Friday, August 5, 2011

ဘဲကင္ေမႊးေမႊး၊ ကိုက္လန္ရြက္ ခရုဆီႏွင့္ စြန္တန္ဟင္းရည္

ဒုတိယရက္

ဘဲကင္ေမႊးေမႊး၊ ကိုက္လန္ရြက္ ခရုဆီႏွင့္ စြန္တန္ဟင္းရည္

ဘဲကင္ေမႊးေမႊး
တခ်ိဳ႕ရက္ေတြမွာ ထမင္း၀ိုင္းကို အျပင္က ဘဲကင္၀ယ္လာျပီး လိုက္ဖက္တဲ့ဟင္းအစပ္တည့္စရာေတြနဲ႕ ထမင္းျမိန္ေအာင္စားလိုက္တာ မ်ိဳးလည္း ေကာင္းတတ္ပါတယ္။
ဘဲကင္၀ယ္ဖို႕ အလြယ္တကူမရွိခဲ့ရင္၊ အဆင္မေျပခဲ့ရင္ေတာ့ ၾကက္ကင္နဲ႕လည္း တြဲစပ္စားလို႕ရပါတယ္။ ၾကက္ကင္ကေတာ့ ၾကက္သား ကို ကိုယ္တိုင္ပဲကင္ကင္၊ နီးစပ္တဲ့ အကင္ဆိုင္ကပဲ၀ယ္၀ယ္ အဆင္ေျပမယ္လို႕ထင္ပါတယ္။

ကိုက္လန္ခရုဆီ (ျပင္ဆင္ေၾကာ္ခ်က္ပံု)
ကိုက္လန္ရြက္ႏုႏု - ၂စည္း (အရြက္နဲ႕အရိုးႏုကို ေျခြျပီး ေရေဆးထားပါ)
ခရုဆီ (ရယ္ဒီမိတ္) - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ျမႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားရန္)
စားရတဲ့(ေကာ္မႈန္႕) - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ)
ဆား၊ သၾကား - အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - စတီးဇြန္းေသး ၁ဇြန္း
ဆီ - သံုးက်ပ္သားခန္႕

ဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီထည့္၍ ဆီက်က္ေအာင္ အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ျပီးရင္ ကိုက္လန္ရြက္ႏွင့္ အရိုးႏုေလးမ်ား၊ ခရု ဆီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊သၾကားနဲ႕ အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေကာ္ရည္မ်ား အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ဟင္းရြက္ကိုအၾကာၾကီး ေၾကာ္စရာမလိုပါ။ ဟင္းရြက္မ်ား အနည္းငယ္ႏြမ္းျပီး အစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားရင္ ဟင္းအရသာျမည္းျပီး မီးဖိုေပၚမွခ်လို႕ရပါျပီ။

စြန္တန္ဟင္းရည္
စြန္တန္ေျခာက္ - သံပရာသီးလံုးခန္႕ (ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ေပၚမူတည္ျပီးထည့္)
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ႏို႕ဆီဘူး ၄ဘူး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (မညက္တညက္ ထုေထာင္းထားပါ)
ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (မညက္တညက္ ထုေထာင္းထားပါ)
ဆား၊ သၾကား - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ (အညႇာေျခြ ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ)

ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲတြင္ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ စြန္တန္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ဆား၊သၾကား၊ငရုတ္သီးစိမ္း အားလံုးထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ ဆူတဲ့အထိ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ပြက္လာျပီဆိုရင္ အရသာျမည္း၍ အိမ္သားမ်ားစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာေလးနဲ႕ စြန္တန္ ဟင္းရည္ကို ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။ ငါးပိရည္၊ တို႕စရာ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္လွ်င္ တြဲဖက္စားသံုးလို႕ရပါတယ္။

No comments: