ကၽြန္ေတာ့္အေနနဲ႕
ဟင္းသိပ္မခ်က္တတ္ပါဘူး။ အိမ္မွာဆိုရင္ အေမခ်က္တဲ့နားကပ္ျပီးဆရာလုပ္ရံုကလြဲလို႕ေပါ့။
ခက္တာက အေမက လည္း အိမ္ေထာင္က်မွသာ ထမင္းဟင္းခ်က္တဲ့သူျဖစ္ခဲ့ျပီး ဟင္းအတြဲအစပ္သိပ္မတည့္တတ္ပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ ေစတနာအျပည့္နဲ႕ခ်က္တဲ့ ဟင္းေတြကို အိမ္မွာ ကၽြန္ေတာ္တစ္ေယာက္ေတာ့ ဒိုင္ခံစားေသာက္တတ္သူျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။
အိမ္က အေဖနဲ႕ညီေလးက ဘဲဥ၊ၾကက္ဥ၊ ငါးဟင္းေတြကို သိပ္မစားတတ္ဘူး။ အေမက ‘ငါ့သား မင္းအေဖနဲ႕
ညီေလးကမၾကိဳက္ဘူးတဲ့မင္းစားလိုက္’ ဆိုတာနဲ႕စားလိုက္တာၾကီး ပါပဲ။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ခဲ့တုန္းကေတာ့
အညာခ်က္ေခၚမလား ဆီသတ္ခ်က္တာမဟုတ္ဘဲ တစ္ခါတည္းလံုးျပီးဟင္းေတြခ်က္ခဲ့ပါတယ္။ မခ်က္တာ
ဆယ္စုႏွစ္ေက်ာ္ေတာ့ ဘယ္ဟင္းထဲဘာေတြဘယ္လိုထည့္ဆိုတာ မသိေတာ့ပါဘူး စားေတာ့စားတတ္ေနဆဲေပါ့ေနာ္။
အခု
ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကို စာအုပ္ေတြကေနၾကည့္ ကူးျပီးေတာ့ လက္တည့္စမ္းခ်က္စားၾကည့္ပါတယ္။
လက္ရာေကာင္းမ ေကာင္းေတာ့မေျပာတတ္ပါဘူး သူမ်ားေတြကိုလည္းမေကၽြးရဲဘူးေလ။ ဒီေတာ့ အင္တာနက္အြန္လိုင္းကသူငယ္ခ်င္းေတြကိုပဲ
ခ်က္ေကၽြးေတာ့မယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္။
ၾကက္ခ်ဥ္စပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား
၂၅က်ပ္သား၊ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုး၊ ခ်င္း/ေရွာက္သီး/ဟင္းခတ္မႈန္႕
အနည္းငယ္စီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္၊ ၾကက္ဥ ၂လံုး၊ ငံျပာရည္/ေကာ္မႈန္႕ သင့္ရံု၊ ဆီ ၁၀က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္သားကို
သင့္ေတာ္သလိုတံုးပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္းတို႕ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
- ၾကက္သြန္နီ၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- ၾကက္သားတံုးေလးမ်ားကို
ၾကက္ဥ၊ေကာ္မႈန္႕၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္းတို႕ႏွင့္ ေရာနယ္ထားပါ။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
- ဆီအိုးတည္၍
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕ကို ငရုတ္သီးႏွင့္ေရာ၍ဆီသတ္ပါ။
- ၾကက္သားကိုေၾကာ္၍
ဆီစစ္ထားပါ။
- ဆီသတ္အိုးထဲသို႕ေၾကာ္ျပီးသား
ၾကက္သားတို႕ကိုထည့္ပါ။
- ေရွာက္ရည္ထည့္၍
တည္ထားျပီး ေနာက္ဆံုးတြင္ ေကာ္ရည္အနည္းငယ္ထည့္ျပီးေသာအခါ ၾကက္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းကို စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
ေဂၚဖီသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေဂၚဖီအရြယ္ေတာ္
၁ျခမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊ ႏွမ္းေလွာ္ အနည္းငယ္၊ေျမပဲေလွာ္
အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆီ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ေဂၚဖီထုပ္ကို
ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးပါ။ ပုစြန္ေျခာက္၊ႏွမ္း၊ေျမပဲတို႕ကို
ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
ျပီးလွ်င္
ေထာင္းထားေသာ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ႏွမ္း၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္မ်ားထည့္၍ သုပ္စားပါ။
ဂ်ဴးျမစ္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဂ်ဴးျမစ္
၂၀က်ပ္သား၊ ႏွစ္သက္ရာ ငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ၁၀က်ပ္သား၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး ၁စိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ
၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ဆား/ငံျပာရည္/မန္က်ည္းမွည့္ အနည္းငယ္စီ
ျပင္ဆင္ပံု
ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို
သင့္သလို လွီးထားပါ။ ဂ်ဴးျမစ္ကို ေရေဆး၍ ၃ပိုင္းခန္႕ပိုင္းထားပါ။ ငါးမ်ားကိုေဆး၍ ဆား၊ငံျပာရည္နယ္ထားပါ။
ငရုတ္၊ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴတို႕ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရေဖ်ာ္၍ထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
- ခ်က္မည့္အိုးတြင္
ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီတို႕ကိုဆီသတ္ပါ။
- ငါးမ်ားကိုထည့္၍လံုးပါ။
- ဆီျပန္လာလွ်င္
ဂ်ဴးျမစ္၊ေက်ာက္ဖရံုသီးထည့္၍ အသီးအရြက္မ်ားႏြမ္းေအာင္လံုးပါ။
- ျပီးလွ်င္
မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရေဖ်ာ္၍ထည့္ပါ။
- ဟင္းဆူလွ်င္ခ်ျပီး
သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(ဇီးျဖဴသီးေထာင္း
သို႕မဟုတ္ ျမိတ္ငါးပိေထာင္းကို အရံအျဖည့္ထည့္စားခ်င္ရင္စား မစားရင္လည္းရပါတယ္ေနာ္)
ဆီးျဖဴသီးေထာင္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာ
ပစၥည္းမ်ား
ဆီးျဖဴသီး
၁၀လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း/ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ၊ ဆီစိမ္း အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ပံု
ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို
ေရေဆးျပီး အေစ့ထုတ္ပါ။
အေစ့ထုတ္ထားေသာ
ဆီးျဖဴသီးမ်ားကို ငရုတ္ဆံုထဲထည့္၍ ေထာင္းပါ။
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
- ဆီးျဖဴသီးထဲသို႕
ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္း၊
ဆားႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီပါ ထည့္၍ေထာင္းပါ။
- ထို႕ေနာက္
အေပါ့ အငန္ျမည္းျပီး ဆီစိမ္းဆမ္း၍ သုပ္စားပါ။
No comments:
Post a Comment