Friday, August 4, 2017

"ဟသၤာတ မုန့္ဟင္းခါး"


ဟသၤာတမုန္႔ဟင္းခါးကိုေတာ့ စားဖူးသူတိုင္း ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ဟသၤာတမုန္႔ဟင္းခါးခ်က္တဲ့အခါမွာ ငါးခူအစား ငါးသေလာက္ကိုလည္း ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိပါတယ္။

ဟသၤာတမုန္႔ဟင္းခါးခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ -
♦   မုန္႔ဖတ္   -   ၁၀ ပိႆာ
♦   ငါးခူ   -   ၁ ပိႆာ  ၅၀ က်ပ္သား
♦   ငါးသေလာက္   -   ၅၀ က်ပ္သား
♦   ငါးၾကင္း   -   ၅၀ က်ပ္သား
♦   ငါးဖယ္   -   ၅၀ က်ပ္သား
♦   ငံျပာရည္    -   ၁ ပိႆာ ၅၀ က်ပ္သား
♦   ၾကက္သြန္နီ   -   ၂ ပိႆာ  ၅၀ က်ပ္သား
♦   င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔   -   ၅ က်ပ္သား
♦   င႐ုတ္ေကာင္း   -   ၂ က်ပ္သား
♦   ၾကက္သြန္ျဖဴ   -   ၁၀ က်ပ္သား
♦   ခ်င္း    -   ၅ က်ပ္သား
♦   ဆီ   -   ၁ ပိႆာ ၅၀ က်ပ္သား
♦   ကုလားပဲမႈန္႔ေလွာ္ၿပီးသား ႏို႔ဆီဘူး   -   ၃ ဘူး
♦   ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ႏို႔ဆီဘူး   -   ၂ ဘူး လိုအပ္ပါတယ္။

 လိုအပ္တဲ့ အဆာေတြစံုၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပထမဆံုး ငါးၾကင္းကို အေၾကးထိုးၿပီး သံုးပိုင္းပိုင္းကာ ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားရပါမယ္။ ငါးသေလာက္ကိုလည္း အေၾကးထိုး ဗိုက္ေဖာက္၊ ဝမ္းတြင္းသားေတြထုတ္၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ခပ္စိတ္စိတ္ပါးပါးေလးေတြ မႊန္းထားရပါမယ္။ ငါးခူကိုင္တဲ့အခါ ေဘးက ဆူးေတာင္ေတြကို ဖယ္ရွားပစ္ၿပီး အေပၚယံ အေရခြံ အမည္းအညႇိေတြ ေပ်ာက္သြားေအာင္ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ေဖ်ာလိုက္ရပါမယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ဓားနဲ႔ ျခစ္ခ်လိုက္တဲ့အခါ အေပၚယံ အေရခြံအမည္းအညႇိေတြေပ်ာက္ၿပီး ျဖဴေဖြး လာပါလိမ့္မယ္။ ငါးဖယ္ေတြကိုလည္း ဇြန္းနဲ႔ျခစ္ၿပီး ဆားသင့္႐ံုထည့္ကာ ေစးေနေအာင္ ေထာင္းထားရပါမယ္။

 ငါးေတြအဆင္သင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ငါးခူ၊ ငါးၾကင္းနဲ႔ ငါးသေလာက္မ်ားကို အိုးတစ္လံုး ထဲမွာထည့္ကာ ေရလံုးဝ မထည့္ဘဲ ငံျပာရည္ ၁ ပိႆာထည့္ၿပီး ျပဳတ္ရပါမယ္။ငါးဖယ္႐ိုးေတြ ထည့္ျပဳတ္ရင္လည္း အခ်ိဳပိုေလးပါတယ္။ ငါးျပဳတ္အိုး ဆူလာတဲ့အခါ အသင့္ေထာင္းထားတဲ့ ငါးဖယ္ေတြကို အျပားႀကီးႀကီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြလုပ္ၿပီး ထည့္ျပဳတ္ရပါမယ္။

 ငါးျပဳတ္အိုးက်လို႔ ငါးေတြကိုင္ႏိုင္ေလာက္တဲ့အခါ ငါးေတြကို အ႐ိုးႏႊင္ၿပီး အသား ထြင္ရပါမယ္။ ငါးသေလာက္ကို အ႐ိုးႏႊင္တဲ့အခါ အလယ္႐ိုးႀကီးကို အသာဆြဲယူ ထုတ္ပစ္ရပါမယ္။ ငါးေတြကို အသားထြင္တဲ့အခါ အသားတံုးႀကီးႀကီးထြင္ရပါမယ္။ ငါးအသားေတြကို ေျခမြမပစ္သင့္ပါဘူး။ ငါးအသားဖတ္ေလးေတြ ဟင္းရည္ထဲမွာ ေပၚေနေအာင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးဖယ္႐ိုးနဲ႔ ငါးခူ႐ိုးေတြကို င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ထည့္ေထာင္းၿပီး ေရနဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြကို စစ္ယူရပါမယ္။ အခ်ိဳရည္ကုန္မွ ငါးအ႐ိုးေတြကို လႊင့္ပစ္ရပါမယ္။
 ၾကက္သြန္နီ ၁ ပိႆာနဲ႔ ၅၀ က်ပ္သားကို အခြံသင္၊ ပါးပါးလွီးကာ နီလာေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆီစစ္ထားရပါမယ္။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားရပါမယ္။ ပဲမႈန္႔နဲ႔ ဆန္မႈန္႔တို႔ကိုလည္း ေရေဖ်ာ္ထားရပါမယ္။  အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေစာေစာက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီဒယ္အိုးကို ျပန္တည္ၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ စပါးလင္တို႔ကို င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္ မႈန္႔နဲ႔အတူ ဆီသတ္ရပါမယ္။

 ၿပီးရင္ေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာ တည္ထားတဲ့ ငါးျပဳတ္အိုးထဲကို ဆီသတ္ထားတဲ့ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားကို  ထည့္ရပါမယ္။ အသင့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပဲမႈန္႔နဲ႔ ဆန္မႈန္႔ရည္မ်ားကိုလည္း ေလာင္းထည့္ၿပီး မျပတ္ေမႊေပးရပါမယ္။ ဟင္းအိုးဆူလာတဲ့အခါ အသားထြင္ထားတဲ့ ငါးအသားမ်ားကို ထည့္ရပါမယ္။ ငါးဖယ္ေတြကိုလည္း ဓားနဲ႔ ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ရပါမယ္။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြကို လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႔ဆုပ္ေခ်ၿပီး ထည့္ရပါမယ္။ ဟင္းအိုးေရက်ေလာက္တဲ့အခါ အလယ္မီးႏုတ္ၿပီး ေဘးမီးေအးေအးေလးနဲ႔ တည္ထား ရပါမယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာမွ င႐ုတ္ေကာင္းကို ေလွာ္ေထာင္းၿပီး ထည့္ေပးရပါမယ္။ ဒီအခါမွာေတာ့ အနံ႔အရသာ သင္းပ်ံ႕ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထေနတဲ့ "ဟသၤာတမုန္႔ဟင္းခါး" ကို ရရွိၿပီျဖစ္လို႔ စိတ္တိုင္းက် သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဟသၤာတ မုန္႔ဟင္းခါးထဲမွာ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ငါးသေလာက္ဥကို ထည့္စားေလ့ရွိၾကပါ တယ္။
 ....................... 
ဆန္းဆန္းဦး
(ျမန္မာ့အသံ)


Credit: Food Magazine

No comments: