)
by Syi Lwin Foods Garden
ေလးပင္ေသာ အငန္ဓာတ္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ သူမ်ားအတြက္ ငါးပုပ္ေျခာက္အငန္ အရသာျဖင့္ တီထြင္ထားေသာ ထမင္းသုပ္က စားၿပီးလွ်င္ ၿပီးျပည့္စံု တင္းတိမ္ေစပါတယ္။ သုပ္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ရန္ (အုပ္စု က)
ငါးပုပ္ေျခာက္ – ၁၅ က်ပ္သား (အတံုးေသးေသးမ်ား တံုးထားပါ)
င႐ုတ္သီးခြဲျခမ္း – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၇၊ ၈ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာ သုပ္ရန္
ထမင္း – ၂ ခြက္
ပူဒီနာ – ၃ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျြခထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ေဂၚဖီ – ခြက္တစ္ဝက္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
သံပရာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁၊ ၂ ဇြန္း (လိုသေလာက္ထည့္ပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အုပ္စု (က)မွ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ အားလံုးေမႊၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ငါးပုပ္ ေျခာက္တံုးမ်ား ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္အႏွစ္ျဖင့္ ေသခ်ာေရာေအာင္ ေမႊပါ။
၃။ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ ငါးပုပ္ေျခာက္ အနည္းငယ္ၾကြပ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလွ်င္ ဆားျမည္းပါ။ လိုတာ ထပ္ျဖည့္နိုင္ ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားပါ။
၄။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးပုပ္ေျခာက္အႏွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပြဲဇြန္း ၄၊ ၅ ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာျဖည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴေၾကာ္မ်ားကို အသုပ္ေပၚမွ ထပ္ျဖဴးၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။ ထမင္းသုပ္ကို ပဲဟင္းရည္က်ဲ၊ ဘူးသီးဟင္းခါး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းရည္ေသာက္တို႔ျဖင့္ တြဲစားမည္ဆိုလွ်င္ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
* မွတ္ခ်က္ – လတ္ဆတ္တဲ့ ပူဒီနာရြက္မ်ားမ်ားျဖင့္ တို႔စားလွ်င္လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ခ်ိပ္ဆိုး ထမင္းသုပ္
by Meemeetofu
ဒီထမင္းသုပ္ေလးကို ေကတုမတီသူ မျမျမမူက မၾကာခဏ Facebook ေပၚမွာ တင္လို႔ ေတြ႕ခဲ့ဖူးၿပီး ျမည္းစမ္းၾကည့္ခ်င္ေနတာ ၾကာလွၿပီ။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ေတာင္ငူခရီးစဥ္မွာ သူငယ္ခ်င္းတစ္အုပ္စုလံုးအတြက္ ခ်ိပ္ဆိုးထမင္းသုပ္ေလး လုပ္ေကြ်းေတာ့ တစ္ခါမွ်မစားဘူးတဲ့ ထူးဆန္းလွတဲ့ ေဒသစာေလးကို စားခြင့္ၾကံဳခဲ့ပါတယ္။ ခ်ိပ္ေလးေတြကို လက္ေဆာင္ေပးလိုက္လို႔ အေမရိကန္အထိ သယ္လာခဲ့ႏိုင္ၿပီး ကိုယ့္ဘာသာျပန္လုပ္စားျဖစ္လို႔ မျမျမမူကို အမ်ားႀကီး ေက်းဇူးတင္မိပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၄ ပြဲစာ)
ဆန္ – ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္
ခ်ိပ္ (ဆိုးေဆး) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
တိုဟူး – ၂၀ က်ပ္သား
နံနံပင္ – ၁၀ ခက္
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေထာင္း
ငံျပာရည္
မန္က်ည္းရည္
သၾကား (သို႔) ထန္းလ်က္
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
တြဲဖက္စားရန္
အမဲသားေၾကာ္၊ ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္၊ ငါးသလဲထိုးေၾကာ္
ငါးမုန္႔ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဂ်ဴးျမစ္
င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ခ်ိပ္ဆိုးေဆးကို ေရျဖင့္ တစ္ညစိမ္ထားပါ။ ေရမစိမ္ဘဲ ေရဆူဆူမွာ ထည့္ျပဳတ္လိုက္လွ်င္ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ အေရာင္ရႏိုင္ပါတယ္။ အဖတ္ေတြမပါေအာင္ ေကာ္ဖီစစ္ (သို႔) ပိတ္စိမ္းပါးသန္႔သန္႔နဲ႔ ခ်ိပ္ရည္ကို စစ္ယူထားပါ။
၂။ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရအစား ခ်ိပ္ဆိုးေဆးရည္ကို ဆန္ခ်ိန္ခြက္ႏွင့္ခ်ိန္ၿပီး ထည့္ပါ။ မိမိခ်က္ေနက် ဆန္အတြက္ ထည့္ေနက် ေရအခ်ိဳးအတိုင္း ခ်ိန္ထည့္ပါ။
၃။ ပံုမွန္ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္း ထမင္းခ်က္ေပါင္းအိုးျဖင့္ ခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္လွ်င္ ဇြန္းျဖင့္ ဖြထားပါ။
၄။ ထမင္းရဲ႕ ၄ ပံု ၁ ပံုကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ တိုဟူးကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
၅။ မန္က်ည္းအခ်ဥ္ရည္ကို ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ မန္က်ည္းအခ်ဥ္ကို ထိန္းဖို႔အတြက္ သၾကား (သို႔) ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၇။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင့္ နံနံပင္တို႔ကိုထည့္ၿပီး နယ္လိုက္လွ်င္ လွပၿပီး ဆြဲေဆာင္မႈရွိတဲ့ ခ်ိပ္ဆိုးထမင္း တိုဟူးသုပ္ေလးက သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္နံ႐ိုး – ၂၅ က်ပ္သား
ဟင္းခ်က္ဝိုင္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
ဆား – အနည္းငယ္
ငါးငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
အေၾကာ္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ေၾကာ္နည္း
၁။ ဝက္နံ႐ိုးကို ေရေဆးၿပီး အတံုးေသးမ်ား တံုးထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႕သြားေအာင္ ေရစစ္ပါ။ လက္သုတ္စကၠဴ နဲ႔ ဖြဖြဖိၿပီး ေရသုတ္ပါ။ ပါဝင္ပစၥည္း ဟင္းခ်က္ဝိုင္မွ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အထိ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ ေရခဲေသတၲာ မခဲတဲ့အထပ္မွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ဝက္နံ႐ိုးကို ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔၊ အေၾကာ္မႈန္႔ ဆတူနီးပါး ထည့္နယ္ပါ။ ေရကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္ၿပီးနယ္ပါ။ ေရမမ်ားသြားေစရန္ သတိထားပါ။ ဆီကို အိုးထဲ ၁ လက္မခြဲခန္႔ ထည့္ပါ။ မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ေၾကာ္ ပါ။ ေရႊအိုေရာင္အေနအထားမွာ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကြပ္ရြၿပီး ေမႊးတဲ့ ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ကို ရပါၿပီ။
၀က္အူေခ်ာင္းထမင္းေၾကာ္
by အံ့၀င့္ထြဋ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ထမင္း – ၁ ပြဲစာ
ဝက္အူေခ်ာင္း – ၂ ေခ်ာင္း
ၾကက္ဥ – ၁ လံုး
ေျပာင္းဖူးေသး – ၂ ေခ်ာင္း
ဗိုလ္စားပဲ – ၂ ေတာင့္
မုန္လာဥနီ – အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဗိုလ္စားပဲေတာင့္၊ ေျပာင္းဖူးေသးႏွင့္ မုန္လာဥနီတို႔ကို အတံုးငယ္မ်ားအျဖစ္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ ဝက္အူေခ်ာင္းကိုလည္း ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၄။ ဝက္အူေခ်ာင္းထည့္ၿပီး ဝက္အူေခ်ာင္းရဲ႕အနံ႔နဲ႔ ဆီထြက္လာၿပီဆိုလွ်င္ လွီးထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေသး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ဗိုလ္စားပဲတို႔ကို ထည့္ပါ။ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ထမင္းထည့္ပါ။
၅။ ထမင္းေၾကာ္လည္းက်က္ၿပီ၊ အရသာလည္း အေနေတာ္ျဖစ္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္လံုးညိဳ - ၃ ခြက္ ( ထမင္းေပါင္းအိုးထဲက ခြက္) ေရစိမ္ထားပါ ၅-၆ နာရီ
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၁ ၁/၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးထဲက ခြက္)ေရစိမ္ထားပါ
အုန္းႏို႔ - ၄၀၀ မီလီလီတာ
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်င္း - ၂၀ ဂရမ္ (အေျမွာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲနံ႔သာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဆန္ကို အနည္းဆံုး ၅-၆ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။
2. ျပီးလွ်င္ ေရသြန္ျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။ ေပါင္းအိုးထဲေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
3. ေရစစ္ထားတဲ့ဆန္ကို ပိတ္စခင္းထားတဲ့ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ၂၀-၂၅ မိနစ္ခန္႔ေပါင္းပါ။
4. ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲမွထုတ္ျပီး မက်က္တက်က္ထမင္းကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ထည့္ျပီး ေမႊပါ။
5. ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲျပန္ထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းပါ။
6. ထမင္းေပါင္းေနစဥ္မွာ က်န္ရွိေနတဲ့ အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ပဲနံ႔သာနဲ႔ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ေမႊထားတဲ့ အုန္းႏို႔ကုိို က်က္ခါးနီးျဖစ္ေနတဲ့ ေပါင္းအိုးထဲမွ ထမင္းေပၚေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ထပ္ျပီး ေပါင္းပါ။
သခြားသီးသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
သခြားသီး - ၅၀၀ ဂရမ္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးပါးပါးလွီးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၂၀၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ - ၂ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နာနတ္သီး - ၃၀၀ ဂရမ္ (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဇလံုၾကီးထဲကို ရွလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး သၾကားအရည္ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
2. ျပီးလွ်င္ အဆင္သင့္လွီးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထည့္ျပီး ေရာေမႊေပးပါ။
မရန္းသီးႏွင့္ ေျမပဲေၾကာ္ထမင္းသုပ္ (Marian and Peanut Fried with Rice Salad)
by Syi Lwin Foods Garden
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ မရန္းသီးေျမပဲေၾကာ္ကို ထမင္းျဖင့္ ရွယ္သုပ္စား ၾကည့္လိုက္ေတာ့ အရမ္းမိုက္တယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
မရန္းသီးစိမ္း – ၁၅ က်ပ္သား (အေစ့ထုတ္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္လွီးထားပါ)
ဆား – နည္းနည္း
ေျမပဲ – စားပြဲဇြန္း ၄ ၁/၂ ဇြန္း (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
ဆီ – လိုသေလာက္
အုပ္စု (က)
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၈၊ ၉ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာ သုပ္ရန္
ထမင္း – ၂ ခြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂ လံုး (ပါးပါးအရွည္မ်ား လွီးထားပါ)
နံနံပင္ – ၃ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျခြထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ႏွမ္းျဖဴ/နက္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ႏြမ္းလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။
၂။ အားလံုးေမႊၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ေျမပဲမ်ား ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ေျခာက္ၿပီး ေျမပဲၾကြပ္လာလွ်င္ မရန္းသီးမ်ား ေရာပါ။
၃။ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ မရန္းသီးႏြမ္းလာလွ်င္ ရပါၿပီ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ျဖည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားပါ။
၄။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မရန္းသီးအႏွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပြဲဇြန္း ၄၊ ၅ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာျဖည့္ပါ။ ထမင္းသုပ္ကို ပဲဟင္း၊ ဘူးသီးဟင္းခါးတို႔နဲ႔ တြဲစားမည္ဆိုလွ်င္ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
* မွတ္ခ်က္ – ေျမပဲေၾကာ္ႏွင့္လည္း တြဲစားလို႔ရပါတယ္။
ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ ထမင္းသုပ္ (Fried Mergui Salted Fish with Rice Salad)
by Syi Lwin Foods Garden
ေလးပင္ေသာ အငန္ဓာတ္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ သူမ်ားအတြက္ ငါးပုပ္ေျခာက္အငန္ အရသာျဖင့္ တီထြင္ထားေသာ ထမင္းသုပ္က စားၿပီးလွ်င္ ၿပီးျပည့္စံု တင္းတိမ္ေစပါတယ္။ သုပ္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ရန္ (အုပ္စု က)
ငါးပုပ္ေျခာက္ – ၁၅ က်ပ္သား (အတံုးေသးေသးမ်ား တံုးထားပါ)
င႐ုတ္သီးခြဲျခမ္း – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၇၊ ၈ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာ သုပ္ရန္
ထမင္း – ၂ ခြက္
ပူဒီနာ – ၃ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျြခထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ေဂၚဖီ – ခြက္တစ္ဝက္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
သံပရာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁၊ ၂ ဇြန္း (လိုသေလာက္ထည့္ပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အုပ္စု (က)မွ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ အားလံုးေမႊၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ငါးပုပ္ ေျခာက္တံုးမ်ား ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္အႏွစ္ျဖင့္ ေသခ်ာေရာေအာင္ ေမႊပါ။
၃။ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ ငါးပုပ္ေျခာက္ အနည္းငယ္ၾကြပ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလွ်င္ ဆားျမည္းပါ။ လိုတာ ထပ္ျဖည့္နိုင္ ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားပါ။
၄။ ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးပုပ္ေျခာက္အႏွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပြဲဇြန္း ၄၊ ၅ ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာျဖည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴေၾကာ္မ်ားကို အသုပ္ေပၚမွ ထပ္ျဖဴးၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။ ထမင္းသုပ္ကို ပဲဟင္းရည္က်ဲ၊ ဘူးသီးဟင္းခါး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းရည္ေသာက္တို႔ျဖင့္ တြဲစားမည္ဆိုလွ်င္ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
* မွတ္ခ်က္ – လတ္ဆတ္တဲ့ ပူဒီနာရြက္မ်ားမ်ားျဖင့္ တို႔စားလွ်င္လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ခ်ိပ္ဆိုး ထမင္းသုပ္
by Meemeetofu
ဒီထမင္းသုပ္ေလးကို ေကတုမတီသူ မျမျမမူက မၾကာခဏ Facebook ေပၚမွာ တင္လို႔ ေတြ႕ခဲ့ဖူးၿပီး ျမည္းစမ္းၾကည့္ခ်င္ေနတာ ၾကာလွၿပီ။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ေတာင္ငူခရီးစဥ္မွာ သူငယ္ခ်င္းတစ္အုပ္စုလံုးအတြက္ ခ်ိပ္ဆိုးထမင္းသုပ္ေလး လုပ္ေကြ်းေတာ့ တစ္ခါမွ်မစားဘူးတဲ့ ထူးဆန္းလွတဲ့ ေဒသစာေလးကို စားခြင့္ၾကံဳခဲ့ပါတယ္။ ခ်ိပ္ေလးေတြကို လက္ေဆာင္ေပးလိုက္လို႔ အေမရိကန္အထိ သယ္လာခဲ့ႏိုင္ၿပီး ကိုယ့္ဘာသာျပန္လုပ္စားျဖစ္လို႔ မျမျမမူကို အမ်ားႀကီး ေက်းဇူးတင္မိပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၄ ပြဲစာ)
ဆန္ – ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္
ခ်ိပ္ (ဆိုးေဆး) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
တိုဟူး – ၂၀ က်ပ္သား
နံနံပင္ – ၁၀ ခက္
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေထာင္း
ငံျပာရည္
မန္က်ည္းရည္
သၾကား (သို႔) ထန္းလ်က္
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
တြဲဖက္စားရန္
အမဲသားေၾကာ္၊ ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္၊ ငါးသလဲထိုးေၾကာ္
ငါးမုန္႔ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဂ်ဴးျမစ္
င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ခ်ိပ္ဆိုးေဆးကို ေရျဖင့္ တစ္ညစိမ္ထားပါ။ ေရမစိမ္ဘဲ ေရဆူဆူမွာ ထည့္ျပဳတ္လိုက္လွ်င္ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ အေရာင္ရႏိုင္ပါတယ္။ အဖတ္ေတြမပါေအာင္ ေကာ္ဖီစစ္ (သို႔) ပိတ္စိမ္းပါးသန္႔သန္႔နဲ႔ ခ်ိပ္ရည္ကို စစ္ယူထားပါ။
၂။ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရအစား ခ်ိပ္ဆိုးေဆးရည္ကို ဆန္ခ်ိန္ခြက္ႏွင့္ခ်ိန္ၿပီး ထည့္ပါ။ မိမိခ်က္ေနက် ဆန္အတြက္ ထည့္ေနက် ေရအခ်ိဳးအတိုင္း ခ်ိန္ထည့္ပါ။
၃။ ပံုမွန္ထမင္းခ်က္သည့္အတိုင္း ထမင္းခ်က္ေပါင္းအိုးျဖင့္ ခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္လွ်င္ ဇြန္းျဖင့္ ဖြထားပါ။
၄။ ထမင္းရဲ႕ ၄ ပံု ၁ ပံုကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ တိုဟူးကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
၅။ မန္က်ည္းအခ်ဥ္ရည္ကို ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၆။ မန္က်ည္းအခ်ဥ္ကို ထိန္းဖို႔အတြက္ သၾကား (သို႔) ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၇။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ မန္က်ည္းရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင့္ နံနံပင္တို႔ကိုထည့္ၿပီး နယ္လိုက္လွ်င္ လွပၿပီး ဆြဲေဆာင္မႈရွိတဲ့ ခ်ိပ္ဆိုးထမင္း တိုဟူးသုပ္ေလးက သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္နံ႐ိုး – ၂၅ က်ပ္သား
ဟင္းခ်က္ဝိုင္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
ဆား – အနည္းငယ္
ငါးငံျပာရည္ – အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
အေၾကာ္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ေၾကာ္နည္း
၁။ ဝက္နံ႐ိုးကို ေရေဆးၿပီး အတံုးေသးမ်ား တံုးထားပါ။ ေျခာက္ေသြ႕သြားေအာင္ ေရစစ္ပါ။ လက္သုတ္စကၠဴ နဲ႔ ဖြဖြဖိၿပီး ေရသုတ္ပါ။ ပါဝင္ပစၥည္း ဟင္းခ်က္ဝိုင္မွ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အထိ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ ေရခဲေသတၲာ မခဲတဲ့အထပ္မွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ဝက္နံ႐ိုးကို ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔၊ အေၾကာ္မႈန္႔ ဆတူနီးပါး ထည့္နယ္ပါ။ ေရကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္ၿပီးနယ္ပါ။ ေရမမ်ားသြားေစရန္ သတိထားပါ။ ဆီကို အိုးထဲ ၁ လက္မခြဲခန္႔ ထည့္ပါ။ မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ေၾကာ္ ပါ။ ေရႊအိုေရာင္အေနအထားမွာ ဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကြပ္ရြၿပီး ေမႊးတဲ့ ဝက္နံ႐ိုးေၾကာ္ကို ရပါၿပီ။
၀က္အူေခ်ာင္းထမင္းေၾကာ္
by အံ့၀င့္ထြဋ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ထမင္း – ၁ ပြဲစာ
ဝက္အူေခ်ာင္း – ၂ ေခ်ာင္း
ၾကက္ဥ – ၁ လံုး
ေျပာင္းဖူးေသး – ၂ ေခ်ာင္း
ဗိုလ္စားပဲ – ၂ ေတာင့္
မုန္လာဥနီ – အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ဆား – အနည္းငယ္
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဗိုလ္စားပဲေတာင့္၊ ေျပာင္းဖူးေသးႏွင့္ မုန္လာဥနီတို႔ကို အတံုးငယ္မ်ားအျဖစ္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ ဝက္အူေခ်ာင္းကိုလည္း ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၄။ ဝက္အူေခ်ာင္းထည့္ၿပီး ဝက္အူေခ်ာင္းရဲ႕အနံ႔နဲ႔ ဆီထြက္လာၿပီဆိုလွ်င္ လွီးထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေသး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ဗိုလ္စားပဲတို႔ကို ထည့္ပါ။ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ထမင္းထည့္ပါ။
၅။ ထမင္းေၾကာ္လည္းက်က္ၿပီ၊ အရသာလည္း အေနေတာ္ျဖစ္ၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment