ရခိုင္ဟင္းလ်ာေတြအေတာ္မ်ားမ်ားကို စားၾကည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္
ဟင္းခ်က္ဆီထည့္သြင္းအသံုးျပဳတာ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆီကိုတမင္ေလ်ာ့စားစရာမလိုဘူးေပါ့ေနာ္။
ထူးျခားခ်က္က စိမ္းစားငါးပိကို အနည္းနဲ႕အမ်ားထည့္ခ်က္တတ္ၾကတာပါပဲ။
အခု ၀က္သားမရမ္းျပားဟင္းလ်ာကေတာ့ အညာမွာ
သရက္သီးေျခာက္တို႕ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္တို႕ ခရမ္းသီးေျခာက္တို႕ေရာေႏွာခ်က္တဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဘူးညြန္႕ဟင္းခ်ိဳကေတာ့ ၾကက္ရိုးၾကိဳက္သူမ်ားကေတာ့ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္အရသာမ်ိဳးပါမယ္ မၾကိဳက္ရင္ေတာ့
ပုစြန္ေျခာက္ကိုေထာင္းျပီး ဟင္းရည္ထဲထည့္မွာဆိုေတာ့ ဘူးညြန္႕ဗလာသက္သက္အရသာမ်ိဳးမဟုတ္ဘူးဆိုရမယ္။
ငါးပိသုပ္လို႕လည္း ေခၚႏိုင္သလို ငရုတ္သီးႏိုင္းျခင္းကို မီးကင္ျပီးသုပ္မွာဆိုေတာ့ ငရုတ္သီးသုပ္
စပ္စပ္ေလးေပါ့။ ပိႏၷဲသီး မႏုမရင့္မွာ သရက္သီးစိမ္းေလးပါ ထည့္ခ်က္မွာဆိုေတာ့ အရသာေလးတစ္မ်ိဳးထြက္မယ့္
ပိႏၷဲသီးဟင္းေလးကလည္း ဟင္းရံတစ္ခြက္ျဖစ္ေစမွာပါ။
ကဲသူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ အရသာရွိလွတဲ့ ျမန္မာျပည္က
တိုင္းရင္းသားဟင္းလ်ာေတြကို ခ်က္ျပဳတ္စားၾကည့္ရေအာင္။
၀က္သားမရမ္းျပားဟင္းလ်ာ
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
၀က္သားသံုးထပ္သား ၂၀က်ပ္သား၊ ၀က္သားေပါင္သား
၃၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ဥ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ (သို႕)
သၾကား၊နႏြင္း လိုသေလာက္၊ မရမ္းျပား ၁၀ျပားခန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီးခန္႕၊ ဆီ ၂
က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၀က္သားကို ေရေဆး၍ အေနေတာ္ တံုးထားျပီး
ဆား နႏြင္းမႈန္႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ျပီး နာနာနယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ခ်င္း တစ္ပံုစီ ေထာင္းျပီး
ပံုထားပါ။
ဆီ ၂က်ပ္သားႏွင့္ ဒယ္အိုးတည္ပါ။ ဆီက်က္လွ်င္
ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီက်က္ပါက ၀က္သားထည့္ခ်က္ပါ။
စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီးခန္႕ ထည့္ပါ။
ေရနည္းနည္းထည့္ပါ။ ၀က္သားႏူးခါနီး အခ်ိန္တြင္ မရမ္းျပားကို ေရေဆးထည့္ပါ။ မရမ္းျပားအခ်ဥ္
ဓာတ္မ်ား ၀က္သားထဲ၀င္ေအာင္ ဆယ္မိနစ္ခန္႕ ၀က္သားအိုးဆက္တည္ပါ။ ဘူးရြက္ဟင္းခ်ိဳႏွင့္
အလြန္လိုက္ဖက္ပါသည္။
ဘူးညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ဘူးညြန္႕ လတ္လတ္ထြားထြား ၆ညႊန္႕ခန္႕၊
ၾကက္သြန္ျဖဳ ၂ ဥ၊ စိမ္းစားငါးပိ (ရခိုင္) ဆီးျဖဴသီးခန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၅ေကာင္ (သို႕မဟုတ္)
ၾကက္သား(ရိုး) ၅က်ပ္သား၊ နံနံပင္ ၂ ပင္၊ ဆူးပုပ္ညြန္႕
၃ ညြန္႕။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပုစြန္ေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ကို ေရႏို႕ဆီ ၃လံုးခန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူအိုးတည္ပါ။ ငါးပိထည့္ပါ။
ဘူးညြန္႕ကို အရိုးအရြက္သီးျခားဆီႏႊင္ျပီး
ေရေဆးထားပါ။ ဟင္းရည္အိုး က်ိဳက္က်ိဳက္ဆူလာလွ်င္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ဘူးရိုးကို အရင္ထည့္ပါ။ ဘူးရိုးႏူးခ်ိန္တြင္
ဘူးရြက္ထည့္ပါ။ အဖံုးခဏ အုပ္ထားပါ။ ၃ မိနစ္ခန္႕ရွိလွ်င္ အဖံုးဖြင့္လိုက္ပါ။
အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အေပါ့အငန္အေနေတာ္လွ်င္
ဆူးပုပ္ရြက္ႏွင့္ နံနံပင္ခပ္ပါ။ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ ငရုတ္သီး
ဆားေထာင္းႏွင့္ လိုက္ဖက္ပါသည္။
ငရုတ္သီးအကင္သုပ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ငရုတ္သီးေျခာက္ အရွည္ေတာင့္ ၁၅ေတာင့္၊
ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုး၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၅ဥ၊ ေရွာက္သီး ၁ျခမ္း၊
သံပရာသီး ၁လံုး သို႕မဟုတ္ မရမ္းျပား ၆ျပားခန္႕။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
မႈိကင္းစင္ေသာ ငရုတ္သီးရွည္ေတာင့္ကို
၀ါးသီတံႏွင့္ သီ၍ မီးကင္ပါ။ ငရုတ္သီးၾကြပ္ရြလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။
စိမ္းစားငါးပိကို ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕
ေရာနယ္ျပီး ကင္ပါ။ စိမ္းစားငါးပိကင္ ငရုတ္သီးေလွာ္ေတာင့္ကို ေရာနယ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီဥ ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕
လိုသလို ျမည္းထည့္ပါ။ ေရွာက္ရည္ (သို႕) သံပရာရည္ ညွစ္ထည့္ပါ။
အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ မွ်စ္ခ်က္ပူပူႏွင့္
လိုက္ဖက္ပါသည္။
*ေရွာက္သီးမထည့္က ငရုတ္သီးနယ္စကပင္
မရမ္းျပားထည့္ပါ။
ပိႏၷဲသီးဟင္း
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ပိႏၷဲသီးမႏုမရင့္ အခြံႏြာျပီးသား ၁ပိႆာ၊
စိမ္းစားငါးပိ ၂ က်ပ္သား၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သရက္သီးစိမ္း လိုသေလာက္၊
ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္၊ ဆူးပုပ္ရြက္ ၅ညြန္႕၊ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား။ (သရက္သီးစိမ္းအစား မန္က်ည္းမွည့္
၂က်ပ္သား သံုးႏိုင္ပါသည္။)
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပိႏၷဲသီးကို အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးျပီးေရေဆးပါ။
ဒါန္အိုးထဲ ပိႏၷဲသီးထည့္၍ ပိႏၷဲသီးတစ္၀က္ခန္႕ေရထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း
တစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕ထည့္ပါ။ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသားထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီးခ်က္ပါ။
ေရခန္းလွ်င္ ေရႏို႕ဆီ ၁ဘူးခန္႕ထပ္ထည့္ပါ။
သရက္သီးစိမ္းကို အခြံႏႊာျပီး ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ (ငရုတ္သီးစိမ္းၾကိဳက္က ထည့္ခ်က္ပါ)
ပိႏၷဲသီးႏူးအိလာလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
အရသာ အေနေတာ္ျဖစ္ပါက ေရေဆးထားေသာ ဆူးပုပ္ရြက္ ခပ္လိုက္ပါ။ အဖံုးအုပ္ျပီး ၅မိနစ္ခန္႕ဆိုလွ်င္
စားသံုးရန္အသင့္ ပိႏၷဲသီးဟင္းကို ရရွိပါမည္။
Credit to မဦးခင္ေစာ - ရခိုင္ျမန္မာဆီလြတ္ဟင္းလ်ာမ်ား စာအုပ္
No comments:
Post a Comment