Thursday, January 17, 2019

*** အသည္းေရာဂါအတြက္ အစြမ္းထက္သည့္ ဆူးပန္းလံုးပင္ ***



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္

💥 MWD: ဆရာရွင့္... အခုေနာက္ပိုင္းမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံအပါအဝင္ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ အသည္းေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္းဟာ တျဖည္းျဖည္းျမင့္မားလာေနတယ္လို႔ Media ေတြကေန ေျပာဆိုထုတ္လႊင့္ေနတာ ေတြ႕ျမင္ၾကားသိေနရပါတယ္ ဆရာ…
ဒီလိုအသည္းေရာဂါေတြကို ကုသတဲ့အခါမွာ အသံုးျပဳတဲ့ အေနာက္တိုင္းေဆးဝါးေတြရွိသလို သဘာဝေဆးဖက္ဝင္အပင္ေတြထဲမွာ နာမည္ေက်ာ္ၾကားလွတဲ့ ဆူးပန္းလံုးေဆးပင္အေၾကာင္း ေဆြးေႏြးခ်င္ပါတယ္... ပထမဆံုးအေနနဲ႔ ဒီအပင္ရဲ႕သဘာဝေလးေတြကို အရင္ဆံုးရွင္းျပေပးပါ ဆရာ...

Dr.KML: ဆူးပန္းလံုးပင္ကို အဂၤလိပ္အမည္အေနနဲ႔ Milk Thistle လို႔ေခၚပါတယ္... Marian Thistle ဒါမွမဟုတ္ St Mary’s Thistle လို႔လည္း ေခၚေလ့ရွိပါတယ္... ရုကၡေဗဒအမည္ကေတာ့ Silybum marianum လို႔ေခၚပါတယ္... သူ႕ရဲ႕မူရင္းေဒသကေတာ့ ေျမထဲပင္လယ္ေဒသ (Mediterranean region) ျဖစ္ၿပီး အဲ့ဒီေဒသေတြမွာေတာ့ First Century AD မတိုင္မီကတည္းက ေပါက္ေရာက္ခဲ့ၿပီးျဖစ္ပါတယ္...
သူဟာ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ၿပီး ေက်ာက္တံုးေက်ာက္ေဆာင္ေတြနဲ႔  စိုက္ပ်ိဳးလို႔မရတဲ့ေဒသေတြမွာ သဘာဝအေလ်ာက္ေပါက္ေရာက္ပါတယ္ (dry rocky soil of waste places)… အပင္ကေတာ့ ၁  ေပကေန ၃ ေပထိရွည္ၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ေပါက္ေရာက္တဲ့အပင္ျဖစ္ပါတယ္… အရြက္ေတြမွာ ဆူးေတြပါ၀င္ၿပီး အပြင့္ကလည္း ဆူးေလးေတြလံုးထားတဲ့ပံုသ႑ာန္ရွိလို႔ ဆူးပန္းလံုးလို႔ ျမန္မာလိုေခၚရျခင္းျဖစ္ပါတယ္... အခ်ိဳ႕ေဒသေတြမွာ ဆူးေလလို႔လည္း ေခၚၾကတယ္...
Milk Thistle လို႔ေခၚရတဲ့အေၾကာင္းကေတာ့ အရြက္ကိုျခစ္လိုက္ရင္ ႏို႔ရည္လို ျဖဴေဖြးတဲ့အရည္ေတြ ထြက္လာလို႔ရယ္၊ အသီးသီးတဲ့အခါ အခြံမာအေစ့မာသီးျဖစ္လို႔ Thistle လို႔ေခၚတာရယ္ ေပါင္းလိုက္ၿပီးMilk Thistle လို႔ေခၚရျခင္းျဖစ္ပါတယ္...

💥 MWD: ကြ်န္မတို႔ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေရာ ဘယ္ေဒသေတြမွာ ေပါက္ေရာက္ပါသလဲ ဆရာ... စိုက္ပ်ိဳးလို႔ေရာ ရပါသလား...

Dr.KML: သူက ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ၿပီး သဲဆန္တဲ့ေျမ၊ ေက်ာက္တံုးေတြၾကားမွာေပါက္တာဆိုေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံအလယ္ပိုင္း မေကြးတိုင္းနဲ႔ မႏၱေလးတိုင္းေဒသေတြမွာ သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္တာ ေတြ႕ရပါတယ္... ဒီေန႔အထိေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တာမေတြ႕ရေသးပါဘူး... စိုက္ပ်ိဳးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ သူ႔ရဲ႕အေစ့ကေန အလြယ္တကူစိုက္ပ်ိဳးလို႔ရပါတယ္... သူဟာ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့အပင္ (Medicinal plant) သက္သက္သာျဖစ္လို႔ ေဒသခံေတြအေနနဲ႔ေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ျခင္းမရွိေသးတာ ျဖစ္ပါတယ္...

💥 MWD:  ေဆးဖက္ဝင္တယ္ဆိုေတာ့ အပင္ရဲ႕ဘယ္အစိတ္အပိုင္းက ေဆးဖက္ဝင္တာပါလဲ ဆရာ.. ရိုးရာတိုင္းရင္းေဆးအေနနဲ႔ ဘယ္တုန္းကတည္းက စတင္အသံုးျပဳခဲ့တယ္ဆိုတာလဲ သိပါရေစ...

Dr.KML: အပင္ရဲ႕အရြက္၊ အသီးနဲ႔ အေစ့တို႔ဟာ ေဆးဖက္ဝင္တဲ့အစိတ္အပိုင္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္... စတင္အသံုးျပဳခဲ့တဲ့ အေထာက္အထားအေနနဲ႔ AD တစ္ရာစု (First Century AD) မွာ ေက်ာ္ၾကားခဲ့တဲ့ ေရာမေဆးပညာရွင္ Pliny Elder က Milk Thistle အပင္ရဲ႕ extract ကို ပ်ားရည္နဲ႔ေရာၿပီး အသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ထိေရာက္စြာကုသေပးခဲ့ပါတယ္... အထူးသျဖင့္ အသီးနဲ႔အေစ့ကို အဓိကအသံုးျပဳပါတယ္... အေစ့ဟာ မဲၿပီးေျပာင္လက္တဲ့သေဘာရွိပါတယ္... ဩဇာေစ့နဲ႔တူပါတယ္... အသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအျပင္ ေျမြကိုက္လို႔အဆိပ္ေျဖတဲ့အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ မိႈစားလို႔အဆိပ္သင့္တဲ့အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ သံုးရင္လည္း အာနိသင္ထက္ျမတ္ေၾကာင္း ေရးသားထားတာ ေတြ႕ရွိပါတယ္... အဲဒီေနာက္ပိုင္းမွာ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာရွိတဲ့ တိုင္းရင္းေဆးပညာေတြမွာလဲ ေဖၚျပအသံုးျပဳခဲ့တာ ေတြ႕ရပါတယ္...

💥 MWD:   ဒီေဆးပင္ထဲမွာ ဘယ္လိုဓာတ္ပစၥည္းေတြပါလို႔ အစြမ္းထက္တယ္ဆိုတာလဲ သိပါရေစ...

Dr.KML: ၁၉၂၉ ခုႏွစ္မွာ ဂ်ာမန္ေဆးသိပၸံပညာရွင္တစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ Dr.H.Schultz က Milk Thistle ဟာ အသည္းေရာင္အသားဝါေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး (Jaundice)၊ လတ္တေလာအသည္းေရာင္ေရာဂါ (Acute hepatitis) နဲ႔ နာတာရွည္အသည္းေရာင္ေရာဂါ (Chronic hepatitis) ေတြကိုကုသရာမွာ အစြမ္းထက္ပံုကို သိပၸံနည္းက်သက္ေသျပခဲ့ပါတယ္... အဲ့ဒီေနာက္ပိုင္းမွာ ဂ်ာမနီမွာရွိတဲ့ ေဆးသိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ ဘယ္လိုမ်ိဳးဓာတ္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့အေၾကာင္းကို ရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ဖို႔ ႀကိဳးစားအားထုတ္ခဲ့ၾကပါတယ္...
ဒီလိုနဲ႔ ၁၉၅၈ ခုႏွစ္ကေန ၁၉၆၈ ခုႏွစ္အထိ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ University of Munich မွာရွိတဲ့ Dr.H.Wagner ဦးေဆာင္တဲ့ပညာရွင္အဖြဲ႕ရဲ႕ ႀကိဳးပမ္းအားထုတ္မႈေၾကာင့္ အဓိကျဒပ္ေပါင္း (Phytochemical compound) ျဖစ္တဲ့ silymarin ကို စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္... အဲ့ဒီ silymarin ဆိုတာ ေမာ္လီက်ဴး ၄ မ်ိဳးေပါင္းစုထားတာျဖစ္ၿပီး တခုခ်င္းစီမွာလည္း သီးျခားလုပ္ငန္းေတြျပဳလုပ္ေပးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္... အဲ့ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြကေတာ့
1. Silybin
2. Isosilybin
3. Silychristin
4. Silydianin တို႔ျဖစ္ပါတယ္...
ဒီျဒပ္ေပါင္း ၄ ခုရဲ႕ ေမာ္လီက်ဴးတည္ေဆာက္ပံု အေသးစိတ္ကိုပါ စတင္ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ပါတယ္ ... သူတို႔အားလံုးဟာ အပင္ဓာတုေဗဒအရ Flavanoid အုပ္စုထဲက Phenolic compound ေတြျဖစ္ၾကပါတယ္... အသီးမွာ အမ်ားဆံုးပါၿပီး ဒုတိယ အေစ့မွာပါဝင္ပါတယ္... အရြက္မွာပါဝင္မႈ အနည္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္... ဒါေၾကာင့္ ေဆးအေနနဲ႔သံုးမယ္ဆိုရင္ အသီးရဲ႕အဆီအႏွစ္ (fruit extract) က အထိေရာက္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္...

💥 MWD:   ခုနကဆရာေျပာခဲ့တဲ့ silymarin ဓာတ္ပစၥည္းဟာ အသည္းေရာဂါေပၚမွာ ဘယ္လိုမ်ိဳး အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈရွိတယ္ဆိုတာလဲ သိပါရေစ...

Dr.KML: Milk Thistle extract ပါဝင္တဲ့ သဘာဝေဆးဝါးတစ္ခုခုကို ေသာက္လိုက္ရင္ ပါဝင္တဲ့ Silymarin ေတြကို အူနံရံကေနစုပ္ယူပါတယ္... ၿပီးရင္ အသည္းကိုေရာက္ၿပီး အသည္းမွာ သူ႔ရဲ႕အာနိသင္ေတြကိုေပးပါတယ္...
(၁) Detoxifivation effect (အဆိပ္အေတာက္ေတြကိုဖယ္ရွားရွင္းလင္းေပးျခင္း)
(၂) Antioxidant effect (ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္အာနိသင္ေပးျခင္း)
(၃) Anti-inflammatory effect (အေရာင္က်ေစေသာအာနိသင္ေပးျခင္း)
(၄) Liver cell regeneration (အသည္းဆဲလ္မ်ားအသစ္ေပၚေစျခင္း)
တို႔ကိုေပးပါတယ္...
ေနာက္ထူးျခားခ်က္အေနနဲ႔ အသည္းကေနစစ္ထုတ္လိုက္တဲ့ သည္းေျခရည္ကေနတဆင့္ ျပန္လည္စြန္႔ထုတ္ၿပီး အူထဲကိုျပန္ေရာက္ပါတယ္... ၿပီးရင္အူကေနျပန္စုပ္လိုက္ အသည္းကိုျပန္ေရာက္လိုက္နဲ႔ သံသရာလည္ေနပါတယ္... ဒါကို Entero-hepatic circulation လို႔ေခၚပါတယ္... သူဟာ ေရမွာအနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ပစၥည္းျဖစ္ေတာ့ ဆီးကေနတဆင့္ စြန္႔ထုတ္မႈအလြန္နည္းပါတယ္...

💥 MWD:   အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားရွင္းလင္းေပးတဲ့အာနိသင္ဆိုတာ ဘယ္လိုမ်ိဳး အဆိပ္အေတာက္မ်ိဳးကို ဆိုလိုတာပါလ ဲဆရာ...

Dr.KML: ဥပမာ- အရက္ေသာက္တဲ့အခါမွာ ထြက္ေပၚလာတဲ့ metabolite ေတြေၾကာင့္ အသည္းကိုထိခိုက္တတ္ပါတယ္... အဲ့ဒီဓာတ္ပစၥည္းေတြကိ ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းရွိလို႔ အရက္ေသာက္တဲ့သူေတြအေနနဲ႔ Silymarin ေသာက္ရင္ အက်ိဳးရွိပါတယ္... ဒီလိုပါပဲ အဆိပ္ရွိတဲ့အစားအစာ ဥပမာ မိႈဆိပ္သင့္တဲ့အခါမ်ိဳးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အဆိပ္သင့္ႏိုင္တဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြနဲ႔ ထိေတြ႕စားေသာက္မိရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ silymarin က ဓာတ္ျပယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတာကို ဆိုလိုတာပါ...
ေနာက္တစ္ခုက အသည္းဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္အထဲမွာ detoxification function လို႔ေခၚတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ပ်က္ပ်ယ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးတဲ့ တစ္ခုတည္းေသာ organ ျဖစ္ပါတယ္... ဒါေၾကာင့္ silymarin ကိုေသာက္ရင္ သူကိုယ္၌ကလည္း detoxification လုပ္ေပးလို႔ အသည္းရဲ႕အလုပ္ကို ဝင္ေရာက္ကူညီေဆာင္ရြက္ေပးရာ ေရာက္ပါတယ္...

💥 MWD:   ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္တဲ့အာနိသင္ကေရာ ဘယ္လိုလဲဆိုတာ ရွင္းျပေပးပါ ဆရာ...

Dr.KML: ကြ်န္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် စားလိုက္တဲ့အစားအစာေတြနဲ႔ ရႈသြင္းလိုက္တဲ့ ေလထဲမွာပါဝင္တဲ့ oxygen တို႔ဓာတ္ျပဳၿပီး energy ထုတ္လုပ္ရာကေန ေဘးထြက္ပစၥည္းအျဖစ္ ထြက္ရွိလာတဲ့ free radical ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို စကၠန္႔မလပ္ တိုက္ခိုက္ဖ်က္ဆီးလ်က္ရွိပါတယ္... ဒီ free radicals ေတြကိုဖ်က္ဆီးဖို႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ Antioxidant စနစ္ရွိပါတယ္... အဲ့ဒီ Antioxidant စနစ္ေတြမွာ အသည္းမွာရွိတဲ့ glutathione ေတြဟာ လြန္စြာမွအစြမ္းထက္ပါတယ္... glutathione မ်ားမ်ားရွိရင္ free radicals ေတြေလ်ာ့နည္းသြားၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထိခိုက္ဖ်က္ဆီးမႈေလ်ာ့နည္းမွာ ျဖစ္ပါတယ္... silymarin ဟာ ဒီ glutathione ေတြမ်ားလာေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္...

💥 MWD:   အေရာင္က်ေစတဲ့အာနိသင္ကိုလည္း ဆက္ရွင္းျပပါဦး ဆရာ...

Dr.KML: အသည္းေရာင္အသားဝါ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြေၾကာင့္ျဖစ္ျဖစ္၊ အရက္နဲ႔ အျခားဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ျဖစ္ျဖစ္ အသည္းေရာင္တဲ့အခါ Leukotrienes ဆိုတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ထြက္ေလ့ရွိပါတယ္... အဲ့ဒီဓာတ္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ အသည္းမွာရွိတဲ့ဆဲလ္ေတြ ပိုမိုေရာင္ရမ္းေစၿပီး ပ်က္စီးေစပါတယ္... Silymarin ဟာ အဲ့ဒီ Leukotrienes ေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့အတြက္ အသည္းေရာင္ရမ္းတာေတြ သက္သာေစတာပဲျဖစ္ပါတယ္...

💥 MWD:   အသည္းဆဲလ္ေတြ အသစ္ျပန္ျဖစ္တယ္ဆိုတာေရာ ဘယ္လိုေၾကာင့္ပါလဲ ဆရာ...

Dr.KML: အသည္းဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာရွိတဲ့ organ ေတြထဲမွာ ဆဲလ္အသစ္ေတြ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းႏိုင္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္... ဥပမာ အသည္းေျခာက္ေရာဂါျဖစ္ရင္ အသည္းဆဲလ္ေတြပ်က္ဆီးလို႔ ကုသဖို႔အင္မတန္ခက္ပါတယ္... အဲ့ဒီလိုေရာဂါသည္မ်ားေတြကို silymarin ေပးရင္ အသည္းဆဲလ္အသစ္ေတြ ျပန္ပြားလာၿပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းတာ ေတြ႕ရပါတယ္...

💥 MWD:  ဒါဆိုရင္ ဆူးပန္းလံုးပင္ကို အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့ အသည္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြကို ေျပာျပေပးပါ...

Dr.KML: ဆူးပန္းလံုးပင္ Milk Thistle ဒါမွမဟုတ္ သူကေနအဆီအႏွစ္ထုတ္ထားတဲ့ Silymarin ကိုအသံုးျပဳၿပီး ကုသႏိုင္တဲ့ေရာဂါေတြကေတာ့

(၁) အရက္၊ ဘီယာေသာက္တာမ်ားလို႔ျဖစ္လာတဲ့ အသည္းေရာဂါ
(၂) ေဆးဝါးေတြျဖစ္တဲ့ ဥပမာ-ပါရာစီတေမာ၊ တီဘီေဆး၊ စိတ္ေရာဂါကုသရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ေဆးေတြေၾကာင့္ အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးတဲ့အခါ
(၃) ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြပါဝင္တဲ့ (ဥပမာ-ဆိုးေဆးေတြ) အစားအစာေတြေၾကာင့္ အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးတဲ့အခါ
(၄) မိႈဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ရွိတဲ့မိႈစားမိျခင္း
(၅) အသည္းအတြင္း အဆီဓာတ္မ်ားျခင္း
(၆) အသည္းေရာင္အသားဝါေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး (ဥပမာ-ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာင္အသားဝါေရာဂါမ်ား)
စသည္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္...

💥 MWD: ဒီဆူးပန္းလံုးပင္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ဆရာရဲ႕ကိုယ္ပိုင္အေတြ႕အၾကံဳေလးေတြရွိရင္လဲ သိပါရေစ...

Dr.KML: Milk Thistle ကို ကြ်န္ေတာ္စတင္စိတ္ဝင္စားမိတာကေတာ့ ၂၀ဝ၁ ခုႏွစ္တုန္းက ဂ်ာမနီကိုသြားတုန္းကျဖစ္ပါတယ္... ဂ်ာမန္လူမ်ိဳးေတြဟာ ကမၻာမွာ ဘီယာေသာက္သံုးမႈအမ်ားဆံုးျဖစ္ေတာ့ အသည္းအဆီမ်ားတာတို႔၊ အသည္းေျခာက္တာတို႔ အျဖစ္မ်ားပါတယ္ ... မိတ္ေဆြဂ်ာမန္ဆရာဝန္တစ္ေယာက္ရဲ႕ ေဆးရံုကိုသြားေလ့လာရင္းနဲ႔ အဲ့ဒီေရာဂါသည္ေတြကို Milk Thistle နဲ႔ ေအာင္ျမင္စြာကုသေပးေနတာကို ကိုယ္တိုင္ကိုယ္က် ေလ့လာခဲ့ရပါတယ္... ကြ်န္ေတာ္တို႔ အရင္ကသိထားတာက အသည္းေျခာက္ၿပီးရင္ ျပန္မေကာင္းႏိုင္ေတာ့ဘူးထင္ခဲ့တာ မွားမွန္း အဲ့ဒီေတာ့မွသိရတယ္... သူတို႔ဆီမွာ Milk Thistle နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး သုေတသနလုပ္ငန္းေတြ ခိုင္ခိုင္မာမာလုပ္ထားတာ ေတြ႕ရပါတယ္... အဲ့ဒါနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ စာအုပ္စာတန္းေတြ အမ်ားႀကီးေပးလိုက္ေသးတယ္...
၂၀ဝ၂ ခုႏွစ္မွာ ကြ်န္ေတာ္ ဆြစ္ဇာလန္ႏိုင္ငံ Geneva ၿမိဳ႕မွာ GMP သင္တန္းသြားတက္ရင္း WHO ဌာနခ်ဳပ္ရဲ႕ ေအာက္ဆံုးထပ္မွာဖြင့္ထားတဲ့ စာအုပ္ဆိုင္က Selected Medicinal Plant Volume -2 မွာ ေဆးဖက္ဝင္အပင္ ၃၀ နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ သုေတသနစာတမ္းေတြကို စုစည္းထုတ္ေဝတဲ့ WHO monograph မွာ Milk Thistle နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ခိုင္ခိုင္မာမာေဖၚျပထားတာ ေတြ႕ရပါတယ္... ဒါနဲ႔ ၂၀ဝ၃ ခုႏွစ္ကေနစၿပီး ျပည္တြင္းမွာရွိတဲ့ေဝဒနာရွင္ေတြကို သက္သက္သာသာနဲ႔ကုသႏိုင္ဖို႔ ဂ်ာမနီကေနကိုယ္တိုင္ Extract ေတြဝယ္လာၿပီး က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနမွာ တရားဝင္မွတ္ပံုတင္ၿပီး ထုတ္လုပ္ခဲ့ပါတယ္... အပင္အေနနဲ႔ေတာ့ စီးပြားျဖစ္မစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ေသးပါဘူး... ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕Organic farm က ျပင္ဦးလြင္မွာရွိပါတယ္... ဒီအပင္က ျပင္ဦးလြင္မွာမျဖစ္ပါဘူး... ပုပၸါးဘက္ဆိုရင္ေတာ့ ျဖစ္ဖို႔မ်ားပါတယ္... ေနာင္က်ရင္ေတာ့စိုက္ပ်ိဳးဖို႔ရည္ရြယ္ထားပါတယ္...

Credit: ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals)

# MWD Health Talk Programme

မူရင္းပို့စ္ - https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=842485045939658&id=440949986093168

No comments: