Friday, December 22, 2017

ေကာ္ဖီေပါင္မုုန္ ့ပူတင္း ~ ခ်ိစ္ေျပာင္းဖူးလက္ဖက္သုုပ္ ~ ေခါပုပ္ ~ သာေခြယိုင္ (ထားဝယ္)

ဒီတစ္ခါေတာ့ အဆာေျပပဲစားစား နံနက္စာအျဖစ္စားစား စားလို႔ရမယ့္ မုန္႔လုပ္နည္းေတြကို ကူးယူ Share ေပးလိုက္ပါတယ္။

ေကာ္ဖီေပါင္မုုန္ ့ပူတင္း



ဒီတခါေတာ့ ေကာ္ဖီၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ စားလိုု႔လဲေကာင္း အဟာရလဲရွိတဲ့ ေကာ္ဖီေပါင္မုုန္႔ပူတင္းေလးပါ။ ေကာ္ဖီမႈန္႔ကိုုေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာအလြယ္တကူလဲဝယ္လိုု႔ရျပီး လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ Premier coffee မႈန္႔ကိုုသုုံးထားပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေပါင္မုုန္ ့- ၆ ခ်ပ္
၂။ ျကက္ဥ - ၄ လုုံး
၃။ ႏြားနိုု ့- ၅၀၀ ml
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ
၅။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၆။ စပ်စ္သီးေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (မထည့္လဲရ)
၇။ premier espresso coffee mix (သိုု႔) premier 3 in 1 coffee mix - ၂ ထုုပ္ (၁ ခြက္စာအထုုပ္)
၈။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေပါင္မုုန္ ့ပူတင္းလုုပ္ရန္အတြက္ ၈ လက္မ (သိုု႕) ၉  လက္မ ပတ္လည္ ေလးေထာင့္ ဗန္း နွင့္ ျပဳလုုပ္ပါတယ္။ ေပါင္မုုန္ ့ပူတင္းလုုပ္မည့္ ဗန္းကိုု ေထာပတ္ ၁ ဇြန္း ျဖင့္ အနွံ ့သုုတ္ထားပါ။
၂။ ေပါင္မုုန္ ့ကိုု ေလးပိုုင္းပိုုင္းပါ။ (အိစံကေတာ့ ျတိဂံပုုံေလးေတြျဖစ္ေအာင္လိုု ့ေပါင္မုုန္ ့ကိုု ျကက္ေျခခတ္လွီးလိုုက္ပါတယ္။)
၃။ ပိုုင္းထားတဲ့ေပါင္မုုန္ ့ေလးေတြဗန္းထဲထည့္ပါ။ စပ်စ္သီးေျခာက္ေတြေနရာအနွံ ့ျဖဴးထားပါ။
၄။ ဇလုုံတခုုထဲတြင္ ျကက္ဥ၊ႏြားနိုု ့၊ဆား၊ သျကား၊ ေကာ္ဖီမႈန္႔တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး သျကားမ်ားအရည္ေပ်ာ္သည္အထိ ခေလာက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္မုုန္ ့မ်ားအေပၚမွဆမ္းပါ။ (အိစံက ျတိဂံပုုံေလးေတြေထာင္လ်က္ စီထည့္ထားလိုု ့ျတိဂံပုုံေပါင္မုုန္ ့ထိပ္ေလးေတြရဲ ့အေပၚကိုုလိုုက္ေလာင္းပါတယ္။)
၅။ ေပါင္မုုန္ ့ပူတင္းမဖုုတ္ခင္ oven ကိုု ၃၅၀'F (175'C) မွာ ၁၀ မိနစ္ခန္ ့ဘာမွမထည့္ပဲအရင္အပူေပးထားပါ။ အပူေပးထားေသာ oven ထဲမွာ မုုန္ ့ဗန္းကိုုထည့္ျပီး ၁ နာရီဖုုတ္ပါ။
၆။ ပူပူေႏြးေႏြး ေပါင္မုုန္ ့ပူတင္းကို ႏိုု႔ဆီေလးဆမ္းစားရင္ ပိုုအရသာရွိပါတယ္။

#PremierCoffee

ခ်ိစ္ေျပာင္းဖူးလက္ဖက္သုုပ္



အခုုနည္းေလးကေတာ့ အိစံတိုု႔ရဲ႔ ျမန္မာ႔ရိုုးရာ လက္ဖက္ကိုု အေနာက္တိုုင္းစတိုုင္လ္ေလးနဲ႔ ေပါင္းျပီး fusion သေဘာမ်ိဳးေလးသုုပ္ထားပါတယ္။ လက္ဖက္ကိုု အျခားႏိုုင္ငံကသူမ်ားကလဲ ၾကိဳက္ၾကေတာ့ ဒီနည္းေလးနဲ႔ သူတိုု႔ကိုုဧည့္ခံရင္ေတာ့ အေတာ္ကိုု အဆင္ေျပႏိုုင္ပါတယ္။ ဒီနည္းေလးနဲ႔သုုပ္မယ္ဆိုုရင္ ဆီမပါတဲ့လက္ဖက္ကိုု အသုုံးျပဳမွ အဆင္ေျပႏိုုင္ပါတယ္။ အိစံကေတာ့ အိစံစားေနက်ျဖစ္တဲ့ ဆီမပါတဲ့ ဦးကာက ဇယန္းလက္ဖက္ႏွပ္ကိုု သုုံးပါတယ္။ လုုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဦးကာက ဇယန္းလက္ဖက္ႏွပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၂။ ျပဳတ္ျပီး ေျခြထားေသာ ေျပာင္းဖူး - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ ျခမး္
၄။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဆလပ္ရြက္ - လက္တဆုုပ္စာ
၅။ ျခစ္ထားေသာ ခ်ိစ္အမွ်င္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း = 15 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားကိုဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္သုုပ္ျပီး တည္ခင္းဧည့္ခံႏိုုင္ပါျပီ။ (လက္ဖက္ကလဲ ႏွပ္ျပီးသား ခ်ိစ္လဲပါျပိီးသားေၾကာင့္မိုု႔ ဆားထည့္စရာမလိုုပါ။)

ခ်က္ျပဳပ္ျပသူ - အိစံ

သာေခြယိုင္ (ထားဝယ္)
.....................


 ထားဝယ္ ေမာင္းမကန္ေရာက္တဲ့အခါ  ဒီသာေခြယိုင္ဆိုတာေလးကို မလြဲမေသြ ေတြ႕ရပါတယ္။ ကြ်န္မတို႔က အဲဒီမွာေတာ့ မစားခဲ့ရပါဘူး။ ေရာင္းတဲ့ အစ္မက ေျပာျပလိုက္တာပါ။ ေျပာတာေတာင္ သူ႕ဆိုင္ထဲ ခဏဝင္တဲ့အခ်ိန္ ေမးလာလိုက္တာ။ လြယ္လည္းလြယ္လို႔ေလ။ ဒီေနရာမွာ တစ္ခုေျပာခ်င္တာက ဓနိပ်ားဆိုတာ ထားဝယ္ သာေခြယိုင္မွာ မပါမျဖစ္ ထည့္ၾကပါတယ္။ ဓနိပ်ားကို ရန္ကုန္မွာ ဝယ္လို႔မလြယ္ေပမယ့္ ႏိုင္ငံရပ္ျခားေတြမွာ လြယ္ပါ တယ္။ Coconut Sugar Paste  ပါ။ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္။

ပါဝင္ပစၥည္မ်ား  ( ၅ ေယာက္စာ)
- ေကာက္ညႇင္းအနက္(ခ်ိတ္) - ၁ ခြက္
 (ဆန္ခ်ိန္ခြက္  Rice Cooker)
- အုန္းႏို႔ဘူး - ၁ ဘူး (200 ml)
- ဓနိပ်ား  (Coconut Sugar) - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
- ဆား  - အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေကာက္ညႇင္းကို အနည္းဆံုး ၂ နာရီေလာက္ေတာ့ ေရစိမ္ထားလို္က္ပါတယ္။ ေရစိမ္ၿပီးသား ေကာက္ညႇင္းေတြကို ေစးၿပီး ႏူးျပဲေနေအာင္ ျပဳတ္ရပါတယ္။ ဓနိပ်ားပါထည့္ၿပီး ျပဳတ္ရတာေပါ့ေနာ္။ ေမႊေပးေနရင္း ႏူးအိျပဲလာရင္ ရပါၿပီ။
၂။ အုန္းႏို႔က်ိဳတာကေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ဆားေလးကို ပါေလကာေလးထည့္ၿပီး ျြကက္ၿမီးတန္းသည္အထိ က်ိဳေပးပါ။
၃။ ျြကက္ၿမီးတန္းက ဘာလဲဆိုရင္ က်ိဳေနရင္ ဇြန္းကို မလိုက္လို႔ အုန္းႏို႔အရည္က ေအာက္ကအိုးမွာ က်န္ခဲ့တဲ့အရည္နဲ႔ တန္းတန္းေလးျဖစ္ေနတာကို ေျပာတာပါ။ ဒီေနရာမွာ ရပ္လိုက္၊ မီးပိတ္လိုက္မွ ေအးတဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး အေနရပါတယ္။
၄။ အခုဆိုရင္ သာေခြယိုင္ ျပင္ဆင္ထားဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါၿပီ။
၅။ ေကာက္ညႇင္းကို ပန္းကန္ခြက္ေလးထဲ ထည့္ၿပီး အုန္းႏို႔ကို ဆမ္းစားရတာပါ။ ဆိမ့္ဆိမ့္ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔ စားလို႔ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းပါတယ္။ (ဓနိပ်ား မရႏိုင္လွ်င္ သၾကားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ဓနိပ်ားက ပိုေမႊးၿပီး အခ်ိဳပိုေလးပါတယ္။)
.................................
မအိသက္
HtetFamily's Creation

ေခါပုပ္
..........


 ဆိုဖီယာက ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္းသူျဖစ္လို႔ ေခါပုပ္ဆိုရင္ ႏွမ္းေထာင္းေခါပုပ္ကို အခ်ပ္လိုက္နဲ႔ မီးကင္ေရာင္းတာမ်ိဳး ႏွမ္း၊ ႀကံသကာထည့္ၿပီး အေပ်ာ့ေရာင္းတာမ်ိဳးေတြသာ ေမြးရပ္ဇာတိမွာ ျမင္ခဲ့၊ ရင္းႏွီးခဲ့တာပါ။ ၿပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္က ေတာင္ပိုင္းအလည္သြားေတာ့ ေဈးထဲမွာ ေခါပုပ္အျဖဴကို ႏွမ္းမဲလံုးနဲ႔ လူးၿပီး ထန္းလ်က္ရည္နဲ႔ တြဲဖက္စားတဲ့ အေလ့အထေလးကို ေတြ႕ခဲ့ဖူးတာပါ။ ဒါေလးကေတာ့ အေဝးေရာက္ေနသူမ်ား လြယ္လြယ္ကူကူ လုပ္စားႏိုင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ လုပ္နည္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ ႏွမ္းမဲလံုးမရႏိုင္ပါက ႐ိုး႐ိုးႏွမ္းမဲ၊ ႏွမ္းျဖဴတို႔ကို အစားထိုးျပဳလုပ္ႏိုင္ၿပီး ေမႊးရနံ႔ ကြာျခားသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း
- ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ - ၂၅၀ ဂရမ္
- ေရ -  220 ml
- ဆား  - အနည္းငယ္
- ႏွမ္းမဲလံုးေထာင္း - တစ္ပန္းကန္
- ထန္းလ်က္ရည္  - တစ္ပန္းကန္
- ဆီ - အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲထည့္ၿပီး ဆားႏွင့္ေရကိုထည့္ကာ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။
၂။ ပန္းကန္ကို မိုက္ခ႐ိုေဝ့မွာ အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့ပန္းကန္ကို ေရြးၿပီး အသံုးျပဳပါ။ မုန္႔ႏွစ္ပန္းကန္ကို မိုက္ခ႐ိုေဝ့မွာ ၁ မိနစ္လွ်င္ ၁ ႀကိမ္ခန္႔ အပူေပးၿပီး အျပင္ထုတ္ကာ သမေအာင္ေပးပါ။
၃။ ၃ ႀကိမ္ခန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္က်က္ပါက ခဏအေအးခံကာ မုန္႔လံုးကို ဆီအနည္းငယ္လူးေပးၿပီး သန္႔ရွင္းတဲ့ အိတ္တစ္ခု ထဲထည့္ကာ စဥ္းတီတံုးေပၚမွာ တလိမ့္တံုးႏွင့္ နာနာထုေပးပါ။ ညက္လာပါက အျပင္ထုတ္ယူကာ ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညႇပ္ယူၿပီး အသင့္ေလွာ္ေထာင္းထားေသာ ႏွမ္းေလွာ္မွာ လူးေပးကာ ထန္းလ်က္ရည္ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia

No comments: