Sunday, January 20, 2019

Whey Protein မွ ျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိေသာ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ၄ မ်ိဳး

( Possible 4 side effect of whey protein)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Body Fitness ကိုစိတ္ဝင္စားသူ (သို႔) ေလ့က်င့္ေနသူမ်ားအတြက္ Whey Protein(WP)ဆိုတာနဲ႔ မစိမ္းေလာက္ပါဘူး။ Beginer တေယာက္အေနနဲ႔ Gym Room မေရာက္ခင္မွာ ဘယ္ပ႐ိုတိန္းအမွတ္တံဆိပ္ကေကာင္းလဲဆိုတာ အရင္စံုစမ္းေနတတ္တာ စာေရးသူကိုယ္တိုင္ပါ။ Whey Protein (WP)ဟာ ယေန႔ Fitness အသိုင္းအဝိုင္းမွာ Dummbell နဲ႔ ေခာတ္မွီအေလးမစက္ပစၥည္းေတြရဲ႕ေရွ႕ကေနမပါမျဖစ္အေနအထားတခုအေနနဲ႔ပါဝင္ပါတ္သတ္ေနရာယူထားႏွင့္ပါၿပီ။

Whey Protein(WP)ကို အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွမွယူတင္သြင္းၾကပါတယ္။ Whey Protein(WP)ရဲ႕အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းပံုကေတာ့ ျဖန္႔ေဝသူ/သံုးစြဲသူကာယဗလစီနီယာအကိုမ်ားေရးသားခဲ့ၾကပါတယ္။ ယၡဳစာဖတ္သူထဲမွာသံုးစြဲေနသူမ်ားလည္းပါဝင္မွာမုခ်ပါ။သံုးစြဲရတဲ့အေၾကာင္းအရင္းမ်ားကေတာ့
၁-သံုးစြဲသူအတြက္ တကယ္လိုအပ္တဲ့ပမာဏကိုသိလို႔, (Professional)
၂-သံုးစြဲသူအတြက္ တကယ္လိုအပ္လို႔, (Beginner)
၃-အက်ိဳးသက္ေရာက္မူ႔ (Professional & Beginner)

အဘယ္သိုပင္ဆိုေစကာမူသံုးစြဲသူတေယာက္အေနနဲ႔ေဆာင္ရန္/ေရွာင္ရန္သိေစဖို႔ ဒီေဆာင္းပါးကို ေရးသားလိုက္ပါတယ္။

Whey Protein (WP)ဘယ္ကေနရလဲ?
++++++++++++++++++++++++++
ႏြားႏို႔ကေနပ႐ိုတိန္း ၂ မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Whey Protein နဲ႔ Casin Protein ကိုထုတ္ယူရရွိပါတယ္။ နိဳ့မွာ Whey protein (WP) ပါဝင္မူ႔ပမာဏက 20% နဲ႔Casein ပါဝင္မူ႔ပမာဏကေတာ့ 80% ပါရွိပါတယ္။ Whey protein က အစာေျခမူ႔, အစာအိမ္မွစုပ္ယူႏိုင္မူ႔လွ်င္ျမန္ပီး Casein ကေတာ့အစာေျခမူ႔, အစာအိမ္မွစုပ္ယူႏိုင္မူ႔ေႏွးေကြးစြာလုပ္ေဆာင္ေစပါတယ္။ႏြားႏို႔မွ Whey Protein&Casin နဲ႔ ေကာင္းေသာအဆီဓါတ္ (Fats)ကိုခြဲထုတ္ရယူပီးမွာေတာ့ က်န္ရွိတဲ့အရာကို ဒိန္ခဲ cheese ျပဳလုပ္ပါတယ္။

သန္႔စင္ၿပီးတဲ့ Whey protein (WP) မွာေတာ့ လူ၊ တိရစၦာန္တို႔အတြက္ အသားဓာတ္ျဖစ္ေစေသာ (Amino acids) အမီႏိုအက္စစ္ ၉ မ်ိဳးႏွင့္အတူႏို႔ထြက္သဘာဝအခ်ိဳဓါတ္(Lactose)လည္းအနည္းငယ္ပါရွိေနလို႔ျပည့္စံုတဲ့ပ႐ိုတိန္းလို႔လဲမွတ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ျဖည့္စြတ္စာသို႔မဟုတ္ေလ့က်င့္ခန္းအသံုးျပဳသူေတြ ခြန္အားျဖည့္/သန္မာႀကီးထြားတဲ့ႂကြက္သားထုထည္ရရွိဖို႔ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္လည္းအသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ယေန႔အသံုးျပဳေနၾကတဲ့ Whey Protein (WP)ဟာအႏၲာရယ္ကင္းျဖည့္စြက္စာျဖစ္ေပမယ့္ အလြန္႔အကၽြံျဖစ္ေအာင္မွီဝဲသင့္ပါဘူး။ အလြန္႔အကၽြံသံုးစြဲမိပီး+ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္(Carbohydrates= ကစီဓါတ္)စားသံုးမူ႔ပါနည္းပါးခဲ့မယ္ဆိုရင္ တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုသလို ေဘးထြက္ဆိုးကိ်ဳးျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄ မ်ိဳးရွိပါတယ္။

၁-သင့္ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီပိုေတြစုလာမယ္ (You will gain fats)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ႂကြက္သားႀကီးထြားမူ႔အတြက္ေလ့က်င့္ျပဳလုပ္ေနတဲ့သူတေယာက္အဖို႔အဆီစုလာလို႔ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္လာမွာကိုေတာ့ မလိုခ်င္ၾကပါဘူး။ Whey Protein(WP) Shake အမ်ိဳးအစားအေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတာ့ သၾကားဓါတ္ႏွင့္အတူကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္(Carbohydrates)ပါေရာေႏွာပါဝင္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕Brand ေတြမွာ အဆီဓါတ္ပါထည့္သြင္းျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ ထိုကဲ့သို႔ Whey Protein (WP)သံုးစြဲေနသူမ်ားမွာ တခါတေလမၾကာခဏဆာေလာင္မူျဖစ္ေပၚတတ္ပီး အစားအစာမ်ားစြာစားသံုးမိတတ္ျခင္းေၾကာင့္ျမင့္တက္လာတဲ့ ကယ္လိုရီနဲ႔ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ လိုအပ္တဲ့ပမာဏထက္ပိုလွ်ံကုန္ပါတယ္။ Whey Protein (WP) ေသာက္သံုးေနခ်ိန္မွာ သင္ဟာ အစားအစားသံုးမူ႔ကို မဆင္ျခင္ဘဲဆက္လက္စားသံုးေနမည္ဆိုလွ်င္ေတာ့သင္ေမွ်ာ္လင့္ထားတာေတြ ျဖစ္မလာဖို႔က ရာခိုင္ႏႈန္းမ်ားေနပါပီ။

တခ်ိဳ႕ Whey Protein (WP) မ်ားဟာ ေသးသြယ္တဲ့ကိုယ္ခႏၶာပိုင္ရွင္မ်ားအတြက္ မာဆယ္ထုထည္ႀကီးမားဖို႔ (Mass Gainer)ကယ္လိုရီ+ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္(ကစီဓါတ္) ကိုပိုမိုထည့္သြင္းပီးသီးသန္႔ထုတ္လုပ္ထားတာမ်ိဳးလည္းရွိပါတယ္။ ပိုမိုေသခ်ာေအာင္ WP ဗူးခြံမွာပါဝင္ေသာအၫြန္းစာမ်ားကိုသေဘာေပါက္သိနားလည္ေအာင္ မဝယ္မွီ/အသံုးမျပဳမွီ ေသေသခ်ာခ်ာဖတ္ၾကည့္သင့္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးႀကိဳးမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုေရွာင္ရွားမလဲ?(How to avoid this side effect)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Whey Protein မွာပါဝင္တဲ့ ကယ္လိုရီ(calorie=အစားအစာမွရေသာ စြမ္းအင္ ယူနစ္), ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ (carbohydrate=ကစီဓါတ္)နဲ႔ အဆီ(Fats) ပမာဏ ကိုအရင္ဖတ္ပါ။

# Whey Protein ကို ျဖည့္စြတ္အစားထိုးအစာအျဖစ္အသံုးျပဳမယ္ဆိုလွ်င္ ပံုမွန္ေန႔စဥ္စားသံုးေနတဲ့အစားအစာ ပမာဏကိုေလ်ာ့ခ်ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ (ဥပမာ။ ထမင္း ၃ ပန္းကန္စားမွ ဗိုက္ျပည့္တဲ့သူဟာ ၁ ပန္းကန္ဘဲစားသံုးရေတာ့မွာပါ) သို႔မဟုတ္ သင္ဟာ ပ႐ိုတိန္းတျခားျဖည့္စြက္စာအေနနဲ႔ ၾကက္ဥအကာသဘာဝ(သို႔) ေပါင္ဒါ/ ၾကက္သား/ငါး/အမဲသား မ်ားသံုးစြဲသင့္ပါတယ္။ အထူးသတိျပဳရမွာက ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ျခင္းမွ မလိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီနဲ႔အဆီဓါတ္ေတြ မ်ားျပားစြာပူးတြဲပါဝင္လာမွာျဖစ္ပါတယ္။

၂- သင့္ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ႏိုင္တယ္(You Could Form Kidney Stones)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

အႏၲာရယ္ကင္းရွင္းပါတယ္လို႔ယူဆခဲ့တဲ့ Whey Protein(WP)ကိုလိုအပ္တာထက္ေက်ာ္လြန္ပီးအလြန္႔အကၽြံသံုးစြဲခဲ့ရင္ေတာ့ ေက်ာက္ကပ္မွာေက်ာက္တည္တတ္တယ္ဆိုတာ အျငင္းပြားစရာကိစၥတခုပါဘဲ။နိဳင္ငံတကာ Research Teams ေတြမွာသက္ေသျပဳအတည္ျပဳစရာ အေထာက္အထားေတာ့မရရွိေသးေပမယ့္ Whey Protein(WP)ကေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းကိုအကာအကြယ္မေပးႏိုင္တာေတာ့ အေသအခ်ာအတည္ျပဳပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းအေနနဲ႔ကေတာ့ တန္ေဆးလြန္ေဘးပါ။

Whey Protein(WP)ကေနရရွိလာေသာလံုေလာက္တဲ့အမွ်င္ဓါတ္(fibre)နဲ႔ေရဓါတ္ဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထိန္းသိမ္းဖို႔နဲ႔ ႂကြက္သားတိုးတက္ဖို႔လုပ္ေဆာင္ပီး ပိုလွ်ံလာတဲ့အရာေတြကေတာ့ တျဖည္းျဖည္းစုေဆာင္းမိလာပီး ေက်ာက္ကပ္မွာေက်ာက္တည္ဖို႔ ဦးတည္လာပါတယ္။ Researcher ေတြရဲ႕ေတြ႕ရွိမူ႔တခုကေတာ့ Whey Protein(WP) ေသာက္သံုးသူနဲ႔ မေသာက္သံုးယွဥ္တြဲၾကည့္မယ္ဆိုရင္ သံုးစြဲသူမ်ားဟာ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ဖိုအတြက္ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်မ်ားပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးႀကိဳးမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုေရွာင္ရွားမလဲ?(How to avoid this side effect)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Whey Protein(WP)တခုတည္းကိုျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ၁၀၀% မွီခိုမေနဘဲ ပ႐ိုတိန္းဓါတ္တမ်ိဳးတည္းတဖက္ေစာင္းနင္း(lopsided) မျဖစ္ေအာင္ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္+ေကာင္းေသာအဆီ (gets the right portions of carbohydrates and healthy fats) သင့္တင့္မွ်တတဲ့ပမာဏအခ်ိဳးအစား အတိုင္းပံုမွန္စားေသာက္မူ႔မ်ိဳးျပဳလုပ္ပါ။ Whey Protein(WP)လိုအပ္မူ႔ပမာဏဟာ သင့္အသက္အရြယ္အေပၚတိုက္႐ိုက္အခ်ိဳးမက်ပါဘူး။ လက္ရွိသင့္ခႏၶာကိုယ္ ၾကြက္သားတည္ေဆာက္မူ႔အေလးခ်ိန္နဲ့သင္လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းပမာဏကို တြက္ခ်က္ယူပီး စားသံုးမူ႔ကိုထိန္းခ်ဳပ္ပါ။ (ဥပမာ။ တြက္ခ်က္မူ႔အရ သင္ဟာ ၁၀၀ဂရမ္ ပ႐ိုတိန္းလိုအပ္လွ်င္ ၇၀ ဂရမ္ WP ကိုေသာက္သံုးပီး တျခားပံုးမွန္ေနစဥ္စားသံုးမူမ်ားမွ (သား/ငါး/ႏို႔) ၃၀ ဂရမ္ရယူပါ။)

၃- သင့္ရဲ႕အစာေျခဖ်က္မူ႔စနစ္လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကိုထိခိုက္ေစပါတယ္ (You Could Have Digestive Trouble)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

နိဳ႕ထြက္ပစၥည္းကေနထုတ္ယူရရွိတဲ့ Whey Protein(WP)မွာ Lactose လို႔ေခၚတဲ့ ႏြားနိဳ႕တြင္ေတြ႕ရေသာသသၾကားတစ္မ်ဳိးပါဝင္ပါတယ္။ ႏို႔သၾကားလို႔ေခၚပါတယ္(ကေလးအစာမ်ားတြင္ သံုးေလ့ ရွိသည္။) Lactose ဟာ အစာအိမ္ႏုနယ္သူ/အစားအမွားမခံႏိုင္သူေတြရဲ႕အစာေျခဖ်က္မူ႔စနစ္ကို အေႏွာက္အယွက္ရံဖန္ရံခါမွာျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
သင္ဘယ္လိုသိႏိုင္မလဲ? သင္ငယ္စဥ္ကတည္းက နိဳ႕ထြက္ပစၥည္းေတြ(milk, cheese, and ice cream)စားသံုးမိတိုင္း ဗိုက္နာ/ဗိုက္ေအာင့္ျဖစ္ခဲ့ဘူးတယ္ဆိုရင္သင္ဟာ Lactose မပါဝင္တဲ့ Whey Protein Isolate ကိုေျပာင္းလဲသံုးသင့္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးႀကိဳးမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုေရွာင္ရွားမလဲ?(How to avoid this side effect)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

