Friday, June 14, 2019

ထိုင္းဆန္ျပားေၾကာ္ - Minced Chicken Larb - ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ ေျပာင္းဖူးေထာင္း

ထိုင္းဆန္ျပားေၾကာ္


ဆန္ျပားအစို                               - ၅၀၀ ဂရမ္
ပဲငံျပာရည္အေနာက္                     - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ကိုက္လန္                                   - ၃ ပင္
ဆီ                                            - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

Marinate လုပ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ၾကက္သား                                   -  ၂၀၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပုစြန္                  - ၁၅၀ ဂရမ္ (အခြံခြာျပီး အခြံကိုျပဳတ္ရည္လုပ္ရန္သိမ္းထားပါ)
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔                          - အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္                       - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္ရိုး        -၁ ျခမ္း
ပုစြန္္အခံြ                                    -  ၁၅၀ ဂရမ္
ေရ
ေကာ္မႈန္႔                                    -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္                        - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ခရုဆီ                                         - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ           - အနည္းငယ္
ႏွမ္းဆီေမႊး                 -  အနည္းငယ္
ၾကက္ဥအကာ                               - ၁ လံုး

ေဆာ့စ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)                    -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
တရုတ္ပဲငါးပိ                                - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
အရိုးျပဳတ္ရည္                                   -   ၂ ခြက္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္                  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
သၾကား                                 -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ၁/၂ ဇြန္း
ေကာ္မႈန္႔                          -   စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္္႔အျဖဴ           - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္တည္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ငရုတ္သီးစိမ္း                               -   ၅ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ရွလကာရည္                           - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
ဆား                   - အနည္းငယ္
သၾကား                             - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု
1. ပုစြန္အခံြကို ပန္းေရာင္သန္းသည္အထိ ေလွာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အရိုးျပဳတ္ရည္အိုးထဲထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ မီးေအးေအးနဲ႔တည္ထားျပီး ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
2. ေခါက္ဆြဲနဲ႔တြဲျပီးစားရန္ ငရုတ္ခ်ဥ္လုပ္ဖို႔အတြက္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးျပီး ရွလကာရည္၊ ဆား၊ သၾကားထည့္ျပီး အခ်ဥ္တည္ထားပါ။
3. ၾကက္သားကို Marinateလုပ္ရန္လိုအပ္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုးနဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။
4. ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ဆီပူသည္ႏွင့္ ဆန္ျပားထည့္ပါ။
5. ျပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ဆန္ျပားကို နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
6. ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ပဲငါးပိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
7. ျပီးလွ်င္ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းတာနဲ႔ ျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။
8. ျပဳတ္ရည္ဆူလာရင္ ကိုက္လန္ထည့္ပါ။
9. ျပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
10. ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ ေကာ္မႈန္႔ေရေဖ်ာ္ျပီး ထည့္ပါ။
11. ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆန္ျပားေပၚမွာ ေလာင္းပါ။
12. ဆန္ျပားေၾကာ္ကို ငရုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္နဲ႔ တြဲျပီး စားပါ။

`` ထိုင္းစတိုင္ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ ေျပာင္းဖူးေထာင္း လုပ္နည္း ´´


ထိုင္းအစားအစာ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ရရွိတတ္တဲ့ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးဟင္းလ်ာေလးပါ။ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕ စုေပါင္းၿပီး လုပ္စားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ အဆာေျပ သြားရည္စာအေနနဲ႕ ျဖစ္ျဖစ္ အရသာအသစ္အဆန္းေလးမို႕ ျမည္းၾကည့္ခ်င္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အိမ္မွာ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္နိုင္မယ့္ ေျပာင္းဖူးေထာင္းေလးပဲျဖစ္ပါတယ္။

ခ်ိဳစိမ့္ႏူးညံ့တဲ့ေျပာင္းဖူး အငံေလးတဲ့ ဆားဘဲဥျပဳတ္ရယ္၊ မန္က်ည္းသီးရဲ႕ စူးရွတဲ့အခ်ဥ္အရသာနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း စပ္စပ္ကေလးေတြ ေပါင္းစပ္ထားလို႕ အရမ္းစားေကာင္းတာပဲလို႕ ေျပာရင္ မလြန္ပါဘူးေနာ္။ဒါေၾကာင့္မို႕ လြယ္ကူဆန္းသစ္တဲ့ ဒီဟင္းလ်ာေလးကို အားလပ္ရက္ေတြမွာ လုပ္စားၾကည့္ၾကစို႕လား။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ေျပာင္းဖူး - ၄ ဖူး
သေဘာၤသီးစိမ္း(အလံုးေသး) - ၁ စိတ္
မုန္လာဥနီ - ၁ ပိုင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
ေဂၚဖီ - ၁ စိတ္
ပဲေတာင့္ရွည္ - ၈ ေတာင့္
ေျမပဲဆံေလွာ္ - ၂ ဇြန္း
ပုဇြန္ေျခာက္ - ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ငါးငံျပာရည္ - ၂ဇြန္း (လဖက္ရည္ဇြန္း)
ဆားဘဲဥ/ရိုးရိုးဘဲဥ - ၂ လံုး
မန္က်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္
သၾကား - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း

ေျပာင္းဖူးမ်ားကို အေပၚခြံခြာ အေမႊးအမွ်င္သန္႕စင္ၿပီး ေရႏွင့္စင္ၾကယ္စြာေဆး၍ ျပဳတ္ထားပါ။
ဆားဘဲဥ သို႕မဟုတ္ ရိုးရိုးဘဲဥ ကို သပ္သပ္ျပဳတ္ပါ။
သေဘာၤသီးစိမ္း မုန္လာဥနီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေဂၚဖီကို လက္ေလးလံုး အရြယ္ခန္႕ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ပဲသီးမ်ားကို တစ္ကိုက္စာအရြယ္ ျပင္ထားပါ။
မန္က်ည္းသီးကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ေျပာင္းဖူးမ်ားအား အေစ့ေျခြ၍ ျဖစ္ေစ ဓားႏွင့္ အျပားလိုက္လွီး၍ ျဖစ္ေစ ျပင္ဆင္ထားပါ။
ဘဲဥကိုလည္း ေလးစိတ္ခြဲထားပါ။
ငရုတ္ဆံုထဲသို႕ ေျပာင္းဖူး မုန္လာဥနီ သေဘာၤသီး ငရုတ္သီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး တို႕ကိုထည့္ပါ။ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ထားေသာ အရည္ကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႕ထည့္ေပးပါ။
ငံျပာရည္ မန္က်ည္းရည္ သၾကားတို႕ထည့္၍ ညင္သာစြာေထာင္းပါ။ ဇြန္းႏွင့္အသာအယာေမႊေပးဖို႕ မေမ့ပါႏွင့္။
ထို႕ေနာက္ ပန္းကန္ထဲသို႕ထည့္၍ ေျမပဲဆံ ပုဇြန္ေျခာက္ ဘဲဥ တို႕ထည့္ကာ ပန္းကန္ေဘးမွ ပဲသီးႏွင့္ ေဂၚဖီတို႕ထည့္၍ တည္ခင္း သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

Minced Chicken Larb 


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
✔️ ၾကက္ရင္ပံုသား (၂၀) က်ပ္သား
✔️ ၾကက္သြန္နီ (၄) လံုး
✔️ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၄) မႊာ
✔️ လီလီၾကက္သားမႈန္႔
✔️ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ (၂) ဇြန္း
✔️ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ သၾကား အနည္းငယ္
✔️ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
✔️ သံပရာရည္ (၃) ဇြန္း
✔️ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ရွမ္းနံနံ၊ပူဒီနာ(ပူစီနံ)


Minced Chicken Larb ခ်က္နည္း
💚 အရင္ဆံုး လီလီၾကက္သားမႈန္႔နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သား(အရိုးႏႊင္ၿပီးသား) ကို ေၾကညက္ေနေအာင္
ၾကိတ္ထားေနာ္။
💚 ၾကက္သြန္နီကိုလည္း မထူးမပါးလီွးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေတာ့ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။
💚 ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
💚 ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ရွမ္းနံနံကို ပါးပါးေလးလွီးထားပါ။

ခ်က္ဖို႔ ျပင္ဆင္ၿပီးၿပီဆိုေတာ့ လီလီနဲ႔တူတူ စခ်က္ၾကမယ္။
💚 အိုးထဲကို ဆီနည္းနည္းထည့္၊ ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည္ေမႊပါ။
💚ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ေရမခမ္းတခမ္းအခ်ိန္မွာ လီလီၾကက္သားမႈန္႔၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴကိုထည့္ပါ။
💚 ၿပီးရင္ေတာ့ သၾကား၊ သံပုရာရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ရွမ္းနံနံနဲ႔ ပူစီနံကိုထည့္ၿပီး ထပ္ေမႊေပးပါ။ အရသာျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ထည့္ေပါ့။
💚 ၾကက္သားက်က္ၿပီး ေမႊးပ်ံ႕လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲမွာ Mint Chicken Larb ဟင္းလ်ာကို ဆလတ္ရြက္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ တို႔နဲ႔ ျပင္ဆင္တြဲဖက္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏို္င္ပါၿပီ။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔လည္း တြဲစားရင္ တမ်ိဳးေလး စားေကာင္းတယ္ေနာ္။

No comments: