Friday, October 2, 2020

ဘိန်းမုန့် - ကြက်ဥ မဆလာ တိုရှည် - Taco အမဲသား ဘိုရီတို

 Taco အမဲသား ဘိုရီတို 


--------------------------------------


အိမ်မှာ လုပ်စားနိုင်အောင် မက်ဆီကန်စတိုင် အမဲသား ဘိုရီတို တာဂို ချက်နည်းလေး ဝေမျှပေးလိုက်ပါတယ်နော်။ ဂျုံပြားထဲ အမဲသားရောချက်ထားတာရယ်၊ ချိစ်၊ ထမင်း၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ ထည့်ပြီ ရောလိပ်ပြီ စားရတာပါ။ 


---------------------------------------


Taco ပါဝင်ပစ္စည်းများ





- Taco ဂျုံပြား - ၆ပြား


- ချက်ပြီသားထမင်း - ၁ခွက်စာ


- Mozzarella ချိစ် - ၃၅၀ ဂရမ် (ခြစ်တံဖြင့် ခြစ်ထားပေးပါ)


- Chedder ချိစ် အနှစ်ဘူး - ဘူးဝက်


- ပြောင်းဖူး - ၁ဖူး (ပြုတ်ပြီ အစေ့ခြွေထားပါ)


- ခရမ်းချဉ်သီး - ၄လုံး (အစေ့ထုတ်ပြီ အတုံးသေးများတုံးထားပါ)


- ကြက်သွန်နီ - ၃လုံး (နှုတ်နှုတ်စဉ်းပေးပါ)


- ဆလတ်ရွက် - ၁စည်း (ပါပါးလှီးထားပါ)


---------------------------------------


အမဲသား စဉ်းကောအတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းများ




- အမဲသား (နှုတ်နှုတ်စဉ်းပြီသား) - ၃၀၀ ဂရမ်


- ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - စားပွဲ တင်ဇွန်း ၁ဇွန်း


- ဇီယာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း၁ဇွန်း


- ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်


- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်


- သံလွင်ဆီ - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း


- ကြက်သွန်နီ - ၂လုံး (နှုတ်နှုတ်စဉ်းပါ)


---------------------------------------


အမဲစဉ်းကော ချက်နည်း




၁. အရင်ဆုံး ခွက်ထဲ (ငရုတ်သီးမှုန့်၊ ဇီယာ၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်၊ ဆား) တို့ကို သမအောင် ရောနုယ်ပါ။


၂. ပြီမှ ဒယ်ထဲ သံလွင်ဆီထည့်ပေးပြီ ဆီပူလာလျှင် ကြက်သွန်နီဆီသပ်ပေးရမှာပါ။


၃. ထို့နောက် အမဲစဉ်းကောများထည့်ပြီ ၂မိနစ်ခန့် လုံးချက်ပေးပါ။


၄. ပြီလျှင် ရောနုယ်ထားသော အမှုန့်များကို ထည့်ပြီ အမဲသားများဖြင့် သမအောင် ရောချက်ပေးရပါ့မယ်။


၅. ရေ ခွက်တဝက်စာ ထည့်ပြီ အမဲသားများဆီပြန်သည်အထိ တည်ထားပါ။


၆. အမဲသားများကျက်လျှင် မီးပိတ်ပြီ ပြန်ဆယ်ထားပေးပါ။


---------------------------------------


Taco Beef Burrito ပြုလုပ်နည်း




၁. ဒယ်ပြားထဲ Taco ဂျုံဒိုးပြား ၁ခုတင်ပါ အပေါမှ mozzarella ချိစ်များဖြူးပေးပါ။


၂. ပြီ နောက် ဂျုံပြားကို ထပ်အုပ်လိုက်ပြီ မီးအသင့်တင့်ဖြင့် အထဲက ချိစ်ပျော်သည်အထိ ဂျုံဒိုးကို တဖက်ဆီ လှန်ပေးပါ။


၃. ချိစ်ပျော်လျှင် မီးပိတ်ပြီ ဂျုံဒိုးပေါမှ (အမဲစဉ်းကော၊ ထမင်း၊ ပြောင်းဖူး၊ ကြက်သွန်နီ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ဆလတ်ရွက်၊ mozzarella ချိစ်အနည်းငယ်၊ Cheddar ချိစ်ရည်များ ဆမ်းပါ)


၄. ပြီလျှင် ဂျုံဒိုးကို နှစ်ဖက် အရင်ခေါက်ပြီမှ လက်ဖြင့် အသာလိပ်သွားပါ။


၅. Taco အမဲသား ဘိုရီတို ရပြီဆိုလျှင် aluminum သတ္တုပြားဖြင့် ထုပ်ပေးပါ။ စားခါနီး ဓားဖြင့် အလယ်မှ ထပ်ခြမ်းခြမ်းပေးပါ။


၆. ထိုနည်းအတိုင်း ကျန် တာဂိုလိပ်များကို ပြုလုပ်ပေးပါ။


၇. အရသာရှိသော Taco အမဲသား borrito ကို သုံးဆောင်လို့ရပါပြီနော်။




ကြက်ဥ မဆလာ တိုရှည်


----------------------------------------------


အိန္ဒိယ မနက်စာ အစားသောက်ဖြစ်တဲ့ ဒိုဆာလို့ခေါ်တဲ့ တိုရှည် လေးပါ။ တိုရှည်ကို ခရမ်းချဉ်သီး ချပ်တနီ၊ ပဲနှစ် တို့နှင့် တွဲစားတာ များပါတယ်။ ဝတ်ရည်ခုလုပ်ထားတာကတော့ ကြက်ဥ မာဆလာ တိုရှည်ပါ


----------------------------------------------


တိုရှည် အတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းများ






ဆန် – နို့ဆီဗူး ၂လုံး


မတ်ပဲ – နို့ဆီဗူး ၁လုံး


ကုလားပဲ – နို့ဆီဗူး ၄ပုံ၁ပုံ


ဇီယာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း


နံနံစေ့မှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်


ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း


ရေ


----------------------------------------------


တိုရှည် လုပ်ရန် ပြင်ဆင်နည်း




၁။ အရင်ဆုံး ဇလုံတစ်ခုထဲသို့ (ဆန်၊ မတ်ပဲ၊ ကုလားပဲ) တို့ကို ရောထည့်လိုက်ပြီ ရေစင်အောင်  ၆နာရီကြာအောင် ရေစိမ်ထားပေးပါ။




၂။ ၆နာရီကြာစိမ်ပြီလျှင် (ဆန်၊ မတ်ပဲ၊ ကုလားပဲ) တို့ကို ကြိတ်စက်ထဲ ထည့်ကြိတ်ပါမည်။




၄။ အရင်ဆုံး (ဆန်၊ မတ်ပဲ၊ ကုလားပဲ၊ ဇီယာ၊ နံနံစေ့မှုန့်) တဝက်ကို ကြိတ်စက်(Blender) ထဲပြီ ရေကို မြုပ်ရုံထည့်ကာ မုန့်ရည် ရသည်အထိ ကြိတ်ပေးပါ။




၄။ ထိုနည်းအတိုင်း ကျန်တဝက်ကို ထပ်ကြိတ်ပေးပါ။




၅။ တိုရှည်လုပ်ရန် မုန့်ရည်ရပြီဆိုလျှင် ထိုမုန့်ရည်ကို အခန်းအပူချိန်နဲ့ အချဉ်ပေါက်အောင် တညသိပ်ထားရပါမည်။




မှတ်ချက် ။       ။ အချဉ်ပေါက်အောင် Yeast (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်) ထည့်လျှင် ပိုကောင်းသည်။




၆။ မုန့်ရည်များကို တညသိပ်ပြီလျှင် တိုရှည် စလုပ်လို့ရပါပြီ။ တညသိပ်ပြီမှ ဆား(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း) ထည့်ကာ ရောမွှေပေးပါ။




မှတ်ချက် ။       ။ မုန့်နှစ်ရည်သည် မပျစ်မကျဲ အနေထားတွင် ရှိနေရမည်။


---------------------------------------------------




တိုရှည် လုပ်နည်း




၁။ တိုရှည်ဗန်းကို ထောပတ် အနည်းငယ်သုတ်ပြီ ပူအောင် မီးအသင့်တင့်ဖြင့် တည်ထားပါ။




၂။ တိုရှည်ဗန်းပူလာမှ ယောက်ချိုဖြင့် မုန့်ရည် ၂ဇွန်းကို ပုံတွင် ပြထားသည့်အတိုင်း လောင်းချလိုက်ပါ။




၃။ ထို့နောက် ဇွန်းပြားဝိုင်းဖြင့် မုန့်ရည်များ အဝိုင်းသဏ္ဍန်ဘေးသို့ ပြန့်သွားအောင် ဖြည်းဖြည်းခြင်း ဖြန့်လိုက်ပါ။




၄။ ပြီမှ ထောပတ်ရည်(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း) အပေါ်မှ ဖြူးပေးပါ။




၅။ ကြက်ဥ တလုံးခလောက်ပြီ လောင်းထည့်ပါ။ ယောက်မဖြင့် ကြက်ဥများ တိုရှည် အနှံ့ပြန့်အောင်လုပ်ပေးပါ။




၆။ မဆလာ အနည်းငယ် ဖြူးပေးပါ။




၇။ တိုရှည် အရောင်ပြောင်းလာပြီ ဘေးသားများ ကြွပ်ရွလာလျှင်  ကြက်ဥကျက်အောင် တဖက်လှန်လိုက်ပါ။




၈။ ကြက်ဥကျက်လျှင် တဖက် ပြန်လှန်ပြီ တိုရှည်တဝက်ခန့် ကတ်ကြေးဖြင့်လှီးဖြတ်ပါ။




၉။ ပုံတွင် ပြထားသည့်အတိုင်း တိုရှည် တြိဂံပုံခေါက်သွားပါ။




ရ။ အရသာရှိသော ကြက်ဥ မဆလာ တိုရှည်ကို အရသာရှိရှိ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…..




ဘိန်းမုန့် (၆ခုစာ)


------------------------------------




နေ့လည်စာ အစာပြေ ဘိန်းမုန့်လေးပါ။ ကောက်ညှင်းဘိန်းမုန့်၊ ဆန်ဘိန်းမုန့်၊ ဂျုံဘိန်းမုန့် အစုံရှိတဲ့ အထဲမှာ ဝတ်ရည် လုပ်စားဖြစ်တာကတော့ ဆန်ဘိန်းမုန့်ပါ။ ဒီတခါ ပိုမိုထူးခြားသွားအောင် မြေပဲအစား သီဟိုဌ်စေ့သုံးပေးထားတော့ ဘိန်းမုန့်က အရသာပိုစိမ့်ပြီ စားလို့ အရမ်းကောင်းပါတယ်ရှင့်။ ကဲဒါဆိုရင် အိမ်လုပ် ဘိန်းမုန့်ကို ခုပဲ လုပ်ကြည့်ရအောင်…


------------------------------------


ပါဝင်ပစ္စည်းများ


* ဆန်မှုန့် – ၃ခွက်


* ရေ – ၁ခွက်ခွဲ


* ဆိုဒါ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း


* yeast – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း


* ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်


*  ထောပတ် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း


* သီဟိုဌ်စေ့– စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်း (ထပ်ခြမ်းခြမ်းပေးပါ)


* ဘိန်းစေ့ – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း


* အုန်းနို့ – တခြမ်း (အုန်းသီးများကို ၁လက်မအရှည် အရွယ် ပါးပါး လှီးထားပါ)


* ထန်းလျက် – ၂၀၀ ဂရမ်


------------------------------------


ပြုလုပ်နည်း


၁။ အရင်ဆုံး ဇောက်ခွက်တစ်ခုထဲတွင် ဆန်မှုန့်၊ ဆိုဒါ၊ yeast၊ ဆား တို့ကို သမအောင် ရောနုယ်လိုက်ပါ။




၂။ ပြီမှ ရေ(၁ခွက်ခွဲ) ထည့်ကာ သမအောင် ရောမွှေပေးပြီ ဆန်နှစ်ရည်ကို အနည်းဆုံး ၄နာရီ (သို့) တညသိပ် ထားပါ။




၃။ ဆန်နှစ်ရည် ၄နာရ်ီခန့် သိပ်ပြီလျှင် ထန်းလျက်ကြိုပါမည်။ ထန်းလျက်(၂၀၀ ဂရမ်) ကို ရေ(၃၀၀ မီလီလီတာ)ဖြင့် ညော်စေးသည်အထိ ကြိုပေးပါ။




၄။ ထန်းလျက်များ ညော်စေးလာပြီဆိုလျှင် မီးပိတ်ပြီ ဇကာဖြင့် ပြန်စစ်ပေးပါ။ (ထန်းလျက်တွင် အမှုန့်များပါတတ်၍ ဖြစ်သည်)




၅။ ပြီနောက် ထန်းလျက်များကို ဆန်နှစ်ရည်ဖြင့် သမအောင် ရောမွှေလိုက်ပါ။




၆။ ဘိန်းမုန့် စလုပ်ပါမည်။ ဒယ်ပူလာလျှင် ထောပတ် ထည့်ပြီ မုန့်နှစ်(ယောက်ချို) တဇွန်းကို လောင်းထည့်လိုက်ပါ။




ရ။ မုန့်နှစ်အပေါ်မှ အမြုပ်လေးများ ထလာလျှင် အုန်းသီး၊ ဘိန်းစေ့၊ သီဟိုဌ်စေ့ အပေါ်မှ ဖြူးပေးပါ။




၈။ဘိန်းမုန့် အောက်ဖက်အညှိရောင်သန်းလာလျှင် နောက်တဖက်သို့ လှန်ပေးပါ။ ထောပတ် ထပ်ထည့်ပေးပါ။




၉။ ဆန် ဘိန်းမုန့်ပူပူလေးကို အုန်းသီးများဖြူး၍ သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ…


(Zawgyi) 

 Taco အမဲသား ဘိုရီတို 

--------------------------------------




အိမ္မွာ လုပ္စားနိုင္ေအာင္ မက္ဆီကန္စတိုင္ အမဲသား ဘိုရီတို တာဂို ခ်က္နည္းေလး ​ေ၀မၽွေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ ဂ်ဳံျပားထဲ အမဲသားေရာခ်က္ထားတာရယ္၊ ခ်ိစ္၊ ထမင္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ထည့္ၿပီ ေရာလိပ္ၿပီ စားရတာပါ။ 

---------------------------------------

Taco ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


- Taco ဂ်ဳံျပား - ၆ျပား

- ခ်က္ၿပီသားထမင္း - ၁ခြက္စာ

- Mozzarella ခ်ိစ္ - ၃၅၀ ဂရမ္ (ျခစ္တံျဖင့္ ျခစ္ထားေပးပါ)

- Chedder ခ်ိစ္ အႏွစ္ဘူး - ဘူး၀က္

- ေျပာင္းဖူး - ၁ဖူး (ျပဳတ္ၿပီ အေစ့ေႁခြထားပါ)

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄လုံး (အေစ့ထုတ္ၿပီ အတုံးေသးမ်ားတုံးထားပါ)

- ၾကက္သြန္နီ - ၃လုံး (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းေပးပါ)

- ဆလတ္ရြက္ - ၁စည္း (ပါပါးလွီးထားပါ)

---------------------------------------

အမဲသား စဥ္းေကာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


- အမဲသား (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းၿပီသား) - ၃၀၀ ဂရမ္

- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန႔္ - စားပြဲ တင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

- ဇီယာမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း

- င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

- သံလြင္ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း

- ၾကက္သြန္နီ - ၂လုံး (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)

---------------------------------------




အမဲစဥ္းေကာ ခ်က္နည္း


၁. အရင္ဆုံး ခြက္ထဲ (င႐ုတ္သီးမွုန႔္၊ ဇီယာ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား) တို့ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္ပါ။

၂. ၿပီမွ ဒယ္ထဲ သံလြင္ဆီထည့္ေပးၿပီ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္နီဆီသပ္ေပးရမွာပါ။

၃. ထို့ေနာက္ အမဲစဥ္းေကာမ်ားထည့္ၿပီ ၂မိနစ္ခန႔္ လုံးခ်က္ေပးပါ။

၄. ၿပီလၽွင္ ေရာႏုယ္ထားေသာ အမွုန႔္မ်ားကို ထည့္ၿပီ အမဲသားမ်ားျဖင့္ သမေအာင္ ေရာခ်က္ေပးရပါ့မယ္။

၅. ေရ ခြက္တ၀က္စာ ထည့္ၿပီ အမဲသားမ်ားဆီျပန္သည္အထိ တည္ထားပါ။

၆. အမဲသားမ်ားက်က္လၽွင္ မီးပိတ္ၿပီ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။

---------------------------------------

Taco Beef Burrito ျပဳလုပ္နည္း


၁. ဒယ္ျပားထဲ Taco ဂ်ဳံဒိုးျပား ၁ခုတင္ပါ အေပါမွ mozzarella ခ်ိစ္မ်ားျဖဴးေပးပါ။

၂. ၿပီ ေနာက္ ဂ်ဳံျပားကို ထပ္အုပ္လိုက္ၿပီ မီးအသင့္တင့္ျဖင့္ အထဲက ခ်ိစ္ေပ်ာ္သည္အထိ ဂ်ဳံဒိုးကို တဖက္ဆီ လွန္ေပးပါ။

၃. ခ်ိစ္ေပ်ာ္လၽွင္ မီးပိတ္ၿပီ ဂ်ဳံဒိုးေပါမွ (အမဲစဥ္းေကာ၊ ထမင္း၊ ေျပာင္းဖူး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆလတ္ရြက္၊ mozzarella ခ်ိစ္အနည္းငယ္၊ Cheddar ခ်ိစ္ရည္မ်ား ဆမ္းပါ)

၄. ၿပီလၽွင္ ဂ်ဳံဒိုးကို ႏွစ္ဖက္ အရင္ေခါက္ၿပီမွ လက္ျဖင့္ အသာလိပ္သြားပါ။

၅. Taco အမဲသား ဘိုရီတို ရၿပီဆိုလၽွင္ aluminum သတၱဳျပားျဖင့္ ထုပ္ေပးပါ။ စားခါနီး ဓားျဖင့္ အလယ္မွ ထပ္ျခမ္းျခမ္းေပးပါ။

၆. ထိုနည္းအတိုင္း က်န္ တာဂိုလိပ္မ်ားကို ျပဳလုပ္ေပးပါ။

၇. အရသာရွိေသာ Taco အမဲသား borrito ကို သုံးေဆာင္လို့ရပါၿပီေနာ္။


ၾကက္ဥ မဆလာ တိုရွည္

----------------------------------------------

အိႏၵိယ မနက္စာ အစားေသာက္ျဖစ္တဲ့ ဒိုဆာလို့ေခၚတဲ့ တိုရွည္ ေလးပါ။ တိုရွည္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်ပ္တနီ၊ ပဲႏွစ္ တို့ႏွင့္ တြဲစားတာ မ်ားပါတယ္။ ဝတ္ရည္ခုလုပ္ထားတာကေတာ့ ၾကက္ဥ မာဆလာ တိုရွည္ပါ




----------------------------------------------

တိုရွည္ အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား


ဆန္ – နို့ဆီဗူး ၂လုံး

မတ္ပဲ – နို့ဆီဗူး ၁လုံး

ကုလားပဲ – နို့ဆီဗူး ၄ပုံ၁ပုံ

ဇီယာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

နံနံေစ့မွုန႔္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္

ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း

ေရ

----------------------------------------------

တိုရွည္ လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္နည္း


၁။ အရင္ဆုံး ဇလုံတစ္ခုထဲသို့ (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ) တို့ကို ေရာထည့္လိုက္ၿပီ ေရစင္ေအာင္  ၆နာရီၾကာေအာင္ ေရစိမ္ထားေပးပါ။


၂။ ၆နာရီၾကာစိမ္ၿပီလၽွင္ (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ) တို့ကို ႀကိတ္စက္ထဲ ထည့္ႀကိတ္ပါမည္။


၄။ အရင္ဆုံး (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ၊ ဇီယာ၊ နံနံေစ့မွုန႔္) တဝက္ကို ႀကိတ္စက္(Blender) ထဲၿပီ ေရကို ျမဳပ္႐ုံထည့္ကာ မုန႔္ရည္ ရသည္အထိ ႀကိတ္ေပးပါ။


၄။ ထိုနည္းအတိုင္း က်န္တဝက္ကို ထပ္ႀကိတ္ေပးပါ။


၅။ တိုရွည္လုပ္ရန္ မုန႔္ရည္ရၿပီဆိုလၽွင္ ထိုမုန႔္ရည္ကို အခန္းအပူခ်ိန္နဲ႔ အခ်ဥ္ေပါက္ေအာင္ တညသိပ္ထားရပါမည္။


မွတ္ခ်က္ ။       ။ အခ်ဥ္ေပါက္ေအာင္ Yeast (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္) ထည့္လၽွင္ ပိုေကာင္းသည္။


၆။ မုန႔္ရည္မ်ားကို တညသိပ္ၿပီလၽွင္ တိုရွည္ စလုပ္လို့ရပါၿပီ။ တညသိပ္ၿပီမွ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည့္ကာ ေရာေမႊေပးပါ။


မွတ္ခ်က္ ။       ။ မုန႔္ႏွစ္ရည္သည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ရွိေနရမည္။

---------------------------------------------------




တိုရွည္ လုပ္နည္း


၁။ တိုရွည္ဗန္းကို ေထာပတ္ အနည္းငယ္သုတ္ၿပီ ပူေအာင္ မီးအသင့္တင့္ျဖင့္ တည္ထားပါ။


၂။ တိုရွည္ဗန္းပူလာမွ ေယာက္ခ်ိဳျဖင့္ မုန႔္ရည္ ၂ဇြန္းကို ပုံတြင္ ျပထားသည့္အတိုင္း ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။


၃။ ထို့ေနာက္ ဇြန္းျပားဝိုင္းျဖင့္ မုန႔္ရည္မ်ား အဝိုင္းသ႑န္ေဘးသို့ ျပန႔္သြားေအာင္ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ျဖန႔္လိုက္ပါ။


၄။ ၿပီမွ ေထာပတ္ရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) အေပၚမွ ျဖဴးေပးပါ။


၅။ ၾကက္ဥ တလုံးခေလာက္ၿပီ ေလာင္းထည့္ပါ။ ေယာက္မျဖင့္ ၾကက္ဥမ်ား တိုရွည္ အႏွံ့ျပန႔္ေအာင္လုပ္ေပးပါ။


၆။ မဆလာ အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။


၇။ တိုရွည္ အေရာင္ေျပာင္းလာၿပီ ေဘးသားမ်ား ႂကြပ္ရြလာလၽွင္  ၾကက္ဥက်က္ေအာင္ တဖက္လွန္လိုက္ပါ။


၈။ ၾကက္ဥက်က္လၽွင္ တဖက္ ျပန္လွန္ၿပီ တိုရွည္တ၀က္ခန႔္ ကတ္ေၾကးျဖင့္လွီးျဖတ္ပါ။


၉။ ပုံတြင္ ျပထားသည့္အတိုင္း တိုရွည္ ႀတိဂံပုံေခါက္သြားပါ။


ရ။ အရသာရွိေသာ ၾကက္ဥ မဆလာ တိုရွည္ကို အရသာရွိရွိ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ…..


ဘိန္းမုန္႔ (၆ခုစာ)

------------------------------------




ေန႔လည္စာ အစာေျပ ဘိန္းမုန္႔ေလးပါ။ ေကာက္ညႇင္းဘိန္းမုန္႔၊ ဆန္ဘိန္းမုန္႔၊ ဂ်ဳံဘိန္းမုန္႔ အစုံရွိတဲ့ အထဲမွာ ၀တ္ရည္ လုပ္စားျဖစ္တာကေတာ့ ဆန္ဘိန္းမုန္႔ပါ။ ဒီတခါ ပိုမိုထူးျခားသြားေအာင္ ေျမပဲအစား သီဟိုဌ္ေစ့သုံးေပးထားေတာ့ ဘိန္းမုန္႔က အရသာပိုစိမ့္ၿပီ စားလို့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ရွင့္။ ကဲဒါဆိုရင္ အိမ္လုပ္ ဘိန္းမုန္႔ကို ခုပဲ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္…

------------------------------------

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

* ဆန္မွုန္႔ – ၃ခြက္

* ေရ – ၁ခြက္ခြဲ

* ဆိုဒါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

* yeast – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

* ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္

*  ေထာပတ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း

* သီဟိုဌ္ေစ့– စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ထပ္ျခမ္းျခမ္းေပးပါ)

* ဘိန္းေစ့ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

* အုန္းနို့ – တျခမ္း (အုန္းသီးမ်ားကို ၁လက္မအရွည္ အရြယ္ ပါးပါး လွီးထားပါ)

* ထန္းလ်က္ – ၂၀၀ ဂရမ္

------------------------------------

ျပဳလုပ္နည္း

၁။ အရင္ဆုံး ေဇာက္ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ဆန္မွုန္႔၊ ဆိုဒါ၊ yeast၊ ဆား တို့ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္လိုက္ပါ။


၂။ ၿပီမွ ေရ(၁ခြက္ခြဲ) ထည့္ကာ သမေအာင္ ေရာေမႊေပးၿပီ ဆန္ႏွစ္ရည္ကို အနည္းဆုံး ၄နာရီ (သို့) တညသိပ္ ထားပါ။


၃။ ဆန္ႏွစ္ရည္ ၄နာရ္ီခန္႔ သိပ္ၿပီလၽွင္ ထန္းလ်က္ႀကိဳပါမည္။ ထန္းလ်က္(၂၀၀ ဂရမ္) ကို ေရ(၃၀၀ မီလီလီတာ)ျဖင့္ ေညာ္ေစးသည္အထိ ႀကိဳေပးပါ။


၄။ ထန္းလ်က္မ်ား ေညာ္ေစးလာၿပီဆိုလၽွင္ မီးပိတ္ၿပီ ဇကာျဖင့္ ျပန္စစ္ေပးပါ။ (ထန္းလ်က္တြင္ အမွုန္႔မ်ားပါတတ္၍ ျဖစ္သည္)


၅။ ၿပီေနာက္ ထန္းလ်က္မ်ားကို ဆန္ႏွစ္ရည္ျဖင့္ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။


၆။ ဘိန္းမုန္႔ စလုပ္ပါမည္။ ဒယ္ပူလာလၽွင္ ေထာပတ္ ထည့္ၿပီ မုန္႔ႏွစ္(ေယာက္ခ်ိဳ) တဇြန္းကို ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။


ရ။ မုန္႔ႏွစ္အေပၚမွ အျမဳပ္ေလးမ်ား ထလာလၽွင္ အုန္းသီး၊ ဘိန္းေစ့၊ သီဟိုဌ္ေစ့ အေပၚမွ ျဖဴးေပးပါ။


၈။ဘိန္းမုန္႔ ေအာက္ဖက္အညႇိေရာင္သန္းလာလၽွင္ ေနာက္တဖက္သို့ လွန္ေပးပါ။ ေထာပတ္ ထပ္ထည့္ေပးပါ။


၉။ ဆန္ ဘိန္းမုန္႔ပူပူေလးကို အုန္းသီးမ်ားျဖဴး၍ သုံးေဆာင္လို့ရပါၿပီ…

No comments: