Friday, October 16, 2020

မြေပဲ ပဲနို့ - နို့ထမင်း - ပဲမလိုင်ပူတင်း

ပဲမလိုင်ပူတင်း





ပေါင်းစရာမလို၊ မုန့်ဖုတ်စရာမလိုပဲ ပဲမလိုင်လေးစားနေရသလို အရမ်းစားကောင်းတဲ့ "ပဲမလိုင်ပူတင်း"လေးပါ။ စိမ့်စိမ့်လေးနဲ့ အတော်ကို စားကောင်းလို့ အထူးတလည်ညွှန်းနေစရာတောင်မလိုပါဘူး။ ပဲမလိုင်ဆနွင်းမကင်းလုပ်ဖူးတဲ့သူဆိုရင်တော့ ပဲမလိုင်ပူတင်းလဲလုပ်ကြည့်ဖို့မမေ့နဲ့အုံးနော်။ လုပ်နည်းကလဲ အရမ်းလွယ်ပြီး အလွန်စားကောင်းတာမို့ လုပ်စားကြည့်နော်။


ပါဝင်သောပစ္စည်းများ


၁။ မွှေး ရှယ်တို့ဟူးနွေးမှုန့် - ၁ ထုပ် (၁၅၀ ဂရမ်)


၂။ နွားနို့ - ၁ လီတာခွဲ


၃။ ကွကျဥ - ၃ လုံး


၄။ နို့ဆီ -၁ ဗူး


၅။ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ


၆။ ကျောက်ကျောမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း


၇။ ပြောင်းဖူးကော်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း


(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)


(ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

===============================


ပဲမလိုင္ပူတင္း


ေပါင္းစရာမလို၊ မုန္႔ဖုတ္စရာမလိုပဲ ပဲမလိုင္ေလးစားေနရသလို အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ "ပဲမလိုင္ပူတင္း"ေလးပါ။ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ အေတာ္ကို စားေကာင္းလို႔ အထူးတလည္ၫႊန္းေနစရာေတာင္မလိုပါဘူး။ ပဲမလိုင္ဆႏြင္းမကင္းလုပ္ဖူးတဲ့သူဆိုရင္ေတာ့ ပဲမလိုင္ပူတင္းလဲလုပ္ၾကည့္ဖို႔မေမ့နဲ႔အုံးေနာ္။ လုပ္နည္းကလဲ အရမ္းလြယ္ၿပီး အလြန္စားေကာင္းတာမို႔ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္။


ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ေမႊး ရွယ္တို႔ဟူးေႏြးမႈန္႔ - ၁ ထုပ္ (၁၅၀ ဂရမ္)

၂။ ႏြားႏို႔ - ၁ လီတာခြဲ

၃။ ၾကက္ဥ - ၃ လုံး

၄။ ႏို႔ဆီ -၁ ဗူး

၅။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ

၆။ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၇။ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

(ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)


#Hmwe

#CreamyGramPudding

#EiSansHomemadeInspiration

#cookingshow


သားသားမီးမီးအတွက် လူကြီးမိဘများအတွက် နို့ထမင်း လုပ်ကျွေးကြမယ် ကျွန်မကတော့ စားဝင်အိပ်ပျော်ဖြစ်နေတဲ့ ကျွန်မအတွက်....


အချိန် ၁၅မိနစ်ပေးလိုက်ပါ




နွားနို့ တစ်ဗူး (၁ လီတာ)

မွှေးဆန်စိမ်းမှုန့် တစ်ထုတ်

ဆား နည်းနည်း

သကြား နည်းနည်း


ရေ‌နွေးအိုးတစ်အိုးတည် ရေကျက်အေးလုပ်ထားပါ။

‌ရေကျက်အေးထဲ(အေးမှနော်) ဆန်စိမ်းမှုန့်ဖောက်ထည့်မွှေ၊ဆားလေးနည်းနည်းထည့် လုံးဝပျော်သွားအောင်မွှေပါ။


နွားနို့အိုးတည်ထား မဝေစေနဲ့ ဆူလာရင် ဖျော်ထားတဲ့ဆန်စိမ်းမှုန့်အရည်ထည့်၊ ထည့်ထည့်ခြင်း အရမ်းပျစ်နေရင် အပျစ်အကျဲချိန်ပြီး ရေ‌နွေးနဲနဲထည့်၊အချိုကြိုက်ရင် သကြားလေးနည်းနည်းထည့်ပါ။


အဆက်မပြတ်မွှေပေးပါ နဂါးပွက်တောင်ကလို ပျစ်စေးပြီး ဗွက် ဗွက်အသံမည်ပွက်လာမှ မီးပိတ် အအေးခံပါ။


ကျွန်မကတော့ ဗန်းလေးထဲ ထောပတ်ဆီထည့်ပြီး oven ထဲ ၅မိနစ်လောက်ထည့်ပါတယ်။အပေါ်ယံလေး တင်းတင်းလေးဖြစ်အောင်ပါ။


အေးသွားရင်တော့ လိုသလောက်လေးခပ်ပြီး ထန်းလျက်ရည်လေးဆမ်းပြီး စားနိုင်ပါပြီ။


ကျွန်မကတော့ နွားနို့က ၁၀၀၀ ၊ ဆန်စိမ်းမှုန့်က ၅၀၀ စုစုပေါင်း ၁၅၀၀ပဲကုန်ပါတယ်။


ထန်းလျက်ရည်ကတော့ ဒိန်ချဉ်ဝယ်တုန်းက ပိုတောင်းထားတာ။😁😁😁


Edit: သူငယ်ချင်းတစ်ယောက်က ထပ်ဆောင်းပြောထားတာက နွားနို့အစား အုန်းနို့နဲ့ သာကူထည့်ရင် မုန့်ဦးနှောက်ဖြစ်ပြီတဲ့ စမ်းကြည့်ရမယ် နောက်တစ်ခေါက်ပေါ့ 😋😋😋


ချက်ပြသူ - Phyo Yee Mon


(Zawgyi) 

သားသားမီးမီးအတြက္ လူႀကီးမိဘမ်ားအတြက္ ႏို႔ထမင္း လုပ္ေကြၽးၾကမယ္ က်ြန္မကေတာ့ စားဝင္အိပ္ေပ်ာ္ျဖစ္ေနတဲ့ က်ြန္မအတြက္....

အခ်ိန္ ၁၅မိနစ္ေပးလိုက္ပါ




ႏြားႏို႔ တစ္ဗူး (၁ လီတာ)
ေမႊးဆန္စိမ္းမႈန႔္ တစ္ထုတ္
ဆား နည္းနည္း
သၾကား နည္းနည္း



ေရ‌ေႏြးအိုးတစ္အိုးတည္ ေရက်က္ေအးလုပ္ထားပါ။
‌ေရက်က္ေအးထဲ(ေအးမွေနာ္) ဆန္စိမ္းမႈန႔္ေဖာက္ထၫ့္ေမႊ၊ဆားေလးနည္းနည္းထၫ့္ လံုးဝေပ်ာ္သြားေအာင္ေမႊပါ။

ႏြားႏို႔အိုးတည္ထား မေဝေစနဲ႔ ဆူလာရင္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ဆန္စိမ္းမႈန႔္အရည္ထၫ့္၊ ထၫ့္ထၫ့္ျခင္း အရမ္းပ်စ္ေနရင္ အပ်စ္အက်ဲခ်ိန္ၿပီး ေရ‌ေႏြးနဲနဲထၫ့္၊အခ်ိဳႀကိဳက္ရင္ သၾကားေလးနည္းနည္းထၫ့္ပါ။

အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ နဂါးပြက္ေတာင္ကလို ပ်စ္ေစးၿပီး ဗြက္ ဗြက္အသံမည္ပြက္လာမွ မီးပိတ္ အေအးခံပါ။

က်ြန္မကေတာ့ ဗန္းေလးထဲ ေထာပတ္ဆီထၫ့္ၿပီး oven ထဲ ၅မိနစ္ေလာက္ထၫ့္ပါတယ္။အေပၚယံေလး တင္းတင္းေလးျဖစ္ေအာင္ပါ။

ေအးသြားရင္ေတာ့ လိုသေလာက္ေလးခပ္ၿပီး ထန္းလ်က္ရည္ေလးဆမ္းၿပီး စားႏိုင္ပါၿပီ။

က်ြန္မကေတာ့ ႏြားႏို႔က ၁၀၀၀ ၊ ဆန္စိမ္းမႈန႔္က ၅၀၀ စုစုေပါင္း ၁၅၀၀ပဲကုန္ပါတယ္။

ထန္းလ်က္ရည္ကေတာ့ ဒိန္ခ်ဉ္ဝယ္တုန္းက ပိုေတာင္းထားတာ။😁😁😁

Edit: သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ထပ္ေဆာင္းေျပာထားတာက ႏြားႏို႔အစား အုန္းႏို႔နဲ႔ သာကူထၫ့္ရင္ မုန႔္ဦးေနွာက္ျဖစ္ၿပီတဲ့ စမ္းၾကၫ့္ရမယ္ ေနာက္တစ္ေခါက္ေပါ့ 😋😋😋

ခ်က္ျပသူ - Phyo Yee Mon

မြေပဲ ပဲနို့

---------------------



အာဟာရပြည်ဝတဲ့ပဲနို့ကို အလွယ်တကူဝယ်မရတဲ့နေရာတွေမှာ သန့်ရှင်းလတ်ဆတ်တဲ့ ပဲနို့ကို အိမ်မှာကျိုပြီး ကလေး၊ လူကြီး အရွယ်မရွေး သုံးဆောင်နိုင်ဖို့ လွယ်ကူတဲ့ ပဲနို့ကို ပဲပိစပ်နဲ့ ကျိုတာများသလို မြေပဲနဲ့ကျိုတဲ့ ပဲနို့လည်းရှိပါတယ်။ အခုကျိုထားတဲ့ ပဲနို့ကတော့ မြေပဲကို အသုံးပြုထားပါတယ်။ မြေပဲ ပဲနို့က ပိုပြီး ပျစ်ခဲတဲ့အတွက် မနှစ်သက်ပါက ရေပိုထည့်နိုင်ပါတယ်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ


မြေပဲစိမ်း  –  ၃၀ဝ ဂရမ်

ရေ  –  ၂ လီတာမှ ၂ လီတာခွဲ

သကြား  –  လိုသလောက်


ပြုလုပ်နည်း


၁။       မြေပဲကို ရေဆေးသန့်စင်ပြီး ၄ နာရီခန့် ရေစိမ်ထားပါ။ ပွလာပါက ပွတ်တိုက်ပြီး အခွံများကြွပ်အောင် ပြုလုပ်ပါ။ အခွံချွတ်ပြီးသားဖြင့်လည်း ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။

၂။       ပွလာပါက ရေစစ်ပြီး ကြိတ်စက်ဖြင့် ညက်အောင်ကြိတ်ပါ။ ရေ ၂ လီတာချိန်ထားပြီး လိုသလောက်သာ ထည့်ကြိတ်ပါ။ ကြိတ်စက်အမျိုးအစားပေါ်မူတည်ပြီး ရေထည့်ဖို့ လိုပါတယ်။

၃။       အားလုံးကြိတ်ပြီးပါက အဝတ်ပါးတစ်ခုဖြင့် ပဲဖတ်များကို စစ်ထုတ်ပါ။

၄။       စစ်ပြီးသား ပဲနှစ်ရည်ကို အိုးသန့်သန့်ထဲထည့်ပြီး မီးဖိုမှာ မီးပုံမှန်ဖြင့် ဆူပွက်သည်အထိ ကျိုပေးပါ။ အိုးမကပ်စေရန် အဆက်မပြတ် မွှေပေးပါ။

၅။       ဆူပွက်ပါက မီးကိုလျှော့ချပြီး ၅ မိနစ်ခန့် ပဲစိမ်းနံ့ပျောက်အောင် တည်ပေးပါ။

၆။       ပဲစိမ်းနံ့ပျောက်ပါက မီးပိတ်ပြီး အအေးခံကာ မိမိနှစ်သက်ရာအနေအထားဖြင့် သကြားထည့်ဖျော်ပြီး အပူဖြစ်စေ၊ အအေးဖြစ်စေ လိုသလိုသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

-----------------------


#credit

(Zawgyi) 

ေျမပဲ ပဲနို့
---------------------




အာဟာရျပည္ဝတဲ့ပဲနို့ကို အလြယ္တကူဝယ္မရတဲ့ေနရာေတြမွာ သန႔္ရွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ ပဲနို့ကို အိမ္မွာက်ိဳၿပီး ကေလး၊ လူႀကီး အရြယ္မေရြး သုံးေဆာင္နိုင္ဖို့ လြယ္ကူတဲ့ ပဲနို့ကို ပဲပိစပ္နဲ႔ က်ိဳတာမ်ားသလို ေျမပဲနဲ႔က်ိဳတဲ့ ပဲနို့လည္းရွိပါတယ္။ အခုက်ိဳထားတဲ့ ပဲနို့ကေတာ့ ေျမပဲကို အသုံးျပဳထားပါတယ္။ ေျမပဲ ပဲနို့က ပိုၿပီး ပ်စ္ခဲတဲ့အတြက္ မႏွစ္သက္ပါက ေရပိုထည့္နိုင္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ေျမပဲစိမ္း  –  ၃၀ဝ ဂရမ္
ေရ  –  ၂ လီတာမွ ၂ လီတာခြဲ
သၾကား  –  လိုသေလာက္

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       ေျမပဲကို ေရေဆးသန႔္စင္ၿပီး ၄ နာရီခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။ ပြလာပါက ပြတ္တိုက္ၿပီး အခြံမ်ားႂကြပ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ။ အခြံခၽြတ္ၿပီးသားျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။
၂။       ပြလာပါက ေရစစ္ၿပီး ႀကိတ္စက္ျဖင့္ ညက္ေအာင္ႀကိတ္ပါ။ ေရ ၂ လီတာခ်ိန္ထားၿပီး လိုသေလာက္သာ ထည့္ႀကိတ္ပါ။ ႀကိတ္စက္အမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ၿပီး ေရထည့္ဖို့ လိုပါတယ္။
၃။       အားလုံးႀကိတ္ၿပီးပါက အဝတ္ပါးတစ္ခုျဖင့္ ပဲဖတ္မ်ားကို စစ္ထုတ္ပါ။
၄။       စစ္ၿပီးသား ပဲႏွစ္ရည္ကို အိုးသန႔္သန႔္ထဲထည့္ၿပီး မီးဖိုမွာ မီးပုံမွန္ျဖင့္ ဆူပြက္သည္အထိ က်ိဳေပးပါ။ အိုးမကပ္ေစရန္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။
၅။       ဆူပြက္ပါက မီးကိုေလၽွာ့ခ်ၿပီး ၅ မိနစ္ခန႔္ ပဲစိမ္းနံ့ေပ်ာက္ေအာင္ တည္ေပးပါ။
၆။       ပဲစိမ္းနံ့ေပ်ာက္ပါက မီးပိတ္ၿပီး အေအးခံကာ မိမိႏွစ္သက္ရာအေနအထားျဖင့္ သၾကားထည့္ေဖ်ာ္ၿပီး အပူျဖစ္ေစ၊ အေအးျဖစ္ေစ လိုသလိုသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------

#credit

No comments: