Thursday, August 17, 2017

ဆန္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္နဲ႔ ေကြ႕တီယို လုပ္စားရေအာင္

ထိုင္းဆန္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ (၂  ေယာက္စာ)
..............................


 ဒီနည္းက ဖတ္ထိုင္းေၾကာ္နည္းအတိုင္း အနီးစပ္ဆံုး ေၾကာ္ေပးထားပါတယ္။ ပါဝင္ပစၥည္းတခ်ိဳ႕ ရွာမရတာေၾကာင့္ ဖတ္ထိုင္းလို႔ေတာ့ နာမည္မတပ္ပါရေစနဲ႔။ အနီးစပ္ဆံုး အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္စားႏိုင္မယ့္နည္းကို အလြယ္ဆံုးနည္းနဲ႔ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒီအခ်ိဳးက ကြ်န္ေတာ့္လို အစားသရဲဆိုရင္ ၂ ေယာက္စာ ဆိုေပမယ့္ ပံုမွန္စားသူ ဆို ၃ - ၄ ေယာက္စာရပါတယ္။

ေဆာ့စ္လုပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ထိုင္းငံျပာရည္   -   ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
-   ပဲငံျပာရည္အၾကည္   -   ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
-   ပဲငံျပာရည္အေနာက္   -   လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
-   အႏွစ္တိုက္ၿပီး မန္က်ည္းမွည့္   -   ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
-   သၾကားညိဳ   -   ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
-   ခ႐ုဆီ   -   ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
-  ေရေႏြး   -   ေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္စာ (၁၅၀ မီလီလီတာ)
    (ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အားလံုးေရာၿပီး သမေအာင္ေမႊ ထားေပးပါ)

-   ဆီ   -   စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
-   ၾကက္ဥ   -   ၂ လံုး
-   ဝက္အူေခ်ာင္း   -   ၂ ေခ်ာင္း
-   ပဲျပား   -   ၁ တံုး
-   ၾကက္သြန္နီစဥ္းၿပီး   -   ၂ လံုး
-  ၾကက္သြန္ျဖဴစဥ္းၿပီး   -   ၄ ႁမႊာ
-  ေကြတီယိုဆန္ေခါက္ဆြဲ   -   ၂၀ဝ ဂရမ္
    (ေခါက္ဆြဲမ်ား ျမဳပ္ေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ)
-   လွီးျဖတ္ၿပီး မုန္ညင္း   -   ၅ ပင္
-  ပဲပင္ေပါက္   -   အနည္းငယ္
-   ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖတ္ၿပီး   -   ၃ ပင္

 ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဆီအိုးအပူေပးကာ ပဲျပားမ်ား ေသးေသးတံုးေၾကာ္ၿပီး ဖယ္ထားပါ။  ၾကက္ဥမ်ားကို ေဖာက္ထည့္ၿပီး အကာမ်ား ခဲလာသည္အထိ ေစာင့္ေပးၿပီး ေျခေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဖယ္ထားပါ။

၂။ ဆက္၍ ဝက္အူေခ်ာင္းအေနေတာ္ေလးမ်ား တစ္ေစာင္း လွီးျဖတ္ကာ အေရာင္ေျပာင္း႐ံုေၾကာ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီစဥ္းၿပီးသားမ်ားထည့္၍ အနည္းငယ္ေျခာက္လာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။

၃။ ေခါက္ဆြဲမ်ားထည့္ၿပီး ေသေသခ်ာခ်ာ ေမႊေပးပါ။ ပဲျပား ေၾကာ္ၿပီးသားမ်ား ထည့္ေပးပါ။ ေခါက္ဆြဲမ်ား ေပ်ာ့လာ လွ်င္ အသင့္စပ္ၿပီးေသာ ေဆာ့စ္မ်ားမွ ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္းထည့္ေပးပါ။ (ေဆာ့စ္အက်န္မ်ားကို ဘူးတစ္ခုႏွင့္ ထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၲာထဲ သိမ္းႏိုင္ပါတယ္။) ေသေသခ်ာခ်ာ ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။ အရမ္းေျခာက္လြန္းလွ်င္ ေရေႏြးနည္းနည္းစီဖ်န္းၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။

၄။  မုန္ညင္းရြက္မ်ား ထည့္ေမႊေပးပါ။ အရြက္မ်ားေပ်ာ့လာလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္မ်ားထည့္ေၾကာ္ၿပီး ဖယ္ထားေသာ ၾကက္ဥ အေၾကမ်ား ထည့္ေပး၊ င႐ုတ္ေကာင္းျဖဴမႈန္႔ျဖဴးကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ေမႊေပးၿပီး အဆံုးသတ္ႏိုင္ပါၿပီ။
........................
ကိုသစ္ထူး
(My Foodies)

ေကြ ့တီယိုု

ေကြ ့တီယိုုကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆြဲတမ်ိဳးပါပဲ။ ျပဳလုုပ္ရတာလြယ္ကူသလိုု စားလိုု ့လဲေကာင္းပါတယ္။ ထိုုင္းဆိုုင္ေတြမွာ သြားစားရင္ ေကြ ့တီယိုုကိုု ကိုုယ္ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ေခါက္ဆြဲဖတ္နဲ ့စားလိုု ့ရပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၈ ပြဲစာ)
၁။ ျကက္ရိုုး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေကြ ့တီယိုုဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ (သိုု ့) ဆန္ျပား (သိုု ့) ျကာဇံ - ၅၀ က်ပ္သား  (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၃။ ငါးဖယ္လုုံး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၄။ ၀က္သား (သုုိ ့) ျကက္သား - ၄၀ သား (သုုိ ့) ၁ ေပါင္ခြဲ
၅။ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၆။ ပဲပင္ေပါက္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၇။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္
၁၀။ နံနံပင္အရိုုး - အခုု ၂၀
၁၁။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္းေစ့ - ၁၀ ေစ့
၁၃။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၄။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သားကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။

၂။ အိုုးျကီးျကီးတလုုံးထဲမွာ ေရ ၄ လီတာ ထည့္ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ေရပြက္လာလွ်င္ နံနံပင္အရုုိး၊ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေန အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ျကက္ရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ထိုု ေ့နာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ အနည္းဆုုံး ၁ နာရီေလာက္တည္ပါ။ ေရေလ်ာ့သြားတိုုင္း ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။

၃။ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးထဲကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား ကိုုထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ကိုုထည့္ရ်္ အသားမ်ား က်က္သြားသည္အထိ အိုုးေပၚမွာလွိမ့္ပါ။ အသားေလးေတြတခုုနဲ ့တခုုလံုုးမသြားေအာင္ ေျခေျခေပးပါ။(ဆီမထည့္ပါ။ ေျခာက္သြားေအာင္လိွမ့္စရာမလိုုပါ။ အသားက်က္သြားတာနဲ ့မီးဖိုုေပၚကခ်ပါ။)

၄။ စားခါနီးတြင္ အိုုးေသးေသးတလုုံးထဲကိုု ျပဳတ္ရည္အိုုးထဲမွ တပြဲစာအတြက္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၃ ဇြန္း ကိုုယူရ်္ထည့္ပါ။ ငါးဖယ္လုုံး ၄ လုုံးကိုုထည့္၊  ပါးပါးလွီးထားေသာ ဝက္သား (သိုု ့) ျကက္သားကိုုထည့္ ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္ကိုုထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၅။ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုုသုုံးလွ်င္ အျခားအိုုးတခုုထဲမွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုု အရင္ျပဳတ္ျပီးမွ ပန္းကန္ထဲကိုု ေခါက္ဆြဲဖတ္ အရင္ထည့္၊ အသားအေက်ကိုုထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ကိုု နွင့္ ငါးဖယ္လုုံး ၊ အသားမ်ာကိုုအေပၚကေလာင္းထည့္၊ ျကက္သြန္ျမိတ္၊နံနံပင္ထည့္၊ အေပၚဆုုံးကေန ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္ေလးျဖဴးျပီး ျပဳလုုပ္ပါ။ (ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္ကိုု ထည့္ျဖစ္ေအာင္ထည့္ပါ။ အနံ ့ေလးေမြွးေမြွးေလးနဲ ့အလြန္အရသာရွိပါတယ္။)

၆။ ေကြ ့တီယိုု ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကိုု သျကား၊ ငရုုတ္သီး အျကမ္းမွဳန္ ့၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းရွာလကာရည္ခ်ဥ္တိုု ့နွင့္ တြဲဖတ္ရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါသည္။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ေျမပဲေထာင္းပါ ထည့္စားျကပါတယ္။

Credit: Myanmar Food Magazine 

No comments: