စိမ္းျပာေရညွိက ကမာၻေျမၾကီးရဲ႕ သက္တမ္းအရင့္ဆံုးေသာ သက္ရွိတစ္မ်ိဳးလို႔ဆိုရမွာပါတယ္။ စိမ္းျပာေရညွိက ကမာၻ႔ေလထုအတြက္ ေအာက္ဆီဂ်င္ထုတ္ေပးတဲ့ တာဝန္ကို တစ္စိတ္တစ္ေဒသကေနထမ္းေဆာင္ေပးေနပါတယ္။ စိမ္းျပာေရညွိက ကမာၻ႔ပထမတန္းစား အစားအေသာက္တစ္ရပ္ျဖစ္ျပီး ကမာၻ႔ေျမေပၚက အာဟာရဓာတ္အၾကြယ္ဝဆံုးေသာ အစားအစာေတြထဲက တစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွာ ပရိုတင္းဓာတ္ ၅၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိပါဝင္ျပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ ၈ မ်ိဳး နဲ႔ သိပ္အေရးမပါတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ ၁၀ မ်ိဳးေလာက္ပါဝင္ေနပါတယ္။ gamma-linolenic acid (GLA) မ်ားစြာပါဝင္ျပီး ၊ ဘီတာကယ္လ္ရိုႏိြဳက္၊ linoleic အက္ဆစ္၊arachidonic အက္ဆစ္၊ ဗီတာမင္ B12၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ ေဖာ့ဖရိတ္ နဲ႔ အျခားအာဟာရဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ စိမ္းျပာေရညွိတစ္ခုတည္းမွာသာပါဝင္တဲ့ pigment-protein complex လည္းပါဝင္ပါတယ္
စိမ္းျပာေရညွိရဲ႕ က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈ
အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ျခင္း
စိမ္းျပာေရညွိက ေရခ်ိဳေရာ ေရငန္မွာပါေပါက္ေရာက္တဲ့ သက္ရွိသတၱဝါတစ္မ်ိဳးပါ။cyanobacterium ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးလို႔လည္းေခၚပါတယ္။ အပင္ေတြနဲ႔ဆင္တူတဲ့ cyanobacterium ကေနေရာင္ျခည္ကိုစုပ္ယူျပီး အစာခ်က္လုပ္မႈကေနတဆင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္။ စိမ္းျပာေရညွိမွာ မဂၢနီဆီယမ္၊ပိုတက္ဆီယမ္၊ မဂၢနိ နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မ၇ွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္အားလံုးနီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အစြမ္းအာနိသင္ေတြရွိသလို ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ့က်ေစႏိုင္စြမ္းလည္းရွိပါတယ္။
Oxidative damage က DNA နဲ႔ ဆဲလ္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္သလို နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈကိုလည္းျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ oxidative damage ေတါမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွာ အဓိကပါဝင္ေနတဲ့ Phycocyanin လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးက free radicals ေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးျပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ေမာ္လီက်ဴးေတြထုတ္လႊတ္မႈကို တားဆီးေပးျပီး ေရာင္၇မ္းမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတါကို ထုတ္လႊတ္ေပးပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိက LDL နဲ႔ Triglyceride ပမာဏေတြကိုက်ဆင္းေစႏိုင္ျခင္း
ႏွလံုးေရာဂါက အခုလက္ရွိမွာ ေသဆံုးမႈႏႈန္းအျမင့္ဆံုးျဖစ္ေနတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈတစ္ရပ္မွာ အမ်ိဳးအစား -၂ ဆီးခ်ိဳေဝဒနာရွိသူ ၂၅ ဦးကို တစ္ေန႔ကို စိမ္းျပာေရညွိ ၂ ဂရမ္စားသံုးေစတာက ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစျပီး LDL နဲ႔ Triglyceride ပမာဏေတြကိုလည္းက်ဆင္းေစတယ္၊လို႔ေတြ႔ ရွိခဲ့ရပါတယ္။
ေနာက္ထပ္ေလ့လာမႈေတြမွာ ကိုလက္စထေရာပမာဏမ်ားေနတဲ့သူေတြကို တစေန႔ကို စိမ္းျပာေရညွိ ၁ ဂရမ္ေကၽြးတာက triglycerides ပမာဏကို ၁၆. ၃ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ LDL ကို ၁၀.၁ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိက်ဆင္းေစပါတယ္၊ လို႔ေတြ႔ရွိ ခဲ့ပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြမွာေတာ့ စိမ္းျပာေရညွိက triglycerides နဲ႔ LDL ကိုလက္စထေရာေတြကို က်ဆင္းေစျပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ HDL ကိုလည္းတိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္း
စိမ္းျပာေရညွိက ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္နိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိတယ္၊လို႔ အေထာက္အထားအခ်ိဳ႕ရွိပါတယ္။
တိရစာၦန္ေလးေတြနဲ႔ စမ္းသပ္မႈအတြင္း စိမ္းျပာေရညွိက ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြျဖစ္ေပၚမႈကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္၊လို႔ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိက ခံတြင္းကင္ဆာကို ကုသရာမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွ ကင္ဆာတိုက္ဖ်င္နိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိျပီး ကင္ဆာအၾကိဳ လကၡဏာေတြကိုလည္း တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
ေသြးဖိအားကိုက်ဆင္းေစႏိုင္ျခင္း
ေသြးဖိအားမ်ားတာက ရုတ္တရက္ႏွလံုးရပ္တာ၊ေလျဖတ္တာနဲ႔နာတာရွည္ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို စိမ္းျပာေရညွိ ၁ ဂရမ္ေလာက္စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစျပီး ပံုမ်န္ေသြးဖိအားအေနအထားမွာ ထိန္းညွိေပးထားႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏိုက္ထရိတ္ အက္ဆစ္ထုတ္လႊတ္မႈကိုတိုးတက္ေစျပီး ေသြးေၾကာေတြကို ေျပေလ်ာ့ေစျပီး ေသြးေၾကာမက်ဥ္းေအာင္ အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိ ပံုမွန္စားသံုးေပးတာက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုက်ဆင္းေစျပီး ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမဝင္ေရာက္ေအာင္ တားဆီးေပးပါတယ္။
ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း
ေသြးအားနည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ အေတြ႔ရအမ်ားဆံုးေသာ ေသြးအားနည္းေရာဂါက ေသြးတြင္းက ဟီမိုဂလိုဘင္ (သို႔) ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြေလ်ာ႔က်မႈေၾကာင့္ျဖစ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အတြင္း ေသြးအားနည္းေရာဂါ ရွိတဲ့ သက္ၾကီးရြယ္အို အေယာက္ ၄၀ ကိုေလ့လာစမ္းသပ္မႈ အတြင္း စိမ္းျပာေရညွိအားျဖည့္ေဆးစားသံုးေပးတာက ေသြးနီဥဆဲလ္ေတြထဲက ဟီမိုဂလိုဘင္ပါဝင္မႈကိုတိုးေစျပီး ကုိယ္ခံအားစနစ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြကို တိုးတက္ေစႏိုင္ပါတယ္၊ လို႔ဆိုပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိက သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြမွာ ေသြးအားနည္းေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္၊လို႔ သိရပါတယ္။
ၾကြက္သားေတြကို သန္မာေစျပီး သက္လံုေကာင္းေစျခင္း
ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေဆာင္မႈေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ oxidative damage ကၾကြက္သားေတြကို ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဓိကအေၾကာင္းအရင္းတစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။
အပင္ေတြမွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္သတၱိေတြက အားကစားသမားေတြနဲ႔ ကာယလုပ္သားေတြကို oxidative damage ျဖစ္ေပၚမႈကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
စိမ္းျပာေရညွိမွာလည္း oxidative damage ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးနိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ၾကြက္သားေတြ သန္မာမႈကို တိုးေစျပီး သက္လံုလည္း ေကာင္းေစပါတယ္။
ေလ့လာမႈအခ်ိဳ႕မွာ စိမ္းျပာေရညွိက သက္လံုေကာင္းေစျပီး ၾကြက္သားေတြကို သန္မာေစပါတယ္။လို႔ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ထိန္းညွိရာမွာ အေထာက္အကူေပးႏိုင္ျခင္း
တိရစာၦန္ေလးေတြနဲ႔ေလ့လာမႈမွာ စိမ္းျပာေရညွိက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို သိသိသာသာက်ဆင္းေစႏိုင္တယ္၊လို႔ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။
Metformin အပါအဝင္ လူသိမ်ားတဲ့ ဆီးခ်ဳိေဆးေတြမွာ ထည့္သြင္းေဖာ္စပ္ထားတာမ်ိဳးေတြရွိပါတယ္။ စိမ္းျပာေရညွိကလူသားေတြအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
အမ်ိဳးအစား – ၂ ဆီးခ်ိဳ ေဝဒနာသည္ ၂၅ ဦးကိုေလ့လာမႈအတြင္း တစ္ေန႔ကို စိမ္းျပာေရညွိ ၂ ဂရမ္စားသံုးေပးတာက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ပမာဏကိုက်ဆင္းေစႏိုင္တယ္၊လို႔သိရပါတယ္။
အျခားအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
စိမ္းျပာေရညွိက အျခားအက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိေစႏိုင္သလို ကိုယ္တြင္းက အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္မႈေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
No comments:
Post a Comment