Monday, August 28, 2017

ဒိန္​ခ်ဥ္​ - ငွက္ေပ်ာေပါင္း - ႏွမ္းအနက္ကပ္ မုန္႔ေၾကာ္ - Guacamole

ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္နည္း


ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္နည္းအတြက္ ဒိန္ခ်ဥ္အနည္းငယ္ႏွင့္ ႏြားႏိုု ့ပဲလိုုေပမယ့္ ျပဳလုုပ္နည္းကိုု နည္းလမ္းလမ္းမွန္မွန္လုုပ္ရန္ပဲလိုုပါတယ္။ နည္းလမ္းသိရင္လဲ မခက္ပဲ လြယ္ကူတဲ့နည္းျဖစ္သြားျပီး ခဏခဏလုုပ္စားႏိုုင္ပါတယ္။ ျပဳလုုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား ( ၆-၇ ပြဲစာ)
၁။ ႏြားႏိုု ့- ၁ လီတာ
၂။ ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းေမာက္ေမာက္

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္ရန္ထည့္မည့္ဗူး (အဖံုးပါေသာ)က အေရးအၾကီးဆုုံးပါ။ ဆီပါေနတာတိုု ့ညစ္ပတ္ေနတာတိုု ့ျဖစ္ေနရင္မေကာင္းပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္မည့္ဗူးကိုု ေသခ်ာေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္လုုပ္ထားပါ။ ေနာက္တခုုအေရးၾကီးတာကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ခဲျဖစ္ေအာင္ထားမည့္ေနရာျဖစ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္ရန္ထားတဲ့အခ်ိန္အတြင္းမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ဗူးကိုု ေရြွ ့တာလွဳပ္တာ ကိုုင္ၾကည့္တာတိုု ့လုုပ္လိုု ့မရပါဘူး။ အဲ့လိုုလုုပ္မည့္ရင္မခဲေတာ့ပဲျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေနာက္တခ်က္က အခန္းရဲ ့အပူဆုုံးေနရာမွာထားတာအေကာင္းဆုုံးပါ။

၂။ ႏြားႏိုု ့ကိုု ပြက္ေအာက္တည္ျပီး ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထားေရာက္ေအာင္အထိ အေအးခံထားပါ။

၃။ ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထားေရာက္ရင္ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုုထည့္ျပီး ဒိန္ခ်ဥ္မ်ားေပ်ာ္သြားျပီး ႏြားႏိုု ့နဲ ့တသားထဲျဖစ္သြားေအာင္ ၾကက္ဥခေလာက္တံျဖင့္ ခေလာက္ပါ။

၄။ ထိုု ့ေနာက္ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္မည့္ ဗူးထဲကိုုထည့္ အဖံုးျဖင့္ေလလံုေအာင္ပိတ္ၿပီး အခန္းရဲ ့ပူေႏြးတဲ့ေနရာမွာ ထားပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ခဲ ျမန္ျမန္ျဖစ္ခ်င္ရင္ေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုုပ္မည့္ဗူးကိုုအဝတ္ပါပတ္ထားပါ။ ေႏြရာသီလိုုမ်ိဳး ပူတဲ့အခ်ိန္မွာဆိုုရင္ေတာ့ ၁၂ နာရီေလာက္ထားရုုံနဲ ့ဒိန္ခ်ဥ္ခဲကိုုရပါတယ္။ မိုုးရာသီ တိုု ့ေဆာင္းရာသီတိုု ့ဆိုုရင္ေတာ့ အနည္းဆုုံး ၁ ရက္ေတာ့ ထားဖိုု ့လိုုပါတယ္။ (အိစံတိုု ့ဆီကေတာ့ ေအးလိုု ့၁ ရက္ခြဲ ထားပါတယ္။) အဲ့လိုုဒိန္ခ်ဥ္ခဲျဖစ္ဖိုု ့ထားတုုံးအခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ဗူးကိုု ေရြွ ့တာတိုု ့လွဳပ္တာတိုု ့ကိုုင္ၾကည့္လိုုက္တာတိုု ့မလုုပ္ပါနဲ ့။ အဲ့လိုုလုုပ္ရင္ ဒိန္ခ်ဥ္ခဲမျဖစ္တတ္္ပါ။


၅။ ရလာတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုု ထန္းလ်က္ရည္(သိုု ့) သၾကား (သိုု ့) ပ်ားရည္ တိုု ့ျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုု ေနာက္ရက္ေတြမွ စားမည္ဆိုုလွ်င္ ေရခဲေသတၱာအေအးခန္းထဲမွာ ၃ ပတ္ေလာက္သိမ္းထားျပီး စားႏိုုင္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာေပါင္း
(Pressure Cooker)
....................


 ေကာက္ညႇင္းမပါဘဲ ငွက္ေပ်ာသီးသက္သက္သာ ေပါင္းစားခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီလိုေလး လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ ဖက္နံ႔တသင္းသင္းနဲ႔ ငွက္ေပ်ာေပါင္း ခ်ိဳဆိမ့္အရသာနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ အင္မတန္မွ လိုက္ဖက္ပါ တယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ငွက္ေပ်ာထုပ္ ၆ ထုပ္စာ)
-   သၾကား   -   စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
-   ဂ်ံဳ   -   စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
-   အုန္းႏို႔   -   ၃ ဇြန္း
-   အုန္းသီးဖတ္   -   အနည္းငယ္
-   သီးေမႊးငွက္ေပ်ာသီး (အေသး)    -   ၇ လံုး
-   ဝါးရြက္   -   အနည္းငယ္
-   ဆား   -   အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဝါးရြက္မ်ားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူႏွင့္ အရင္စိမ္ထားပါ။
၂။ ငွက္ေပ်ာသီးကို သၾကားႏွင့္ေရာၿပီး ေျခပါတယ္။ ဂ်ံဳ၊ အုန္းႏို႔၊ အုန္းသီး ဖတ္မ်ားႏွင့္ ဆားနည္းနည္း ထည့္နယ္ပါ။ အခ်ိဳႀကိဳက္လွ်င္ သၾကား ထပ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ဝါးရြက္ထဲ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲခန္႔ထည့္ကာ လံုေအာင္ျပန္ပိတ္ၿပီး ႀကိဳးစည္းေပးပါ။
၄။ Philip Multi Cooker က Steam Option ကို ေရြးၿပီး ေပါင္းတဲ့ ဗန္းေလးေပၚမွာတင္ကာ မိနစ္ ၁၀ ေပါင္းပါ။ လံုးဝေအးမွ သံုးေဆာင္ပါ။
...............................
EVYS' Kitchen

ႏွမ္းအနက္ကပ္ မုန္႔ေၾကာ္ (Steam Glutinous Rice with black sesame seeds)
....................................



 ႏွမ္းအနက္က က်န္းမာေရးအတြက္ အင္မတန္အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ အဲဒီမုန္႔ရဲ႕အရသာေလးက တစ္မ်ိဳးထူးျခားတာေၾကာင့္ အားလံုးအတြက္ ျပန္ၿပီးမွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ႏွမ္းအနက္   -   စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
-   ေၾကာ္ရန္ဆီ   -   လိုသေလာက္

အုပ္စု (က)
-   ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔   -   ၂ ခြက္
    (မုန္႔ဖုတ္လွ်င္ တိုင္းေသာခြက္)
-   ဆန္ၾကမ္းမႈန္႔   -   စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
-   ေရ   -   ၂ ခြက္ - ၂ ခြက္ခြဲ (လိုသေလာက္ )
    (မုန္႔ဖုတ္လွ်င္ တိုင္းေသာခြက္)
-   ဆား   -   လက္ဖက္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
-   ငွက္ေပ်ာသီး   -   ၁ လံုး
    (အမွည့္ ေသခ်ာေျခထားပါ)

တြဲစားရန္
-  ထန္းလ်က္ရည္   -   လိုသေလာက္

 ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဖန္ပန္းကန္လံုးအႀကီးထဲ အုပ္စု (က) ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည့္နယ္ပါ။ ေရကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လိုသေလာက္ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ မုန္႔အႏွစ္မ်ားေစးၿပီး လက္မွာမကပ္လွ်င္ ရပါၿပိီ။
၂။ ေဇာက္နက္ေသာအိုးျဖင့္ ဆီပူေအာင္ တည္ထားပါ။
၃။ မုန္႔ႏွစ္မ်ားကို လိုသလို အေနေတာ္ အလံုးေလးေတြ လံုးၿပီး ျပန္ျပားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ႏွမ္းအနက္ထဲ မုန္႔ႏွစ္ ျပားကိုဖိၿပီး အႏွမ္းအနက္ ကပ္ေပးပါ။ ႏွစ္ဖက္စလံုး အညီကပ္ၿပီးလွ်င္ ဆီသုတ္ထားေသာ ဗန္းေပၚ ေသခ်ာ တင္ထားပါ။
၄။  ဆီအိုးထဲ တစ္ခုခ်င္းစီထည့္ပါ။ အိုးက်ပ္ေအာင္ မထည့္ပါႏွင့္။ ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ တစ္ဖက္လွန္ေပးပါ။ ၾကြပ္ရြၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ရပါၿပီ။
..............................
Syi Lwin Foods Garden

Guacamole
.............


 မကၠဆီကန္အစားအစာ ဂြာကာမိုးလီလို႔ေခၚတဲ့ ေထာပတ္သီးေထာင္းေလးပါရွင္။ ဆိမ့္လွတဲ့ ေထာပတ္သီး အရသာထဲကို ဆား၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ သံပရာသီးေပါင္းထည့္ေပးၿပီး တျခားေမႊးတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္တို႔နဲ႔ ေရာနယ္လိုက္တဲ့အခါ  အလြန္ စားေကာင္းတဲ့ Dipping Sauce ေလး ျဖစ္လာတယ္။ ေတာ္တီလာျြကပ္ျြကပ္ေလးနဲ႔ တို႔စားလို႔ေကာင္းသလိုတာကို၊ ဖာဟီတာတို႔နဲ႔လည္း တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းက အသားထူၿပီး စပ္တဲ့ ဟာလပီေညာကို သံုးသင့္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးကလည္း ေပ်ာ့အိေနတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ မေပ်ာ့မမာ အေနအထားမ်ိဳးကို အသံုးျပဳပါ။ ျမန္မာမွာ ေထာပတ္သီးေတြက အမည္းေရာင္ အမွ်င္ေတြ ပါေနတတ္တယ္။ အဲဒါေလးေတြက ေလဝင္ၿပီး ေအာက္စီဒိုက္ျဖစ္သြားတာပါ။ ေထာပတ္သီးဝယ္တဲ့အခါ အညႇာပိတ္ေလးကို ေရြးၿပီးဝယ္ပါ။ ေထာပတ္သီး အႏု၊ အစိမ္း၊ အမွည့္ကို စမ္းသပ္တဲ့အခါ လက္ညႇိဳးနဲ႔ ဖိၾကည့္တာထက္ လက္ဖဝါး ထဲထည့္ၿပီး အသာအယာညႇစ္ၾကည့္ပါ။ ဘယ္ေတာ့အသံုးျပဳမလဲဆိုတာမွာ  မူတည္ၿပီး အေပ်ာ့အမာ၊ အခြံအေရာင္ အစိမ္း/ အမည္း ေရြးၿပီးဝယ္ပါ။ သံပရာရည္က ခ်က္ခ်င္းမမည္းေအာင္ အကာအကြယ္ေပးေပမယ့္လည္း ဂြာကာမိုးလီကို စားခါနီး နာရီဝက္ထက္ ႀကိဳတင္ၿပီး မလုပ္သင္႔ပါ။

  ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ေထာပတ္သီး   -   ၁ လံုး
-   ၾကက္သြန္နီ   -   ၁ ျခမ္း
-   ဆား   -   အနည္းငယ္
-   နံနံပင္   -   ၁ ခက္
-  င႐ုတ္သီးစိမ္း   -   ၁ ေတာင္႔
-   သံပရာရည္   -   သင့္႐ံု
-   ခရမ္းခ်ဥ္သီး   -   ၁ ျခမ္း

   ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေလးေထာင့္အတံုုးေလးမ်ား လွီးထားပါ။
၂။ နံနံပင္ကို မထူမပါးလွီးထားပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အေစ႔ထုတ္ၿပီး ေလးေထာင့္အတံုးေလးမ်ား လွီးထားပါ။
၄။ ၾကက္သြန္နီကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ေရေဆး၊ ေလးေထာင့္ အတံုးေသးေသး လွီးထားပါ။
၅။ ေထာပတ္သီးကို အခြံႏႊာ၊ အသားကို ဇြန္းႏွင့္ ျခစ္ၿပီး ခပ္ယူပါ။ င႐ုတ္ဆံုထဲ ထည့္ပါ။
၆။ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ နံနံပင္မွလြဲ၍ လွီးထားတာေတြ အကုန္ထည့္ပါ။ ဆား၊ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး ဖြဖြေလး က်ည္ေပြ႕ႏွင့္ ဖိႀကိတ္ေပးပါ၊ အရသာကို မိမိနွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္၊ အစပ္လိုသလို ျပဳျပင္ပါ။ ေနာက္ဆံုးမွာ နံနံပင္ထည့္ၿပီး ဇြန္းႏွင့္ သမေအာင္ ဖြဖြေမႊပါ။ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ၿပီး ဂ်ံဳအၾကြပ္ေၾကာ္နဲ႔ တို႔စားႏိုင္ပါၿပီ။
................................................

Meemeetofu 

Credit: Myanmar Food Magazine 

No comments: