သက္သတ္လြတ္ မႏၱေလးၿမီးေရွ
.......................
မုန္႔တီဖတ္ နန္းလတ္ - ၇၅၀ ဂရမ္
ဆီနီအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
ဆီေမႊးအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
ေကာ္ရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ေကာ္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္ (ပီေလာပီနန္မႈန္႔)
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ေရ - ၅၀ဝ မီလီလီတာ
ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ ဆီ - လိုသေလာက္
အရသာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ပဲငါးပိ - ၈၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
တ႐ုတ္နံနံ - ၃၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁၂၀ ဂရမ္
ေရ - အနည္းငယ္
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ - ၁ အိုး (ခ်က္နည္းကို ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းမွာ ၾကည့္ပါ။)
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္၍ င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၂။ ဆီေမႊးအတြက္ ေနာက္ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီ ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး တ႐ုတ္မဆလာထည့္၍ ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၃။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရွလကာရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၄။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ တ႐ုတ္နံနံကိုလည္း ေရသန္႔သန္႔နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၅။ ပဲငါးပိကို ေျခၿပီး ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႔ ေရာထားပါ။
၆။ ဆီတိုဟူးကို ေျခထားပါ။
၇။ ေကာ္ရည္က်ိဳရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္အိုးထဲ ေကာ္မႈန္႔ႏွင့္ ဆန္မႈန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရထည့္ ၿပီး က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး က်ိဳပါ။ အေရာင္ၾကည္လာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
၈။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ႏွင့္ ဆန္မႈန္႔ကို ဇလံုထဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆား၊ ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရထည့္ၿပီး ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပါ။
၉။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ မုန္႔ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ ၁ ဇြန္းခတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။နီညိဳေရာင္သန္း လွ်င္ ဆယ္ယူထားပါ။ မုန္႔ႏွစ္အားလံုးကုန္သည္အထိ ဆက္၍ေၾကာ္ပါ။
၁၀။ ဟင္းရည္အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ အိုးထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ တ႐ုတ္မဆလာ ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၁၁။ မုန္႔ဖတ္ေရေႏြးေဖ်ာရန္အတြက္ ေရေႏြးအိုး တည္ထားပါ။
၁၂။ မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာကို ေရေႏြးေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငါးပိ၊ ဆီတိုဟူး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ပါ။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညႇပ္ထည့္ပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို သီးသန္႔ ပန္းကန္ျပား အေသးထဲ ထည့္ပါ။
၁၃။ ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ပဲငါးပိအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ ေလာင္းထည့္ပါ။
......................
Myint Oo Tha
သက္သတ္လြတ္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
...............................
ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္အစို - ၈၀ဝ ဂရမ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းအႏွစ္ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္ - ၄၅၀ ဂရမ္ (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၁၇၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔ သံုးႏိုင္ပါတယ္။)
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
အရသာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>>
ဆီနီအတြက္ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီေမႊးအတြက္ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
ေျမပဲေလွာ္ - ၈၅ ဂရမ္ (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
တ႐ုတ္နံနံ - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
အခ်ဥ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ေဂၚဖီ - ၆၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၅၀ ဂရမ္ (အေျမႇာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၆၀ ဂရမ္
အုန္းရည္/ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
မုန္လာဥနီ - ၁၂၀ ဂရမ္ (အတံုးႀကီးႀကီးတံုးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး (အခြံမႏႊာဘဲ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ဥ (အခြံႏႊာစရာမလိုပါ)
တ႐ုတ္နံနံ - ၁ စည္း (အရွည္လိုက္ႀကီးႀကီးျဖတ္ထားပါ)
င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - ၂ ၁/၂ လီတာ
ဆား၊ ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္လုပ္ရန္ အိုးႀကီးတစ္အိုးထဲ ဆား၊ ငံျပာရည္မွလြဲ၍ ေရႏွင့္ ပါဝင္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အားလံုးထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ မီးအရွိန္ေလွ်ာ့ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ တည္ထားပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အားလံုးကို စစ္ထုတ္ပစ္ပါ။ က်န္ရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၃။ အခ်ဥ္စပ္ရန္အတြက္ ဇလံုအေသးထဲ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥနီ၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ရွလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၄။ ပထမဦးဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ေရႊဝါေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၇။ အရသာအတြက္ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ဆီျပန္သည္အထိ ခ်က္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။
၈။ ဆီေမႊးခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။
၉။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး တ႐ုတ္မဆလာထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၀။ ၿပီးလွ်င္ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္၍ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၁။ ဆီတိုဟူးကို ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ထည့္ၿပီး ေျခထားပါ။
၁၂။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင့္ အေနာက္ကိုလည္း ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၁၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၄။ တ႐ုတ္နံနံပင္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၅။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၁၆။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲ ၁ ပြဲစာ (၁၆၀ ဂရမ္) ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ဖတ္ကို ေရေႏြးအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
၁၇။ ၿပီးလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေထာင္း ထားတဲ့ ေျမပဲေလွာ္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီေမႊး လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ေျခထားတဲ့ ဆီတိုဟူး လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ နံနံပင္ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၁၈။ ၿပီးလွ်င္ ေဂၚဖီႏွင့္ စပ္ထားတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႔ တြဲၿပီး စားပါ။ ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးထဲ ဟင္းရည္ခတ္ထည့္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ တ႐ုတ္နံနံ ထည့္ပါ။
......................
Myint Oo Tha
<<<<သက္သတ္လြတ္ မုန္႔တီ >>>
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား >>>
မုန္႔တီဖတ္ နန္းလတ္ – ၈၀ဝ ဂရမ္ ( ၅ ပြဲစာအတြက္)
တိုဟူး – ၃၀ဝ ဂရမ္
ေဂၚဖီ – ၁၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲေတာင့္ရွည္ – ၁၀ဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ဆီနီ (ဆီ+င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္) – စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း +စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆီဝါ (ဆီ+နႏြင္းမႈန္႔+ ၾကက္သြန္ျဖဴ) – စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း +လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း+၂ ႁမႊာ
ဆားရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း + စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ဆား+ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္)
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၅-၇ ဇြန္း
နံနံပင္ – ၁ စည္း
မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ – ၅ ခု
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ – ၁ အိုး
ပိတ္စြယ္ – ၅ ေခ်ာင္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္၍ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ ထည့္၍ ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဆီဝါအတြက္ ေနာက္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။ နႏြန္းမႈန္႔ထည့္၍ ေမႊေပးပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ျခင္း အားျဖင့္ ဆီခ်က္ပိုေမႊးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားသြားလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ျဖစ္သြားၿပီး မုန္႔တီသုပ္နဲ႔မတူဘဲ အသုပ္စံု သုပ္သလို ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ နႏြင္းနံ႔ေမႊးေမႊးေလး ႀကိဳက္လွ်င္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမထည့္လည္း ရပါတယ္။)
၃။ ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပိတ္စြယ္ပါးပါး လွီးထည့္ၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔တီနဲ႔ တြဲၿပီးစားရမယ့္ ဟင္းခ်ိဳရပါၿပီ။
၄။ ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ တိုဟူးကို လွီးၿပီး ထည့္ပါ။ ဆားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီဝါ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နံနံပင္၊ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲေတာင့္ရွည္နည္းနည္းစီထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ကို ေျခၿပီး ထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
<<<<ငါးမာလာ ေျမအိုးခ်ဥ္စပ္>>>>
[by ပန္းခေရ ]
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား>>>>
ငါးရံ႕အေနေတာ္ – ၁ ေကာင္
ငံုးဥျပဳတ္ၿပီး – ၅ လံုး
ျပဳတ္ထားေသာမွ်စ္ခ်ဥ္ – အနည္းငယ္
ပါဝင္ေသာအသီးအႏွံမ်ား >>>>
မာလာအႏွစ္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဟြာေက်ာက္ေစ့ – ၅ ေစ့ခန္႔
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ခ်င္း – လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ ႁမႊာ
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔ – အနည္းငယ္
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ရွမ္းနံနံ – အနည္းငယ္
ကုဆိုင္ – အနည္းငယ္
သံပရာသီး – ၁ လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း – အနည္းငယ္
ဆီ – စားပြဲဇြန္း၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း>>>
ဦးစြာ ငါးကို အေၾကးထိုး၊ ပါးဟက္၊ အူႏုတ္ၿပီး ေရေဆးပါ။ ငါးတစ္ေကာင္လံုးကို လက္တစ္လံုးအေနအထား အကြင္းေလးေတြကို ဗိုက္နားျပတ္ထြက္မသြားေအာင္ လွီးပါ။ ဒါဆိုလွ်င္ ငါးတစ္ေကာင္လံုးကို လွပစြာ ေျမအိုးထဲ ေခြထည့္လို႔ရပါတယ္။ ငါးကို ေျမအိုးထဲ လွပစြာ ေခြထည့္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လက္တစ္လံုးစာေလးေတြ လွီးျဖတ္ထည့္ပါ။ ငံုးဥျပဳတ္ကို အခြံႏႊာ ထည့္ပါ။ အသီးအႏွံမ်ားကို သူ႔ေနရာနဲ႔သူ စိတ္ကူးရသလို လွပစြာစီထည့္ထားပါ။ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ေရာေထာင္းၿပီး ဆီပူအိုးထဲ ဟြာေက်ာက္ေစ့ႏွင့္ အတူ ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ မာလာဟင္းအႏွစ္ ထည့္ပါ။ ေရေႏြးဆူဆူ လီတာဝက္ခန္႔ေလာင္းပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ကို ဆီသတ္ထားတဲ့အဖတ္ေတြ မပါေအာင္ စစ္ထုတ္ပါ။ အရည္ေတြကို ေျမအိုးထဲက အဆာပလာေတြထဲထည့္ၿပီး မီးရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ ငါးမာလာကို ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ပါ။ အေပါ့အငန္ အရသာျမည္းပါ။ အိုးခ်ခါနီး င႐ုတ္သီးစိမ္းဓားျပား႐ိုက္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ကုဆိုင္ကို လက္တစ္ဆစ္ အေနအထားေလးေတြ ျဖတ္ထားတာ ထည့္ပါ။ သံပရာရည္ ညႇစ္ထည့္ၿပီးလွ်င္ ပူစပ္ေမႊး ငါးမာလာခ်ဥ္စပ္ရပါၿပီ။ ေျမအိုးမရွိလွ်င္ သင့္ေတာ္ရာအိုးနဲ႔ ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။
<<<<< သက္သတ္လြတ္အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ >>>>
by Myint Oo Tha
သက္သတ္လြတ္အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္မည္ဆိုလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ရွိဖို႔ လိုပါတယ္။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္လုပ္နည္းကို ယခင္က ေရးခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလမွာေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္အစား သက္သတ္လြတ္ ဟင္းခတ္မႈန္႔သံုးမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ဟင္းရည္ခ်က္တဲ့အခါမွာ ပဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ေရကိုပဲ သံုးထားပါတယ္။ ကာရီေပါင္ဒါမရွိလွ်င္ နံနံေစ့ကို ေလွာ္ၿပီး ေထာင္းထည့္ႏိုင္သလို ေဂၚရင္ဂ်ီမဆာလာကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲျပားကို ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဟင္းရည္ခ်ိဳခ်ိဳမွာ ထည့္ထားတဲ့အတြက္ ပဲျပားက အင္မတန္မွ စားေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား >>>
ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို – ၁ ကီလိုဂရမ္
ခရမ္းသီး – ၁ လံုး (အေျမႇာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
ပဲသီး – ၅ ေတာင့္ (၁ လက္မအရြယ္ျဖတ္ထားပါ)
ပဲပင္ေပါက္ – ၂၅၀ ဂရမ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
ပဲျပား – ၂ ျပား (ေလးေထာင့္အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့->>>
ကုလားပဲ – ၆၀ ဂရမ္ (ေရေဆးထားပါ)
ကုလားပဲျပဳတ္ရန္ ေရ – ၂ လီတာ
အုန္းႏို႔ – ၂၀ဝ မီလီလီတာ
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကားခဲ (Rock Sugar) – အေသး ၂ ခဲ
သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲျပဳတ္ၿပီးရတဲ့ ပဲျပဳတ္ရည္ – ၁ လီတာ
ေရ – ၁ လီတာ
အႏွစ္အတြက္ ေထာင္းရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့->>
ၾကက္သြန္နီ – ၁၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂၀ ဂရမ္
စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ – ၁၀ ေစ့
ကာရီေပါင္ဒါ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ကုလားပဲျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲ ေရ ၂ လီတာထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ကုလားပဲကို ေရေဆးၿပီး ထည့္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ အေပၚတက္လာတဲ့ အျမႇဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပါ။
၂။ ကုလားပဲႏူးလွ်င္ ဆယ္ယူထားၿပီး ကုလားပဲျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားပါ။
၃။ ဆယ္ယူထားတဲ့ ကုလားပဲကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
၄။ အႏွစ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ စပါးလင္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ေထာင္းပါ။ ညက္သြားလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ အားလံုး ညက္သြားလွ်င္ ကာရီေပါင္ဒါထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၅။ တံုးထားတဲ့ ပဲျပားကို ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းသီးကိုလည္း ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၇။ ေမႊးလာလွ်င္ ေစာေစာက သိမ္းထားတဲ့ ပဲျပဳတ္ရည္ ၁ လီတာႏွင့္ ေရ ၁ လီတာ ထည့္ပါ။
၈။ ဆူလာလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ကုလားပဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ ဆက္၍ တည္ထားပါ။
၉။ ကုလားပဲအစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ အုန္းႏို႔ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၁၀။ အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ပါ။
၁၁။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ပဲျပားထည့္ၿပီး မီးေအးေအးႏွင့္ ဆက္၍ တည္ထားပါ။
၁၂။ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ပဲသီးတို႔ကို ေရေႏြးေျဖာထားပါ။
၁၃။ စားသံုးမည္ဆိုပါက တစ္ေယာက္စာပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး ဟင္းရည္နဲ႔ ပဲျပားထည့္ပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ခရမ္းသီး၊ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ပဲသီးတို႔ကို ထည့္ပါ။
၁၄။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ႏွင့္ ေရွာက္သီးတို႔ကို ညႇစ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
.......................
မုန္႔တီဖတ္ နန္းလတ္ - ၇၅၀ ဂရမ္
ဆီနီအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
ဆီေမႊးအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
ေကာ္ရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ေကာ္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္ (ပီေလာပီနန္မႈန္႔)
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ေရ - ၅၀ဝ မီလီလီတာ
ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆန္မႈန္႔ - ၇၀ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ေဆာ္ဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ေၾကာ္ရန္ ဆီ - လိုသေလာက္
အရသာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ပဲငါးပိ - ၈၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
တ႐ုတ္နံနံ - ၃၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴမႈန္႔
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁၂၀ ဂရမ္
ေရ - အနည္းငယ္
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ - ၁ အိုး (ခ်က္နည္းကို ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းမွာ ၾကည့္ပါ။)
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္၍ င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၂။ ဆီေမႊးအတြက္ ေနာက္ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီ ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး တ႐ုတ္မဆလာထည့္၍ ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၃။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရွလကာရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၄။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ တ႐ုတ္နံနံကိုလည္း ေရသန္႔သန္႔နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၅။ ပဲငါးပိကို ေျခၿပီး ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႔ ေရာထားပါ။
၆။ ဆီတိုဟူးကို ေျခထားပါ။
၇။ ေကာ္ရည္က်ိဳရန္အတြက္ အိုးအေသးတစ္အိုးထဲ ေကာ္မႈန္႔ႏွင့္ ဆန္မႈန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရထည့္ ၿပီး က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး က်ိဳပါ။ အေရာင္ၾကည္လာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
၈။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ႏွင့္ ဆန္မႈန္႔ကို ဇလံုထဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆား၊ ေဆာ္ဒါထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရထည့္ၿပီး ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပါ။
၉။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ မုန္႔ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ ၁ ဇြန္းခတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။နီညိဳေရာင္သန္း လွ်င္ ဆယ္ယူထားပါ။ မုန္႔ႏွစ္အားလံုးကုန္သည္အထိ ဆက္၍ေၾကာ္ပါ။
၁၀။ ဟင္းရည္အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ အိုးထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ တ႐ုတ္မဆလာ ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၁၁။ မုန္႔ဖတ္ေရေႏြးေဖ်ာရန္အတြက္ ေရေႏြးအိုး တည္ထားပါ။
၁၂။ မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာကို ေရေႏြးေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီနီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငါးပိ၊ ဆီတိုဟူး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ထည့္ပါ။ ဂ်ံဳလံုးေၾကာ္ကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညႇပ္ထည့္ပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို သီးသန္႔ ပန္းကန္ျပား အေသးထဲ ထည့္ပါ။
၁၃။ ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ပဲငါးပိအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ ေလာင္းထည့္ပါ။
......................
Myint Oo Tha
သက္သတ္လြတ္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
...............................
ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္အစို - ၈၀ဝ ဂရမ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟင္းအႏွစ္ခ်က္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္ - ၄၅၀ ဂရမ္ (အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၁၇၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔ သံုးႏိုင္ပါတယ္။)
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
အရသာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>>
ဆီနီအတြက္ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ဆီေမႊးအတြက္ >>>
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီတိုဟူး - ၂ တံုး
ေျမပဲေလွာ္ - ၈၅ ဂရမ္ (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
တ႐ုတ္နံနံ - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
အခ်ဥ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ေဂၚဖီ - ၆၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
မုန္လာဥနီ - ၅၀ ဂရမ္ (အေျမႇာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
မုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၆၀ ဂရမ္
အုန္းရည္/ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
မုန္လာဥနီ - ၁၂၀ ဂရမ္ (အတံုးႀကီးႀကီးတံုးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး (အခြံမႏႊာဘဲ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ဥ (အခြံႏႊာစရာမလိုပါ)
တ႐ုတ္နံနံ - ၁ စည္း (အရွည္လိုက္ႀကီးႀကီးျဖတ္ထားပါ)
င႐ုတ္ေကာင္းအျဖဴေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - ၂ ၁/၂ လီတာ
ဆား၊ ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္လုပ္ရန္ အိုးႀကီးတစ္အိုးထဲ ဆား၊ ငံျပာရည္မွလြဲ၍ ေရႏွင့္ ပါဝင္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အားလံုးထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ မီးအရွိန္ေလွ်ာ့ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ တည္ထားပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အားလံုးကို စစ္ထုတ္ပစ္ပါ။ က်န္ရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၃။ အခ်ဥ္စပ္ရန္အတြက္ ဇလံုအေသးထဲ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥနီ၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ရွလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၄။ ပထမဦးဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ေရႊဝါေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးတံုးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၇။ အရသာအတြက္ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ဆီျပန္သည္အထိ ခ်က္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။
၈။ ဆီေမႊးခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။
၉။ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး တ႐ုတ္မဆလာထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၀။ ၿပီးလွ်င္ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္၍ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၁။ ဆီတိုဟူးကို ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ထည့္ၿပီး ေျခထားပါ။
၁၂။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင့္ အေနာက္ကိုလည္း ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၁၃။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၄။ တ႐ုတ္နံနံပင္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါ။
၁၅။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရန္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၁၆။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲ ၁ ပြဲစာ (၁၆၀ ဂရမ္) ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ဖတ္ကို ေရေႏြးအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
၁၇။ ၿပီးလွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေထာင္း ထားတဲ့ ေျမပဲေလွာ္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီေမႊး လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ေျခထားတဲ့ ဆီတိုဟူး လက္ဖက္ ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ နံနံပင္ ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၁၈။ ၿပီးလွ်င္ ေဂၚဖီႏွင့္ စပ္ထားတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႔ တြဲၿပီး စားပါ။ ဟင္းရည္အတြက္ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္လံုးထဲ ဟင္းရည္ခတ္ထည့္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ တ႐ုတ္နံနံ ထည့္ပါ။
......................
Myint Oo Tha
<<<<သက္သတ္လြတ္ မုန္႔တီ >>>
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား >>>
မုန္႔တီဖတ္ နန္းလတ္ – ၈၀ဝ ဂရမ္ ( ၅ ပြဲစာအတြက္)
တိုဟူး – ၃၀ဝ ဂရမ္
ေဂၚဖီ – ၁၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပဲေတာင့္ရွည္ – ၁၀ဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ဆီနီ (ဆီ+င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္) – စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း +စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆီဝါ (ဆီ+နႏြင္းမႈန္႔+ ၾကက္သြန္ျဖဴ) – စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း +လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း+၂ ႁမႊာ
ဆားရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း + စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ဆား+ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္)
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၅-၇ ဇြန္း
နံနံပင္ – ၁ စည္း
မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ – ၅ ခု
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ >>>
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ – ၁ အိုး
ပိတ္စြယ္ – ၅ ေခ်ာင္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ – အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးအေသးထဲ ဆီထည့္၍ ဆီပူလွ်င္ မီးပိတ္ၿပီး င႐ုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ ထည့္၍ ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဆီဝါအတြက္ ေနာက္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာကို ဓားျပား႐ိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။ နႏြန္းမႈန္႔ထည့္၍ ေမႊေပးပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ျခင္း အားျဖင့္ ဆီခ်က္ပိုေမႊးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားသြားလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ျဖစ္သြားၿပီး မုန္႔တီသုပ္နဲ႔မတူဘဲ အသုပ္စံု သုပ္သလို ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ နႏြင္းနံ႔ေမႊးေမႊးေလး ႀကိဳက္လွ်င္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမထည့္လည္း ရပါတယ္။)
၃။ ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပိတ္စြယ္ပါးပါး လွီးထည့္ၿပီး င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔တီနဲ႔ တြဲၿပီးစားရမယ့္ ဟင္းခ်ိဳရပါၿပီ။
၄။ ပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဖတ္တစ္ပြဲစာထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ တိုဟူးကို လွီးၿပီး ထည့္ပါ။ ဆားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီဝါ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲမႈန္႔အက်က္မႈန္႔ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နံနံပင္၊ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲေတာင့္ရွည္နည္းနည္းစီထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ကို ေျခၿပီး ထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
<<<<ငါးမာလာ ေျမအိုးခ်ဥ္စပ္>>>>
[by ပန္းခေရ ]
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား>>>>
ငါးရံ႕အေနေတာ္ – ၁ ေကာင္
ငံုးဥျပဳတ္ၿပီး – ၅ လံုး
ျပဳတ္ထားေသာမွ်စ္ခ်ဥ္ – အနည္းငယ္
ပါဝင္ေသာအသီးအႏွံမ်ား >>>>
မာလာအႏွစ္ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဟြာေက်ာက္ေစ့ – ၅ ေစ့ခန္႔
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ခ်င္း – လက္တစ္ဆစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ ႁမႊာ
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရသာမႈန္႔ – အနည္းငယ္
သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ရွမ္းနံနံ – အနည္းငယ္
ကုဆိုင္ – အနည္းငယ္
သံပရာသီး – ၁ လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း – အနည္းငယ္
ဆီ – စားပြဲဇြန္း၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း>>>
ဦးစြာ ငါးကို အေၾကးထိုး၊ ပါးဟက္၊ အူႏုတ္ၿပီး ေရေဆးပါ။ ငါးတစ္ေကာင္လံုးကို လက္တစ္လံုးအေနအထား အကြင္းေလးေတြကို ဗိုက္နားျပတ္ထြက္မသြားေအာင္ လွီးပါ။ ဒါဆိုလွ်င္ ငါးတစ္ေကာင္လံုးကို လွပစြာ ေျမအိုးထဲ ေခြထည့္လို႔ရပါတယ္။ ငါးကို ေျမအိုးထဲ လွပစြာ ေခြထည့္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ကို လက္တစ္လံုးစာေလးေတြ လွီးျဖတ္ထည့္ပါ။ ငံုးဥျပဳတ္ကို အခြံႏႊာ ထည့္ပါ။ အသီးအႏွံမ်ားကို သူ႔ေနရာနဲ႔သူ စိတ္ကူးရသလို လွပစြာစီထည့္ထားပါ။ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ကို ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ေရာေထာင္းၿပီး ဆီပူအိုးထဲ ဟြာေက်ာက္ေစ့ႏွင့္ အတူ ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ မာလာဟင္းအႏွစ္ ထည့္ပါ။ ေရေႏြးဆူဆူ လီတာဝက္ခန္႔ေလာင္းပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ကို ဆီသတ္ထားတဲ့အဖတ္ေတြ မပါေအာင္ စစ္ထုတ္ပါ။ အရည္ေတြကို ေျမအိုးထဲက အဆာပလာေတြထဲထည့္ၿပီး မီးရွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႔ ငါးမာလာကို ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ပါ။ အေပါ့အငန္ အရသာျမည္းပါ။ အိုးခ်ခါနီး င႐ုတ္သီးစိမ္းဓားျပား႐ိုက္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ကုဆိုင္ကို လက္တစ္ဆစ္ အေနအထားေလးေတြ ျဖတ္ထားတာ ထည့္ပါ။ သံပရာရည္ ညႇစ္ထည့္ၿပီးလွ်င္ ပူစပ္ေမႊး ငါးမာလာခ်ဥ္စပ္ရပါၿပီ။ ေျမအိုးမရွိလွ်င္ သင့္ေတာ္ရာအိုးနဲ႔ ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။
<<<<< သက္သတ္လြတ္အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ >>>>
by Myint Oo Tha
သက္သတ္လြတ္အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္မည္ဆိုလွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ရွိဖို႔ လိုပါတယ္။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္လုပ္နည္းကို ယခင္က ေရးခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလမွာေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္အစား သက္သတ္လြတ္ ဟင္းခတ္မႈန္႔သံုးမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ဟင္းရည္ခ်က္တဲ့အခါမွာ ပဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ေရကိုပဲ သံုးထားပါတယ္။ ကာရီေပါင္ဒါမရွိလွ်င္ နံနံေစ့ကို ေလွာ္ၿပီး ေထာင္းထည့္ႏိုင္သလို ေဂၚရင္ဂ်ီမဆာလာကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲျပားကို ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဟင္းရည္ခ်ိဳခ်ိဳမွာ ထည့္ထားတဲ့အတြက္ ပဲျပားက အင္မတန္မွ စားေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား >>>
ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို – ၁ ကီလိုဂရမ္
ခရမ္းသီး – ၁ လံုး (အေျမႇာင္းေသးေသးလွီးထားပါ)
ပဲသီး – ၅ ေတာင့္ (၁ လက္မအရြယ္ျဖတ္ထားပါ)
ပဲပင္ေပါက္ – ၂၅၀ ဂရမ္ (ေရစိမ္ထားပါ)
ပဲျပား – ၂ ျပား (ေလးေထာင့္အတံုးေသးေသးတံုးထားပါ)
ဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့->>>
ကုလားပဲ – ၆၀ ဂရမ္ (ေရေဆးထားပါ)
ကုလားပဲျပဳတ္ရန္ ေရ – ၂ လီတာ
အုန္းႏို႔ – ၂၀ဝ မီလီလီတာ
ပဲငံျပာရည္ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကားခဲ (Rock Sugar) – အေသး ၂ ခဲ
သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲျပဳတ္ၿပီးရတဲ့ ပဲျပဳတ္ရည္ – ၁ လီတာ
ေရ – ၁ လီတာ
အႏွစ္အတြက္ ေထာင္းရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့->>
ၾကက္သြန္နီ – ၁၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂၀ ဂရမ္
စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ – ၁၀ ေစ့
ကာရီေပါင္ဒါ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ – စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း >>>
၁။ ကုလားပဲျပဳတ္ရန္အတြက္ အိုးထဲ ေရ ၂ လီတာထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ကုလားပဲကို ေရေဆးၿပီး ထည့္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ အေပၚတက္လာတဲ့ အျမႇဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပါ။
၂။ ကုလားပဲႏူးလွ်င္ ဆယ္ယူထားၿပီး ကုလားပဲျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားပါ။
၃။ ဆယ္ယူထားတဲ့ ကုလားပဲကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
၄။ အႏွစ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ စပါးလင္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ေထာင္းပါ။ ညက္သြားလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ အားလံုး ညက္သြားလွ်င္ ကာရီေပါင္ဒါထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၅။ တံုးထားတဲ့ ပဲျပားကို ျြကပ္ေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းသီးကိုလည္း ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၇။ ေမႊးလာလွ်င္ ေစာေစာက သိမ္းထားတဲ့ ပဲျပဳတ္ရည္ ၁ လီတာႏွင့္ ေရ ၁ လီတာ ထည့္ပါ။
၈။ ဆူလာလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ကုလားပဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ ဆက္၍ တည္ထားပါ။
၉။ ကုလားပဲအစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ အုန္းႏို႔ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၁၀။ အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ပါ။
၁၁။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ပဲျပားထည့္ၿပီး မီးေအးေအးႏွင့္ ဆက္၍ တည္ထားပါ။
၁၂။ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ပဲသီးတို႔ကို ေရေႏြးေျဖာထားပါ။
၁၃။ စားသံုးမည္ဆိုပါက တစ္ေယာက္စာပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး ဟင္းရည္နဲ႔ ပဲျပားထည့္ပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ခရမ္းသီး၊ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ပဲသီးတို႔ကို ထည့္ပါ။
၁၄။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ႏွင့္ ေရွာက္သီးတို႔ကို ညႇစ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment