ယိုးဒယားထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္သုပ္ (Thai Crispy Rice Salad)
by Sofia
ယိုးဒယားထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္သုပ္ေလးက ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး အရသာထူးျခားတဲ့ ျမန္မာအႀကိဳက္ျဖစ္ေစမယ့္ အသုပ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ သုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ထမင္းျဖဴ – ၂ ပြဲ
အနီေရာင္ဟင္းခ်က္အႏွစ္ – ၂ ဇြန္း
အုန္းသီးဆံ – ၅ ဇြန္း
ေရွာက္ခါးရြက္ – ၂ ရြက္
ငံျပာရည္ – ၃ ဇြန္း
သၾကား – အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ – ၁ လုံး
ဆန္မႈန္႔ – အနည္းငယ္
ေရ – အနည္းငယ္
ဆီ – ေၾကာ္ရန္
အသုပ္ျပဳလုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးခ်ဥ္/ပုစြန္ခ်ဥ္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီအေသး – ၂ လုံး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၃ ပင္
ခ်င္း – အနည္းငယ္
နံနံပင္ – ၂ ပင္
ရွမ္းနံနံ – ၃ ပင္
င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – ၂ ဇြန္း
သံပရာသီး – ၁ ျခမ္း
ေျမပဲေလွာ္ – ၃ ဇြန္း
ဆလတ္ရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ဇလုံတစ္လံုးထဲ ထမင္းျဖဴ၊ ဆန္မႈန္႔၊ ေရႏွင့္ ဆီမွလြဲ၍ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ အားလုံးသမသြားပါက ထမင္းျဖဴကိုထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၃။ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ဆန္မႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆီပူအိုးတည္ထားပါ။ ဆီပူလာပါက သမေအာင္နယ္ထားေသာ ထမင္းကို လက္ျဖင့္ အဆုပ္အဆုပ္ျပဳလုပ္ၿပီး အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန္႔ရည္ထဲႏွစ္ကာ ဆီပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္လုံးမ်ားအေရာင္ရၿပီး ႂကြပ္လာပါက ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
၆။ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ရပါက အသုပ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ လိုအပ္သည္မ်ားကို ျပင္ဆင္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ ဇလုံတစ္လံုးထဲ ေၾကာ္ထားေသာ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ကို ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ ေျခေပးပါ။
၈။ အသင့္ျပင္ဆင္လွီးျဖတ္ထားသည္မ်ားကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ သံပရာသီးႏွင့္ ေျမပဲတို႔ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊ၍ အရသာအေပါ့အငန္ ျမည္းၿပီး ဆလတ္ရြက္ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
by Sofia
ယိုးဒယားထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္သုပ္ေလးက ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး အရသာထူးျခားတဲ့ ျမန္မာအႀကိဳက္ျဖစ္ေစမယ့္ အသုပ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ သုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ထမင္းျဖဴ – ၂ ပြဲ
အနီေရာင္ဟင္းခ်က္အႏွစ္ – ၂ ဇြန္း
အုန္းသီးဆံ – ၅ ဇြန္း
ေရွာက္ခါးရြက္ – ၂ ရြက္
ငံျပာရည္ – ၃ ဇြန္း
သၾကား – အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ – ၁ လုံး
ဆန္မႈန္႔ – အနည္းငယ္
ေရ – အနည္းငယ္
ဆီ – ေၾကာ္ရန္
အသုပ္ျပဳလုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးခ်ဥ္/ပုစြန္ခ်ဥ္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီအေသး – ၂ လုံး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၃ ပင္
ခ်င္း – အနည္းငယ္
နံနံပင္ – ၂ ပင္
ရွမ္းနံနံ – ၃ ပင္
င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း
ငံျပာရည္ – ၂ ဇြန္း
သံပရာသီး – ၁ ျခမ္း
ေျမပဲေလွာ္ – ၃ ဇြန္း
ဆလတ္ရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ဇလုံတစ္လံုးထဲ ထမင္းျဖဴ၊ ဆန္မႈန္႔၊ ေရႏွင့္ ဆီမွလြဲ၍ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
၂။ အားလုံးသမသြားပါက ထမင္းျဖဴကိုထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၃။ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ဆန္မႈန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆီပူအိုးတည္ထားပါ။ ဆီပူလာပါက သမေအာင္နယ္ထားေသာ ထမင္းကို လက္ျဖင့္ အဆုပ္အဆုပ္ျပဳလုပ္ၿပီး အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန္႔ရည္ထဲႏွစ္ကာ ဆီပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္လုံးမ်ားအေရာင္ရၿပီး ႂကြပ္လာပါက ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
၆။ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ရပါက အသုပ္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ လိုအပ္သည္မ်ားကို ျပင္ဆင္ လွီးျဖတ္ထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ ဇလုံတစ္လံုးထဲ ေၾကာ္ထားေသာ ထမင္းႂကြပ္ေၾကာ္ကို ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ ေျခေပးပါ။
၈။ အသင့္ျပင္ဆင္လွီးျဖတ္ထားသည္မ်ားကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ သံပရာသီးႏွင့္ ေျမပဲတို႔ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊ၍ အရသာအေပါ့အငန္ ျမည္းၿပီး ဆလတ္ရြက္ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
ဂဏန္း မာဆလာဟင္း
---------------------------------------
ဂဏန္းကို အရသာေကာင္းေကာင္းနဲ႔ စားခ်င္သူေတြအတြက္ ဂဏန္ မာဆလာခ်က္ဟင္း ေလးပါ။ ဒီတစ္ခါေတာ႔ တျခား ထုိင္းဟင္းေတြလုိ အစပ္မပါပဲ အခ်ဳိခ်က္နည္းေလးပါ။ ခ်က္နည္းကို တူတူၾကည္႔ရေအာင္
---------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂဏန္း – ၆ေကာင္ (အခြံဖယ္ျပီ သန္႔စင္ေအာင္ လုပ္ထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၁ခု (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၄။ ပဲငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြနး္
၆။ ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ရ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၉။ မာဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
---------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး သန္႔စင္ထားေသာ ဂဏန္းခြံမ်ားကို အေရာင္လွေအာင္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ၁မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဂဏန္းမ်ားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)ခန္႔ျဖင္႔ သမေအာင္နုယ္ျပီ ဂ်ဳံမ်ားျဖင္႔ ကပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီမွ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ဂဏန္းမ်ားကို အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ထည္႔ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၄။ ဂဏန္းမာဆလာခ်က္ စခ်က္ပါေတာ႔မည္။
၅။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ဆီသပ္ေပးပါ။
၆။ ျပီမွ ဆႏြင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ေပးျပီ ေရအနည္းငယ္ ထည္႔လိုက္ပါ။
ရ။ ထုိ႔ေနာက္ မာဆလာ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ)၊ ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမွုန္႔နွင္႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကို ေမႊတံျဖင္႔ ခပ္နာနာေလးေမႊေပးရင္း ေလာင္းထည္႔လုိက္ပါ။
၈။ ျပီေနာက္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂဏန္းမ်ားကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊေပးပါ။
၉။ အေပၚမွ မာဆလာ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ ၊ နံနံပင္မ်ား အုပ္ကာ ဂဏန္းမဆလာ အခ်ဳိခ်က္ဟင္းကို စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
---------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------------
ထုိင္းစတုိင္ ျပည္ၾကီငါးသုတ္
---------------------------------------
ဒါကေတာ႔ ထုိင္းစတုိင္ သုတ္ထားတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ ေလးပါ။ လုပ္ရလည္း လြယ္ျပီ အရသာလည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါး ညိွနံ႔ကင္းေအာင္ ရွာလကာရည္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အသံုးျပဳထားပါေသးတယ္။ အရသာကလည္း ခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္စပ္ေလးမို႔ အားလံုး ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကမွာပါ။ ခ်က္နည္းကို ၾကည္႔ရေအာင္…
---------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ျပည္ၾကီးငါး – ၂၀ က်ပ္သား
၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစ႔ထုတ္ ပါးပါးအရွည္လွီးပါ)
၄။ ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ေတာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)
၅။ သံပရာသီး – နွစ္စိပ္
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ရ။ ေရွာက္ရြက္ – ၂ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၉။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၀။ ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၁။ ရွာလကာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
---------------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ျပည္ၾကီးငါးကို အညိွအခြ်ဲမ်ား သန္႔စင္ေပးပါ။ ျပီမွ ျပည္ၾကီးငါးကို ဓားျဖင္႔ ၾကက္ေျခခတ္ပံုေလးမ်ား မႊန္းေပးပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဒယ္အုိးထဲသို႔ ဂ်င္း၊ ရွာလကာရည္(စားပဲြတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီမွ ၾကက္ေျခခတ္ပံု မႊန္းထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ထုိအုိးထဲသို႔ ထည္႔လိုက္ပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည္႔ဆီသပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီမွ ငရုတ္သီးမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ဆႏြင္းမုွန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ျပီ မီးျပန္ပိတ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္မ်ားကို ခြက္တစ္ခုထဲ ျပန္ဖယ္ထားေပးပါ။
---------------------------------------
သုတ္နည္း
၁။ ခုျပည္ၾကီးငါး သုတ္ပါေတာ႔မည္။ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (ျပည္႔ၾကီးငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီး၊ ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာရည္၊ နံနံပင္)တုိ႔ကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။
၂။ ျပီမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၃။ ခ်ဥ္စပ္ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ေလးကို ထမင္းနွင္႔ ျမိန္ရွပ္စြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
---------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------------
သက္သတ္လြတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေၾကာ္
ရယ္ဒီမိတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို ေၾကာ္စားတဲ့ နည္းပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာျဖစ္လို႔ အလြန္စားေကာင္းသလို လြယ္ကူတဲ့အတြက္ အလုပ္မအားလို႔ ဟင္းမခ်က္ႏိုင္တဲ့အခါ၊ ဒါမွမဟုတ္ ညဘက္အဆာေျပ ေၾကာ္စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
သက္သတ္လြတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ - ၂ ထုပ္
ၾကက္ဥ - ၂ လံုး
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္ (သန္႔စင္ၿပီး ေရစိမ္ထားပါ)
မုန္ညင္း - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
တ႐ုတ္နံနံပင္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး (၆ ျခမ္း ျခမ္းထားပါ)
ပဲျပား - ၁/၂ တံုး (အတံုးေသးေသး တံုးထားပါ)
သံပရာသီး - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
အရသာမႈန္႔ထုပ္ - ၂ စံု (ေခါက္ဆြဲထုပ္ထဲမွာပါတဲ့အထုပ္)
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးထားတဲ့ မုန္ညင္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၆ ျခမ္း ျခမ္းထားပါ။ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကို ဆယ္ယူထားပါ။ တ႐ုတ္နံနံပင္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး သံပရာသီးကို ျခမ္းထားပါ။
၂။ ပဲျပားကို အတံုးေသးေသး တံုးထားပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ အရသာအတြက္ ေဆာ့စ္အားလံုးကို ပန္းကန္လံုးအေသးထဲထည့္၍ အရသာမႈန္႔ထုပ္ကို ေဖာက္ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၄။ ေရေႏြးအိုးတည္၍ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပး၍ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္ဥ ၁ လံုးေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ဒယ္အိုးထဲမွာ က်န္တဲ့ဆီနဲ႔ ပဲျပားကို ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္ဥေဖာက္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲ၊ စပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္ညင္းႏွင့္ ပဲျပား၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္ႏွင့္ ဆားတို႔ကို ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၉။ ၿပီးလွ်င္ တ႐ုတ္နံနံပင္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၁၀။ ၿပီးလွ်င္ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ႏွင့္ စားပါ။
......................
Myint Oo Tha
---------------------------------------
ဂဏန္းကို အရသာေကာင္းေကာင္းနဲ႔ စားခ်င္သူေတြအတြက္ ဂဏန္ မာဆလာခ်က္ဟင္း ေလးပါ။ ဒီတစ္ခါေတာ႔ တျခား ထုိင္းဟင္းေတြလုိ အစပ္မပါပဲ အခ်ဳိခ်က္နည္းေလးပါ။ ခ်က္နည္းကို တူတူၾကည္႔ရေအာင္
---------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂဏန္း – ၆ေကာင္ (အခြံဖယ္ျပီ သန္႔စင္ေအာင္ လုပ္ထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၁ခု (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
၄။ ပဲငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅။ ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြနး္
၆။ ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ရ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၉။ မာဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
---------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး သန္႔စင္ထားေသာ ဂဏန္းခြံမ်ားကို အေရာင္လွေအာင္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ၁မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဂဏန္းမ်ားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)ခန္႔ျဖင္႔ သမေအာင္နုယ္ျပီ ဂ်ဳံမ်ားျဖင္႔ ကပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီမွ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႔ ဂဏန္းမ်ားကို အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ထည္႔ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၄။ ဂဏန္းမာဆလာခ်က္ စခ်က္ပါေတာ႔မည္။
၅။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ဆီသပ္ေပးပါ။
၆။ ျပီမွ ဆႏြင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ေပးျပီ ေရအနည္းငယ္ ထည္႔လိုက္ပါ။
ရ။ ထုိ႔ေနာက္ မာဆလာ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ)၊ ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမွုန္႔နွင္႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကို ေမႊတံျဖင္႔ ခပ္နာနာေလးေမႊေပးရင္း ေလာင္းထည္႔လုိက္ပါ။
၈။ ျပီေနာက္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂဏန္းမ်ားကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊေပးပါ။
၉။ အေပၚမွ မာဆလာ(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ ၊ နံနံပင္မ်ား အုပ္ကာ ဂဏန္းမဆလာ အခ်ဳိခ်က္ဟင္းကို စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
---------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------------
ထုိင္းစတုိင္ ျပည္ၾကီငါးသုတ္
---------------------------------------
ဒါကေတာ႔ ထုိင္းစတုိင္ သုတ္ထားတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ ေလးပါ။ လုပ္ရလည္း လြယ္ျပီ အရသာလည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ျပည္ၾကီးငါး ညိွနံ႔ကင္းေအာင္ ရွာလကာရည္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အသံုးျပဳထားပါေသးတယ္။ အရသာကလည္း ခ်ဥ္ခ်ဥ္ စပ္စပ္ေလးမို႔ အားလံုး ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကမွာပါ။ ခ်က္နည္းကို ၾကည္႔ရေအာင္…
---------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ျပည္ၾကီးငါး – ၂၀ က်ပ္သား
၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂လံုး (အေစ႔ထုတ္ ပါးပါးအရွည္လွီးပါ)
၄။ ငရုတ္သီးစိမ္း – ၂ေတာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)
၅။ သံပရာသီး – နွစ္စိပ္
၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
ရ။ ေရွာက္ရြက္ – ၂ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၈။ နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၉။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၀။ ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၁။ ရွာလကာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
---------------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ျပည္ၾကီးငါးကို အညိွအခြ်ဲမ်ား သန္႔စင္ေပးပါ။ ျပီမွ ျပည္ၾကီးငါးကို ဓားျဖင္႔ ၾကက္ေျခခတ္ပံုေလးမ်ား မႊန္းေပးပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဒယ္အုိးထဲသို႔ ဂ်င္း၊ ရွာလကာရည္(စားပဲြတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီမွ ၾကက္ေျခခတ္ပံု မႊန္းထားေသာ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ထုိအုိးထဲသို႔ ထည္႔လိုက္ပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း)ခန္႔ ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည္႔ဆီသပ္ေပးပါ။
၅။ ျပီမွ ငရုတ္သီးမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ဆႏြင္းမုွန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ျပီ မီးျပန္ပိတ္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္မ်ားကို ခြက္တစ္ခုထဲ ျပန္ဖယ္ထားေပးပါ။
---------------------------------------
သုတ္နည္း
၁။ ခုျပည္ၾကီးငါး သုတ္ပါေတာ႔မည္။ ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (ျပည္႔ၾကီးငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီး၊ ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာရည္၊ နံနံပင္)တုိ႔ကို ေရာနုယ္လုိက္ပါ။
၂။ ျပီမွ အရသာအေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၃။ ခ်ဥ္စပ္ ျပည္ၾကီးငါးသုတ္ေလးကို ထမင္းနွင္႔ ျမိန္ရွပ္စြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
---------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------------
သက္သတ္လြတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေၾကာ္
ရယ္ဒီမိတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ကို ေၾကာ္စားတဲ့ နည္းပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာျဖစ္လို႔ အလြန္စားေကာင္းသလို လြယ္ကူတဲ့အတြက္ အလုပ္မအားလို႔ ဟင္းမခ်က္ႏိုင္တဲ့အခါ၊ ဒါမွမဟုတ္ ညဘက္အဆာေျပ ေၾကာ္စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
သက္သတ္လြတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ - ၂ ထုပ္
ၾကက္ဥ - ၂ လံုး
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၀ဝ ဂရမ္ (သန္႔စင္ၿပီး ေရစိမ္ထားပါ)
မုန္ညင္း - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
တ႐ုတ္နံနံပင္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လံုး (၆ ျခမ္း ျခမ္းထားပါ)
ပဲျပား - ၁/၂ တံုး (အတံုးေသးေသး တံုးထားပါ)
သံပရာသီး - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂၀ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
အရသာမႈန္႔ထုပ္ - ၂ စံု (ေခါက္ဆြဲထုပ္ထဲမွာပါတဲ့အထုပ္)
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆးထားတဲ့ မုန္ညင္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၆ ျခမ္း ျခမ္းထားပါ။ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကို ဆယ္ယူထားပါ။ တ႐ုတ္နံနံပင္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး သံပရာသီးကို ျခမ္းထားပါ။
၂။ ပဲျပားကို အတံုးေသးေသး တံုးထားပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ အရသာအတြက္ ေဆာ့စ္အားလံုးကို ပန္းကန္လံုးအေသးထဲထည့္၍ အရသာမႈန္႔ထုပ္ကို ေဖာက္ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၄။ ေရေႏြးအိုးတည္၍ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပး၍ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္ဥ ၁ လံုးေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ဒယ္အိုးထဲမွာ က်န္တဲ့ဆီနဲ႔ ပဲျပားကို ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္ဥေဖာက္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲ၊ စပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္ညင္းႏွင့္ ပဲျပား၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္/အၾကည္ႏွင့္ ဆားတို႔ကို ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၉။ ၿပီးလွ်င္ တ႐ုတ္နံနံပင္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၁၀။ ၿပီးလွ်င္ သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ႏွင့္ စားပါ။
......................
Myint Oo Tha
No comments:
Post a Comment