ဟင္းအတြဲအစပ္သေဘာ မဟုတ္ေပမယ့္ အခုလို ရာသီမွာ အဆာေျပျဖစ္ျဖစ္ ဧည့္သည္မ်ားကို ဧည့္ခံဖို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းအခ်ိဳ႕ကို တင္ေပးျဖစ္တာပါ။
ျမန္မာ႔ရိုုးရာ လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလး
လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာေမႊးေမႊးေလးကိုု ၾကိဳက္တာနဲ႔ တပတ္ထဲကိုု ၂ ခါလုုပ္စားပလိုုက္တယ္။ ပထမတခါကေတာ့ ေျပာင္းဖူး မ်ားမ်ားထည့္ထားတယ္။ ဒုုတိယတခါမွာေလ်ာ့ထည့္ၾကည့္တယ္။ ေျပာင္းဖူးမ်ားတာကပိုုစားေကာင္းလိုု႔ပထမနည္းေလးကိုုေရးေပးလုုိက္တယ္ေနာ္။ အိမ္ကေတာ့ တအိမ္လုုံးၾကိုုက္ၾကလိုု႔ ကိုုယ္လုုပ္ေကြ်းရက်ိဳးနပ္တဲ့ အသားလုုံးေၾကာ္ေလးပါ။ လက္ဖက္ကိုုေတာ့ ဆီလုုံးဝမပါေသာ သန္႔ရွင္းေသာ ဦးကာကဇယန္းႏွပ္လက္ဖက္ကိုုသုုံးထားပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သား (သိုု႔) ဝက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ဦးကာက ဇယန္းႏွပ္လက္ဖက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
၄။ ေျခြထားေသာ ထိုုင္ဝမ္ေျပာင္းဖူး - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၅။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ အေၾကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ လက္ဖက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု အသား၊ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ လက္ဖက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလုုံးကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္နယ္ပါ။
၃။ ထိုု႔ေနာက္ ဆီပူပူမွာအလုုံးေလးမ်ားလုုံးရ်္ ညိဳလာသည္အထိေၾကာ္ပါ။ အသားလုုံးေလးမ်ားညိဳလာလွ်င္ ဆီအိုုးမွဆယ္ရ်္ ဆီစစ္ထားပါ။ ျမန္မာ႔ရိုုးရာ လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
#Ukarka
ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္
BKK night market မွာနာမည္ၾကီးျပီး လူၾကိဳက္မ်ားလွတဲ့ ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္ေလးပါ။ သူရဲ ႔အနံ ့ကေတာ့ ေမႊးျပီး အရသာအလြန္ရွိတာေၾကာင့္ စားဖူးတဲ့သူတိုုင္းၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ပါဝင္ေသာပစၥည္းေတြကလဲ လက္တကမ္းမွာရႏိုုင္တာမိုု႔ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အသားခ်ည္း ဝက္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု႔) ၁ ေပါင္
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မႊာ
၃။ နံနံပင္ အျမစ္ - ၃ ခုု (သိုု႔) နံနံပင္အရိုုး(အရြက္မ်ားမပါရပါ။) - လက္တဆုုပ္စာ
၄။ အုုန္းႏိုု႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ႏိုု႔စိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (မထည့္လဲရ)
၆။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္(ၾကာညိုု႔) - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ပ်ားရည္ (သိုု႔) သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ငရုုတ္ေကာင္းအျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (မရွိလွ်င္ငရုုတ္ေကာင္းအမည္းကိုုထည့္ႏိုုင္ပါတယ္။)
၁၀။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဝါးတုုတ္ - ၁၅ -၂၀ ေခ်ာင္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဝက္သားကိုု အျပားလိုုက္ စင္တီမီတာဝက္ ေလာက္လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနံပင္အရိုုး (သိုု႔) နံနံပင္အျမစ္ကိုုညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ဝါးတုုတ္မ်ားကိုုေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုုဝက္သားျပားမ်ားထည့္ ေထာင္းထားေသာ အရာမ်ားထည့္၊ က်န္ေသာ အရာမ်ားအားလုုံးထည့္ျပီး နွံံ႔ေအာင္နယ္ပါ။ထိုု႔ေနာက္ ေသတၱာအေအးခန္းထဲထည့္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၄ နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္ရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ ႏွပ္ထားေသာ ဝက္သားျပားမ်ားကိုု ေရစိမ္ထားေသာ ဝါးတုုတ္မ်ားျဖင့္ထိုုးရ်္ ကင္ပါ။ ကင္ေနတုုန္းမွာ ႏွပ္ထားေသာ အရည္မ်ားကိုုသုုတ္ေပးပါ။ အရမ္းအၾကာၾကီး ကင္စရာမလိုုပါဘူး။ ဟိုုဘက္ဒီဘက္က်က္လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ အခ်ဥ္ရည္အတြက္ နံနံပင္အရိုုးကိုုပါးပါးလွီး၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုညက္ေနေအာင္ေထာင္း၊ ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ သၾကား၊ သံပုုရာရည္တိုု႔ျဖင့္ ျပဳလုုပ္ပါ။
၅။ ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္ ေမႊးေမႊးေလးကိုု ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ အခ်ဥ္ရည္တိုု႔ျဖင့္တြဲရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
လက္ဖက္ရည္ အျမန္ႏွပ္ျပီးေဖ်ာ္နည္း (အလြန္ဆုုံးၾကာ ၁၅ မိနစ္)
အရင္တခါ လက္ဖက္ရည္ႏွပ္နည္းကေတာ့ ဆိုုင္ေတြလိုုမ်ိဳး လက္ဖက္ေျခာက္ေလးကိုုတေနကုုန္နည္းပါးေလးႏွပ္ျပီးမွေဖ်ာ္တဲ့နည္းပါ။ အခုုတခါကေတာ့ အခ်ိန္မရတဲ့သူေတြအတြက္ ေဖ်ာ္တဲ့နည္းေလးပါ။ အခုုနည္းမွာေတာ့ လက္ဖက္ေျခာက္ပိုုကုုန္ပါတယ္။ ေဖ်ာ္နည္းကေတာ့ သိပ္မကြာပါဘူး။ လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားမ်ားရွိေနရင္ ဒီနည္းေလးနဲ႔ေဖ်ာ္ရင္ အခ်ိန္ကုုန္သက္သာပါတယ္။ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုေတာ့ ဦးကာကကထုုတ္တဲ့ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုသုုံးထားပါတယ္။ အထုုပ္၂ မ်ိဳးလာပါတယ္။ တမ်ိဳးကေတာ့ ဦးကာက တံဆိပ္နဲ႔ပါ။ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ စိန္ တံဆိပ္နဲ႔ပါ။ ဧည့္သည္လာခါနီး ျမန္ျမန္လဲေဖ်ာ္လိုု႔ရတဲ့နည္းေလးမိုု႔လုုပ္ၾကည့္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (၃ ခြက္စာ)
၁။ ဦးကာက (စိန္) လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၂။ ေရ - ၁ လီတာ
၃။ ႏိုု႔စိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၄။ ႏိုု႔ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ဆား - အနည္းငယ္
(ထမင္းစားဇြန္း = ၁၅ ml = လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဦးကာက (စိန္) လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုဆား၊ ေရ တလီတာျဖင့္ မီးဖိုုေပၚမွာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္႔ဆက္တည္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီးေရစစ္ျဖင့္စစ္ပါ။
၂။ အဖန္ရည္ထဲကိုု ႏိုု႔စိမ္း၊ ႏိုု႔ဆီတိုု႔ထည္႔ရ်္ သမေအာင္ေမႊျပီး ေသာက္သုုံးႏိုုင္ပါျပီရွင္။
#Ukarka
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ
ျမန္မာ႔ရိုုးရာ လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလး
လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာေမႊးေမႊးေလးကိုု ၾကိဳက္တာနဲ႔ တပတ္ထဲကိုု ၂ ခါလုုပ္စားပလိုုက္တယ္။ ပထမတခါကေတာ့ ေျပာင္းဖူး မ်ားမ်ားထည့္ထားတယ္။ ဒုုတိယတခါမွာေလ်ာ့ထည့္ၾကည့္တယ္။ ေျပာင္းဖူးမ်ားတာကပိုုစားေကာင္းလိုု႔ပထမနည္းေလးကိုုေရးေပးလုုိက္တယ္ေနာ္။ အိမ္ကေတာ့ တအိမ္လုုံးၾကိုုက္ၾကလိုု႔ ကိုုယ္လုုပ္ေကြ်းရက်ိဳးနပ္တဲ့ အသားလုုံးေၾကာ္ေလးပါ။ လက္ဖက္ကိုုေတာ့ ဆီလုုံးဝမပါေသာ သန္႔ရွင္းေသာ ဦးကာကဇယန္းႏွပ္လက္ဖက္ကိုုသုုံးထားပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သား (သိုု႔) ဝက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ဦးကာက ဇယန္းႏွပ္လက္ဖက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
၄။ ေျခြထားေသာ ထိုုင္ဝမ္ေျပာင္းဖူး - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၅။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ အေၾကာ္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ လက္ဖက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု အသား၊ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ လက္ဖက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလုုံးကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္နယ္ပါ။
၃။ ထိုု႔ေနာက္ ဆီပူပူမွာအလုုံးေလးမ်ားလုုံးရ်္ ညိဳလာသည္အထိေၾကာ္ပါ။ အသားလုုံးေလးမ်ားညိဳလာလွ်င္ ဆီအိုုးမွဆယ္ရ်္ ဆီစစ္ထားပါ။ ျမန္မာ႔ရိုုးရာ လက္ဖက္အသားလုုံးေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
#Ukarka
ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္
BKK night market မွာနာမည္ၾကီးျပီး လူၾကိဳက္မ်ားလွတဲ့ ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္ေလးပါ။ သူရဲ ႔အနံ ့ကေတာ့ ေမႊးျပီး အရသာအလြန္ရွိတာေၾကာင့္ စားဖူးတဲ့သူတိုုင္းၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ပါဝင္ေသာပစၥည္းေတြကလဲ လက္တကမ္းမွာရႏိုုင္တာမိုု႔ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အသားခ်ည္း ဝက္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု႔) ၁ ေပါင္
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မႊာ
၃။ နံနံပင္ အျမစ္ - ၃ ခုု (သိုု႔) နံနံပင္အရိုုး(အရြက္မ်ားမပါရပါ။) - လက္တဆုုပ္စာ
၄။ အုုန္းႏိုု႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ႏိုု႔စိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (မထည့္လဲရ)
၆။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္(ၾကာညိုု႔) - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ပ်ားရည္ (သိုု႔) သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ငရုုတ္ေကာင္းအျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (မရွိလွ်င္ငရုုတ္ေကာင္းအမည္းကိုုထည့္ႏိုုင္ပါတယ္။)
၁၀။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဝါးတုုတ္ - ၁၅ -၂၀ ေခ်ာင္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဝက္သားကိုု အျပားလိုုက္ စင္တီမီတာဝက္ ေလာက္လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနံပင္အရိုုး (သိုု႔) နံနံပင္အျမစ္ကိုုညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ဝါးတုုတ္မ်ားကိုုေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုုဝက္သားျပားမ်ားထည့္ ေထာင္းထားေသာ အရာမ်ားထည့္၊ က်န္ေသာ အရာမ်ားအားလုုံးထည့္ျပီး နွံံ႔ေအာင္နယ္ပါ။ထိုု႔ေနာက္ ေသတၱာအေအးခန္းထဲထည့္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၄ နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။ (တညႏွပ္ရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၃။ ႏွပ္ထားေသာ ဝက္သားျပားမ်ားကိုု ေရစိမ္ထားေသာ ဝါးတုုတ္မ်ားျဖင့္ထိုုးရ်္ ကင္ပါ။ ကင္ေနတုုန္းမွာ ႏွပ္ထားေသာ အရည္မ်ားကိုုသုုတ္ေပးပါ။ အရမ္းအၾကာၾကီး ကင္စရာမလိုုပါဘူး။ ဟိုုဘက္ဒီဘက္က်က္လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ အခ်ဥ္ရည္အတြက္ နံနံပင္အရိုုးကိုုပါးပါးလွီး၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴကိုုညက္ေနေအာင္ေထာင္း၊ ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ သၾကား၊ သံပုုရာရည္တိုု႔ျဖင့္ ျပဳလုုပ္ပါ။
၅။ ယိုုးဒယား ဝက္သားျပားကင္ ေမႊးေမႊးေလးကိုု ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ အခ်ဥ္ရည္တိုု႔ျဖင့္တြဲရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
လက္ဖက္ရည္ အျမန္ႏွပ္ျပီးေဖ်ာ္နည္း (အလြန္ဆုုံးၾကာ ၁၅ မိနစ္)
အရင္တခါ လက္ဖက္ရည္ႏွပ္နည္းကေတာ့ ဆိုုင္ေတြလိုုမ်ိဳး လက္ဖက္ေျခာက္ေလးကိုုတေနကုုန္နည္းပါးေလးႏွပ္ျပီးမွေဖ်ာ္တဲ့နည္းပါ။ အခုုတခါကေတာ့ အခ်ိန္မရတဲ့သူေတြအတြက္ ေဖ်ာ္တဲ့နည္းေလးပါ။ အခုုနည္းမွာေတာ့ လက္ဖက္ေျခာက္ပိုုကုုန္ပါတယ္။ ေဖ်ာ္နည္းကေတာ့ သိပ္မကြာပါဘူး။ လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားမ်ားရွိေနရင္ ဒီနည္းေလးနဲ႔ေဖ်ာ္ရင္ အခ်ိန္ကုုန္သက္သာပါတယ္။ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုေတာ့ ဦးကာကကထုုတ္တဲ့ လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုသုုံးထားပါတယ္။ အထုုပ္၂ မ်ိဳးလာပါတယ္။ တမ်ိဳးကေတာ့ ဦးကာက တံဆိပ္နဲ႔ပါ။ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ စိန္ တံဆိပ္နဲ႔ပါ။ ဧည့္သည္လာခါနီး ျမန္ျမန္လဲေဖ်ာ္လိုု႔ရတဲ့နည္းေလးမိုု႔လုုပ္ၾကည့္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (၃ ခြက္စာ)
၁။ ဦးကာက (စိန္) လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၂။ ေရ - ၁ လီတာ
၃။ ႏိုု႔စိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၄။ ႏိုု႔ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ဆား - အနည္းငယ္
(ထမင္းစားဇြန္း = ၁၅ ml = လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဦးကာက (စိန္) လက္ဖက္အခ်ိဳေျခာက္ကိုုဆား၊ ေရ တလီတာျဖင့္ မီးဖိုုေပၚမွာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္႔ဆက္တည္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီးေရစစ္ျဖင့္စစ္ပါ။
၂။ အဖန္ရည္ထဲကိုု ႏိုု႔စိမ္း၊ ႏိုု႔ဆီတိုု႔ထည္႔ရ်္ သမေအာင္ေမႊျပီး ေသာက္သုုံးႏိုုင္ပါျပီရွင္။
#Ukarka
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ
No comments:
Post a Comment