ထမင္းဆိုတာေတာ့ အာရွသားေတြအတြက္ အဓိကပင္တိုင္ထားစားေသာက္တဲ့ မရွိမျဖစ္အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဒီထမင္းကိုပဲ ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ တြဲဖက္စားေသာက္ၾကတာပါ။ တစ္ခါတေလ မေန႕ကက်န္တဲ့ဟင္း ဒါမွမဟုတ္ အသင့္စားႏိုင္တဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္ခ်ိဳ႕နဲ႕တြဲဖက္ျပီး တစ္မ်ိဳးတစ္မည္ျပင္ဆင္စားေသာက္မယ္ဆိုရင္ ကြၽန္ေတာ္တို႕ ညည္းေငြ႕စရာအျဖစ္ျမင္မွာမဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။
ဝက္အူေခ်ာင္း ထမင္းေပါင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားဆန္ - ၂ ခြက္
ဝက္အူေခ်ာင္း - ၂ ေခ်ာင္း
ဝက္မိုးခိုသား - ၁၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္ - ၂၀၀ ဂရမ္
ရွိတခဲမႈိ - ၃ ပြင့္ (ေရစိမ္ၿပီး ပြလာလွ်င္ လွီးထားပါ)
ဂ်င္း (ခ်င္း) - အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ ရေအာင္ လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲစာရေအာင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါ။
ခ႐ုဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၄) ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
• ဝက္အူေခ်ာင္းႏွင့္ ဝက္သားကို တစ္ကိုက္စာ အရြယ္ရေအာင္ လွီးပါ။ ပုစြန္ကို ေရေဆးအခြံခၽြတ္ၿပီး အေၾကာထုတ္ပါ။ ေခါင္းကိုဖယ္ၿပီး အၿမီးခ်န္ထားပါ။
• ဆန္ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
• အိုးထဲဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္း (ဂ်င္း) ထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္သားႏွင့္ ပုစြန္ထည့္ပါ။ အသားမ်ား က်က္လွ်င္ မႈိထည့္ၿပီး ေကာင္းစြာေမႊပါ။ ဆန္ထည့္ပါ။ ခ႐ုဆီႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ ထပ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၎ဆန္ႏွင့္ အသားမ်ားအားလံုးကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။
• ေရသန္႔ကို ယူၿပီး မႈိစိမ္ရာတြင္ သံုးထားေသာ ေရႏွင့္ ၃ ခြက္စာ ရေအာင္ ေရာပါ။ ၎ေရကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ထမင္းက်က္ေအာင္ ခ်က္ပါ။
• ထမင္းက်က္ၿပီဆိုက စားမည့္ပန္းကန္ထဲ လိုသေလာက္ ခူးထည့္ပါ။ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္ပါ။
ၾကက္သားထမင္းသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သားျပဳတ္ေထာင္းေၾကာ္အတြက္ -
ၾကက္သား - ၃၀ သား၊ ၾကက္သြန္နီ - ၂၀သား၊
ဆီ - ၂၅ သား
ထမင္းသုပ္အတြက္ -
ဆန္ႏို႕ဆီဘူး - ၂လံုး,သခြားသီး - ၁လံုး,ၾကက္သြန္နီအၾကီး - ၃လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃လံုး,ခရုဆီ - အနည္းငယ္,ၾကက္ဥ - ၃လံုး
ငရုတ္သီးဆီခ်က္ - အနည္းငယ္,သၾကား - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္,ရွာလကာရည္ - အနည္းငယ္
တရုတ္ပဲငါးပိ - အနည္းငယ္,ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) - အနည္းငယ္
ၾကက္သားထမင္းသုပ္မသုပ္ခင္ ၾကက္သားကို တစ္ရက္ၾကိဳျပီး ၾကက္သားျပဳတ္ေထာင္းေၾကာ္လုပ္ထားရပါမယ္။ ၾကက္သား (၃၀)သား ေလာက္ကိုျပဳတ္ျပီး အသားကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားျပီး ၾကက္သြန္နီကို အရင္ေၾကာ္ပါမယ္။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းသြားေတာ့မွ ၾကက္သားစင္း ထားတာကို ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီေရာ ၾကက္သားပါ ရဲျပီးၾကြပ္သည္အထိ ေၾကာ္ထားရပါမယ္။
ထမင္းကိုေတာ့ ဆန္ႏို႕ဆီဘူး (၂)လံုးကို မေပ်ာ့မမာေအာင္ အေနေတာ္ခ်က္ျပီး အေအးခံထားရပါမယ္။ ၾကက္ဥ(၃) လံုးကို အႏွစ္မက်က္ ေအာင္ ေၾကာ္ရပါမယ္။ တရုတ္ပဲငါးပိကို သူ႕မွာပါတဲ့အရည္ေတြခမ္းသြားေအာင္ ဆီနည္းနည္းနဲ႕ မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို အေနေတာ္လွီးျပီး သၾကား၊ဆား၊ရွာလကာရည္နဲ႕စိမ္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားပါ။ ထမင္းဇလံုထဲကို သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ၾကက္သြန္ ကိုထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ တရုတ္ပဲငါးပိ၊ခရုဆီ၊ပဲငံျပာရည္၊ၾကက္ဥေၾကာ္ကို ေခ်ထည့္ပါ။ ၾကက္သားျပဳတ္ေထာင္း ေၾကာ္နဲ႕ ငရုတ္ဆီသတ္ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး ၾကက္သားေၾကာ္ေလးကို အေပၚမွာထပ္ျဖဴးျပီးရင္ ၾကက္သားထမင္းသုပ္ေလးစားလို႕ရပါျပီ။
ၾကက္အသည္းအျမစ္ထမင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး
ၾကက္အသည္းအျမစ္ ၁၅က်ပ္သား
ဆန္ ၂လံုး
မုန္လာရြက္ တစ္ပင္
တရုတ္နံနံပင္ အနည္းငယ္
မႈိ ၁၀က်ပ္သား
ဆီ ၅ က်ပ္သား
ငရုတ္ေကာင္း၊ဆား၊ခ်င္း အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္အသည္းအျမစ္ကိုျပဳတ္၍ သင့္ေလ်ာ္ရုံ လွီးတံုးထားပါ။
- ၾကက္သြန္၊ တရုတ္နံနံ၊ မုန္လာရြက္တို႔ကိုလည္း လွီးထားျပီး ဆီႏွင့္ေၾကာ္ပါ။
- ဟင္းရြက္ႏူးလွ်င္ မႈိ၊ၾကက္အသည္းအျမစ္ျပဳတ္တို႔ကို ေရေဆးျပီးသား ဆန္၊ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ခ်င္းတို႔ႏွင့္ အားလံုးေရာ၍ ေပါင္းအိုးတြင္ထည့္ပါ။
- ေစာေစာက ၾကက္အသည္းအျမစ္ျပဳတ္ရည္တို႔ကိုလည္း ထည့္၍ေပါင္းပါ။
ႏြားႏို႕ထမင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆန္ ၄ လံုး
ႏြားႏို႔ ၅၀ က်ပ္သား
သၾကား ၂၅ က်ပ္သား
အုန္းသီး ၁ လံုး
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ဆန္ကို ေရႏွင့္က်ိဳပါ။
- ၀တ္ဆံေၾကလွ်င္ ႏြားႏို႔ေလာင္းထည့္ပါ။
- ပ်စ္လာလွ်င္ အေနေတာ္တြင္ခ်ပါ။
- အုန္းသီးမႈန္႔၊ သၾကားတို႔ႏွင့္ သံုးေဆာင္ပါ။
(ထမင္းကိုေပ်ာ့ေပ်ာ့ခ်က္ျပီး ၀တ္ဆံေၾကလွ်င္ႏြားႏို႔ပါထည့္ေမႊရင္းပ်စ္ခဲလာတဲ့အထိတည္တာမ်ိဳးပါ။)
ပဲေထာပတ္ထမင္း
ဆန္ ၄လံုး
ေထာပတ္ ၅က်ပ္သား
ဆီ ၂က်ပ္သား
ကုလားပဲ ၁၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး
ကရေ၀း ၃ရြက္
သစ္ၾကံပိုးေခါက္ ၁ဥ
သၾကားထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ပဲကို မႏူးတႏူးျပဳတ္ပါ။
- ဆန္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။
- ဖိုေပၚတြင္ အိုးတင္၍ ေထာပတ္ႏွင့္ဆီကိုထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ကရေ၀းရြက္ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
- ျပီးလွ်င္ ဆန္ႏွင့္ပဲကိုထည့္၍ ေမႊပါ။
- ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
- သၾကားထည့္ပါ။
- ဆန္ကို အိုး၌ညီေအာင္ခင္းထည့္ျပီး ေရလက္တစ္ဆစ္ျမဳပ္ေအာင္ ထည့္တည္ပါ။ ဆန္နပ္ခါနီး တြင္ နပ္ မနပ္ၾကည့္၍ မနပ္ေသးပါက ေရအနည္းငယ္ေတာက္ျပီး ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို အခြံသင္၍ ေလးစိတ္ စိတ္ထည့္ပါ။ အဖုံးျပန္အုပ္လိုက္ပါ။ အနံ႔သင္းလာပါက ဖိုေပၚမွ ခ်ႏိုင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment