Friday, August 11, 2017

ကယားဝက္စြပ္ျပဳတ္ - ငါးၾကင္းေပါင္း - စီခြၽမ္စတိုင္လ္ ပုဇြန္ေၾကာ္

စီခြၽမ္စတိုင္လ္ ပုဇြန္ေၾကာ္
-------------------


  

-----------------------------
Wutyee Food House

-----------------------------

ကယားဝက္စြပ္ျပဳတ္
...............



ကယားျပည္နယ္ လြိဳင္ေကာ္ၿမိဳ႕မွာ စၿပီးစားခဲ့ဖူးတာပါ။ ဟင္းရည္ခ်ိဳခ်ိဳေလးကို ေသာက္လိုက္တိုင္း ပူပူစပ္စပ္ေလးမို႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္လည္း လွ်ာကို ထံုေစပါတယ္။ စီခြ်မ္းအစားအစာကို ႀကိဳက္ရင္ေတာ့ ကယားဝက္စြပ္ျပဳတ္ေလးကိုလည္း ႀကိဳက္မွာေသခ်ာပါတယ္။ ဒီဟင္းေလးကို ခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ မက္ခါသီးေျခာက္ေလးေတာ့ အိမ္မွာရွိဖို႔ လိုပါတယ္။ ကယားျပည္နယ္မွာ အဲဒီစြပ္ျပဳတ္ခ်က္ရင္ ဝက္လက္ကို သံုးတာမ်ားပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ေပါင္သား၊ ဒါမွမဟုတ္ ကုပ္ (ဂုတ္)သားကိုပဲ သံုးၿပီးခ်က္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ဝက္သားေပါင္သား    -   ၇၅၀  ဂရမ္ (အေနေတာ္အရြယ္ တံုးထားပါ)
-   ခ်င္း    -   ၂၅ ဂရမ္
-   ၾကက္သြန္ျဖဴ   -   ၃၅ ဂရမ္
-   မက္ခါသီးေျခာက္   -   စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
-   ဆား   -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
-   အသားမႈန္႔   -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
-   ေရ   -   ၁  လီတာခြဲ

 ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အိုးထဲကို ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
၂။ ေရဆူသည္ႏွင့္ ဝက္သား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဝက္သားႏူးသည္အထိ တည္ထားပါ။
၃။ အေပၚယံတက္လာေသာ အျမႇဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ေပးပါ။
၄။ မက္ခါသီးေျခာက္ကို ေမႊးလာသည္အထိေလွာ္ၿပီး ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္း ထားပါ။ (တခ်ိဳ႕က မက္ခါသီးကို မေလွာ္ဘဲ ေထာင္းထည့္ပါတယ္။)
၅။ ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထည့္ရင္ ပိုေမႊးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္နည္းနည္း ညိဳတဲ့ ဘက္ကို ေရာက္ပါတယ္။
၆။ ေထာင္းထားေသာ မက္ခါသီး၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ၿပီး အရသာျမည္းပါ။
၇။ ဟင္းရည္က ခ်ိဳၿပီး ပူပူစပ္စပ္ေလး ျဖစ္ရပါမယ္။
......................................
Delicious Food From All Over The World By

MyintOoTha

ငါးၾကင္းေပါင္း


ဒီရက္ထဲ စိတ္ထဲမွာ သိပ္ၿပီးစားခ်င္ေနတာကေတာ့ ငါးသေလာက္ေပါင္းဟင္းပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ ကိုယ္နဲ႔ကလည္းမတည့္တာေၾကာင့္အိမ္ကလည္း ခ်က္မေကြ်းတာကတေၾကာင္း ၊ ေစ်းလည္းႀကီးတာေၾကာင့္တေၾကာင္း စိတ္လည္းအဆာေျပ..ေစ်းလည္းသက္သာတဲ့ ငါးၾကင္းေပါင္း ေပါင္းစားျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။မီးေသြးလည္းမကုန္ တခ်ိန္လံုးလည္းထၾကည့္စရာမလိုပဲ ထမင္းေပါင္းအိုးရွိရံုနဲ႔ ခ်က္ရတာလည္းအဆင္ေျပ၊ အရသာလည္းေကာင္း၊ ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္လည္း ျဖစ္ခဲ့တာမို႔ ..ညိဳ႕လက္ရာ က ခ်စ္သူခင္သူေတြလည္း အိမ္မွာခ်က္ျပဳတ္စားျဖစ္ေအာင္ ေဝမွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
---------------

ငါးၾကင္းျဖဴ အလယ္သား ငါးဆယ္သား၊
စပါးလင္                    ႏွစ္ေခ်ာင္း၊
ဂ်င္း                                လက္တစ္ဆစ္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    အေနေတာ္ သံုးလံုး၊
ၾကက္သြန္နီ                    ခပ္ေသးေသး ဆယ့္ငါးလံုး၊
ရွာလကာရည္
သၾကား အနည္းငယ္ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ပထမဆံုး ငါးၾကင္းကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး ရွာလကာရည္ နႏြင္း ဆား သၾကား(အခ်ိဳမႈန္႔မထည့္တာေၾကာင့္ သၾကားကိုပိုထည့္ပါတယ္..အခ်ိဳမႀကိဳက္ရင္ေလ်ာ့သံုးလို႔ရပါတယ္)တို႔နဲ႔ နယ္ႏွပ္ထားပါ ။
စပါးလင္အရြက္ေတြကို ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ အရြယ္ေတာ္ဆိုဒ္ လွီးျဖတ္ၿပီး အိုးရဲ႕ေအာက္ေျခမွာ ခင္းပါ (ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ အ႐ိုးေတြကိုပါ ထုေျခၿပီး ခပ္ထူထူေလးခင္းပါတယ္။ ဂ်င္းကိုလည္း အလႊာလိုက္ကေလးေတြလွီးၿပီးခင္းပါတယ္)ၿပီးရင္ ခုနက နယ္ႏွပ္ထားတဲ့ ငါးတံုးေတြကို အိုးထဲမွာ စီရီၿပီးထည့္ ။သူ႔ရဲ႕ ဆား အခ်ိဳနယ္ထားတဲ့ အရည္ေတြကိုပါေလာင္းထည့္ၿပီး ငါးတံုးေတြ ေရျမဳပ္တဲ့အထိေရကိုထည့္ၿပီး ထမင္းတည္သလို စေပါင္းပါ ။

ေရခမ္းတာကုိ အိုးကပ္ခါနီးထိ မေစာင့္ပါနဲ႔ ။ေရထပ္ထပ္ထည့္ေပးပါ ။ေရေလးႀကိမ္ေလာက္ဆို အ႐ိုးမႏူးတႏူးရွိပါၿပီ။ အဲ့ခါက်ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး သံုးလံုးကို ေလးစိတ္ခြဲၿပီးထည့္ေပးပါ။ ေရတစ္ေရ ထပ္ထည့္ပါ ။ ေရခမ္းလာရင္ ၾကက္သြန္ဥဆယ္လံုးကို အခြံႏႊာၿပီး ထပ္ထည့္ပါ ။တစ္ေရထပ္ထည့္ပါဦး။ဟင္းအိုးကိုမေမႊဖို႔ေတာ့မွာခ်င္ပါတယ္။အိုးကပ္မွာစိုးရိမ္ရင္ေတာ့ မီးပိတ္ၿပီး အထဲကအိုးကိုထုတ္ၿပီး အသာအယာေလးလႈပ္ေပးလို႔ရပါတယ္။

တစ္ဖက္မွာလည္းက်န္တဲ့ၾကက္သြန္ငါးလံုးကိုျငဳပ္သီးပုအေျခာက္ေတာင့္သံုးေတာင့္ေလာက္နဲ႔ညက္ေအာင္ ေထာင္းၿပီး ဆီသတ္ပါ ။ ျငဳပ္သီးၾကက္သြန္အနံ့ေသသြားရင္ ခုနက ငါးေပါင္းအိုးထဲထည့္လိုက္ပါ။ အ႐ိုးလည္းႏူး ဆီလည္းျပန္လာေအာင္ ေရထပ္ထည့္ခ်င္လည္း ထည့္ေပးပါဦး။ ေရလည္းခမ္း ဆီလည္းျပန္ အ႐ိုးလည္းႏူးၿပီဆိုရင္ေတာ့ အရသာရွိတဲ့ ငါးၾကင္းေပါင္းတစ္ခြက္ ရပါၿပီ။
အညိဳ

No comments: