မႏၱေလးျမီးေရွ
ျမီးေရွဖတ္/နန္းလတ္ - ၇၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ရင္ပံုသား - ၂ ျခမ္း (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ၾကက္သားျပဳတ္ရန္ေရ - ၂ လီတာ
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ခ်င္းပါးပါးလွီး - ၃ ျပား
ခ်ားေကာသီး - ၁ လံုး
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီနီအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
ေကာ္ရည္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ေကာ္မႈန္႔ (ပီေလာပီနန္မႈန့္္) - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ေရ - ၅၀၀ မီလီလီတာ
ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ဆီ
အရသာအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ပဲပင္ေပါက္ - ၄၀၀ ဂရမ္
ပဲငါးပိ - ၈၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
တရုတ္နံနံ - ၃၀ ဂရမ္
တရုတ္နံနံနဲ႔ေဖ်ာ္ရန္ ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရေႏြး - အနည္းငယ္
အသားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - အနည္းငယ္
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁၂၀ ဂရမ္
1. ၾကက္သားျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲေရထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္ရင္ပံုသားထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ခ်င္း၊ နာနတ္ပြင့္၊ ခ်ာေကာသီးထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ထားပါ။
2. ၾကက္သားႏူးရင္ ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
3. ျမီးေရွနဲ႔စားရန္ ဟင္းရည္အတြက္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကို ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔၊ ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
4. ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူရင္ မီးပိတ္ျပီး ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ထားပါ။
5. ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရွလကာရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
6. ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ တရုတ္နံနံပင္ကိုလည္း ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔ ထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ပဲငါးပိကို ေျချပီး ပဲငံျပာရည္နဲ႔ေရာထားပါ။
8. ဆီတိုဟူးကို ေျခထားပါ။
9. ေကာ္ရည္က်ိဳရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ေကာ္မႈန္႔နဲ႔ဆန္မႈန္႔ထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ ေရထည့္ျပီး က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး က်ဳိပါ။ အေရာင္ၾကည္လာရင္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။
10. ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ဆန္မႈန္႔ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ ဆိုဒါထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးေနာက္ ေရထည့္ျပီး ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပါ။
11. ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးထည္ပါ။ ဆီပူရင္ မုန္႔ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ ၁ ဇြန္းခတ္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ နီညိုေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ထားပါ။ မုန္႔ႏွစ္အားလံုးကုန္သည္အထိဆက္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
12. ပဲပင္ေပါက္နဲ႔မုန္႔ဖတ္ေရေႏြးေဖ်ာ္ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ဆယ္ထားပါ။
13. မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာကုိ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ ျပီးလွ်င္စားမည့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငါးပိ၊ ဆီတိုဟူး၊ တရုတ္နံနံ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ပါ။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ညွပ္ထည့္ပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို သီးသန္႔ပန္းကန္ျပားအေသးထဲ ထည့္ပါ။
14. ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲကို ပဲငါးပိအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ တရုတ္နံနံအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ေလာင္း ထည့္ပါ။
မႏၱေလး မုုန္ ့တီသုုပ္
မႏၱေလးသူဆိုုေတာ့ မႏၱေလး မုုန္ ့တီလုုပ္နည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးစမ္းျကည့္ဖူးတာေပါ့ေနာ္။ အခုုနည္းကေတာ့ အေကာင္းဆုုံးနည္းနဲ ့ဆိုုင္ေတြက အရသာနဲ ့တူတဲ ့နည္းပါ။ မုုန္ ့တီရဲ႕အဓိက က်တာေတာ့ ပဲမွဳန္ ့ေကာင္းဖိုု ့နဲ ့ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ပါပဲ။ ပဲမွဳန္ ့ကိုု ေကာင္းေကာင္းေလးသုုံးမွေကာင္းမွာမိုု ့ကိုုယ္တိုုင္ေလွာ္ထားတဲ ့ပဲမွဳန္ ့အက်က္ကိုုမသုုံးပါနဲ ့။ အိစံကေတာ့ ေမြွး တံဆိပ္လဲသုုံးပါတယ္။ ေရြွေညာင္ပင္ေလး တံဆိပ္လဲသုုံးပါတယ္။ အခုုေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေရြွေညာင္ပင္ေလး တံဆိပ္ကိုု သုုံးတယ္။ သူကေတာ္ေတာ္ေလးေမြွးတယ္။ က်န္တဲ့တံဆိပ္ေတြေတာ့ မသုုံးဖူးပါဘူး။ မႏၱေလး မုုန္ ့တီက လုုပ္တတ္သြားရင္လဲ အရမ္းကိုုလြယ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကျကက္သားကိုု ဟင္းအနွစ္ေတြ အမ်ားျကီး ခ်က္ျပီးသုုတ္ပါတယ္။ တကယ္က အဲ့လိုုသုုတ္ရင္ စားမေကာင္းပါဘူး။ ဆိုုင္ေတြလိုု က အနွစ္နည္းနည္းေလးနဲ ့ခ်က္ရတာပါ။ စားေကာင္းျပီး အနံ ့ေလးအရမ္းေမြွးတဲ ့မႏၱေလး မုုန္ ့တီသုုပ္ကိုုလုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၁၀ပြဲ - ၁၅ပြဲစာ)
၁။ မုုန္ ့တီဖတ္ - ၅၀ သား
၂။ ျကက္ - ၁ ေကာင္
၃။ ငါးဖယ္ - ၂၀ သား
၄။ ပဲမွဳန္ ့အက်က္
၅။ ျကက္သြန္နီ - ၅ လုုံး
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ တက္
၇။ ဆီ
၈။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ။)
၉။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သားမွဳန္ ့
၁၁။ ငံျပာရည္
၁၂။ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား
၁၃။ ေခါက္ဆြဲျပားဖတ္အစိုု (သိုု ့) ဖက္ထုုပ္ရြက္ (သိုု ့) ဆန္ျပားအစိုု (အျကြပ္ေျကာ္အတြက္)
(တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြက ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာထည့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကေဂၚဖီထုုပ္ပါးပါးလွီးထည့္ပါတယ္။)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အျကြပ္ေျကာ္အတြက္ကိုု အိစံကေတာ့ ဖက္ထုုပ္အ၇ြက္ေတြကိုု ပါးပါးလွီးျပီး ေျကာ္ပါတယ္။
၂။ ျကက္သားကိုု သန္ ့စင္ျပီး ေလးပိုုင္းပိုုင္းျပီး ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား ထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ (မိနစ္သုုံးဆယ္ခန္ ့)
၃။ ျပဳတ္ျပီးသားျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ျပီး အသားမ်ားကိုု အမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ႏြွာပါ။ အရိုုးမ်ားကိုု ဟင္းရည္အိုုးထဲျပန္ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္အိုုးကိုု ေရျပန္ျဖည့္ျပီးရင္ ျကက္သားမွဳန္ ့ကိုု လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ျပန္တည္ထားျပီး ပြက္လွ်င္ ငါးဖယ္လုုံးမ်ားကိုုထည့္ျပဳတ္ပါ။ (ပိတ္စြယ္ေတြ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္လွ်င္ပိုုေကာင္းပါသည္။)
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီ ၂ လုုံးကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ျဖင့္ ၁ ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္ ပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ျကက္သြန္နီ ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္နီ ရဲလာျပီး ေမြွးလာလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ အေ၇ာင္တင္မွုုန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီျပန္လာသည္အထိ ခ်က္ပါ။ အေပ့ါအငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၆။ က်န္ေသာ ျကက္သြန္နီ ၃ လုုံးကိုု ပါးပါးလွီးျပီး ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ျကက္သြန္နီမ်ား ေရြွ၀ါေ၇ာင္သန္းလာလွ်င္ အေ၇ာင္တင္မွဳန္ ့ ထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ မုုန္ ့တီ ပြဲျပင္နည္း
မုုန္ ့တီတပြဲစာအတြက္ ခ်က္ထားေသာျကက္သားကိုု ဆီအပါအ၀င္ ဟင္းခ်က္ေသာဇြန္းျဖင့္ ၁ ဇြန္း၊ ပဲမွဳန္ ့အက်က္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ငါးဖယ္လုုံး ၅ လုုံး၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့အနည္းငယ္၊ အျကြပ္ေျကာ္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္ တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ သုုပ္ပါ။
၈။ အလြန္ေမြွးျပီး အရသာရွိေသာ မႏၱေလးမုုန္ ့တီသုုပ္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
မႏၱေလးက ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲ
ေခါက္ဆြဲရဲ႔ အရသာကေတာ့ ျမန္မာအၾကိဳက္ေလးပါပဲ။ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးစားခ်င္ရင္လဲ သံပုုရာသီးေလးညွစ္စားလိုု႔ရေတာ့ ဘာေျပာေကာင္းမလဲ လႊတ္ေကာင္းေပါ့။ ပဲျပဳတ္ေလးကိုုလဲေခ်ျပီးထည့္ထားေတာ့ ဆိမ္႔ဆိမ္႔ေလးလဲျဖစ္ေနပါတယ္။ မူရင္းေခါက္ဆြဲမွာေတာ့ အသားကိုု ဆိတ္သားနဲ႔ခ်က္ပါတယ္။ အိစံကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္ထားပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲနည္းကေတာ့ အိစံအေဒၚတိုု႔တုုန္းက မန္းေလးမွာလူၾကိဳက္မ်ားတဲ႔ေခါက္ဆြဲေလးပါ။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္ျပား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ဆိတ္သား (သိုု႔) ၾကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၃ လုုံး
၆။ ငါးငံျပာရည္
၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၈။ သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔
၉။ ပဲမႈန္႔အက်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၁၀။ ဆႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၁၁။ အေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ အေရာင္တင္အစပ္မႈန္႔ (ငရုုတ္သီးမႈန္႔)
၁၃။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၁၄။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
၁၅။ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္
၁၆။ နံနံပင္
၁၇။ သံပုုရာသီး
၁၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆုုံးအသားကိုုခ်က္ရေအာင္ေနာ္။ ဆိတ္သားဆိုုရင္ အသားကိုုေသးေသးေလးေတြအရင္တုုန္းျပီး သံပုုရာသီး တစိတ္က အရည္ကိုုညွစ္ျပီး နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံးနာရီဝက္ခန္႔နွပ္ထားပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးျဖင့္ ၂ ခါျပန္ေဆးပါ။ ၾကက္သားဆိုုရင္ေတာ့ အတုုံးအေသးေလးေတြအရင္တုုံးထားပါ။
၂။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။ နံနံပင္ကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပဲမႈန္႔အက်က္ကိုု ေရ ၁ လီတာျဖင့္ ပဲမႈန္႔မ်ားေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၃။ အတုုံးေလးေတြတုုံးထားေသာ အသားထဲကိုု ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ မွအရည္ညွစ္ပါ။ အဖတ္ကိုုသပ္သပ္ထားထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္အသားထဲကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု႔ျဖင့္ နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုထည့္ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ အသားမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ ေရ ၁ ခြက္ထည့္ပါ။ (ဆိတ္သားဆိုုရင္ေတာ့ အသားႏူးတဲ႔အထိ ေရျဖည့္ျဖည့္ျပီးတည္ပါ။) အသားမ်ားႏူးျပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ အတုုံးေလးေတြတုုံးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီအန႔ံေမႊးလာလွ်င္ ပဲမႈန္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ အရည္ကိုုထည့္ပါ။ ငါးငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း (သိုု႔) လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ လိုုခ်င္ေသာ ဟင္းရည္အပ်စ္အက်ဲေပၚမူတည္ရ်္ ေရလိုုသေလာက္ နွင့္ ငါးငံျပာရည္လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ အသားဟင္းရပါျပီ။
၅။ ေခါက္ဆြဲ တပြဲစာအတြက္
- ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ
- အသားဟင္းရည္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ျဖင့္ ၁ ဇြန္း (သိုု႔) ၁ ဇြန္းခြဲ
- ပဲျပဳတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု လက္ျဖင့္ေခ်ထည့္ပါ။
- အေရာင္တင္အစပ္မႈန္႔ (ငရုုတ္သီးမႈန္႔) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
- ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
- နံနံပင္ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အနည္းငယ္
- သံပုုရာသီး တစိတ္ တိုု႔ျဖင့္ ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲကိုု ျပဳလုုပ္ပါ။
၆။ ေဒၚအိစံခ်က္တဲ႔ ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ျပဳလုုပ္နည္း
ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ခ်ည္းပဲသပ္သပ္လုုပ္ရင္ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဟင္းရည္မလုုပ္ေပမယ့္ ဟင္းရည္ေလးနဲ ့မွပိုုစားေကာင္းမွာမိုု ့ဟင္းရည္ကိုုလဲ ျပဳလုုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။ တကယ္လိုု ့ဟင္းရည္မလုုပ္ဘဲဆိုုရင္ ေရေႏြးခ်ည္းသတ္သတ္မွာ အသားလုုံးမ်ားကိုုထည့္မျပဳတ္ပဲ ေရေႏြးထဲကိုု အသားမွဳန့္၊ သၾကားတိုု ့ထည့္ျပီးမွ ျပဳတ္မွေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေၾကးအိုး ၅ ပြဲစာအတြက္)
၁။ ၀က္ရိုး (သို ့) ၾကက္ရိုး - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ အသား - ၅၀ သား (သို ့) ၂ ေပါင္
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၄။ မုန္ညင္းခါး - ၁ စည္း
၅။ ဆန္ၾကာဇံ(၂၅က်ပ္သား) (သိုု ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ (၅၀က်ပ္သား)
၆။ ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
၇။ ငါးဖယ္လုံး - ၁၀ လုံး
၈။ ႃကိုက္နွစ္သက္ရာ ကလီစာ (လွ်ာ၊ အူမျကီး၊ ၾကက္ျမစ္) - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၉။ ပဲငံျပာရည္ -
၁၀။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ သၾကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိ မွဳန္ ့
၁၂။ ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ၾကက္သားမွဳန္ ့
၁၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ႏွမး္ဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံ တပုံ
၁၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဟင္းရည္အိုးတည္နည္း
၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုးမ်ားကို ေရျဖင့္ သုံးခါေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးအိုုးတည္ပါ။ေရေႏြးပြက္လာလွ်င္အရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ အရိုုးမ်ားထည့္ရ်္ ေရပြက္ျပီး အျမွဳပ္မ်ားထလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး အိုးထဲမွ အရည္မ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။ အရိုးမ်ားကို ေရေအးေအးတြင္ ျပန္ေဆးပါ။ အိုးထဲမွာ ညစ္ပတ္ေနလွ်င္ အိုးကိုလဲျပန္ေဆးပါ။ ထို ့ေနာက္ အရိုးမ်ားကို ျပန္ထည့္ ေရ ၄ လီတာ ထည့္၊ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား( သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ဟင္းရည္အိုးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ နာရီ ခန္ ့တည္ထားပါ။ (အခ်ိဳသိပ္မျကိုက္လွ်င္ သျကား(သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုေလ်ာ့ ထည့္ပါ။) ေရနည္းသြားလွ်င္ ထပ္ျဖည့္ပါ။
၂။ ကလီစာမ်ားကို ေဆးေက်ာျပီး သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ေရခမ္းျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ဆန္ျကာဇံကိုု ျပဳတ္ထားပါ။ (ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲသုုံးလွ်င္လဲ ေရေႏြးျဖင့္ အနည္းငယ္ေဖ်ာထားပါ။)
၄။ ေရေနြးအိုးတခုတည္ရ်္ ငါးဖယ္ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးဖယ္ကို ဆယ္ထားပါ။
၅။ ငုံးဥကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။
၆။ အသားလုံးလုပ္နည္း
အသားကို ခရုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နွမ္းဆီေမြွး လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပုံတပုံ တို ့ျဖင္နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။ ( တခ်ိဳ ့ဆိုင္ေတြက ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္နယ္ပါသည္။ ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္ခ်င္လွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။) အသားလုံးကို သုံးေဆာင္ခါနီးမွ ထည့္ျပဳတ္ရပါသည္။ (အသားလုုံးကိုု ျပဳလုုပ္ရာတြင္ ပန္းကန္ျပားလိုုမ်ိဳးအျပားေပၚတြင္ အျပားလိုုက္ဖိထားျပီး ဇြန္းျဖင့္ ဖဲ့ဖဲ့ထည့္တာေကာင္းပါတယ္။ လက္ျဖင့္လုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ အရမ္းဖိသိပ္မလုုံးရပါ။ ဖြဖြေလးလုုံးပါ။ ဖိသိပ္လုုံးလွ်င္ က်စ္က်စ္ျကီးနဲ ့မာသြားတတ္ပါတယ္။)
၇။ ေျကးအိုးဆီခ်က္ (တပြဲစာအတြက္)
အျခားအိုးေသးေသးတလုံးထဲတြင္ ဟင္းရည္အိုးထဲမွ ဟင္းရည္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း ၃ ဇြန္း ကို ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၀က္သားလုံး ၁၀ လုံး ထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ငါးဖယ္မ်ား ထည့္၊ ေနာက္ဆုုံးမွ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
ဆီခ်က္လုပ္မည့္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ၾကာဇံ (သို ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သၾကား (သို ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ (သိုု ့) ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း နွင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းတို ့ကိုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ဆီခ်က္ေပၚကိုု ဟင္းရည္ထဲမွ အသားလုံး၊ငါးဖယ္၊ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုတင္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေျကာ္နွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကိုု အေပၚမွျဖဴးပါ။ ဟင္းရည္ေလးနွင့္ တြဲရ်္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။
ငါးကင္
ငါးကင္လုုပ္နည္းေမးထားတဲ ့သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမြွးေမြွးငါးကင္ေလးပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ စလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ငါး - ၁ ေကာင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ (သိုု ့) အနည္းငယ္ (ငါးအေကာင္ အျကီးအေသးေပၚမူတည္ရ်္)
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၅။ နံနံပင္ - ၁၀ ပင္
၆။ ရွမ္းနံနံ - ၁၀ ပင္
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
၈။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ (တရုုတ္မပုုံ ပုုလင္း) (မရွိလွ်င္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့နွင့္ တရုုတ္မဆလာကိုု ဆီသပ္ထားပါ။)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး တဖက္တခ်က္ဆီကိုု မြွန္းထားပါ။ ဂ်င္း နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴ မွ အ၇ည္ကိုု ငါးေပၚသိုု ့အနွံ ့ညွစ္ခ်ပါ။ ဗိုုက္သားထဲကိုု ပါ ညွစ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဆားျဖင့္ ငါး အနွံ ့သုုတ္ပါ။
၃။ အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ နံနံပင္ တိုု ့ကိုု ေထာင္းပါ။ ေထာင္းထားေသာအစာပလာမ်ားကိုု ငါးရဲ ့ဗိုုက္သားထဲကိုု အစာသြပ္ပါ။
၄။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ကိုု ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ ၂ ဖက္လုုံးကိုု စုုတ္တံ ျဖင့္သုုတ္ထားပါ။
၅။ ငါးကင္လိုု ့ရပါျပီ။ ငါးကင္ေနစဥ္မွာ ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ကိုု ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ျဖင့္ သုုတ္ေပးပါ။ (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ငရုုတ္သီးအဖတ္ေတြပါ သုုပ္ပါ။) ငါးကင္ကင္မည့္ သံျပားကိုလဲဆီသုတ္ပါ။ ငါးအေရခြံမ်ား ကပ္မသြားေအာင္လို ့့ပါ။
ျမီးေရွဖတ္/နန္းလတ္ - ၇၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ရင္ပံုသား - ၂ ျခမ္း (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ၾကက္သားျပဳတ္ရန္ေရ - ၂ လီတာ
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ခ်င္းပါးပါးလွီး - ၃ ျပား
ခ်ားေကာသီး - ၁ လံုး
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီနီအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ငရုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
ေကာ္ရည္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ေကာ္မႈန္႔ (ပီေလာပီနန္မႈန့္္) - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ေရ - ၅၀၀ မီလီလီတာ
ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ဆီ
အရသာအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ပဲပင္ေပါက္ - ၄၀၀ ဂရမ္
ပဲငါးပိ - ၈၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
တရုတ္နံနံ - ၃၀ ဂရမ္
တရုတ္နံနံနဲ႔ေဖ်ာ္ရန္ ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရေႏြး - အနည္းငယ္
အသားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - အနည္းငယ္
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁၂၀ ဂရမ္
1. ၾကက္သားျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲေရထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္ရင္ပံုသားထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ခ်င္း၊ နာနတ္ပြင့္၊ ခ်ာေကာသီးထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ထားပါ။
2. ၾကက္သားႏူးရင္ ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
3. ျမီးေရွနဲ႔စားရန္ ဟင္းရည္အတြက္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကို ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔၊ ဆားထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
4. ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူရင္ မီးပိတ္ျပီး ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ထားပါ။
5. ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရွလကာရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
6. ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ တရုတ္နံနံပင္ကိုလည္း ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔ ထည့္ျပီး ေမႊထားပါ။
7. ပဲငါးပိကို ေျချပီး ပဲငံျပာရည္နဲ႔ေရာထားပါ။
8. ဆီတိုဟူးကို ေျခထားပါ။
9. ေကာ္ရည္က်ိဳရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္လံုးထဲကို ေကာ္မႈန္႔နဲ႔ဆန္မႈန္႔ထည့္ပါ။ ျပီးေနာက္ ေရထည့္ျပီး က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး က်ဳိပါ။ အေရာင္ၾကည္လာရင္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။
10. ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ဆန္မႈန္႔ကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ ဆိုဒါထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးေနာက္ ေရထည့္ျပီး ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပါ။
11. ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးထည္ပါ။ ဆီပူရင္ မုန္႔ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ ၁ ဇြန္းခတ္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ နီညိုေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ထားပါ။ မုန္႔ႏွစ္အားလံုးကုန္သည္အထိဆက္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
12. ပဲပင္ေပါက္နဲ႔မုန္႔ဖတ္ေရေႏြးေဖ်ာ္ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ဆယ္ထားပါ။
13. မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာကုိ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ ျပီးလွ်င္စားမည့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငါးပိ၊ ဆီတိုဟူး၊ တရုတ္နံနံ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ပါ။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ညွပ္ထည့္ပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို သီးသန္႔ပန္းကန္ျပားအေသးထဲ ထည့္ပါ။
14. ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲကို ပဲငါးပိအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ တရုတ္နံနံအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ေလာင္း ထည့္ပါ။
မႏၱေလး မုုန္ ့တီသုုပ္
မႏၱေလးသူဆိုုေတာ့ မႏၱေလး မုုန္ ့တီလုုပ္နည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးစမ္းျကည့္ဖူးတာေပါ့ေနာ္။ အခုုနည္းကေတာ့ အေကာင္းဆုုံးနည္းနဲ ့ဆိုုင္ေတြက အရသာနဲ ့တူတဲ ့နည္းပါ။ မုုန္ ့တီရဲ႕အဓိက က်တာေတာ့ ပဲမွဳန္ ့ေကာင္းဖိုု ့နဲ ့ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ပါပဲ။ ပဲမွဳန္ ့ကိုု ေကာင္းေကာင္းေလးသုုံးမွေကာင္းမွာမိုု ့ကိုုယ္တိုုင္ေလွာ္ထားတဲ ့ပဲမွဳန္ ့အက်က္ကိုုမသုုံးပါနဲ ့။ အိစံကေတာ့ ေမြွး တံဆိပ္လဲသုုံးပါတယ္။ ေရြွေညာင္ပင္ေလး တံဆိပ္လဲသုုံးပါတယ္။ အခုုေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေရြွေညာင္ပင္ေလး တံဆိပ္ကိုု သုုံးတယ္။ သူကေတာ္ေတာ္ေလးေမြွးတယ္။ က်န္တဲ့တံဆိပ္ေတြေတာ့ မသုုံးဖူးပါဘူး။ မႏၱေလး မုုန္ ့တီက လုုပ္တတ္သြားရင္လဲ အရမ္းကိုုလြယ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကျကက္သားကိုု ဟင္းအနွစ္ေတြ အမ်ားျကီး ခ်က္ျပီးသုုတ္ပါတယ္။ တကယ္က အဲ့လိုုသုုတ္ရင္ စားမေကာင္းပါဘူး။ ဆိုုင္ေတြလိုု က အနွစ္နည္းနည္းေလးနဲ ့ခ်က္ရတာပါ။ စားေကာင္းျပီး အနံ ့ေလးအရမ္းေမြွးတဲ ့မႏၱေလး မုုန္ ့တီသုုပ္ကိုုလုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၁၀ပြဲ - ၁၅ပြဲစာ)
၁။ မုုန္ ့တီဖတ္ - ၅၀ သား
၂။ ျကက္ - ၁ ေကာင္
၃။ ငါးဖယ္ - ၂၀ သား
၄။ ပဲမွဳန္ ့အက်က္
၅။ ျကက္သြန္နီ - ၅ လုုံး
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ တက္
၇။ ဆီ
၈။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ။)
၉။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သားမွဳန္ ့
၁၁။ ငံျပာရည္
၁၂။ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား
၁၃။ ေခါက္ဆြဲျပားဖတ္အစိုု (သိုု ့) ဖက္ထုုပ္ရြက္ (သိုု ့) ဆန္ျပားအစိုု (အျကြပ္ေျကာ္အတြက္)
(တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြက ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာထည့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကေဂၚဖီထုုပ္ပါးပါးလွီးထည့္ပါတယ္။)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အျကြပ္ေျကာ္အတြက္ကိုု အိစံကေတာ့ ဖက္ထုုပ္အ၇ြက္ေတြကိုု ပါးပါးလွီးျပီး ေျကာ္ပါတယ္။
၂။ ျကက္သားကိုု သန္ ့စင္ျပီး ေလးပိုုင္းပိုုင္းျပီး ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား ထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ (မိနစ္သုုံးဆယ္ခန္ ့)
၃။ ျပဳတ္ျပီးသားျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ျပီး အသားမ်ားကိုု အမွ်င္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ႏြွာပါ။ အရိုုးမ်ားကိုု ဟင္းရည္အိုုးထဲျပန္ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္အိုုးကိုု ေရျပန္ျဖည့္ျပီးရင္ ျကက္သားမွဳန္ ့ကိုု လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ျပန္တည္ထားျပီး ပြက္လွ်င္ ငါးဖယ္လုုံးမ်ားကိုုထည့္ျပဳတ္ပါ။ (ပိတ္စြယ္ေတြ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္လွ်င္ပိုုေကာင္းပါသည္။)
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီ ၂ လုုံးကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ျဖင့္ ၁ ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္ ပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ျကက္သြန္နီ ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္နီ ရဲလာျပီး ေမြွးလာလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့(သိုု ့) သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ အေ၇ာင္တင္မွုုန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီျပန္လာသည္အထိ ခ်က္ပါ။ အေပ့ါအငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၆။ က်န္ေသာ ျကက္သြန္နီ ၃ လုုံးကိုု ပါးပါးလွီးျပီး ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ျကက္သြန္နီမ်ား ေရြွ၀ါေ၇ာင္သန္းလာလွ်င္ အေ၇ာင္တင္မွဳန္ ့ ထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ မုုန္ ့တီ ပြဲျပင္နည္း
မုုန္ ့တီတပြဲစာအတြက္ ခ်က္ထားေသာျကက္သားကိုု ဆီအပါအ၀င္ ဟင္းခ်က္ေသာဇြန္းျဖင့္ ၁ ဇြန္း၊ ပဲမွဳန္ ့အက်က္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ျကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ငါးဖယ္လုုံး ၅ လုုံး၊ အခ်ိဳမွဳန္ ့အနည္းငယ္၊ အျကြပ္ေျကာ္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္ တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ သုုပ္ပါ။
၈။ အလြန္ေမြွးျပီး အရသာရွိေသာ မႏၱေလးမုုန္ ့တီသုုပ္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
မႏၱေလးက ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲ
ေခါက္ဆြဲရဲ႔ အရသာကေတာ့ ျမန္မာအၾကိဳက္ေလးပါပဲ။ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးစားခ်င္ရင္လဲ သံပုုရာသီးေလးညွစ္စားလိုု႔ရေတာ့ ဘာေျပာေကာင္းမလဲ လႊတ္ေကာင္းေပါ့။ ပဲျပဳတ္ေလးကိုုလဲေခ်ျပီးထည့္ထားေတာ့ ဆိမ္႔ဆိမ္႔ေလးလဲျဖစ္ေနပါတယ္။ မူရင္းေခါက္ဆြဲမွာေတာ့ အသားကိုု ဆိတ္သားနဲ႔ခ်က္ပါတယ္။ အိစံကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္ထားပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲနည္းကေတာ့ အိစံအေဒၚတိုု႔တုုန္းက မန္းေလးမွာလူၾကိဳက္မ်ားတဲ႔ေခါက္ဆြဲေလးပါ။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္ျပား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ဆိတ္သား (သိုု႔) ၾကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၃ လုုံး
၆။ ငါးငံျပာရည္
၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၈။ သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔
၉။ ပဲမႈန္႔အက်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၁၀။ ဆႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၁၁။ အေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ အေရာင္တင္အစပ္မႈန္႔ (ငရုုတ္သီးမႈန္႔)
၁၃။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၁၄။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
၁၅။ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္
၁၆။ နံနံပင္
၁၇။ သံပုုရာသီး
၁၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆုုံးအသားကိုုခ်က္ရေအာင္ေနာ္။ ဆိတ္သားဆိုုရင္ အသားကိုုေသးေသးေလးေတြအရင္တုုန္းျပီး သံပုုရာသီး တစိတ္က အရည္ကိုုညွစ္ျပီး နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံးနာရီဝက္ခန္႔နွပ္ထားပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးျဖင့္ ၂ ခါျပန္ေဆးပါ။ ၾကက္သားဆိုုရင္ေတာ့ အတုုံးအေသးေလးေတြအရင္တုုံးထားပါ။
၂။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။ နံနံပင္ကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပဲမႈန္႔အက်က္ကိုု ေရ ၁ လီတာျဖင့္ ပဲမႈန္႔မ်ားေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၃။ အတုုံးေလးေတြတုုံးထားေသာ အသားထဲကိုု ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ မွအရည္ညွစ္ပါ။ အဖတ္ကိုုသပ္သပ္ထားထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္အသားထဲကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု႔ျဖင့္ နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုထည့္ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ အသားမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ ေရ ၁ ခြက္ထည့္ပါ။ (ဆိတ္သားဆိုုရင္ေတာ့ အသားႏူးတဲ႔အထိ ေရျဖည့္ျဖည့္ျပီးတည္ပါ။) အသားမ်ားႏူးျပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ အတုုံးေလးေတြတုုံးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီအန႔ံေမႊးလာလွ်င္ ပဲမႈန္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ အရည္ကိုုထည့္ပါ။ ငါးငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း (သိုု႔) လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ လိုုခ်င္ေသာ ဟင္းရည္အပ်စ္အက်ဲေပၚမူတည္ရ်္ ေရလိုုသေလာက္ နွင့္ ငါးငံျပာရည္လိုုသေလာက္ထည့္ပါ။ အသားဟင္းရပါျပီ။
၅။ ေခါက္ဆြဲ တပြဲစာအတြက္
- ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ
- အသားဟင္းရည္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ျဖင့္ ၁ ဇြန္း (သိုု႔) ၁ ဇြန္းခြဲ
- ပဲျပဳတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု လက္ျဖင့္ေခ်ထည့္ပါ။
- အေရာင္တင္အစပ္မႈန္႔ (ငရုုတ္သီးမႈန္႔) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
- ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- သၾကား (သိုု႔) အခ်ိဳမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
- နံနံပင္ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အနည္းငယ္
- သံပုုရာသီး တစိတ္ တိုု႔ျဖင့္ ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲကိုု ျပဳလုုပ္ပါ။
၆။ ေဒၚအိစံခ်က္တဲ႔ ေဒၚျဖဴေခါက္ဆြဲကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ျပဳလုုပ္နည္း
ေၾကးအိုုးဆီခ်က္ခ်ည္းပဲသပ္သပ္လုုပ္ရင္ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဟင္းရည္မလုုပ္ေပမယ့္ ဟင္းရည္ေလးနဲ ့မွပိုုစားေကာင္းမွာမိုု ့ဟင္းရည္ကိုုလဲ ျပဳလုုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။ တကယ္လိုု ့ဟင္းရည္မလုုပ္ဘဲဆိုုရင္ ေရေႏြးခ်ည္းသတ္သတ္မွာ အသားလုုံးမ်ားကိုုထည့္မျပဳတ္ပဲ ေရေႏြးထဲကိုု အသားမွဳန့္၊ သၾကားတိုု ့ထည့္ျပီးမွ ျပဳတ္မွေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေၾကးအိုး ၅ ပြဲစာအတြက္)
၁။ ၀က္ရိုး (သို ့) ၾကက္ရိုး - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ အသား - ၅၀ သား (သို ့) ၂ ေပါင္
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၄။ မုန္ညင္းခါး - ၁ စည္း
၅။ ဆန္ၾကာဇံ(၂၅က်ပ္သား) (သိုု ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ (၅၀က်ပ္သား)
၆။ ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
၇။ ငါးဖယ္လုံး - ၁၀ လုံး
၈။ ႃကိုက္နွစ္သက္ရာ ကလီစာ (လွ်ာ၊ အူမျကီး၊ ၾကက္ျမစ္) - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၉။ ပဲငံျပာရည္ -
၁၀။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ သၾကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိ မွဳန္ ့
၁၂။ ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ၾကက္သားမွဳန္ ့
၁၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ႏွမး္ဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံ တပုံ
၁၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဟင္းရည္အိုးတည္နည္း
၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုးမ်ားကို ေရျဖင့္ သုံးခါေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးအိုုးတည္ပါ။ေရေႏြးပြက္လာလွ်င္အရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ အရိုုးမ်ားထည့္ရ်္ ေရပြက္ျပီး အျမွဳပ္မ်ားထလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး အိုးထဲမွ အရည္မ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။ အရိုးမ်ားကို ေရေအးေအးတြင္ ျပန္ေဆးပါ။ အိုးထဲမွာ ညစ္ပတ္ေနလွ်င္ အိုးကိုလဲျပန္ေဆးပါ။ ထို ့ေနာက္ အရိုးမ်ားကို ျပန္ထည့္ ေရ ၄ လီတာ ထည့္၊ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား( သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ဟင္းရည္အိုးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ နာရီ ခန္ ့တည္ထားပါ။ (အခ်ိဳသိပ္မျကိုက္လွ်င္ သျကား(သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုေလ်ာ့ ထည့္ပါ။) ေရနည္းသြားလွ်င္ ထပ္ျဖည့္ပါ။
၂။ ကလီစာမ်ားကို ေဆးေက်ာျပီး သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ေရခမ္းျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ဆန္ျကာဇံကိုု ျပဳတ္ထားပါ။ (ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲသုုံးလွ်င္လဲ ေရေႏြးျဖင့္ အနည္းငယ္ေဖ်ာထားပါ။)
၄။ ေရေနြးအိုးတခုတည္ရ်္ ငါးဖယ္ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးဖယ္ကို ဆယ္ထားပါ။
၅။ ငုံးဥကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။
၆။ အသားလုံးလုပ္နည္း
အသားကို ခရုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နွမ္းဆီေမြွး လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပုံတပုံ တို ့ျဖင္နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။ ( တခ်ိဳ ့ဆိုင္ေတြက ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္နယ္ပါသည္။ ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္ခ်င္လွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။) အသားလုံးကို သုံးေဆာင္ခါနီးမွ ထည့္ျပဳတ္ရပါသည္။ (အသားလုုံးကိုု ျပဳလုုပ္ရာတြင္ ပန္းကန္ျပားလိုုမ်ိဳးအျပားေပၚတြင္ အျပားလိုုက္ဖိထားျပီး ဇြန္းျဖင့္ ဖဲ့ဖဲ့ထည့္တာေကာင္းပါတယ္။ လက္ျဖင့္လုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ အရမ္းဖိသိပ္မလုုံးရပါ။ ဖြဖြေလးလုုံးပါ။ ဖိသိပ္လုုံးလွ်င္ က်စ္က်စ္ျကီးနဲ ့မာသြားတတ္ပါတယ္။)
၇။ ေျကးအိုးဆီခ်က္ (တပြဲစာအတြက္)
အျခားအိုးေသးေသးတလုံးထဲတြင္ ဟင္းရည္အိုးထဲမွ ဟင္းရည္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း ၃ ဇြန္း ကို ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၀က္သားလုံး ၁၀ လုံး ထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ငါးဖယ္မ်ား ထည့္၊ ေနာက္ဆုုံးမွ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
ဆီခ်က္လုပ္မည့္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ၾကာဇံ (သို ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သၾကား (သို ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ (သိုု ့) ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း နွင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းတို ့ကိုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ဆီခ်က္ေပၚကိုု ဟင္းရည္ထဲမွ အသားလုံး၊ငါးဖယ္၊ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုတင္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေျကာ္နွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကိုု အေပၚမွျဖဴးပါ။ ဟင္းရည္ေလးနွင့္ တြဲရ်္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။
ငါးကင္
ငါးကင္လုုပ္နည္းေမးထားတဲ ့သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမြွးေမြွးငါးကင္ေလးပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ စလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ငါး - ၁ ေကာင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ (သိုု ့) အနည္းငယ္ (ငါးအေကာင္ အျကီးအေသးေပၚမူတည္ရ်္)
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၅။ နံနံပင္ - ၁၀ ပင္
၆။ ရွမ္းနံနံ - ၁၀ ပင္
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
၈။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ (တရုုတ္မပုုံ ပုုလင္း) (မရွိလွ်င္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့နွင့္ တရုုတ္မဆလာကိုု ဆီသပ္ထားပါ။)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး တဖက္တခ်က္ဆီကိုု မြွန္းထားပါ။ ဂ်င္း နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴ မွ အ၇ည္ကိုု ငါးေပၚသိုု ့အနွံ ့ညွစ္ခ်ပါ။ ဗိုုက္သားထဲကိုု ပါ ညွစ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဆားျဖင့္ ငါး အနွံ ့သုုတ္ပါ။
၃။ အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ နံနံပင္ တိုု ့ကိုု ေထာင္းပါ။ ေထာင္းထားေသာအစာပလာမ်ားကိုု ငါးရဲ ့ဗိုုက္သားထဲကိုု အစာသြပ္ပါ။
၄။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ကိုု ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ ၂ ဖက္လုုံးကိုု စုုတ္တံ ျဖင့္သုုတ္ထားပါ။
၅။ ငါးကင္လိုု ့ရပါျပီ။ ငါးကင္ေနစဥ္မွာ ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ကိုု ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ျဖင့္ သုုတ္ေပးပါ။ (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ငရုုတ္သီးအဖတ္ေတြပါ သုုပ္ပါ။) ငါးကင္ကင္မည့္ သံျပားကိုလဲဆီသုတ္ပါ။ ငါးအေရခြံမ်ား ကပ္မသြားေအာင္လို ့့ပါ။
No comments:
Post a Comment