# သင္Whey Protein(WP)သံုးစြဲတိုင္း အစာအိမ္အတြက္အဆင္မေျပမူ႔ေတြျဖစ္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ Lactose လံုးဝမပါဝင္ႏိုင္မယ့္ တျခားအမ်ိဳးအစား (Organic Protein Powder=သဘာဝေျမၾသဇာသံုး အသီးအႏွံမွရေသာပ႐ိုတိန္းေပါင္ဒါ) ေျပာင္းလဲသံုးစြဲသင့္ပါတယ္။ ဥပမာ။ ဆန္၊မုေရာစပါး၊ပဲအမ်ိဴးမ်ိဴး၊အသီးအႏွံ။

၄- သင့္ကို အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါ။ ေဂါက္နာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္ (You Could Develop Gout)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Whey Protein(WP) ေၾကာင့္ျဖစ္ပြားဖို႔ရာခိုင္ႏႈန္းကအနည္းငယ္အဆင့္ဘဲရွိပါတယ္။ မေသာက္ခင္မွာ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ ေရာဂါလကၡဏာျပလာတဲ့အေျခအေနရွိခဲ့သူ (သို႔) Protein Shake အလြန္အကၽြံသံုးစြဲသူမ်ားအထူးသတိထားရမွာက အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါမိသားစုေရာဂါရာဇဝင္ရွိခဲ့သူေတြပါ၊

Whey Protein(WP)မွာ လူ၊ တိရစၦာန္တို႔အတြက္ အသားဓာတ္ျဖစ္ေစေသာ အမီႏိုအက္စစ္ (Amino Acids) အေျမာက္အမ်ားပါဝင္ပါတယ္။ သင့္ခႏၶာကိုယ္မွအမီႏိုအက္စစ္မ်ားကိုထိထိေရာက္ေရာက္ အသံုးမျပဳႏိုင္ဘူးဆိုလွ်င္ သူတို႔ဟာ အသည္းႏွင့္အျခားကလီစာအဂါၤအစိတ္အပိုင္မ်ားကို အသံုးျပဳေစပါတယ္။ အထက္မွာေျပာခဲ့သလို သင့္ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ပံုနဲ႔ သင့္တင့္တဲ့ပ႐ိုတိန္းပမာဏကို တြက္ခ်က္သံုးစြဲမူ႔ဟာ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္ပါ။

ေဘးထြက္ဆိုးႀကိဳးမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုေရွာင္ရွားမလဲ?(How to avoid this side effect)
++++++++++++++++++++++++++++

# သင့္မွာအဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါ မိသားစုရာဇဝင္ရွိခဲ့မယ္ဆိုရင္ Whey Protein(WP) သံုးစြဲပီးတိုင္းသင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕တုန္႔ျပန္မူု႔ကိုသတိထားေစာင့္ၾကည့္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

# မိသားစု ဆရာဝန္နဲ႔ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးပါ။ သင့္နဲ႔သင့္ေတာ့္မယ့္ Whey Protein အမ်ိဳးအစား ႏွင့္အသံုးျပဳသင့္တဲ့ပမာဏ အစရွိသျဖင့္အၾကံဉာဏ္ရယူပါ။


[တန္ရင္ေဆး လြန္ရင္ေဘးဆိုတာ မေမ့ေလ်ာ့ၾကပါေစနဲ႔]

ျကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ျပန္လည္ေဝမွ်ႏိုင္ပါေၾကာင္း။

ေလ့က်င့္ခန္း၊ အစားအစာ၊ အဆီခ်ျခင္းႏွင့္ Workout ဝါသနာပါသူမ်ားအတြက္ ေဆာင္းပါးမ်ား ဆက္ဖတ္လိုပါက Group ထဲ ဝင္ေရာက္ေလ့လာႏိုင္ပါေၾကာင္း။

ေဒါမနစ္
၁၇ ဂၽြန္လ ၂၀၁၆ (SGT 14:44)

မွီျငမ္း။ ။ http://bembu.com/whey-protein-side-effects

No comments: