Friday, January 11, 2019

ျပည္ၾကီးငါးအသြပ္ေၾကာ္ - ၾကက္ေခြးေတာက္ေသာက္ဆမ္း - ၀က္သားႏွင့္ လက္ပံေခါင္းဟင္း - ၾကက္သားခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးခ်က္

ျပည္ၾကီးငါးအသြပ္ေၾကာ္ နွင္႔ ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္
------------------------


တရုတ္စတုိင္ ျပည္ၾကီးငါး အစာသြပ္ေၾကာ္နွင္႔ ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္ပါ။ ျပည္ၾကီးငါးထဲကို ၀က္သား၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အစာသြပ္ျပီ အၾကြပ္ေၾကာ္ထားတာမုိ႔ ၾကြပ္ရြျပီ စားလုိ႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္ကို ျမန္မာစတုိင္ ပဲမုွန္႔ေလးနဲ႔ သုပ္ထားပါတယ္။ တူတူလုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
------------------------
ျပည္ၾကီးငါးတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ကင္ပြန္း(သုိ႔) ျပည္ၾကီးငါး – ၃၀က်ပ္သား (အစာသြပ္ရန္ အေကာင္ၾကီးရလွ်င္ ပိုေကာင္းသည္)
၀က္သား – ၂၀၀ ဂရမ္ (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
မုန္လာဥနီ – ၁ခု (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွတ္စင္းပါ)
ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ခရုဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ – ၁လံုး
ဂ်ဳံမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ပါမုန္႔ေျခာက္ – ၂ခြက္စာ
------------------------
ျပည္ၾကီးငါး အစာသြပ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ျပည္ၾကီးငါး ေပၚမွ အညိွုအခြ်ဲ၊ အရည္ခြံ၊ ေခါင္းအားလံုးကို ဖယ္ရွားျပီ သန္႔စင္ထားေပးပါ။

၂။ ထုိ႔ေနာက္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ (၀က္သား၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငံျပာရည္၊ ခရုဆီ၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔) တုိ႔ကုိ သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ျပည္ၾကီးငါးထဲ ႏုယ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို အစာတ၀က္သြပ္ေပးပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ျပည္ၾကီးငါး လက္မ်ားကို ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ထည္႔ျပီ သြားၾကာထုိးတံျဖင္႔ ပိတ္ေပးပါ။


၅။ ထုိနည္းအတုိင္း က်န္ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို အစာသြပ္ေပးပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ေပါင္းအုိးျဖင္႔ ျပည္ၾကီးငါး အစာသြပ္ကို ၁၅မိနစ္ခန္႔ ေပါင္းေပးပါ။ ေပါင္းျပီလွ်င္ သြားၾကာထုိးတံမ်ားကို ျပန္ဖယ္ေပးပါ။


၆။ ျပီလွ်င္ ခြက္တစ္ခုထဲ (ၾကက္ဥ၊ ဂ်ဳံမွုန္႔) ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ခေလာက္ေပးပါ။

ရ။ ၾကက္ဥခေလာက္ထားေသာ ခြက္ထဲသို႔ ျပည္ၾကီးငါး အစာသြပ္ကို စိမ္ေပးပါ။

၈။ ျပီေနာက္ ပါမုန္႔ေျခာက္မ်ား ကပ္ေပးျပီ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။

၉။ ျပီေနာက္ ျပည္ၾကီးငါးအစာသြပ္ေၾကာ္မ်ားကို အကြင္းေလးမ်ား လွီးေပးျပီ ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
------------------------
ေက်ာက္ပြင္႔တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ေက်ာက္ပြင္႔ – ၂ခု (ေရစိမ္ျပီမွ တကိုက္စာ အရြယ္ေလးမ်ား ပိုင္းျဖတ္ထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစံထုတ္ျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
ပုဇြန္ျခာက္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ေတာင႔္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
နံနံပင္ – လက္တဆုပ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
ပဲမွုန္႔(အက်က္မွုန္႔) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
------------------------
ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္နည္း

၁။ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ (ေက်ာက္ပြင္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊   ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပဲမွုန္႔၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္) တုိ႔ကို သမေအာင္ ေရာနယ္လုိက္ပါ။

၂။ အရသာအေပါ႔အငံ႔ အေနေတာ္လွ်င္ အေပၚမွာ နံနံပင္ ျဖဴးျပီ ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္ကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ..
------------------------
Wutyee Food House
------------------------

၀က္သားႏွင့္ လက္ပံေခါင္းဟင္း


 အညာေရာက္ျဖစ္ရင္ စားခ်င္ဆံုးနဲ႔ အားမနာရတဲ့အိမ္ဆို ေတာင္းဆိုမိတတ္တာ ဝက္သားႏွင့္ လက္ပံေခါင္းဟင္းပါပဲ။ ဘာမွေထြေထြထူးထူးခ်က္ထားတာ မဟုတ္ေပမယ့္ ဝက္သံုးထပ္သားရဲ႕ ဆိမ့္တဲ့အရသာထဲ အညာကိုင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးေျခထည့္ၿပီး လက္ပံေခါင္းခြ်ဲတဲတဲေလး ခတ္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာကို အညာင႐ုတ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔ စားလိုက္ရရင္ျဖင့္ မည္သည့္ဟင္းမွ် ထပ္မလိုေအာင္ပါဘဲ။ စားေကာင္းလွတဲ့ အညာဟင္းလ်ာပါရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္သံုးထပ္သား  -  ၂၅ က်ပ္သား
လက္ပံေခါင္းေျခာက္အပြင့္  -  ၂၀ ခန္႔
ကိုင္းခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၃ လံုး
ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ
ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
ဆီ  -  ၂ က်ပ္ခြဲသား
အေရာင္တင္မႈန္႔  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ခ်က္နည္း
 လက္ပံေခါင္းကို ခဏေရစိမ္ၿပီး သဲကုန္စင္ေအာင္ ေရ ၃၊ ၄ ထပ္ခန္႔ ေဆးေၾကာပါ။ ေရေႏြးဆူေအာင္တည္ၿပီး လက္ပံေခါင္းမ်ား ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ၿပီးလွ်င္ ျပဳတ္ရည္သြန္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ခ်က္မည့္အိုးထဲ ဝက္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ လွီးထည့္ပါ။ခ်င္းေထာင္းထည့္ၿပီး အရသာ၊ ဆား၊ အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဆီထည့္ပါ။ ကိုင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ညႇစ္ထုတ္ၿပီး လက္ႏွင့္ ဖ်စ္ထည့္ပါ။ လက္ပံေခါင္းလည္း တစ္ခါတည္းထည့္ၿပီး ပိုင္ႏိုင္စြာလံုးကာ ေရေႏြးျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ မီးျပင္းႏွင့္ခ်က္ပါ။ လံုးခ်က္ ခ်က္သည့္အခါ ဟင္းအိုးမွက်က္ေသာ အနံ႔ေမႊးလာမွသာ အဖံုးဖြင့္ပါ။ ဟင္းစိမ္းနံ႔မေပ်ာက္ခင္ အဖံုး ဖြင့္မိလွ်င္ ဟင္းက်က္သည့္တိုင္ ဟင္းစိမ္းနံ႔မေပ်ာက္ေတာ့ပါဘူး။ အသားႏူးၿပီး ဆီက်န္ ေရက်န္ အေနအထားရလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်လို႔ရပါၿပီ။ ဝက္သားရဲ႕ အဆိမ့္ဓာတ္မွာ အညာကိုင္းခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ ခ်ဥ္တင္တင္အရသာနဲ႔အတူ လက္ပံေခါင္းရဲ႕ ခပ္ခြ်ဲခြ်ဲအရသာက ႐ိုးရွင္းစြာ စားလို႔ၿမိန္ေစပါတယ္။
.............................
ပန္းခေရ

ၾကက္သားခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးခ်က္ ♡
❀ ❀ ❀

ဒီဟင္းေလးကပန္းေသးရိုးရာဟင္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ငယ္ငယ္ကဧည့္သည္ေတြဖိတ္ေက်ြးရာမွာခ်က္တဲ့အဖြားရဲ႕လက္ရာေလးကိုအၿမဲသတိရလို႔ခ်က္စားျဖစ္တာေလးကိုေဝမ်ွေပးခ်င္ပါတယ္။ၾကက္သားကိုဆီျပန္အေရာင္တင္ေတြနဲ႔စားေနရတာရိုးေနလို႔အေျပာင္းလဲေလးခ်က္စားခ်င္တယ္ဆိုတဲ့အိမ္ရွင္မမ်ားအႀကိဳက္ေတြ႕မယ္ထင္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းေလးၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း
******
ၾကက္ - တစ္ကီလို
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ - လက္တဆုပ္
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ေရွာက္ေကာ - ၂လံုး သို႔ အမႈန္႔တဇြန္း
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ -တစ္ဇြန္း
ဆီ - ၅က်ပ္သား

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
************
(၁)ၾကက္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။ဆားနွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ျဖင့္နွယ္ထားပါ။
(၂)ၾကက္သြန္ကိုအေျမာင္းတံုးၿပီးတလႊာဆီခြာထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴခြာထားပါ။ဂ်င္းကိုအမ်ွင္ေလးမ်ားစိတ္ထားပါ။
(၃)အိုးတခုတြင္ဆီထည့္ၿပီးအပူေပးထားပါ။ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴအေျမာင္းလိုက္တို႔ကိုအနည္းငယ္အေရာင္ရသည္ထိေၾကာ္ၿပီးဆယ္ထုတ္ထားပါ
(၄)လက္က်န္ဆီျဖင့္ဂ်င္းကိုဆီသပ္ပါ။ေရွာက္ေကာကိုထုၿပီးထည့္ပါ။
(၅)အရသာနယ္ၿပီးသားၾကက္သားထည့္ၿပီးအေရာင္ေျပာင္းသည္ထိေမြေပးပါ။
(၆)ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ကိုေရေဆးၿပီးထည့္ပါ။ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးတည္ေပးပါ။
(၇)တဝက္က်က္အေနထားတြင္ဖယ္ထုတ္ထားေသာၾကက္သြန္နီျဖဴေၾကာ္တို႔ကို႔ထည့္ၿပီးႏူးသည္ထိတည္ပါ။
(၈)ၾကက္သားႏူးပါကအရသာအေပါ့အငံျမည္းၾကက္သြန္မိတ္ျဖဴးကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
.........
Sofia

ၾကက္ေခြးေတာက္ေသာက္ဆမ္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးသုပ္


 ငယ္ငယ္က စားခဲ့ရတဲ့ ေခြးေတာက္ရြက္အဖူးေလးေတြပါတဲ့ ေခြးေတာက္ရြက္ ႏုႏုေလးေတြကို အရမ္းလြမ္းမိပါတယ္။ ယခုေခတ္မွာလို စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ေခြးေတာက္ရြက္ ဖားဖား အရြက္ၾကမ္းႀကီးေတြ မဟုတ္ပါဘူး။ သဘာဝအေလ်ာက္ေပါက္တဲ့ ေခြးေတာက္ပင္ကရတဲ့ ေခြးေတာက္ရြက္ႏုႏုေလးေတြကိုပဲ ကြ်န္ေတာ္တို႔ စားခဲ့ရပါတယ္။ ေခြးေတာက္ရြက္ကို ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္စားၾကသလို ဒီေခတ္မွာေတာ့ နာမည္ႀကီးလာတဲ့ ေခြးေတာက္ေသာက္ဆမ္းေပါ့။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ၾကက္ေခြးေတာက္ေသာက္ဆမ္းလို႔ မေခၚပါဘူး။ ၾကက္သားရည္ခ်ိဳလို႔ ေခၚပါတယ္။ ၾကက္သား ရည္ခ်ိဳခ်က္ၿပီးမွ ေခြးေတာက္ရြက္ခတ္တဲ့ဟင္းပါ။

ၾကက္ေခြးေတာက္ေသာက္ဆမ္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား   -  ၄၀ဝ ဂရမ္
ေခြးေတာက္ရြက္  -  ၂ စည္း
ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔  -  အနည္းငယ္
နႏြင္းမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ  -  ၃ ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၆ ႁမႊာ
ေရ  -  ၈၀ဝ မီလီလီတာ
ဆီ  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားအေနေတာ္အရြယ္တံုးၿပီး ဆား၊ နႏြင္း၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ႏွင့္ ေရာနယ္၍ ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ပါ။
၂။ အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္၍ ဆီထည့္ၿပီး လံုးခ်က္ ခ်က္ပါ။
၃။ ၾကက္သားထဲမွ ထြက္လာတဲ့ ေရကုန္ၿပီဆိုလွ်င္ ေရထည့္၍ အဖံုးဖံုးၿပီး ခ်က္ပါ။
၄။ ၾကက္သားခ်က္ေနစဥ္အတြင္းမွာ ေခြးေတာက္ရြက္ကို ေျြခၿပီး ေရေဆးထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးထားပါ။
၅။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ၾကက္သားအိုးထဲ ထည့္ပါ။
၆။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆိုလွ်င္ ေခြးေတာက္ရြက္ခတ္ၿပီး ဆက္၍ ခ်က္ပါ။
၇။ ေခြးေတာက္ရြက္ ႏြမ္းသြားၿပီဆိုလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

င႐ုတ္သီးသုပ္အတြက္  ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၁၅ ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ
ေျမပဲေလွာ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မီးကင္ (သို႔) ေလွာ္ပါ။
၂။ ေျမပဲေလွာ္ကို ေထာင္းပါ။
၃။ ေလွာ္ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေထာင္းၿပီး ဆားထည့္၍ ေထာင္းပါ။
၄။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ အသုပ္သုပ္မည့္ပန္းကန္လံုးထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္း၊ ေျမပဲေထာင္းႏွင့္ ဆီတို႔ကိုထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
.....................................
MyintOoTha

No comments: