Friday, December 21, 2018

ၾကက္သားဟင္းနဲ့ ျပည္ ပလာတာခ်က္နည္း (၂) နည္း


ျပည္ ပလာတာ (၁၀ေယာက္စာ)

ပလာတာ ၁၅ခ်ပ္
ၾကက္သား ၅၀က်ပ္သား
အာလူး ၃၅က်ပ္သား
ကုလားပဲ ၂၀က်ပ္သား
င႐ုတ္ပြေျခာက္ ၆ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး
ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္
ကရေဝးရြက္ ၂ခု
ပဲနံ့သာေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ဇြန္း
မဆလာ အနည္းငယ္
ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း၁၀ဇြန္း
ေဂၚဖီထုပ္ တစ္စိတ္(ျခစ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး(ပါးပါးလွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
သံပုရာသီး ၅လံုး
ပူစီနံ ၂စည္း

~ကုလားပဲမ်ားကို(၃)နာရီခန္႔ေရစိမ္ပီးႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ပဲႏူးလွ်င္အေအးခံ၍ႀကိတ္စက္(Blender)ထဲသို႔ထည့္ႀကိတ္ကာအိုးအႀကီးတစ္လံုးထဲသို႔ေျပာင္းထည့္ထားပါ

~ၾကက္သားမ်ားကိုအရြယ္ေတာ္အတံုးမ်ားတံုး၍ေရေဆးပီးအရသာမႈန္႔ နႏြင္းမႈန္႔ ဆား မဆလာတို႔ုျဖင့္နယ္ကာေရခဲေသတၱာထဲတြင္(၂)နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ

~င႐ုတ္ပြေျခာက္ကိုေရစိမ္၍အေစ့ထုတ္ပီးၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႔ႏွင့္ေရာကာညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ

~အာလူးမ်ားကိုအခြံခြာ၍ေလးစိတ္စိတ္ကာေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ထို႔ေနာက္အရသာမႈန္႔ ဆားတို႔ျဖင့္နယ္ကာဆီပူပူတြင္(၃)မိနစ္ခန္႔ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ကာေၾကာ္ပီးဆယ္ထားပါ

~ထိုဆီထဲသို႔ကရေဝးရြက္ႏွင့္ပဲနံ့သာေစ့တို႔ကိုထည့္ေမႊပီးအနံ့ေမႊးလာလွ်င္ေထာင္းထားေသာအႏွစ္မ်ားကိုထည့္၍ဆီသတ္ပါ

~အႏွစ္မ်ားေမႊး၍ႂကြပ္လာလွ်င္ၾကက္သားမ်ားထည့္လံုးပါ။အသားမ်ားက်စ္လာလွ်င္အာလူးထည့္ေမႊပီးေရေႏြးကိုနည္းနည္းခ်င္းစီထည့္၍ခ်က္ေပးပါ

~ၾကက္သားႏွင့္အာလူးမ်ားႏူးလာလွ်င္ကုလားပဲအႏွစ္အိုးထဲသို႔ထည့္ေမႊေပးပါ

~ထို႔ေနာက္ေရေႏြးကိုမပ်စ္မက်ဲေရာေပး၍အရသာျမည္းကာစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္လွ်င္မီးပိတ္ေပးလို႔ရပါပီ

~စားခါနီးလွ်င္ပန္းကန္တစ္ခုထဲသို႔ပလာတာမ်ားမႊထည့္ေပးပီးအေပၚမွၾကက္သားအာလူးပဲရည္ဆမ္း ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပူစီနံႏွင့္သံပုရာရည္ထည့္ကာေရာေမႊသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါပီ...

(ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား)

ၾကက္သားဟင္းနဲ့ ျပည္ ပလာတာခ်က္နည္း ေနာက္တစ္နည္း


ၾကက္သား ျပည္ပလာတာ ဆိုေပမယ္႔ ပလာတာ တစ္မ်ိဳးတည္းနဲ႔ မစားပါဘူး။ ပလာတာ၊ စမူဆာ ၊ ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ တို႕ႏွင့္ ပါ တြဲဖက္ျပီး သုံးေဆာင္ပါတယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ပလာတာ
ၾကက္သား
ၾကက္ အသည္းအျမစ္
ၾကက္ လည္ပင္း႐ိုး
ေတာင္ပံ
ေျခေထာက္
ဆား
နႏြင္းမႈန္႕
ၾကက္သားမႈန္႕
အရသာမႈန္႕
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕
ပဲမႈန္႕ အစိမ္း
ေရ
အားလူးအလုံးေသးမ်ား
ေလညွင္း ၄ပြင့္
ဖာလာေစ့ ၄ေစ့
ငရုတ္ေကာင္း ၃ ေစ့
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဂ်င္း
ဆီ
ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕
မဆလာ အနည္းငယ္
ကရေဝးရြက္
သစ္ဂ်ပို္းေခါက္
စမူဆာ
ေကာ္ျပန္႕
ေဂၚဖီ
ၾကက္သြန္နီ
ေရွာက္ရြက္
နံနံပင္
ပူစီနံ
ငရုတ္သီးစိမ္း
သံပုရာသီး

ျပဳလုုပ္နည္း


ျပည္ပလာတာ ခ်က္ရန္ အတြက္ ၾကက္သား ၊ ၾကက္အသည္းအျမစ္ ၊ ၾကက္လည္ပင္း႐ိုး ၊ ေတာင္ပံ ၊ ေျခေထာက္ စသည္တို႕ပါ ထည္႔ျပီး ခ်က္လွ်င္ ပိုျပီး စားေကာင္းပါတယ္ ။

ပထမဆုံး ၾကက္သား ၊ ၾကက္ အသည္းအျမစ္ ၊ နွလုံး၊ ၾကက္လည္ပင္း႐ိုး ၊ ေတာင္ပံ၊ ေျခေထာက္ အားလုံးတို႕ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး အတုံးေသးေသးေလးေတြ တုံးကာ ဆား ၊ နႏြင္းမႈန္ ႕ ၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ၊ အရသာမႈန္႔ ၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ထည္႔နယ္ ထားပါ ။
ပဲမႈန္႕ အစိမ္းကို ေရႏွင့္ေခ်ျပီး ေဖ်ာ္ကာ အိုးအၾကီးတလုံး ထဲတြင္ မၾကာခဏ ေမႊေပးကာ ၊ ပဲအစိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္သည္ အထိ ၾကာၾကာေလး တည္ထားပါ ။
အားလူးအလုံးေသးမ်ားကို အခြံႏႊာျပီး ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရစိမ္ထားပါ ။
ေလညွင္း ၄ပြင့္၊ ဖာလာေစ့ ၄ေစ့၊ ငရုတ္ေကာင္း ၃ ေစ့ တို႕ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ ။

ၾကက္သြန္နီ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း တို႕ကိုလည္း ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အိုုးထဲသိုု႔ ဆီသင့္ရံုုထည့္ကာ နႏြင္း အနည္းငယ္ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ ။ ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊေရာင္ သန္းျပီး ေမႊးလာပါက မီးအရွိန္ေရွာ့ကာ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕၊ မဆလာအနည္းငယ္၊ ကလာေဝးရြက္၊ သစ္ဂ်ပို္းေခါက္ ႏွင့္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေသာ ေလညွင္း ၊ ဖာလာေစ ႔၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ တို႕ကို ထည့္ျပီး စကၠန္႔ပိုင္းမွ် ၾကာေအာင္ ေမႊကာ ၊ လုံးထားေသာ ၾကက္သား ၊ ၾကက္ အသည္း အျမစ္ ၊ ၾကက္႐ိုး အားလုံးတို႕ကို ထည္႔ျပီး မီးအရွိန္ကို ပံုမွန္ျပန္ထားကာ ၾကက္သားမ်ားကို ၾကာၾကာေလး လုံးေပးပါ ။

ၾကက္သားမ်ား ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ အသင့္က်ိဳထားေသာ ပဲရည္အိုးထဲသို႕ ေျဖးေျဖးခ်င္း ထည္႔ကာ တည္ထား ေပးပါ ။
ျပီးေနာက္ အားလူး မ်ားကို ေရျပန္ေဆးကာ ဟင္းအိုး ထဲသို႕ ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ ။ ဟင္းအိုး ကို မၾကာခဏေမႊေမႊေပးပါ ။ ေအာက္တြင္ ပဲအႏွစ္မ်ား ကပ္ျပီး တူးႏိုင္ပါသည္။

ဟင္းအရည္မ်ား ပြက္ပြက္ ဆူလာလွ်င္ ၾကက္သားမ်ားႏွင့္ အားလူးမ်ား ႏူး ၊ မႏူးႏွင့္ အေပါ့အငံျမည္းၾကည့္ကာ လိုအပ္သည္မ်ားကို ထပ္ထည့္ပါ ။

ၾကက္သား မ်ားႏွင့္ အားလူး မ်ား အားလုံးႏူးျပီး ဆိုလွ်င္ ၾကက္သား ျပည္ပလာတာ အတြက္ ၾကက္သား အားလူး ဟင္း အရည္ေလး သုံးေဆာင္ရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ ။

ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ေကာ္ျပန္႕ တို႕ကို ေၾကာ္ထားပါ ။
ေဂၚဖီ ၊ၾကက္သြန္နီ ၊ ေရွာက္ရြက္ ၊ နံနံပင္ ၊ ပူစီနံ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တို႕ကို ပါးပါးလွီးထားပါ ။

ပန္းကန္လုံးတစ္ခုထဲတြင္ ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ေကာ္ျပန္႕ တို႕ကို အေနေတာ္ ညွပ္ထည္႔ပါ ။

ၾကက္သား အာလူးဟင္းရည္ကို ေမႊျပီးခပ္ထည့္ပါ။ ပါးပါး လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ေရွာက္ရြက္ ၊ နံနံပင္ ၊ပူစီနံ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တို႕ကို ထည္႔ပါ ။ သံပုရာရည္ ညွစ္ကာ အားလုံးကို ေရာနယ္ျပီး အေပါ့အငံ ျမည္းကာ အရသာ ေကာင္းမြန္ေသာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ ငံငံ စပ္စပ္ ၊ ၾကက္သား ျပည္ပလာတာ ပူပူေလး သုံးေဆာင္လို႕ ရပါျပီ ။

(ေေဒၚပုလက္ရာ)


No comments: